Παναγιώτης Τσιρογιάννης & Νικήτας Συκαράς

« Σκοπός μας είναι να μοιράσουμε γνώση , να βελτιώσουμε τις συνθήκες τοποθέτησης εμφυτευμάτων και να αποκτήσουν εμπειρία ψηφιακή οι συνάδελφοί μας »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Η ύπαρξη της πλατφόρμας Guided Surgery, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το toothnews.gr αλλά και για εμένα προσωπικά. Αυτό ήταν το πρωταρχικό κριτήριο να συναντήσω τον δημιουργό του και ένα μέλος της ομάδας πριν λίγες ημέρες.

Κανένας δεν ξέρει εκ των προτέρων αν θα ενδιαφέρουν το κοινό οι επιλογές σου. Έτσι δεν είναι; Εμείς κάναμε συνειδητή επιλογή να σας παρουσιάσουμε την προσπάθεια των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη συστάσεων. Η πολυετής επιτυχημένη πορεία τους στην Οδοντιατρική το επιβεβαιώνει!

Πρόκειται για τον κύριο Παναγιώτη Τσιρογιάννη, Επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστήμιου Αθηνών και εμπνευστή της πλατφόρμας Guided Surgery και τον κύριο Νικήτα Συκαρά, Επίκουρο Καθηγητή στον τομέα Προσθετολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Prosthetic Solution Section Manager της πλατφόρμας.

Ποτέ η ζωή δεν μπορεί να είναι μόνο επιτυχίες κι όμως στην περίπτωση της δημιουργίας της πλατφόρμας Guided Surgery συμβαίνει το αντίθετο! Μπορεί να είναι μόνο επιτυχία σ’ όλα τα επίπεδα γιατί με την πολυετή εμπειρία στη χειρουργική στόματος και την ψηφιακή τοποθέτηση εμφυτευμάτων, η Guided Surgery, έρχεται να μοιραστεί αυτή τη γνώση και να σας καθοδηγήσει στον ψηφιακό κόσμο της εμφυτευματολογίας, κατασκευάζοντας ψηφιακούς νάρθηκες τοποθέτησης κι όχι μόνο.

Το ραντεβού μας ήταν ένα μεσημέρι στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Η συνάντηση και η συζήτηση με τους κυρίους Παναγιώτη Τσιρογιάννη και Νικήτα Συκαρά, κινήθηκε σε θέματα τα οποία είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα επηρεάσουν την γνώμη σας για την καθοδηγούμενη ψηφιακή εμφυτευματολογία.

Κύριε Τσιρογιάννη, είστε ο εμπνευστής του group Guided-surgery.gr. Πώς γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα;

Προσωπικά είχα ξεκινήσει την καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία για το μεταπτυχιακό μου το 2012,  απέκτησα μεγαλύτερη εμπειρία στη χειρουργική στόματος και την ψηφιακή τοποθέτηση εμφυτευμάτων, την οποία άρχισα να την μοιράζομαι εδώ στην Οδοντιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου.

Ήθελα να εισάγουμε τη νέα γενιά σιγά – σιγά στην ψηφιακή τεχνολογία, στην ψηφιακή εποχή. Εδώ στο μεταπτυχιακό τμήμα δεν βάζουμε εμφυτεύματα. Οι φοιτητές της Προσθετικής τα κάνουν σε συνεργασία με τη Κλινική της Περιοδοντολογίας και της Στοματικής Χειρουργικής. Όπως καταλαβαίνετε η διδασκαλία των καθοδηγούμενων χειρουργικών ναρθήκων ήταν μεγάλη βοήθεια και για τους συναδέλφους των άλλων ειδικοτήτων. Τα  εμφυτεύματα πρέπει να τοποθετούνται προσθετικά και τους δίνουμε τη δυνατότητα να τα τοποθετούν καθοδηγούμενα με νάρθηκες.

