Δρ. Ευσταθία Κ. Σινανιώτη

« Δεν φοβήθηκα ποτέ τον ανταγωνισμό γιατί η γνώση είναι για να μεταλαμπαδεύεται σ’ όλη της την έκταση, χωρίς όρια »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Η Δρ. Ευσταθία Κ. Σινανιώτη, είναι επιστήμονας ψυχής, σταρ της Οδοντιατρικής από τη πρώτη στιγμή που ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της και γύρισε στην Ελλάδα. Η αγάπη της για την εξέλιξη της Περιοδοντολογίας – Εμφυτευματολογίας την οδηγεί σε συνεχή επιμόρφωση.

Η Δρ. Ευσταθία Κ. Σινανιώτη, είναι μια προσωπικότητα από εκείνες που ήθελα πολύ, όχι απλώς να συναντήσω, αλλά να συνομιλήσω μαζί της. Πού θα μπορούσα όμως να την βρω και με ποια αφορμή; Μας την έδωσε την αφορμή όταν ανέλαβε εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της υπεύθυνη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιοδοντολογίας του WAGRO UNIVERCITY που γίνεται με επιτυχία στην Αθήνα.

Σίγουρη για τον προσωπικό της δρόμο, τον οποίο χαράζει εδώ και πολλά χρόνια, με σκληρή δουλειά και πάθος, πλήρης ονείρων για το μέλλον, η πρόεδρος του ΙΤΙ Ψυχικού κυρία Σινανιώτη, μιλά στο toothnews.gr για να γοητεύσει με τη λογική και το συναίσθημα των σκέψεών της!

Πείτε μας πως και επιλέξατε την επιστήμη της Οδοντιατρικής; Και πώς βρίσκετε την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική σας καριέρα και την προσωπική σας ζωή.

Στο σχολείο ήμουν πολύ καλή μαθήτρια με ιδιαίτερη έφεση στη ζωγραφική και στη μουσική. Άκουγα συχνά: « Πιάνουν τα χέρια της κι έχει ευαισθησίες ».  Οι δάσκαλοι και η οικογένεια μου περίμεναν να ασχοληθώ με τον καλλιτεχνικό χώρο μουσική, χορό, αθλητισμό γιατί με έβλεπαν πολύ δραστήρια σε αυτούς τους τομείς.

Παράλληλα, σκεφτόμουν για την επιλογή δυνητικού επαγγέλματος που θα με εξέφραζε, παραμέτρους όπως είναι η επαγγελματική αποκατάσταση, εξέλιξη, ζήτηση, η ιδιαίτερη επαφή με τον άνθρωπο, η αυτονομία, οι εργασιακές συνθήκες, η δημιουργικότητα, η φήμη, ο ελεύθερος χρόνος, καθώς και οι οικονομικές απολαβές.

Και μία μέρα του Οκτωβρίου στην 2α Λυκείου είπα στη μητέρα μου « Θα γίνω Οδοντίατρος ». Η φιλοσοφία του Γιν και το Γιανκ εκφράζει απόλυτα την άποψή μου για την ισορροπία στη ζωή. Ζυγίζεις τα πράγματα και άλλοτε ρίχνεις το ένα κομμάτι άλλοτε το άλλο για την επίτευξη της ισορροπίας. Μέτρον άριστον… που λέγανε και οι ευκλεείς μας πρόγονοι.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την Οδοντιατρική στη χώρα μας σε επιστημονικό επίπεδο σήμερα και τι να περιμένουμε στα επόμενα χρόνια;

Πιστεύω στην νεολαία, πιστεύω στη δύναμη της ελληνικής σκέψης και επιστημοσύνης, αγαπάω την Οδοντιατρική επιστήμη και περιμένω θετική εξέλιξη. Άλλωστε ενέπνευσα και ένα από τα παιδιά μου να θέλει μελλοντικά να ενταχθεί στο χώρο μας.

Η δραστηριότητα του ITI STUDY CLUB ΨΥΧΙΚΟΥ του οποίου ηγείστε είναι γνωστή. Πείτε μας τα σχέδιά σας για το 2023.

Η επιστημονική οργάνωση του International Team For Implantology ΙΤΙ, είναι από τους σοβαρότερους και πλέον έγκυρους επιστημονικούς φορείς στον χώρο της Εμφυτευματολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν περί τα 600 οργανωμένα Study Clubs στον κόσμο με υψηλό επιστημονικό και οργανωτικό επίπεδο που προάγουν την σκέψη στις σύγχρονες τάσεις της Εμφυτευματολογίας.

Θα συνεχίσουμε το 2023 τις διοργανώσεις συναντήσεων με state of the art θέματα στην Εμφυτευματολογία τόσο σε χειρουργική όσο και σε προσθετική κατεύθυνση.

Αναρτήσεις επιστημονικών συναντήσεων μπορείτε να βρίσκετε στο https://www.iti.org/.

Η Ψηφιακή Οδοντιατρική ήρθε και καθιερώθηκε. Ποια είναι η γνώμη σας “ταιριάζει” σε όλους; Έχει την ακρίβεια που χρειάζεται η επιστήμη σας; Πολλοί συνάδελφοί σας παραμένουν  δύσπιστοι  στο να εντάξουν την ψηφιακή τεχνολογία στην καθημερινή κλινική τους πράξη.

