Μιχάλης Αγρανιώτης

« Είμαστε εδώ για κάθε συνάδελφο, συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο με τα λάθη μας, με τις παραλήψεις μας, αλλά είμαστε εδώ »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Ο κύριος Μιχάλης Αγρανιώτης έχει αποδειχθεί μία από τις πιο εμβληματικές και καθοριστικές μορφές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά και όχι μόνο. Αντιπρόεδρος στο ΕΚΑΒ, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πειραιά, οδοντίατρος που δεν φοβάται να ταράξει τα νερά, να πάρει ρίσκα για το γενικό συμφέρον. Αγωνίζεται και  διεκδικεί με κάθε μέσο τη νίκη!

Το toothnews συνάντησε τον κύριο Αγρανιώτη στα Γραφεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά ένα μεσημέρι του καυτού Ιούλη. Με πολύ διάθεση μοιράστηκε μαζί μας σημαντικά θέματα, σχέδια, δραστηριότητες του Συλλόγου με προσήλωση στον συνάδελφο, την επιστήμη και φυσικά τον εθελοντισμό. Φαίνεται ότι είναι μεγάλο στοίχημα γι’ αυτόν η ψηφιακή ανανέωση του Συλλόγου και οι αγώνες για την ίση αντιμετώπιση του επαγγέλματος του οδοντίατρου στο σκηνικό της υγείας.

Κύριε Αγρανιώτη είστε πρόεδρος ενός ιστορικού Συλλόγου με πολλές δραστηριότητες, συνδικαλιστική δράση και λόγο 100 περίπου χρόνια.

Είναι αλήθεια, το 2026 κλείνουμε 100 χρόνια και ξεπερνούμε τα 1.100 μέλη. Είμαστε ο τρίτος μεγαλύτερος Σύλλογος στην Ελλάδα μετά την Αττική και την Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος μας εκτείνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, Νήσων Αργοσαρωνικού και με ένα μεγάλο αριθμό μελών στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αττικής.

Ποιος είναι ο ρόλος σας μια και ηγείστε ένας τέτοιου μεγάλου Συλλόγου, τι ενέργειες κάνετε για να διατηρήσετε την αίγλη του, την ιστορία του και να την αυξήσετε φυσικά.

Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία κατά την οποία ασχολούμαι πιο ενεργά στο προεδρείο του Συλλόγου, έχω περάσει από τη θέση του ταμεία, του γραμματέα, και από το 2019 στη θέση του προέδρου, βάλαμε ένα στόχο και τον έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός του Συλλόγου, αλλά και της νοοτροπίας του συνδικαλισμού, δηλαδή να ξεφύγουμε από τα στεγανά του παλαιού συνδικαλισμού και να δραστηριοποιηθούμε και σε άλλα μονοπάτια, τα οποία θεωρώ εξίσου σημαντικά.

Δηλαδή;

Παράλληλα με την καθημερινή ενασχόληση με τα θέματα του κλάδου και την διεκδίκηση με κάθε τρόπο για την βελτίωσή του, μεγάλη σημασία δίνουμε και στην επιστημονική κατάρτιση των συναδέλφων και την κοινωνική προσφορά που παρέχουμε σαν σύλλογος.

Ποιο είναι το project που θέλετε να ολοκληρώσετε στη θητεία σας στο τιμόνι του Συλλόγου;

Μετά την αγορά του χώρου για να πραγματοποιούνται πρακτικά σεμινάρια στα Γραφεία του Συλλόγου μας κατά την προεδρία της κυρίας Μενενάκου, το επόμενο μεγάλο project το οποίο πιστεύουμε τον επόμενο χρόνο να τελειώσει είναι η ολοκληρωτική ψηφιακή ανανέωση του Συλλόγου. Καταφέραμε με πολύ κόπο και με πολλές συζητήσεις με την περιφέρεια Αττικής  να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα οι τέσσερις υγειονομικοί Σύλλογοι της Αττικής, οι δύο ιατρικοί και οι δύο οδοντιατρικοί, ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα ώστε να γίνει η ψηφιακή αλλαγή του Συλλόγου.