Έπειτα άρχισα να δέχομαι τηλεφωνήματα από φίλους και συναδέλφους του τύπου « Παναγιώτη θέλουμε να μας βοηθήσεις σε ένα δύσκολο περιστατικό ». Στη συνεργασία λοιπόν με συναδέλφους διαπίστωσα ότι ο τεχνίτης ήταν αυτός που σχεδίαζε ένα νάρθηκα και προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι ένας νάρθηκας καθοδήγησης είναι ένα εργαλείο του χειρουργού, το οποίο μεταφέρει τις πληροφορίες που έχει δει στο στόμα σε μια οθόνη . Είναι για να βοηθήσει τον χειρουργό για να τοποθετήσει εμφυτεύματα. Έτσι εντόπισα κάποια λάθη, κάποιες δυσκολίες  σε νάρθηκες που είχαν κατασκευάσει οι τεχνίτες. Σιγά σιγά άρχισα να τους εξηγώ πως γίνεται που πρέπει να προσέχουν. Είδαν ότι με ένα ψηφιακό σχεδιασμό ο οποίος είναι πολύ παρά πάνω πράγματα από το να φτιάξεις ένα νάρθηκα, άρχισαν να ξεκλειδώνουν μυστικά, να μαθαίνουν τι πρέπει να προσέξουν, να μη το φοβούνται και σιγά σιγά να αποκτούν την εμπειρία του χειρουργείου με νάρθηκα καθοδήγησης.

Από εκεί και μετά αυτό άρχισε να παίρνει μορφή, κάναμε και μερικά περιστατικά με γναθοχειρουργούς που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν θέλανε να ακούσουν για το guided surgery. Οι γναθοχειρουργοί είναι λιγάκι πιο επεμβατικοί δεν τους είναι κάτι να βιδώσουν μια βίδα. Επειδή είδαν και αυτοί ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη ευκολία, πολύ μεγαλύτερη άνεση ειδικότερα σε κάποια εμφυτεύματα που πρέπει να μπουν υπό γωνίωση κάποια πιο εξειδικευμένα πρωτόκολλα ALL 4 για παράδειγμα, αυτό (ο νάρθηκας καθοδήγησης) τους έλυνε τα χέρια γιατί πήγαιναν λίγο «τυφλοσούρτης».

Έτσι, δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα η οποία τι κάνει; Βοηθάει τους πιο εξειδικευμένους στην κατασκευή ενός νάρθηκα γιατί κάποιος μπορεί να μην έχει κάποιο λογισμικό σχεδιασμού κατασκευής, αλλά και τους πιο νέους να μπουν σιγά σιγά στο κομμάτι της εμφυτευματολογίας κάνοντας το λίγο πιο safe, να μη πάνε free hands  στα πρώτα τους περιστατικά, να μάθουν με τη βοήθειά μας να διαβάζουν μια αξονική, να βλέπουν σημεία προσοχής να καταλάβουν τη φιλοσοφία ενός συστήματος guided, αλλά και βάση την εταιρεία όσο αφορά το λογισμικό και τα εμφυτεύματα, που θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν, γιατί κάθε εταιρεία έχει τα δικά της μυστικά.

Όσο αφορά τα εμφυτεύματα τα διαχειρίζεστε όλα ή συγκεκριμένα; Και λογισμικό ;

Διαχειριζόμαστε όλα τα εμφυτεύματα της αγοράς. Όσο αφορά το λογισμικό προτιμούμε το (code diagnostic) λογισμικό που έχει βιβλιοθήκες από όλες τις εταιρείες οπότε ότι επιλέξει ο συνάδελφος είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε. Συνεργαζόμαστε με 3shape και Dental Wings γιατί είναι οι μακροβιότερες στο χώρο και εγγυώνται την κατασκευή ναρθήκων με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Μόνο σε καθοδηγούμενους νάρθηκες θα περιοριστείτε;

Δεν κάνουμε αποκλειστικά κατασκευή χειρουργικού νάρθηκα αλλά σκοπό έχουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος. Δηλαδή νάρθηκες ταπείνωσης οστού, να υπάρχει ένας έλεγχος στην αφαίρεση ιστών, νάρθηκες ανύψωσης ιγμορείων που βοηθάει τον κλινικό στη δημιουργία του παραθύρου για την ανύψωση ώστε να είναι πιο εύκολο, πιο διαχειρίσιμο, πιο ασφαλές και εν τέλει νάρθηκες οι οποίοι κουμπώνουν ο ένας πάνω στον άλλον – είναι τελευταία μόδα τώρα- που σε πρωτόκολλα άμεσης φόρτισης έχουν και την προσωρινή αποκατάσταση μαζί.

