Dr. Dina Dedi

« Οι στόχοι μου είναι να οργανώσω ένα δυνατό πρόγραμμα επιμορφωτικών εκδηλώσεων και να κάνω την οργάνωση και το έργο της πιο γνωστό διεθνώς »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Η Dr. Dina Dedi, είναι η Ελληνίδα πρόεδρος του The American Dental Society of London. Βρέθηκε στην Ελλάδα για λίγες ημέρες και το toothnews.gr δεν έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την δημοφιλή, αξιαγάπητη αλλά τόσο προσγειωμένη και αφοσιωμένη στο έργο της επιστήμονα.

Από τα λαμπερά και ταλαντούχα πρόσωπα της γενιάς της, η Dr. Dina Dedi, με πάθος για την οδοντιατρική, μας ξεδιπλώνει το δρόμο της καταξίωσης και της σταθερής προσφοράς στους συναδέλφους της αλλά και στους ασθενείς.

Dr. Dina Dedi, συγχαρητήρια για την τιμητική ανάληψη της θέσης της Προέδρου του The American Dental Society of London.Πείτε μας τι στόχους βάλατε αμέσως μετά την προεδρεία της Ακαδημίας. Ποιες θα είναι οι καινοτομίες που θα προτείνετε;
H ADSL ( Αμερικανική Οδοντιατρική Οργάνωση Λονδίνου ) υπάρχει από το 1908 με μέλη κυρίως ειδικούς οδοντιάτρους που έχουν μετεκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλά από τα μέλη έχουν χρηματίσει καθηγητές η πρόεδροι οδοντιατρικών σχολών η ηγετικά στελέχη στην οδοντιατρική κοινότητα του Λονδίνου. Επίσης, ο οδοντίατρος της Βασίλισσας της Αγγλίας είναι συνήθως από αυτή την οργάνωση.

Η θητεία του κάθε προέδρου είναι μόνο για ένα χρόνο. Είμαι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος κι είναι πολύ τιμητικό για μένα που ένα τόσο παραδοσιακό αγγλικό group με επέλεξε.

Οι στόχοι μου είναι να οργανώσω ένα δυνατό πρόγραμμα επιμορφωτικών εκδηλώσεων και να κάνω την οργάνωση και το έργο της πιο γνωστό διεθνώς.

Μια Ελληνίδα στο τιμόνι της Ακαδημίας πώς μπορεί αυτό να βοηθήσει τους Έλληνες συναδέλφους σας;
Ήταν μια ευκαιρία να προβάλουμε στο Λονδίνο Έλληνες συναδέλφους που διαπρέπουν διεθνώς και  που μας κάνουν περήφανους.

Στο φετινό πρόγραμμα της οργάνωσης επέλεξα 4 Έλληνες ομιλητές: Τον κο Πελεκάνο που άνοιξε τη σεζόν, τον κο Πετρίδη (Προσθετολόγο που θα εκπροσωπήσει την οργάνωση στο Παρίσι), τον κο Μάρδα (Περιοδοντολόγο) και την κα Αντζέλικα Καβούνη (διάσημη Πλαστικό Χειρουργό στο Λονδίνο ).

Επίσης, προσπαθώ να γνωστοποιήσω στους νέους Έλληνες συναδέλφους ότι η Οργάνωση δίνει κατόπιν αιτήσεως, υποτροφίες για μετεκπαίδευση στην Αμερική.

Ειδικεύεστε στην προσθετική, αισθητική οδοντιατρική και την εμφυτευματολογία. Τι νομίζετε ότι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια στην οδοντιατρική τη στιγμή που η ψηφιακή τεχνολογία καλπάζει κι η οδοντιατρική γνώση και επιστήμη διαρκώς εξελίσσεται;
H ψηφιακή οδοντιατρική εξελίσσεται ραγδαία και η τεχνολογία γίνεται πιο ακριβής. Πιστεύω ότι σύντομα η καθημερινότητα της κλινικής οδοντιατρικής θα αλλάξει εμπλουτιζόμενη από gadgets και  πρωτόκολλα που θα μας διευκολύνουν και θα μας δίνουν πιο πολλές δυνατότητες. Πρέπει να ακολουθήσουμε την πρόοδο.

