Γεώργιος Αβραάμ

« Η πλειάδα των εξαίρετων επιστημόνων του Συνεδρίου μας από όλα τα μέρη της γης, προσφέρει στον σύνεδρο την ευκαιρία να μάθει διαφορετικές τεχνικές προσέγγισης βάση κουλτούρας και νοοτροπίας του κάθε λαού. »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Συνέντευξη με τον Δρ. Γεώργιο Ε. Αβραάμ, Χειρουργό Οδοντίατρο, Ειδικό Ορθοδοντικό, πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου εν όψει του 1oυ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Σε κάποιους από εσάς ίσως είναι απλά γνωστός. Στους περισσότερους όμως είναι γνωστός ως ένα αποτελεσματικό ανθρώπινο δυναμικό στην υπηρεσία όχι μόνο της οδοντιατρικής κοινότητας της Κύπρου αλλά διεθνώς. Η προσπάθεια του για την πρόοδο και ανάπτυξη της Οδοντιατρικής είναι αδιάκοπη. Θα λέγαμε πως είναι από τους επιστήμονες που πιστεύουν πως η Οδοντιατρική δεν έχει τόσο ανάγκη από νόμους και μεταρρυθμίσεις όσο από «γιατρούς που να αγαπούν αυτό που κάνουν». Και ο κύριος Γεώργιος Αβραάμ είναι ένας από αυτούς.

Είναι δύσκολο τελικά να προλογίζεις μια συνέντευξη όμως η αφορμή γι’ αυτή είναι πολύ δελεαστική. Πρόκειται για το γεγονός που θα απασχολήσει το διεθνές Οδοντιατρικό στερέωμα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου 2023, θα διεξαχθεί στην πόλη της Λεμεσού και είναι το: 1o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ.

Ο κύριος Αβραάμ φιλοξενείται στο toothnews.gr γι’ αυτό ακριβώς το λόγο να μας ενημερώσει για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τους σκοπούς, τους στόχους τα οφέλη των συμμετεχόντων και να προσκαλέσει όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρόν.

Η Λεμεσός σε λίγες εβδομάδες θα φιλοξενήσει τo 1ο Διεθνές Συνέδριο Περιοδοντολογίας και Εμφυτευματολογίας,  πως προχωρούν οι προετοιμασίες;

Εκ μέρους του Δ.Σ. του οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες του συνεδρίου, όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από την αγαπημένη μας Ελλάδα.

15 Διεθνείς Ομιλητές, 8 μεγάλες εταιρείες χορηγοί, 27 Εταιρείες (μέχρι στιγμής) παρούσες στην έκθεση Εταιρειών του Συνεδρίου, με διεξαγωγή σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φαντασμαγορικά ξενοδοχεία της Κύπρου.

Ο Σύλλογος μας έχει επίσης λάβει ειδικές προσφορές από 7 ξενοδοχεία στην Λεμεσό και ένα από την  Επαρχία Αμμοχώστου ( Post Congress Vacation) για καλύτερη και ευκολότερη μετάβαση όλων των συναδέλφων από το εξωτερικό.

Το συνέδριο επίσης θα διεξαχθεί εξ ολόκληρου στα Αγγλικά με Ελληνική μετάφραση!!!

Τι θα πραγματεύεται το Συνέδριο; Μπορείτε να μας πείτε ποιά θα είναι τα κεντρικά σημεία του και οι καινοτομίες του σχετικά με άλλα Συνέδρια του χώρου;

Οι τρεις βασικοί στόχοι που τέθηκαν από το συμβούλιο μας είναι οι εξής:

  1. Μέσω του επιπέδου των ακαδημαϊκών εκδηλώσεων του Συλλόγου, επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου του Οδοντιάτρου, τόσο ακαδημαϊκά, όσο και από θέμα νοοτροπίας.
  2. Ουσιαστική αναβάθμιση του προσώπου της Οδοντιατρικής στην Κύπρο στα μάτια του Κύπριου πολίτη και ταυτόχρονα της επιμόρφωσης του ασθενούς για το επίπεδο θεραπείας το οποίο του παρέχεται.
  3. Μέσω των διεθνών εκδηλώσεων μας, παρουσία συναδέλφων από το εξωτερικό, όπως γίνεται επιμόρφωση για το πρόβλημα της Κύπρου που διαιωνίζεται εδώ και 49 χρόνια τώρα και που μας επηρεάζει απόλυτα ως προσφυγικός σύλλογος ο όποιος είμαστε.

Το Συνέδριο εκπροσωπεί όπως αντιλαμβάνεστε απόλυτα την ιδεολογία του Συλλόγου, τα οράματα και τους στόχους του.

Το κεντρικά του σημεία είναι ότι η Τελετή Έναρξης και τα Εγκαίνια της Έκθεσης Εταιρειών θα διεξαχθούν ξεχωριστά την 12η Οκτωβρίου για να δοθεί επίτηδες ειδική έμφαση στην ανάδειξη του προσώπου της Οδοντιατρικής στα μάτια του κόσμου. Επίσης, η προσέλευση 13 εξαιρετικών ομιλητών από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών οι Καθηγητές Andrea Mombelli και Ziv Mazor και πολλοί άλλοι αναδεικνύουν την μεγιστοποίηση των προσπαθειών μας στην πραγματοποίηση του πρώτου στόχου που τέθηκε.

Ειδικά μετά και τις ομιλίες των κορυφαίων Ομιλητών του Συνεδρίου, θα δοθεί αρκετός χρόνος για συζήτηση μεταξύ των συνέδρων και τον ομιλητών, κάτι το οποίο λόγω έλλειψης χρόνου αποφεύγεται γενικώς σε άλλα συνέδρια.