Νικήτας Συκαράς: Νάρθηκες καθοδήγησης σε όλα τα επίπεδο θα έλεγα όχι μόνο για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων αλλά προετοιμασίας του οστού, του οστικού υποβάθρου.

Πως επιλέξατε την συγκεκριμένη ομάδα;

Είμαστε άτομα που έχουν εμπειρία στην Προσθετική και τη Χειρουργική γιατί αυτά τα δύο πρέπει να παντρευτούν. Εκτός από τον κο. Συκαρά κι εμένα έχουμε τον γναθοχειρουργό μας κο. Αποστολίδη για τα μεγάλα και σύνθετα περιστατικά που χρειάζονται ενδεχομένως αναπλάσεις ή χρειάζεται μια πιο εξειδικευμένη χειρουργικά γνώμη, την Εύα Νάνου νέα γενιά βλέπετε, ασχολείται με τους υπολογιστές οπότε είναι στο σχεδιαστικό κομμάτι. Είμαστε άτομα που γνωριζόμαστε μεταξύ μας ξέρουμε τι γνωρίζει ο καθένας π.χ. όταν είναι ένα περιστατικό που θέλει τη γνώμη κάποιου πιο έμπειρου χειρουργού έχουμε τον χειρουργό μας . Έχουμε καλύψει όλα τα στάδια από το αρχικό έως την τελική αποκατάσταση!

Ποιος είναι ο σκοπός της δημιουργίας της ομάδας σας;

Σκοπός μας είναι να μοιράσουμε γνώση, να βελτιώσουμε τις συνθήκες τοποθέτησης εμφυτευμάτων και να αποκτήσουν εμπειρία ψηφιακή οι συνάδελφοί μας.

Έχετε ανταγωνισμό;

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω κάποιον να προσφέρει την καθοδήγηση αυτή και όλο το support . Κι αν υπάρχει περιορίζεται σε συγκεκριμένα εμφυτεύματα κι όχι σε όλα. Οι εταιρείες κάνουν σεμινάρια αλλά στοχεύουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Εμείς δεν έχουμε κάποιο εμπορικό συμφέρον δεν πουλάμε εμφυτεύματα ή abutment. Εμείς καθοδηγούμε τον κλινικό να φτιάξει ένα σωστό νάρθηκα με ακρίβεια, τον οποίο θα μπορέσει  να χρησιμοποιήσει. Αν χρειάζεται μάλιστα μπορούμε να είμαστε στο χώρο του και να τοποθετήσει ο συνάδελφος τα εμφυτεύματα υπό την επίβλεψή μας ή αν δεν  νιώθει safe μπορούμε να τα τοποθετήσουμε εμείς.

Απευθύνεστε σ’ όλους τους συναδέλφους σας ή σ’ όσους αποκλειστικά έχουν ψηφιακή γνώση;

Απευθυνόμαστε σ’ όλους τους συναδέλφους που θέλουν ή ασκούν την εμφυτευματολογία. Να μπουν μ’ ένα πιο ομαλό τρόπο στην ψηφιακή εποχή. Π.χ. ένας 60χρονος που τοποθετεί λίγα εμφυτεύματα και έχει εύκολα περιστατικά μπορεί να κάνει ένα βήμα παρά πάνω να αρχίσει να τοποθετεί νάρθηκες γιατί ο νάρθηκας είναι ένα εργαλείο που και τον χειρουργό βοηθάει και από τη στιγμή που βοηθάει το χειρουργό μειώνει το χρόνο που χρειάζεται η επέμβαση άρα και η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Είναι δηλαδή ένα win win situation.

Θεωρείτε δηλαδή απαραίτητη την κατασκευή του χειρουργικού νάρθηκα αν και πολλοί χειρουργοί έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους

Να σας πω, είναι ένα επιπλέον βοήθημα.

Δηλαδή εσείς όλα τα περιστατικά τα κάνετε guided στο ιατρείο σας;

Κατά 95% το θα το κάνω guided, όχι γιατί δεν μπορώ να το κάνω free hands αλλά μου επιτρέπει να το κάνω πιο γρήγορα, με περισσότερη ασφάλεια , λιγότερο stress και άγχος για εμένα γιατί έχω κάνει όλη την προετοιμασία, έχω μια καθοδήγηση, είναι κάτι σαν τα GPS στα αυτοκίνητα, ξέρω να πάω κάπου αλλά το χρησιμοποιώ γιατί π.χ. αν ένας δρόμος είναι κλειστός θα μου βγάλει την εναλλακτική χωρίς να χρειάζεται να αγχωθώ εκείνη την ώρα.

Μιλάτε για MENTORING πείτε μας τι ακριβώς εννοείτε;

Η καθοδήγηση του συναδέλφου σ’ όλα τα επίπεδα από την αρχή έως το τέλος. Από τη συζήτηση ενός σχεδίου θεραπείας, από το χειρουργικό κομμάτι μέχρι και το προσθετικό. Κάποιος μπορεί να μην είναι πολύ δυνατός στην επιλογή των κολοβωμάτων οπότε εκεί θα συζητήσουμε με τον Προσθετολόγο της ομάδας μας δίνοντας λύσεις και επιλογές ανάλογα φυσικά με την εταιρεία που θα επιλέξει ο γιατρός.

Αυξάνεται με τη συνεργασία του κλινικού με την ομάδα σας το κόστος για τον ασθενή;

Επιπλέον, είναι μόνο το κόστος του νάρθηκα. Το οποίο δεν είναι πλέον απαγορευτικό αν σκεφτούμε τα οφέλη που μας δίνει.

Η εκπαίδευση πόσο διαρκεί;

Μπορεί ο κάθε συνάδελφος να επιλέξει είτε το learning by doing δηλαδή να φέρνει τα περιστατικά του και να συζητάμε κάθε περιστατικό.

Έχει επίσης τη δυνατότητα αν θέλει να το συζητήσουμε πριν την κατασκευή του νάρθηκα και να το σχεδιάσει ο ίδιος τον νάρθηκα. Έχει την επιλογή να του σχεδιάσουμε τον νάρθηκα και να του πούμε τα σημεία προσοχής.

Σε πολύ κοντινό μέλλον θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τον κύκλο σεμιναρίων που προγραμματίζουμε. Ο χρόνος εξαρτάται από πολλά πράγματα. Εμείς είμαστε στη διάθεση της Εμφυτευματολογίας και των συναδέλφων οποτεδήποτε.

Ποιο είναι τα δυνατό χαρτί σας για να έρθουν στα σεμινάρια οι συνάδελφοί σας;

Θα μάθουν πως μπαίνει ένα εμφύτευμα step by step. Και εξατομικευμένα step by step. Θα βλέπουν ένα περιστατικό πριν το ξεκινήσουν από την αρχή έως το τέλος και με τις γνώσεις τους πλέον θα παίρνουν τις σωστές αποφάσεις.

Δηλαδή θα μπορεί η γνώση του Σαββατοκύριακου να εφαρμοστεί Δευτέρα;

Στα δικά μας σεμινάρια θα δει ένα περιστατικό το Σάββατο και το συγκεκριμένο περιστατικό θα πάει να το κάνει στο ιατρείο του αυτός που το παρακολούθησε. Θα το έχουμε εξαντλήσει οπότε θα ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Τα σεμινάριά μας θα έχουν πραγματικά περιστατικά από πραγματικούς ασθενείς. Κοιτάμε να καλύψουμε το 80% των περιπτώσεων οπότε θα αναφερθούμε σ’ ένα μονήρες εμφύτευμα στην αισθητική ζώνη, μια γέφυρα που εκεί πρέπει να κοιτάξουμε παραλληλότητες, ένα περιστατικό full mouth ενδεχομένως και με άμεση φόρτιση ώστε να έχει πλήρη εικόνα ο κλινικός τι πρέπει να κάνει αν επιλέξει να κάνει μια άμεση φόρτιση, την επιλογή των κολοβωμάτων.

Ένα περιστατικό για επένθετη ώστε να μπορεί να διαχειριστεί ένα περιστατικό κινητής και ακίνητης full mouth και ένα μερικής νωδότητας και ένα μονήρες ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα.

Το κόστος των σεμιναρίων που θα κυμαίνεται;

Θα κοιτάξουμε να το κρατήσουμε χαμηλά. Θα εξαρτηθεί και από τις εταιρείες που μιλάμε όπως καταλαβαίνετε.

Απήχηση για το εγχείρημά σας έχετε εισπράξει;

Έχουμε δει. Προς το παρόν κινούμαστε mouth to mouth γιατί είναι νεοσύστατη η πρωτοβουλία μας . Είμαι αισιόδοξος και έχω ένα πολύ καλό feedback από όσους ανταποκρίθηκαν. Αυτό που συζητήσαμε αυτό και είδαν στο χειρουργείο. Δεν είχαν κάποια εμπειρία που τους ξένισε ή δεν την είχαμε συζητήσει και αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει να γίνεται εύκολα προβλέψιμα και με μεγάλη ακρίβεια.

Θεωρείτε ότι η ψηφιακή εποχή «σβήνει» την αναλογική σιγά – σιγά;

Η ψηφιακή εποχή σίγουρα εξελίσσεται γρηγορότερα από ότι περιμέναμε. Η αναλογική γνώση πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις ψηφιακές εφαρμογές. Δηλαδή αν δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω αναλογικά δεν θα μπορέσω να το κάνω ψηφιακά. Ψηφιοποίηση είναι η αλλαγή του μέσου. Η αναλογική εποχή δεν έχει πεθάνει. Ακούω πολλές φορές τις εταιρείες πάρε ένα σκάνερ και θα αρχίσεις να σκανάρεις. Όχι γιατί αν δεν ξέρεις τι πρέπει να αποτυπώσεις δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτσι το σκάνερ ώστε αυτό να αποτυπώσει αυτό που θέλεις να αποτυπώσει.

Σίγουρα βοηθάει σε περίπτωση που ένα αποτύπωμα δεν είναι καλό, δε χρειάζεται να πάρω αποτύπωμα εκ νέου από το στόμα όπως θα κάναμε αναλογικά. Η επικοινωνία με το εργαστήριο είναι πιο άμεση και ταχύτερη. Έχει οφέλη με κύριο σημείο ότι κάνει τα πράγματα πιο γρήγορα. Πρέπει όμως να ξέρεις τι θέλεις για να στο κάνει το μηχάνημα.


Κύριε Νικήτα Συκαρά, τι σας έκανε να ενσωματωθείτε στη συγκεκριμένη ομάδα; Κάνετε παράλληλα πολλά πράγματα εκτός του πανεπιστημίου.

Επειδή ακριβώς είδαμε ότι είναι μια ανάγκη και την διαπιστώσαμε από την καθημερινή μας ενασχόληση εδώ στη σχολή με τους φοιτητές μας, οι οποίοι  αναζητούσαν μια βοήθεια η οποία να γίνεται σε τοπικό επίπεδο. Σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία με όλα αυτά τα ψηφιακά δεδομένα εκπληρώνεται εξ αποστάσεως τις περισσότερες φορές. Αποστέλλονται τα ψηφιοποιημένα αρχεία κάπου στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει αυτή η προσωπική επικοινωνία με αποτέλεσμα κάποιος τρίτος συνεργάτης να τα οργανώνει και να χάνεται αυτό το προσωπικό στοιχείο και ο έλεγχος. Να το κάνει κάποιος χωρίς να έχει την κλινική εμπειρία.

Επομένως, εγώ πείστηκα γιατί ακριβώς πιστεύω ότι αυτή είναι η βασική φιλοσοφία. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει ένας κλινικός ο οποίος να συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια. Και επειδή γνωρίζω τις ικανότητες και την κλινική εμπειρία του Παναγιώτη στο συγκεκριμένο κομμάτι το ψηφιακό, μου άρεσε να εμπλακώ και για να ωφεληθώ τουλάχιστον εγώ και να ενσωματώσουμε το κομμάτι της αναλογικής, των βασικών γνώσεων που χρειάζεται να υπάρχει μέσα σε αυτήν την διαμόρφωση.

Υποστηρίζετε κι εσείς ότι η αναλογική Οδοντιατρική δεν πρέπει να βρεθεί στο περιθώριο λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας;

Η αναλογική προσέγγιση γενικά συνεπάγεται ή προϋποθέτει βασικές γνώσεις πάνω στις οποίες κτίζεται το ψηφιακό ή ελέγχεται η επάρκεια του ψηφιακού και η ολοκλήρωση του. Αυτό είναι ακριβώς που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε.

Και όπως είπαμε προηγουμένως, σκοπός αυτής της προσπάθειας, του εγχειρήματος του group είναι γενικά να ολοκληρώνει αυτό το κομμάτι που τώρα ολοκληρώνεται από κάποιους άλλους συνεργάτες ή ανθρώπους που έχουν αυτή την ικανότητα αλλά αφ’ ετέρου μελλοντικά έχει σκοπό να εκπαιδεύσει μέσα από αυτή τη συνεργασία και τον κλινικό ώστε να μπορεί να το κάνει μόνος του. Να μη γίνεται δηλαδή κατ’ ανάθεση.

Γιατί αυτή τη στιγμή μας ανατίθεται ένα έργο να ολοκληρώσουμε την κατασκευή ενός χειρουργικού νάρθηκα. Σκοπός μας είναι σταδιακά όσοι το επιθυμούν να μπορέσουν να εμπλακούν στην διαδικασία ώστε να μπορούν να το ολοκληρώνουν μόνοι τους με ακρίβεια. Το χειρουργείο, την επιλογή των προσθετικών, το κέρωμα και γενικότερα την αντίληψη η οποία πρέπει να προϋπάρχει, την σχεδίαση γενικά για τη διαμόρφωση αυτών των περιστατικών.

Άλλωστε η γνώση πρέπει να μεταλαμπαδεύεται;

Ακριβώς! Εμείς εδώ δεν είμαστε για να αναλάβουμε δουλειές  δεν είναι σκοπός μας αυτός. Δεν βγαίνουμε έξω ανταγωνιστές. Είμαστε οδοντίατροι κι όχι έμποροι. Προσπαθούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναδείξουμε και να καταδείξουμε τι σημασία που έχουν κάποιες λεπτομέρειες σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτός είναι ο σκοπός μας και για τους ανθρώπους αυτούς που επιθυμούν λίγο περισσότερο την ανάλυση αυτών των λεπτομερειών, να τις εντάξουν στην καθημερινή τους χρήση και να γνωρίζουν πώς να τις ελέγχουν. Παράλληλα θα έχουμε τη δυνατότητα για κάποια σεμινάρια. Μέχρι όμως να αποκτήσει κάποιος αυτή την εμπειρία θέλει χρόνο και τα περιστατικά τρέχουν, είμαστε εδώ για να παρέχουμε χειρουργικούς νάρθηκες με ακρίβεια.

Παναγιώτης Τσιρογιάννης: Κι εμείς ακόμα μαθαίνουμε από τα περιστατικά μας.

Νικήτας Συκαράς: Εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε τη γνώση, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι την κρατούν για τον εαυτό τους, θέλουμε να μεταδώσουμε γνώση, γιατί ακριβώς δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον πανεπιστημιακό που κάθε ημέρα αυτό κάνουμε! Την εμπειρία μας που έχουμε από το ιδιωτικό ιατρείο ή από την κλινική εμπειρία συσσωρευμένη τόσα χρόνια από την εκπαιδευτική διαδικασία της διδασκαλίας θέλουμε πλέον κατασταλαγμένα – κάτι που είναι δοκιμασμένο – να το μεταφέρουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο στους νέους συναδέλφους.

Δηλαδή διατηρείτε το πανεπιστημιακό περιβάλλον και το μεταφέρετε «έξω»;

Ακριβώς. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο κατασκευής χειρουργικού νάρθηκα γιατί να προτιμήσει εμάς κι όχι κάποιους άλλους.

Παναγιώτης Τσιρογιάννης: Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο σεμινάριο.