Θα τελειώσει όπως σας είπα σε ένα χρόνο και ευελπιστούμε να έχουμε τη δίκη μας ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τους συναδέλφους. Από την γραμματειακή υποστήριξη τους, εκπαιδευτικά διαδικτυακά προγράμματα, νέα ιστοσελίδα και δημιουργία εφαρμογής κινητών όπου ο συνάδελφος θα έχει ανάλογες παροχές.

Ετοιμάζουμε και την κοινότητα του συλλόγου στο viber που μαζί με τα sms και τα email θα βελτιώσουν την επικοινωνία με τους συναδέλφους. Παράλληλα θα ανανεωθεί πλήρως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Συλλόγου μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι αυτό το πρόγραμμα για τη λειτουργία του Συλλόγου και την εξυπηρέτηση των συνάδελφών μας.

Βρίσκεστε σε καλό δρόμο;

Προχωράει πολύ καλά ευτυχώς με πολύ κόπο αλλά τα καταφέρνουμε. Αλώστε όπως είπα είναι το μεγαλύτερο project μετά την αγορά της αίθουσας και όλα αυτά σε λιγότερο από μία πενταετία. Ένα σημαντικό γεγονός όπου φαίνεται η συμμετοχή των συναδέλφων και η αλληλεπίδραση με τον Σύλλογο είναι η οικονομική προσφορά τους στην αγορά του χώρου  για δημιουργία αίθουσας ημερίδων και hands on από  5 € μέχρι έως εκατοντάδες €. Βοήθησαν πάρα πολύ. Γεγονός πολύ συγκινητικό , σημαντικό και ενθαρρυντικό.

Σας εμπιστεύονται γι’ αυτό

Όπως είπα είναι η αλληλεπίδραση του συμβουλίου, του προεδρείου με τους συναδέλφους . Ξέρουν ότι αυτό που καταθέτουν στο Σύλλογο θα επιστρέψει σε αυτούς ,αυτή είναι μία πάγια τακτική μας άλλωστε το έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστό ότι με απόφαση ΔΣ εδώ και πολλά χρόνια έχουμε καταργήσει οποιαδήποτε αμοιβή από το Προεδρείο και δεν έχει σημασία το ύψος της αμοιβής αλλά η απόφαση να μην την εισπράττουμε. Διαθέτουμε το χρόνο μας απ’ το δικό μας μεράκι και την αγάπη για το Σύλλογο, μας αρέσει αυτό που κάνουμε.

Άλλωστε χαρακτηρίζεστε για τον εθελοντισμό σας

Έχουμε κάνει σπουδαία προγράμματα και θα σας αναφέρω μόνο μερικά από την χρονιά που διανύουμε. Τον περασμένο Μάρτιο την ημέρα της στοματικής υγείας κάναμε δύο δράσεις, η μία ήταν κατά τη διάρκεια του 35ου Βαρτζάκειου Δρόμου στον Πειραιά. Ήμασταν παρόντες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με περίπτερο και δώσαμε άλλη πνοή στον αγώνα.

Ενημερώναμε τον κόσμο, δρομείς και περαστικούς, οι οποίοι είχαν σχηματίσει μια μεγάλη ουρά, για να μιλήσουμε, να πάρουν δώρα στοματικής υγιεινής, να φωτογραφηθούν και άλλα πολλά. Ταυτόχρονα, είχαμε περίπτερο στο ΣΕΦ για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού, όπου ενημερώναμε τα παιδιά, συγγενείς, συνοδούς  μοιράζοντας παράλληλα  και πολλά δώρα.

Η χαρά και η ικανοποίηση σε κάθε δράση εθελοντισμού είναι τεράστια, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου.

Αυτές οι δράσεις γίνονται με συνέπεια και συνέχεια ή μια φορά το χρόνο;

Και με συνέπεια και με συνέχεια σχεδόν καθημερινά για πάνω από 40 περίπου χρόνια. Την τελευταία δεκαετία έχουμε εντάξει σχεδόν όλες τις κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Από τα πολύ μικρά παιδιά μέχρι τους μεγαλύτερους και ειδικές κατηγορίες. Πλέον και να μη θέλουμε να πάμε μας το ζητούν τα σχολεία και οι Δήμοι. Βλέπουμε χιλιάδες παιδιά και όχι μόνο, αποκλειστικά με εθελοντική συμμετοχή.

