Συκαράς Νικήτας

« Το θέμα της εισήγησής μου θα διαπραγματευθεί τις τελευταίες οδηγίες για τη σχεδίαση επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

To 21o Συμπόσιο της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης που θα πραγματοποιηθεί στις 07 & 08 Δεκεμβρίου 2018, εκτός από μια επιστημονική εμπειρία για τους συμμετέχοντες, έχει να επιδείξει μια νέα συνεργασία. Είναι η συνδιοργάνωση του Συμποσίου με το Τμήμα Διεθνούς Εμφυτευματολογίας (ΙΤΙ) Ελλάδας & Κύπρου.

Ωφέλιμους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς καρπούς μπορεί να περιμένει κανείς από μια τέτοια συνεργασία.

Το toothnews.gr είχε την τιμή να συνομιλήσει με τον γνωστό και έγκριτο επιστήμονα κο Νικήτα Συκαρά (υπεύθυνος Εκπαίδευσης στο ΙΤΙ Ελλάδας & Κύπρου με την ταυτόχρονη ιδιότητα του ΙΤΙ Fellow και ITI registered speaker) για τη συνεργασία, τη θεματολογία, τις νέες τεχνολογίες.

Ο κος Νικήτας Συκαράς έχει να επιδείξει μεγάλο κλινικό και ερευνητικό έργο που εστιάζεται στην εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων στην κλινική πράξη και στην τεκμηριωμένη χρήση καινοτομιών στην Προσθετική Οδοντιατρική.

Κε Συκαρά πείτε μας για την συνεργασία της ΙΤΙ Ελλάδος & Κύπρου και της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης. Πως προέκυψε και τι να περιμένουμε διαφορετικό στο 21ο Συμπόσιο του Δεκεμβρίου;
Το τμήμα ΙΤΙ Ελλάδας & Κύπρου είναι μια επιστημονική εταιρεία με πεδίο ενδιαφέροντος την επιστήμη της οδοντικής εμφυτευματολογίας και τις κλινικές της εφαρμογές.  Σκοπός της είναι να παρέχει εκπαιδευτική υποστήριξη για την ορθή κλινική άσκηση στα συναφή πεδία, τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις νεώτερες εξελίξεις και κριτική παρέμβαση στις διαφαινόμενες προοπτικές μελλοντικών εξελίξεων.

Η συνεργασία με την Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης προέκυψε σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας προκειμένου να προβληθούν οι θέσεις και οι αρχές θεραπευτικής αντιμετώπισης με εμφυτεύματα, σε ένα ευρύτερο ακροατήριο συναδέλφων.  Ταυτόχρονα, θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας να ωφεληθούν από ένα πλούσιο διήμερο επιστημονικό πρόγραμμα πολυθεματικού ενδιαφέροντος και αλληλεπίδρασης με άλλες ειδικότητες.

Θα εισηγηθείτε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Σχεδιασμός επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων. Νεότερες παραδοχές», πείτε μας λίγα λόγια για την παρουσίασή σας.
Το θέμα της εισήγησής μου θα διαπραγματευθεί τις τελευταίες οδηγίες για τη σχεδίαση επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο 6ο ITI Consensus Conference τον Απρίλιο 2018.  Θα αναφερθούν τα νεώτερα δεδομένα για τον τρόπο συγκράτησης σε μονήρεις ή εκτεταμένες αποκαταστάσεις, τον αναγκαίο αριθμό εμφυτευμάτων, τη ναρθηκοποιημένη ή τμηματική κατασκευή, την επιλογή στηριγμάτων και την εργαστηριακή υποβοήθηση για τη σχεδίαση των προσθέσεων.

Πιστεύετε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι πλέον μονόδρομος για το μέλλον της οδοντιατρικής επιστήμης;
Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν πλέον κομμάτι της σύγχρονης κλινικής πραγματικότητας.  Έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους και τη συμβολή τους στη διευκόλυνση της θεραπευτικής διαδικασίας και η εξάπλωσή τους γίνεται με ταχύ ρυθμό.  Σίγουρα σηματοδοτούν μελλοντικά σημεία αναφοράς και εξελικτικών στόχων, χωρίς όμως να καταργούν ή να ακυρώνουν τις συμβατικές ή αναλογικές κλινικές πρακτικές.  Χρειάζεται εξοικείωση και μαθησιακή ωρίμανση από τους συναδέλφους οδοντιάτρους προκείμενου τα νέα μέσα και τεχνικές να διευρύνουν το μερίδιό τους στην κλινική πράξη.  Αργά αλλά σταθερά θα υπάρξει η αναγκαία χρονική όσμωση ώστε η σιγουριά της εμπειρίας να δώσει τη θέση της στον ενθουσιασμό της καινοτομίας.

Είστε υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Ελληνικού Τμήματος της ΙΤΙ, πείτε μας ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει  η  ΙΤΙ στις εξελίξεις της καθημερινής οδοντιατρικής πράξης.
Σήμερα που οι αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα κατέχουν μεγάλο μέρος της καθημερινής οδοντιατρικής πράξης με διευρυνόμενες κλινικές εφαρμογές από μεγάλο αριθμό  οδοντιάτρων και για αυξανόμενο πληθυσμό ασθενών, η ΙΤΙ έχει εστιάσει την επιστημονική της δράση στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη τυποποιημένων θεραπευτικών μεθόδων, στην εκτίμηση κλινικών δυσκολιών και κινδύνων και στην ποιοτική διασφάλιση για αξιόπιστα αποτελέσματα. Η εκπαιδευτική δράση της ΙΤΙ επιτυγχάνεται μέσα από δραστηριότητες και προϊόντα για παροχή τεκμηριωμένης και ποιοτικής περίθαλψης ασθενών, σε ημερίδες, συμπόσια, συναντήσεις, μαθήματα, επιστημονικά προγράμματα και συνέδρια.

H ITI υποστηρίζει και προωθεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης των οδοντιάτρων με πολυθεματικό και διευρυμένο χαρακτήρα που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα γνωσιολογικών πεδίων και αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα γνώσης και κλινικής εμπειρίας.  Τα τμήματα ΙΤΙ υποστηρίζουν και προωθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των οδοντιάτρων διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη ροή και μετάδοση πληροφοριών προς κάθε μέλος και εξασφαλίζοντας στον ενδιαφερόμενο μια αξιόπιστη και φερέγγυα διαπίστευση στο χώρο της Εμφυτευματολογίας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Εγώ σας ευχαριστώ!