Νικήτας Συκαράς: Ο σκοπός είναι μέσα από αυτή την ανάγκη και ζήτηση ( ο χειρουργικός νάρθηκας – το προϊόν- σε πρώτη φάση) να μας φέρει σε επαφή και επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους και αυτό ίσως να μπορέσει τους δώσει τη δυνατότητα , να τους δελεάσει ότι κάτι σοβαρό γίνεται σε αυτό το group, κάπως αλλιώς το προσεγγίζουν το θέμα, αξίζει να επενδύσω χρόνο να παρακολουθήσω και ένα σεμινάριο, να δω πως σκέφτονται και αντίστοιχα να διαμορφώσω κι εγώ ένα ανάλογο τρόπο σκέψης για να τα κάνω μόνος μου, να τα ελέγχω ή  να τα παρακολουθώ μέχρι του βαθμού που επιθυμώ!

Παναγιώτης Τσιρογιάννης: Ουσιαστικά ο χειρουργικός νάρθηκας είναι το αποτέλεσμα! Το θέμα είναι η πορεία προς το αποτέλεσμα. Θα βάλουμε εδώ το εμφύτευμα, θα διαλέξουμε αυτό το εμφύτευμα, ένα tissue level  κι όχι ένα bone level, θα διαλέξουμε αυτό το προσθετικό , θα μπει με αυτή τη κλίση οπότε εν τέλει ο νάρθηκας που θα κατασκευαστεί θα έχει μέσα του όλη αυτή τη γνώση και τη συζήτηση και την εμπειρία.

Νικήτας Συκαράς: Είναι αυτό που είπε ο Παναγιώτης ο νάρθηκας είναι τελικά ο προορισμός αυτής της προεγχειρητικής διαδικασίας. Ενδιάμεσα όμως υπάρχουν πάρα πολλοί σταθμοί. Φοβάμαι λοιπόν με την στείρα και ξερή αποστολή αρχείων σε ένα απομακρυσμένο κέντρο χάνεται ο έλεγχος και η εμπειρία που κάποιος μπορεί να αποκτήσει, την μαθησιακή απορρόφηση γνώσης από αυτούς τους σταθμούς γιατί σε αυτούς τους σταθμούς γίνονται δουλειές. Όταν λοιπόν δεν μπορεί κάποιος να επισκεφθεί αυτούς τους σταθμούς και του έρχεται μόνο το τελικό προϊόν χάνει την ουσία της διαδικασίας. Η οποία είναι η πιο σημαντική! Θέλουμε λοιπόν να δείξουμε ποιοι είναι οι σταθμοί.

Έχετε καθοδήγηση για όλα τα εμφυτεύματα από ότι μας είπε ο κος Τσιρογιάννης.

Βεβαίως! Λογισμικό επιλέξαμε κάποιο που μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα συστήματα των εμφυτευμάτων και έπειτα εξειδικεύεται η σχεδίαση και όλες οι υπόλοιποι παράμετροι  με το σύστημα που κάθε οδοντίατρος θα επιλέξει. Θα εκπαιδεύσουμε τον γιατρό σε όλα τα στάδια.

Τα σεμινάρια θα γίνονται μόνο από την ομάδα;

Τα σεμινάρια μπορεί να γίνονται είτε από την ομάδα μας ή αν υπάρχει περισσότερο χειρουργικό ενδιαφέρον μπορεί να το παρουσιάζει ο ίδιος κλινικός. Τα σεμινάρια επίσης μπορεί να έχουν διπλή μορφή είτε να είναι σεμινάρια οργανωμένα από εμάς ή μπορεί να είναι και εξατομικευμένα δηλ. μπορεί να έρθει ένας κλινικός και να πει ότι στο δικό μου σεμινάριο θέλω να εμβαθύνουμε περισσότερο να μας πεις γιατί έκανες αυτό γιατί επέλεξες εκείνο, τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει για πιο στοχευμένα περιστατικά δηλαδή μια παρακολούθηση mentoring (ατομική).

Παναγιώτης Τσιρογιάννης: Τα σεμινάρια θα είναι σε μικρά γκρουπ γιατί απαιτεί τον αντίστοιχο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, αδειών χρήσης των προγραμμάτων. Θα ασκούνται και θα μαθαίνουν ταυτόχρονα και το λογισμικό από το μηδέν θα εξασκηθούν οι συμμετέχοντες. Νομίζω ότι κανένας αντιπρόσωπος δεν σε εκπαιδεύει στα προγράμματα του.