Επίσης πηγαίνουμε στα ειδικά σχολεία με παιδιά μικρά και μεγάλα μέχρι 18 ετών, με ειδικές ανάγκες , νοητική στέρηση, προβλήματα όρασης και ακοής. Όταν η επίσκεψη μας συμπίπτει με Χριστούγεννα ή Απόκριες ντυνόμαστε και ανάλογα (άγιος Βασίλης, νεράϊδες, ξωτικά κ.λ.π) κάνοντας παράλληλα μία μικρή γιορτή μαζί με τα παιδιά. Τα παιδιά πάντα μας το ανταποδίδουν με πολύ όμορφα δώρα που φτάνουν στα εργαστήριά τους. Το συγκινητικό είναι ότι περιμένουν με αγωνία τις οδοντογιατρίνες. Οφείλω να πω ότι σε όλο αυτό το εγχείρημα εγώ έχω την λιγότερη ευθύνη.

Το μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτές τις επιτυχημένες δράσεις ανήκει στην κυρία Σεληνίδου τέως πρόεδρο, στην κυρία Σταματάκη νυν πρόεδρο και σε όλες και όλους τους συνάδελφους μέλη της προληπτικής επιτροπής, οι οποίοι εθελοντικά διαθέτουν την αγάπη τους, τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για να συνεχίζουν αυτή την μεγάλη παράδοση του συλλόγου μας, προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και διασφάλιση της στοματικής υγείας. Να τονίσω δε ότι όλα αυτά γίνονται αποκλειστικά με ίδια μέσα, εθελοντική εργασία και χωρίς καμία οικονομική βοήθεια.

Οι εταιρείες δεν βοηθούν;

Η βοήθεια είναι ελάχιστη και συνήθως σε προϊόντα τα οποία μοιράζουμε σαν δώρα. Δεν επιδιώκουμε συνδιαλλαγές, εκτός εάν είναι μια συνεργασία ξεκάθαρη, με σκοπό την προσφορά και μόνο.Τα έσοδα του Συλλόγου είναι καθαρά ανταποδοτικά και στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών μας.

Που είναι;

Είναι 125 € το χρόνο. Το 2010 ήταν 160€΄ και καταφέραμε με μια πολύ συνετή διαχείριση να την μειώσουμε μέχρι το 2014 στα 125€  και παραμένει η ίδια μέχρι και σήμερα. Όπως καταλαβαίνετε η συνδρομή είναι ελάχιστη, αλλά καταφέρνουμε, όπως είπα, μέσα από την συνετή διαχείριση, αλλά και από άλλες επιστημονικές δράσεις, βάζοντας μια ελάχιστη συμμετοχή, να συμπληρώνουν τα οικονομικά μας και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.

Παρατηρούμε ότι υπάρχει αδελφοποίηση με άλλους Συλλόγους; Τι επιδιώκετε με μια τέτοια κίνηση; Να μεταφερθεί η εκπαίδευση εκτός των πυλών;

Ναι, έχουμε τελευταία κάνει με τη Λακωνία, νωρίτερα με την Λευκωσία-Κερύνεια, τα Δωδεκάνησα και την Κεφαλονιά.

Έχουμε πολύ ψηλά την έννοια της συναδελφικότητας. Θεωρούμε ότι ο συνάδελφος είναι στις προτεραιότητές μας. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον συνάδελφο. Με τις αδελφοποιήσεις παρά το ότι κάποιοι τις χαρακτηρίζουν «ευκαιρία για γιορτή», δημιουργείται σύσφιξη σχέσεων, ανταλλαγή απόψεων και κοινές διοργανώσεις επιστημονικών ή εθελοντικών δράσεων και όλα αυτά μας δίνουν μια ηθική ικανοποίηση.