Διάφορες άλλες εκδηλώσεις εκτός της τελετής Έναρξης, όπως η εκδρομή που οργανώθηκε για τις 15 Οκτωβρίου μετά και το πέρας του Συνεδρίου, έχει ως σκοπό την επίσκεψη όλων των διεθνών καλεσμένων του συνεδρίου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, επίσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και ενημέρωση αυτών για την σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην Κύπρο, την προσφυγικότητα του Συλλόγου της Αμμοχώστου, όπως και την επεξήγηση του “γιατί” το Διεθνές Συνέδριο του Συλλόγου της Αμμοχώστου δεν μπορεί να διεξαχθεί στη πόλη της.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας ως διοργανωτές; Βλέπουμε ότι έχετε καταρτίσει ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα. Τι μπορούν να περιμένουν οι συμμετέχοντες;

Η απάντηση σε αυτό είναι παρά πολύ απλή.

Οι σύνεδροι έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις μερικών εκ των κορυφαίων επιστημόνων στην οδοντιατρική επιστήμη και να αφομοιώσουν τεχνικές οι οποίες θα τους αναδείξουν εν τέλη μέσω της δουλειάς τους.

Θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι θα αγκαλιάσουν αυτή τη νέα προσπάθεια που γίνεται από τον Σύλλογο μας και είμαστε σίγουροι ότι η σωστή οργάνωση και ο σωστός προγραμματισμός θα φέρει τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

Το Συνέδριο απευθύνεται αυστηρά σε εμφυτευματολόγους ή στο σύνολο των οδοντιάτρων;

Η θεματολογία του συνεδρίου  μπορεί να παρουσιάζεται πως απευθύνεται σε περιοδοντολόγους και εμφυτευματολόγους, αλλά στην πραγματικότητα προορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους οδοντιάτρους, οδοντοτεχνίτες, ακόμη και σε φοιτητές οδοντιατρικής. Εκτός από το εξειδικευμένο κομμάτι του συνεδρίου που θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα περιοδοντολόγους και εμφυτευματολόγους, το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου είναι προσαρμοσμένο για τον κάθε οδοντίατρο και έχει ως σκοπό την ενίσχυση των γενικών γνώσεων σε γενικές περιπτώσεις ασθενών που θα επισκεφθούν το ιατρείο τους.

Παρατηρούμε ότι θα συμμετάσχουν ομιλητές από 10 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο. Τα πρακτικά σεμινάρια θα είναι περισσότερα από τα θεωρητικά και τα οποία θα στηρίζονται στις σύγχρονες τεχνικές,  προϊόντα ,  εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι το Συνέδριο θα είναι με έμφαση στα χειρουργικά επιτεύγματα και λιγότερο με έρευνα και θεωρία.

Θα απαντήσω κατηγορηματικά όχι και ο λόγος είναι ότι πρέπει πάντα να υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά τη θεωρητική και την πρακτική εκπαίδευση.

Θεωρητικά η πλειάδα των εξαίρετων επιστημόνων του Συνεδρίου μας από όλα τα μέρη της γης, προσφέρει στον σύνεδρο την ευκαιρία να μάθει διαφορετικές τεχνικές προσέγγισης βάση κουλτούρας και νοοτροπίας του κάθε λαού. Στην τελική εναπόκειται στον κάθε επιστήμονα να αποφασίσει  ποια προσέγγιση ταιριάζει στη δική του προσέγγιση και προσωπικότητα, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι στην τελική είμαστε ιατροί και η πρώτη μας σκέψη είναι η διατήρηση δοντιών και ιστών για το καλό του ασθενούς, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Αναμένετε κόσμο και από άλλες χώρες εκτός Κύπρου και Ελλάδας; Επίσης παρατηρούμε ότι οι δύο χώρες Κύπρος και Ελλάδα έχουν αυξήσει την συνεργασία σε επιστημονικό και εμπορικό τομέα, πόση ωφέλεια έχει υπάρξει από αυτές τις συνεργασίες;

Φυσικά και αναμένουμε αρκετό κόσμο από το εξωτερικό. Αυτός φυσικά είναι και ένας από τους στόχους μας, η ανάμειξη και γνωριμία νέων νοοτροπιών ούτως ώστε μέσα από τη διεθνή κοινωνικοποίηση, όχι μόνο μέσω των διεθνών ομιλητών των συνεδρίων, αλλά και μέσω της άμεσης επαφής μεταξύ συναδέλφων από όλο τον κόσμο, να τελειοποιηθεί η προσέγγιση του κάθε ιατρού/οδοντιάτρου απέναντι στον ασθενή του.

Βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχη και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Θα θέλατε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα στην Οδοντιατρική κοινότητα της Ελλάδας εν όψει του Συνεδρίου;

Βεβαίως! Οι αγαπητοί συνάδελφοι εξ Ελλάδος, να είναι σίγουροι ότι ο Σύλλογος μας θα προσπαθήσει τα μέγιστα όπως οι δύο οδοντιατρικές μας κοινότητες συνεργαστούν στο ανώτατο επίπεδο για την βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας της προσφοράς θεραπειών στους ασθενείς.

Η επισημοποίηση της Αδελφοποίησης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου μαζί με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο Πράξεις ( στην Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου στη Λεμεσό στις 12 Οκτωβρίου και στο 41 Πανελλήνιο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη) ,  είναι ένα ηχηρό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά μόνο η αρχή.

Ελπίζουμε όπως όλοι οι συνάδελφοι εξ Ελλάδος τιμήσουν αυτή την νέα προσπάθεια που γίνεται με την παρουσία τους στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου που διοργανώνεται στις 12-14 Οκτωβρίου στη Λεμεσό, παρουσία 15 εξαίρετων ομιλητών από 10 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο!