Ιωάννης Φουρμούζης

« Είναι σίγουρο  ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας η διαδικασία της θεραπείας γίνεται ευκολότερη και πιο ανώδυνη. Βεβαίως για να ακολουθήσεις την τεχνολογία χρειάζονται επενδύσεις »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του 21ου Συμποσίου της Εταιρείας Οδοστοματολογικής Ερεύνης, το toothnews επικοινώνησε με τον γνωστό περιοδοντολόγο, κο Ιωάννη Φουρμούζη, Επίκουρο καθηγητή Περιοδοντολογίας του ΕΚΠΑ. Αφορμή αποτέλεσε το Κλινικό Φροντιστήριο και η Πρακτική Άσκηση που θα παρουσιάσει στο Συμπόσιο.

Το σίγουρο είναι ότι ο κος Φουρμούζης έχει αφοσιωθεί στην προσφορά μιας πιο ανώδυνης οδοντιατρικής και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο η στάση του αυτή αλλά και το επιστημονικό του έργο γενικότερα.

Kύριε καθηγητά στο 21ο Συμπόσιο της Οδοστοματολογικής Ερεύνης θα κάνετε Κλινικό Φροντιστήριο και Πρακτική Άσκηση με θέμα: Καθοδηγούμενη Αντιμετώπιση του Μικροβιακού Φορτίου, δώστε μας παρακαλώ περισσότερες  πληροφορίες.
Οι δυο κύριες νόσοι του στόματος, η περιοδοντίτιδα και η τερηδόνα προκαλούνται από μικρόβια, οργανωμένα σε βιοϋμένιο (οδοντική πλάκα). Στόχος των θεραπειών που εφαρμόζουμε είναι η μείωση και η απομάκρυνση αυτής της μικροβιακής πλάκας, να πετύχουμε ικανοποιητική θεραπεία είτε για την τερηδόνα  είτε για την περιοδοντίτιδα.

Αυτή τη στιγμή στο ιατρείο υπάρχει ένα σχετικά καινούριο όπλο στην φαρέτρα μας για να «κυνηγήσουμε» την πλάκα και αυτό είναι η αεροστίλβωση. Η αεροστίλβωση αφαιρεί την πλάκα πάνω από τα δόντια, ακόμη και από τα πιο δύσκολα σημεία, σε ένα ποσοστό κοντά στο 100 % . Ποσοστό που δεν μπορούμε να πετύχουμε με κανένα άλλο τρόπο, ούτε με εργαλεία χειρός, ούτε με τους υπερήχους ή με ο,τι άλλο έχουμε χρησιμοποιήσει έως τώρα (π.χ. στίλβωση).

Η αεροστίλβωση μας προσφέρει απόλυτα καθαρές επιφάνειες πάνω και κάτω από τα ούλα για όσο ο ασθενής είναι στο ιατρείο. Δηλαδή κάνουμε καλύτερα αυτό που θα έλεγε κανείς «καθαρισμό».

Έχει φυσικά αναπτυχθεί ένα πρωτόκολλο το οποίο έχει διαφορές από αυτό που χρησιμοποιούσαμε και  χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα. Στο σεμινάριο το πρωτόκολλο αυτό θα εξηγηθεί θεωρητικά εκτενώς, ώστε να καταλάβουν οι γιατροί γιατί θα ήταν σημαντικό να έχουν στο ιατρείο τους τέτοιες συσκευές. Είναι σίγουρο  ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας η διαδικασία της θεραπείας γίνεται ευκολότερη και πιο ανώδυνη. Βεβαίως για να ακολουθήσεις την τεχνολογία χρειάζονται επενδύσεις .