Εφόσον μας το ζητούν και οι άλλοι Σύλλογοι, σημαίνει ότι κάτι παραπάνω βλέπουν στον Πειραιά. Άλλωστε και λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια η εξωστρέφεια είναι κάτι που μας έλειπε. Η αδελφοποίηση λοιπόν ,αλλά και κάθε είδους εκδήλωση βοηθά στο να αναδείξουμε το επάγγελμά μας προς τα έξω και να κάνουμε γνωστή την σημαντικότητα της στοματικής υγείας. Άλλωστε σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν πάντα και πέρα των οδοντιάτρων τοπικοί φορείς, οπότε είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα πέραν των αυστηρά επιστημονικών θεμάτων.

Αποδέχτηκαν οι συνάδελφοί σας το dentist pass;

Να μου επιτρέψετε να πω ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο κλάδος μας κατάφερε κάτι στο θέμα της δημόσιας παροχής. Είμαι από αυτούς που το υποστήριξε, ήμουν παρών στις συζητήσεις με το υπουργείο, βέβαια από άλλη βάση ξεκινήσαμε αλλά καταλήξαμε έστω και σε αυτό. Προσωπικά και μέσα από τον Σύλλογο το προωθούμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Η ανταπόκριση είναι καλή και ξεπερνά τις 200.000 αιτήσεις τώρα που μιλάμε κι ακόμα δεν το ξέρει ο κόσμος. Χρειάζεται ακόμα πιο οργανωμένη προσπάθεια προβολής σε μεγάλα sites, ραδιόφωνο, τηλεόραση, με πάντα αρωγό την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία γιατί έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Σε γενικές γραμμές το υποδέχτηκαν καλά οι συνάδελφοι. Το τελικό πακέτο είναι 40€ για καθαρισμό , φθορίωση, στοματικό έλεγχο και οδηγίες στοματικής υγιεινής και αφορά πάνω από 600.000 παιδιά, γεννημένα από το 2011 έως και το 2017.

Είστε από τα επαγγέλματα υγείας που δεν χρεώνετε επίσκεψη σωστά;

Ναι, είμαστε από τους Υγειονομικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν χρεώνουμε επίσκεψη, ανεξάρτητα με τον χρόνο που σπαταλάμε. Είναι μια νοοτροπία την οποία δυστυχώς την βρήκαμε και με την οποία διαφωνώ κάθετα. Παρά το ότι κάποιοι επιμένουν να μας θεωρούν κλάδο ο οποίος «τα κονομάει», θέλω να σας βεβαιώσω ότι είναι φαντασίες. Ερχόμαστε από μια μεγάλη οικονομική και υγειονομική κρίση, η οποία άλλαξε ριζικά σχεδόν τα πάντα στην Ελλάδα. Όλα γύρω εξελίσσονται.

Τα υλικά, οι τεχνολογίες, ο εξοπλισμός. Και ταυτόχρονα ακριβαίνουν. Δεν ακολουθούν όμως και οι αμοιβές μας. Έχουμε κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο τις τιμές, γνωρίζοντας το έργο που επιτελούμε, αλλά είναι ανεπίτρεπτο συνάδελφοι επιστήμονες με 5 και 6 χρόνια σπουδών και άλλα 3-4 μεταπτυχιακών, να μην μπορούν να ανοίξουν ένα οδοντιατρείο και να εργάζονται με μπλοκάκι σε πολλά οδοντιατρεία για να καταφέρουν να βγάλουν 800 και 1000 ευρώ. Είναι ντροπή για ένα Ευρωπαϊκό Κράτος. Ας πάρουμε μαθήματα από την Ευρώπη και ας προχωρήσουμε.

Πρέπει η πολιτεία, αλλά και εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τον τρόπο οπτικής και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις διαφορετικά. Μην ξεχνάμε ότι ο οδοντίατρος είναι και ένας σύγχρονος επιχειρηματίας, ο οποίος επενδύει πολλά χρήματα, τα οποία πρέπει και με κάποιο τρόπο να τα αποσβέσει αλλά και παράλληλα να ζήσει.