Εννοείται ότι η ψηφιακή Οδοντιατρική είναι το παρόν και το μέλλον. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το παραμύθι με το αηδόνι του αυτοκράτορα! Με άλλα λόγια η Ψηφιακή Οδοντιατρική είναι εδώ για να μας υπηρετήσει και όχι για να την υπηρετήσουμε. Η επιστημονική σκέψη παραμένει και οι χειρισμοί πολλές φορές δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μόνον με εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία σαφώς θα εξελιχθεί και θα είναι συνεχώς πιο «ώριμη και δόκιμη» στην εφαρμογή της στην  κλινική πράξη.

Μιλήστε μας για την τελευταία δραστηριότητά σας να ηγείστε του μεταπτυχιακού προγράμματος Περιοδοντολογίας της WAGRO.

Μία υπέροχη πρόκληση σε μία καινοτόμο, άρτια οργανωμένη, πρωτοποριακή πρόταση από τον εξαιρετικό συνάδελφο, φίλο Γιάννη Γεωργακόπουλο που θα βγάλει σωστούς ειδικευμένους επιστήμονες κατά τη γνώμη μου.

Η ανάπτυξη οδοντιατρικών κλινικών είναι μια παγκόσμια τάση. Θα  κυριαρχήσει λέτε  και στην Ελληνική αγορά;

Δεν με απασχολεί ειλικρινά ως project. Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης. Πιστεύω ότι για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα.

Ποιο είναι το δικό σας στίγμα που θέλετε να αφήσετε στην Περιοδοντολογία  – Εμφυτευματολογία που ειδικεύεστε;

Από νεαρή ηλικία όταν γύρισα από τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο εξωτερικό, που διήρκεσαν πέντε χρόνια,  βοήθησα αρκετούς συναδέλφους  που μαθήτευσαν στο ιατρείο μου να γίνουν Περιοδοντολόγοι – Εμφυτευματολόγοι, χωρίς να έχουμε κάποια σεβαστή διαφορά ηλικίας, όπως με παιδιά που μαθητεύουν τώρα στο ιατρείο μου.

Το στίγμα μου λοιπόν είναι και θα παραμείνει η αγάπη μου για την εξέλιξη της Περιοδοντολογίας – Εμφυτευματολογίας οικουμενικά (εξ’ ου και η ενασχόληση μου με το International Team for Implantology) καθώς και ότι  δεν φοβήθηκα ποτέ τον ανταγωνισμό γιατί η γνώση είναι για να μεταλαμπαδεύεται σε όλη της την έκταση χωρίς όρια. Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα και πάντοτε οι επόμενοι Περιοδοντολόγοι να είναι βελτιωμένοι των διδασκόντων, αυτό ήταν και παραμένει το πιστεύω μου.

Να μου πείτε ο Αρίσταρχος είπε « Ουδείς επικινδυνότερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου ». Προσωπικά όσες επαγγελματικές ζωές και να είχα τα ίδια θα έκανα γιατί αγαπάω την επιστήμη μου και να σας πω την αλήθεια περιμένω, ανυπομονώ να δω και τη γενιά των παιδιών μου που θα το τερματίσει στην Περιοδοντολογία – Εμφυτευματολογία.

Κυρία Σινανιώτη, ποια θα ήταν η ευχή σας για το 2023 ;

«World peace» όπως  απαντούν συνήθως τα κορίτσια που συμμετέχουν στα καλλιστεία.


Βιογραφικό:

Η Δρ. Ευσταθία Κ. Σινανιώτη, απόφοιτος του Αρσακείου Ψυχικού σπούδασε Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εξειδικεύτηκε στην Περιοδοντολογία και στα Εμφυτεύματα στην Οδοντιατρική Σχολή Μονάχου, Γερμανία, Ludwig Maximilians University στο τμήμα Περιοδοντολογίας, Prof. Dr. E. Sonnabend, στην Πανεπιστημιακή Κλινική Οδοντιατρικής Σχολής Βέρνης, Ελβετία, στο τμήμα Περιοδοντολογίας και Ακίνητης Προσθετικής Prof. Klaus Lang., και στην Πανεπιστημιακή Γναθοχειρουργική Κλινική Μονάχου, στο τμήμα Εμφυτευματολογίας στο Ludwig Maximilians University, Prof. Dieter Schlegel. Το1992 εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή με αξιολόγηση: “Magna cum Laude”, «Άριστα με έπαινο» για την οποία έλαβε υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης (DAAD) και του Ωνασείου Ιδρύματος. Διετέλεσε έμμισθη Επιστημονική Συνεργάτης στην Οδοντιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία και στο Ludwig – Maximilians Πανεπιστήμιο Μονάχου, Γερμανία.

Το 2000 εμπλούτισε τις γνώσεις της στην Περιοδοντολογία και στα Εμφυτεύματα ως Clinical Αssistant στο Ιnternational advanced Dental Studies, Boston MA, ΗΠΑ, Dr. Myron Nevins.

Από το 2017 είναι Fellow του International Team for Implantology (ΙΤΙ) και διευθύνει το ΙΤΙ Study Club Athens-Psychiko. Διατηρεί πετυχημένο Ιατρείο με πολυετή εμπειρία, εξειδικευμένο στην Περιοδοντολογία και στα Εμφυτεύματα, στο Φάρο Ψυχικού στην Ελλάδα. Είναι μητέρα δύο αγοριών 15 ετών.