Αισθητική οδοντιατρική. Μήπως έχει χαθεί ο δρόμος; Μήπως παραλείπονται αποκαταστάσεις για να έχουμε μόνο αισθητικό αποτέλεσμα;
Αυτό εξαρτάται από τον καθέναν μας. Η δίκη μου ομάδα πρεσβεύει ολική και ενδελεχή αντιμετώπιση των αναγκών του κάθε ασθενούς με βιομιμητική φιλοσοφία.

Ποια είναι η γνώμη σας όσο αφορά τα ενέσιμα υλικά και τους αυξητικούς παράγοντες στην οδοντιατρική; Νέοι ορίζοντες για τον οδοντίατρο ή αναγκαία στροφή λόγω οικονομικής ύφεσης;
Tα ενέσιμα είναι μέσα στη ζωή μας και είμαι πολύ ευτυχής που υπάρχουν τρόποι μη χειρουργικής αισθητικής βελτίωσης.

Δεν τα εξασκώ η ίδια. Πιστεύω στην εξειδίκευση. Είναι στην κρίση του κάθε συναδέλφου να αποφασίσει αν θέλει να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο.

Πείτε μας τι θα αλλάζατε στην οδοντιατρική που ασκείται στην Ελλάδα. Συνεργάζεστε με Έλληνες συναδέλφους σας και με το Ινστιτούτο Μέριμνα, οπότε μπορείτε να πείτε την άποψή σας.
Από όλες τις χώρες που έχω επισκεφθεί επαγγελματικά, το επίπεδο οδοντιατρικής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα που γνωρίζω καλύτερα, είναι αρκετά υψηλό.

Το μόνο που θεωρώ ότι επιδέχεται βελτίωση, είναι η οδοντιατρική παιδεία και φιλοσοφία των ασθενών, ώστε να καταλάβουν τη σημασία της τακτικής οδοντιατρικής επίσκεψης για πρόληψη check ups και περιοδοντική συντήρηση, αντί του να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους μόνο όταν έχουν κάποιο σύμπτωμα η πρόβλημα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε ή αντιμετωπίζετε ως γυναίκα σε έναν τέτοιο επιστημονικό χώρο;
Καμία δυσκολία λόγω φύλου. Δε θα το επέτρεπα. Πάντα έβαζα στόχους και τους κυνηγούσα. Πιστεύω πως είναι θέμα attitude.

Ποιο κομμάτι της ζωής σας υπήρξε τόσο καθοριστικό, που χωρίς αυτό δεν θα ήταν έτσι όπως είναι σήμερα η ζωή σας;
Η ζωή μου στην Αμερική για σπουδές και καριέρα και οι εμπειρίες που είχα την τύχη να ζήσω εκεί.

Ποιόν συνάδελφο “θαυμάζετε” και γιατί;
Θαυμάζω πολλούς συναδέλφους και Έλληνες και ξένους. Ένας από τους δασκάλους μου που με ενέπνευσε να γίνω προσθετολόγος ήταν ο κος Τριποδάκης στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών.

Επίσης, θαυμάζω τον κο Νίκο Νάκα για την τεράστια συνεισφορά του στην ιδιωτική μεταπτυχιακή συνεχή επιμόρφωση στην Ελλάδα. Έχει οράματα και στόχους και έχει εξελίξει το Ινστιτούτο Μέριμνα επιτυχώς διεθνώς, μην ξεχνώντας ποτέ τις ανάγκες και τις δυσκολίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής.

Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφέρω τον τωρινό πρόεδρο της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών τον κύριο Φοίβο Μαδιανό, τον οποίο επίσης θαυμάζω πολύ. Άψογος κλινικός περιοδοντολόγος, μεγάλο ερευνητικό έργο, ηγετική φιγούρα για την περιοδοντολογία σε διεθνείς οργανώσεις και φορείς, πάντα με ακεραιότητα και αίσθημα ευθύνης.

Δώστε μια συμβουλή στους νέους οδοντιάτρους που ξεκινούν την καριέρα τους.
Να μην θεωρούν τίποτα ακατόρθωτο επαγγελματικά, να απολαμβάνουν τη δουλειά και να φροντίζουν να έχουν πάντα υγιή ισορροπία δουλειάς και  προσωπικού χρόνου.

Υπάρχει μια αναγκαιότητα, λένε, στον άνθρωπο να περάσει από αυτή τη ζωή και να αφήσει ένα στίγμα, μια υπογραφή. Ποια θα είναι η δική σας;
” It’s all about how you make people feel “.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.