Να μην δαιμονοποιούμε πράγματα και λέξεις. Ζούμε από το κέρδος, όχι από την αισχροκέρδεια. Εμείς θέλουμε να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο οδοντίατρος από τη πολιτεία και από τους ασθενείς. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό με όλες τις  ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και σιγά-σιγά πιστεύω ότι θα διορθώσουμε πολλά από τα στρεβλά που αντιμετωπίζουμε.

Σοβαρά ζητήματα είναι η δημόσια δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη, το συνταξιοδοτικό μας, οι άδειες και επιδόματα τοκετού στις γυναίκες συναδέλφους, που αντιμετωπίζεται τελείως διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο.

Επίσης ένα σοβαρό ζήτημα  είναι οι χρηματοδοτήσεις για το ξεκίνημα της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας. Είμαστε σχεδόν πάντα εκτός. Μας συμπεριλαμβάνουν στους επιχειρηματίες μαζί με όλες τις άλλες επιχειρήσεις. Ο οδοντίατρος όμως τις περισσότερες περιπτώσεις είναι μόνος του ή με ένα βοηθό.

Σ’ όλα όμως τα προγράμματα που βγαίνουν, προτεραιότητα έχουν αυτοί που έχουν 2 – 3 – 5 υπαλλήλους. Αυτόματα όπως καταλαβαίνετε πέφτουμε πολύ στην κατάταξη, με αποτέλεσμα οι πρώτοι που έχουν κάνει αίτηση και έχουν υπαλλήλους να παίρνουν μεγάλα κονδύλια και να μην περισσεύουν ποτέ για τον οδοντίατροι. Έχουμε ζητήσει την κατηγοριοποίηση, δηλαδή να μας βάλουν σε ειδική κατηγορία τους οδοντίατρους ,με ποσοστό επί του συνολικού ποσού και να αναμετρούνται εκεί οι οδοντίατροι μεταξύ τους. Τότε ναι, θα το πάρει ο οδοντίατρος με δυο υπαλλήλους, αλλά θα φτάσει η επιχορήγηση για όλους γιατί είμαστε σαν σύνολο πολύ λιγότεροι σε αριθμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε, να προωθήσουμε το επάγγελμά μας και να επενδύσουμε .

Για αυτές τις χρηματοδοτήσεις προσπαθούμε καιρό να αλλάξουμε τις προϋποθέσεις και πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση. Δόθηκαν χρήματα ΕΣΠΑ, επιστροφές, επιδόματα για τον covid και άλλα πολλά, οι οδοντίατροι ήταν απ’ έξω! Γιατί δεν είχαν υπάλληλο έστω και για μια ώρα το χρόνο! Όλα όσα σας ανέφερα τα δουλεύουμε και πρέπει να λυθούν άμεσα!

Στον επιστημονικό τομέα πως κινήστε;

Έχουμε μια πολυετή παρουσία στα επιστημονικά δρώμενα της οδοντιατρικής με την επιστημονική μας επιτροπή να λειτουργεί ανελλιπώς από το 1947. Την τελευταία δεκαετία υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή κυρίου Τζάκη έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε τα επιστημονικά μας προγράμματα,  εντάσσοντας ήδη από το 2016 τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) μία φορά τον μήνα  και ταυτόχρονα τις επιστημονικές ημερίδες-συνέδρια 3 με 4 το χρόνο.  Και  εσχάτως εντάσσοντας στον νέο χώρο μας τα hands on πρακτικά.

Τα θέματα που αναπτύσσονται σε όλα τα παραπάνω είναι επιστημονικά και επαγγελματικά υπό την αυστηρή επίβλεψη της επιστημονικής επιτροπής, άρτια οργανωμένα, και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών μελών του συλλόγου μας και όχι μόνο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ενημερώνουμε άμεσα τους συναδέλφους για ό,τι καινούργιο συμβαίνει στο επάγγελμά μας.

Με ποιο τρόπο;

Εκτός από τις ημερίδες, έχουμε την καθημερινή επαφή με την οποία ασχολούνται οι κυρίες στην γραμματεία μας, οι οποίες είναι αρκετά έμπειρες ώστε να βρίσκουν λύσεις. Είναι εξυπηρετικές, γνώστες των θεμάτων που μπορούν να απασχολούν έναν οδοντίατρο, που σε κάθε τηλέφωνο ή email θα ανταποκριθούν και θα λύσουν ότι πρόβλημα προκύψει.

Επίσης παρέχονται νομικές και φοροτεχνικές συμβουλές σε όλα τα μέλη μας, χωρίς επιβάρυνση, από τους δύο συνεργάτες μας νομικό σύμβουλο και φοροτεχνικό, των οποίων τα έξοδα καλύπτει ο Σύλλογος. Ασχολούμαστε πλέον και με θέματα που ξεφεύγουν της οδοντιατρικής.

Όπως ;

Θέματα που αφορούν στο συνταξιοδοτικό των συναδέλφων κατευθύνοντας τους στον τρόπο επίλυσης. Θέματα υγείας που προέκυψαν σε συναδέλφους και χρειάστηκαν άμεση παραπομπή σε επιτροπές ή άλλες υπηρεσίες. Και επίσης μέσα από την ιστοσελίδα μας, την σελίδα και την ομάδα στο facebook, δίνουμε βήμα, διευκολύνοντας από εύρεση οδοντιατρείων, εύρεση εργασίας κ.λ.π.

Στο συνδικαλιστικό κομμάτι τι ρόλο έχει ο Σύλλογος του Πειραιά;

Σκοπός του Συλλόγου μας διαχρονικά, μαζί με όλα τα άλλα που προαναφέραμε, είναι πρωτίστως η προάσπιση της οδοντιατρικής, κάτι το οποίο περιλαμβάνει και παρεμβάσεις για την βελτίωση της Δημόσιας Οδοντιατρικής Περίθαλψης, για τα ιδιωτικά οδοντιατρεία μας και συνολικά τον οδοντίατρο, με όποιο τρόπο κι αν ασκεί την επιστήμη του.

Υπερασπιζόμαστε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, η οποία παράλληλα βελτιώνει και την οδοντιατρική η οποία παρέχεται στον πολίτη. Είμαστε συνεργάτες με το Υπουργείο Υγείας, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης και όχι αντίπαλοι. Επίσης είμαστε πάντα δίπλα στην ηγεσία της Ομοσπονδίας όταν πρόκειται για την βελτίωση της οδοντιατρικής και την προάσπιση των δικαιωμάτων των οδοντιάτρων χωρίς να εξετάζουμε ποτέ πρόσωπα ή κομματικές αποχρώσεις.

Ένα πρόσφατο και τρανό παράδειγμα παρεμβάσεων του Συλλόγου μας, αλλά και του κλάδου μας συνολικά, ήταν στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Ήσασταν ήρωες πραγματικά

Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά όντως στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας ήμασταν ήρωες και μόνοι μας, χωρίς ουσιαστικά την παρέμβαση κανενός, με δική μας πρωτοβουλία και με δική μας ευθύνη κρατήσαμε ανοιχτά τα οδοντιατρεία, με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων Συλλόγων και της Ομοσπονδίας μας φυσικά.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε στην εύρεση των μέσων ατομικής προστασίας. Παρόλα αυτά, χωρίς να παρέμβει κανείς υπέρ του κλάδου μας, βρήκαμε υλικά, βρήκαμε που θα αγοράσουμε πιο οικονομικά, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, δεν είχαμε κρούσματα σε συναδέλφους και δεν κινδύνευσε κανένας ασθενής μας στα ιατρεία μας.

Άλλωστε εσείς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τα είχατε ανέκαθεν σε εφαρμογή στα ιατρεία σας

Τα ιατρεία μας όπως είπατε, λόγω των γνώσεων που έχουμε, είναι πάντα προστατευμένα από λοιμώδεις ασθένειες και νοσήματα. Αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε από την αρχή της καριέρας μας ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να νοσούν από διάφορα τέτοια είδη νοσημάτων. Έτσι και στην πανδημία αντιμετωπίσαμε και τον κορονοϊό σαν μία μολυσματική ασθένεια, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί και το πότε θα εξαφανιστεί.