Νικήτας Συκαράς: Ο κάθε κλινικός θα μπορέσει να εντοπίσει στοιχεία σε κάθε ομάδα εκπαίδευσης που τον ικανοποιεί περισσότερο που γι’ αυτόν έχει περισσότερη σημασία. Για κάποιους άλλους  μπορεί να έχει σημασία μια πιο επιφανειακή προσέγγιση και με ένα απλό έλεγχο ταχύτερα να οδηγηθεί στην λήψη του νάρθηκα. Άλλοι θέλουν μια καλύτερη κατανόηση το τι συμβαίνει πίσω από κάθε στάδιο. Ο καθένας θα κρίνει θα αξιολογήσει αυτό το οποίο παρέχεται και θα συνεχίσει να παρακολουθήσει τον Α ή τον Β ίσως κύκλο των σεμιναρίων που εικάζουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε και θα βοηθηθούμε κι εμείς βλέποντας τη ζήτηση, τα προβλήματα, τις απορίες.

Στο χώρο δεν είμαστε καινούργιοι, είμαστε με πολυετή εκπαιδευτική και σεμιναριακή παρουσία, επομένως υπάρχει κάποιο παρελθόν μέσα από το οποίο κρινόμαστε. Αυτό αποτελεί ίσως τη βάση για μια προσέγγιση και επικοινωνία για όλους αυτούς τους συναδέλφους που το επιθυμούν. Απλά  γνωστοποιούμε ότι ανοιγόμαστε και σε αυτό το πεδίο.

Σε λίγα χρόνια ποια θα είναι η εικόνα της Οδοντιατρικής;

Η Οδοντιατρική σαν βασικές αρχές δεν θα αλλάξει. Οι βασικές αρχές είναι ίδιες είναι αυτές που καθορίζουν τη θεραπευτική προσέγγιση, τη σχέση ασθενή γιατρού, τις θεραπευτικές επιλογές. Εκείνο το οποίο αλλάζει από εδώ και πέρα σε πολύ μεγάλο βαθμό ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα εφαρμόζεται. Τα μέσα, ο τρόπος επικοινωνίας, τα υλικά.

Αυτές οι διαδικασίες αλλάζουν οι οποίες τελικά έχουν εφαρμογή και θετική συνέπεια στην ακρίβεια εφαρμογής, στη μακροβιότητα, στον περιορισμό των επιπλοκών, στην ταχύτητα και την ολοκλήρωση του σχεδιασμού θεραπείας. Αυτά βλέπουμε να γίνονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι αστοχίες δεν θα συμβαίνουν, επιπλοκές δεν θα παρουσιάζονται. Στη γενικότερη διαδικασία ψηφιοποίησης όλου του τρόπου ζωής μας αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσει και η Οδοντιατρική.

Θα αναλαμβάνετε περιστατικά εκτός Ελλάδας;

Παναγιώτης Τσιρογιάννης: Υπάρχει η δυνατότητα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας. Δεν έχει να κάνει καθαρά μόνο με την τοπική αγορά. Είδατε και κατά αλλά και μετά τον covid αρχίσαμε τα webinars, on time meetings και λοιπά. Πρακτικά θα μπορούσε να γίνει.

Νικήτας Συκαράς: Αυτό γίνεται και τώρα με την εξ αποστάσεως αποστολή των αρχείων. Η προσπάθεια που κάνουμε εμείς αυτό έρχεται λίγο να καταργήσει. Να δώσει μια πιο προσωποποιημένη σχέση και επαφή με τον συνάδελφο. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες στο εξωτερικό αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ο συνάδελφός από το εξωτερικό δεν θα έχει την επικοινωνία την οποία θα θέλαμε να είχε με ένα group, αντίστοιχα υπάρχουν στη δική του χώρα κάποιοι συνάδελφοι να τον βοηθήσουν.

Χρησιμοποιείτε το χειρουργικό νάρθηκα στο ιατρείο σας;

Νικήτας Συκαράς: Τον χρησιμοποιώ περιορισμένα, λιγότερο σε σύγκριση με τον Παναγιώτη. Μόνο σε ειδικά περιστατικά που απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχος και φυσικά με την βοήθεια του Παναγιώτη.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Κι εμείς επίσης.

⇒ Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση: https://guided-surgery.gr/