Ένα παράδειγμα πρωτοβουλιών του Συλλόγου μας, ήταν και η δημιουργία στην ιστοσελίδα μας, ας το πούμε, παρατηρητηρίου τιμών και προϊόντων, στο οποίο ανεβάζαμε καθημερινά κάθε προσφορά που περιελάβανε μέσα ατομικής προστασίας, βοηθώντας έτσι σημαντικά τον συνάδελφο.

Επίσης άμεσα, μέσω διαδικτυακών ημερίδων, ενημερώναμε τους συναδέλφους για την χρήση μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπταν από την πανδημία. Το σημαντικότερο όλων όμως ήταν ότι ο Σύλλογός μας λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρό και εφτά ημέρες την εβδομάδα, μέσω ηλεκτρονικών επικοινωνιών και εξυπηρετούσε άμεσα κάθε απορία ή αίτημα των συναδέλφων. Πραγματικά, ήταν μια πανοδοντιατρική ανταπόκριση όλων και εργαστήκαμε με μεγάλη επιτυχία, με θετικότατα αποτελέσματα.

Οι νέοι οδοντίατροι πως μπορούν να βοηθηθούν γιατί ο αριθμός νέων ιατρείων είναι μειωμένος.

Όπως προανέφερα, το βασικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Η σκέψη του να μπορούσε ο Σύλλογος να χρηματοδοτήσει με άτοκα δάνεια τους νέους συναδέλφους υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η οικονομική δυνατότητα. Αυτό που σίγουρα κάνουμε είναι οι διεκδικήσεις τις οποίες προανέφερα, γύρω από το επάγγελμα και την χρηματοδότηση.

Είμαστε πάντα ενημερωμένοι και προσπαθούμε μέσα από τον Σύλλογο να ενημερώνουμε και τους συναδέλφους για νέα προγράμματα χρηματοδότησης, άλλου είδους ευκαιρίες οι οποίες μπορεί να προκύπτουν και να τους κατευθύνουμε στο πως θα ενταχθούν σε αυτές.

Επίσης, ένα μέσο που χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια, είναι ημερίδες και webinars, καθαρά επαγγελματικές. Από τον τρόπο διαχείρισης ιατρείου, τον τρόπο διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι και συμβουλές ψυχικής υγείας αντιμετώπισης προβλημάτων. Η επικοινωνία με τους συναδέλφους είναι πάντα αμφίπλευρη, έτσι λοιπόν μέσα από την καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, αφουγκραζόμαστε κάθε είδους πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζουν και με τη σειρά μας προσπαθούμε να το μεταφέρουμε προς τους αρμόδιους και μαζί να αναζητήσουμε την λύση.

Δυστυχώς, όχι μόνο στην οδοντιατρική αλλά και σε κάθε κλάδο, τα τελευταία χρόνια, λόγω των σημαντικών αλλαγών που έχουν επέλθει μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.

Προσπαθούμε καθημερινά να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να βοηθήσουμε όλους τους συναδέλφους ώστε να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα πως είναι ο «κορμός του Συλλόγου;

Έχουμε το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από το Προεδρείο (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γ.Γραμματέα, Ταμίας) και 9 συμβούλους. Έχουμε τις επιτροπές – επιστημονική και προληπτική– και το περιοδικό μας. Αναλυτικά για τις επιτροπές μιλήσαμε παραπάνω.

Το περιοδικό είναι τριμηνιαίο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, μοιράζεται στα μέλη μας και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ηλεκτρονικά. Είναι πολυθεματικό και προσπαθούμε συνεχώς να το βελτιώνουμε. Υπεύθυνη για την έκδοσή του είναι η επιτροπή Περιοδικού. Τέλος έχουμε την  γραμματεία μας στην οποία απασχολούνται δύο κυρίες που είναι και η ψυχή του Συλλόγου.

Εκλογές κάθε πότε;

Εκλογές έχουμε κάθε τετραετία πλέον . Έγιναν τον Μάρτιο του 2022 και οι επόμενες το 2026. Ο Σύλλογος διοικείται από τον Ενωτικό Συνδυασμό. Είναι ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης των συναδέλφων πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας έτσι την δουλειά που γίνεται και την σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο. Υπάρχουν άλλοι 3 συνδυασμοί με συνολικά 4 μέλη, αλλά πάντα, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες, λειτουργούμε για το συμφέρον του κλάδου.

Θα ασχοληθείτε με την πολιτική πιο ενεργά;

Είμαι ήδη Δημοτικός Σύμβουλος στον Πειραιά, αλλά λόγω πολλών υποχρεώσεων δεν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Όπως γνωρίζετε είμαι και Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ και οφείλω να πω ότι το ξεκίνημά μου στη θέση αυτή τον Δεκέμβριο του 2019 συνέπεσε με την έναρξη της Πανδημίας. Η οδοντιατρική μου ιδιότητα και η θέση μου στο ΕΚΑΒ αλληλεπίδρασαν και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας και στον Οδοντιατρικό Σύλλογο, αλλά και στο ΕΚΑΒ

Αν δεν κάνω λάθος κάνετε και κάποιες δράσεις σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, μας υπενθυμίζετε ποιές είναι και αν θα συνεχίσουν να γίνονται;

Ο Σύλλογός μας για 3η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους οδοντιάτρους και όχι μόνο.

Σ’ αυτά οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, παροχή πρώτων βοηθειών και χρήση απινιδωτή.

Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο μας το παρέχει το ΕΚΑΒ δωρεάν, αλλά με απόφαση του ΔΣ του Πειραιά, ορίσαμε κόστος συμμετοχής ανά συνάδελφο 20 €, το οποίο συνολικό ποσό που μαζεύεται επιστρέφεται εξ ολοκλήρου στο ΕΚΑΒ σε μορφή δωρεάς υλικοτεχνικού εξοπλισμού σύμφωνα με τις ανάγκες που μας υποδεικνύει το τμήμα εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ. 
Ο επόμενος κύκλος εκπαίδευσης θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει με την γραμματεία του συλλόγου μας για να δηλώσει συμμετοχή.

Ποια είναι η πρώτη δράση ου θα κάνει ο Σύλλογος Πειραιά μετά την περίοδο των διακοπών;

Ο Σύλλογος μας με την Προληπτική Επιτροπή είναι σε διαδικασία προετοιμασίας ενός καινοτόμου προγράμματος προληπτικής παρέμβασης για την στοματική υγεία, για παιδιά σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες.

Tο καινοτόμο πρόγραμμα προαγωγής της στοματικής υγείας “Walk in my shoes” πρόκειται να καλύψει όσους περισσότερους μαθητές είναι εφικτό με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες ηλικίας 6-18 ετών, που φοιτούν στα δημόσια ειδικά Δημοτικά Σχολεία, σε ειδικές τάξεις Γυμνασίου- Λυκείου και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης εφήβων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά που ανήκουν στην εμβέλεια του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, σε χρονικό διάστημα 3 ετών.

Παράλληλα, τρέχει και η προετοιμασία των επιστημονικών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας των επόμενων μηνών που αποτελούνται από δύο πρακτικά σεμινάρια (Αισθητική Αποκατάσταση, Χειρουργική-Συρραφές), μια μεγάλη ημερίδα Προσθετικής και τα 4 μηνιαία webinars.

Τι θα θέλατε να πείτε στους συναδέλφους σας του Πειραιά και εκτός Πειραιά; 

Θα κλείσω λέγοντας ότι θέλουμε όλους τους συναδέλφους πέραν των μελών του Πειραιά να είναι δίπλα στο Σύλλογό μας, να συμμετέχουν στις δράσεις μας, στα επιστημονικά προγράμματα, γιατί πραγματικά η προσφορά αλλά και η γνώση που παίρνουμε είναι πάρα πολύ σημαντική. Είμαστε εδώ για κάθε συνάδελφο, συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο με τα λάθη μας, με τις παραλήψεις μας, αλλά είμαστε εδώ.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας και την συνομιλία μας

Εμείς ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια και πολλές επιτυχίες στους αγώνες σας.