Περιοδοντολογία με μη χειρουργική θεραπεία! Πόσο εύκολο είναι να εφαρμόζεται στην καθημερινή πράξη;
Αυτό το πρωτόκολλο της καθοδηγούμενης αντιμετώπισης του μικροβιακού φορτίου ή του βιοϋμενίου, αναλόγως πως θέλουμε να το πούμε, είναι ένα βοήθημα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη μη χειρουργική  θεραπεία. Εφαρμόζεται και χειρουργικά, αλλά όλο το πρωτόκολλο αυτό είναι φτιαγμένο για τη μη χειρουργική θεραπεία. Δηλαδή για το κομμάτι της άμεσης θεραπείας βάση του ελέγχου της φλεγμονής και επίσης για τη διατήρηση του αποτελέσματος της περιοδοντικής θεραπείας, που είναι εξίσου σημαντικό κομμάτι της περιοδοντολογίας.

Όλα γίνονται υπέρ των ασθενών δηλαδή ιδιαιτέρως των φοβικών ασθενών.
Όχι μόνο των φοβικών, αλλά ένα χειρουργείο  έχει πόνο, ταλαιπωρία και το κόστος. Όλοι θα ήθελαν να το αποφύγουν.

Ποιες είναι οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην Περιοδοντολογία;
Νομίζω ότι οι δύο τελευταίες σημαντικές εξελίξεις είναι η αεροστίλβωση και η χρήση των lasers,  η οποία όλο και κερδίζει έδαφος.

Πιστεύετε ότι όσο αφορά την διοργάνωση του 21ου Συμποσίου θα ενισχύσουν τις συμμετοχές και  την επιτυχία τα στοχευμένα πρακτικά σεμινάρια;
Αυτό που είναι το σημαντικό του όλου εγχειρήματος είναι ότι θα ειπωθούν μόνο καινούρια πράγματα.

Οι συμμετέχοντες γιατροί θα αποφασίσουν μετά τι θα θέλανε οι ίδιοι, και τι μπορούν να πάρουν, πόσο μπορούν να αλλάξουν τη δουλειά τους στην καθημερινότητα. Παρακολουθώντας εν συνεχεία το πρακτικό μέρος θα μπορούν να το εφαρμόσουν σχεδόν αμέσως.

Βέβαια το μεγάλο κέρδος είναι η αλλαγή της ρουτίνας. Από το 1970 μέχρι το 2018 κάνουμε ριζική απόξεση με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Το μόνο που άλλαξε είναι η χρήση υπερήχων. Τώρα παρουσιάζουμε κάτι καινούριο που θα αλλάξει τον τρόπο της θεραπείας, η οποία θα είναι πιο ανώδυνη και αποτελεσματική για τον ασθενή και πιο εύκολη για τον ιατρό.

Πιστεύω λοιπόν, ότι όλα τα πρακτικά σεμινάρια θα ενισχύσουν τις συμμετοχές στο Συμπόσιο.

Το ζήτημα είναι να πάρουν οι συμμετέχοντες τις πληροφορίες που χρειάζονται και από τα πρακτικά και από τα θεωρητικά σεμινάρια  και να τις εφαρμόσουν στα ιατρεία τους.

Πείτε μας γιατί οι συνάδελφοί σας να συμμετάσχουν, ποια θα είναι τα οφέλη του Συμποσίου γενικά.
Ο τίτλος και η δόμηση του Συμποσίου είναι πολύ επιτυχημένοι. Στο 21ο Συμπόσιο που έχει οργανώσει η Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης θα πούμε μόνο καινούρια πράγματα. Πιθανόν για μερικούς μπορεί να μην είναι πρωτάκουστα, αλλά είναι σίγουρα η αιχμή της οδοντιατρικής σήμερα. Επομένως, όποιος θέλει να βελτιώσει την καθημερινή του πράξη, ανάλογα με την ειδικότητά του ή ανάλογα ποια ειδικότητα αρέσει σε έναν γενικό οδοντίατρο, πρέπει να έρθει στην Αίγλη 07 και 08 Δεκεμβρίου.

Το 21ο Συμπόσιο είναι μια έξυπνη ιδέα, με επιλογή καταξιωμένων ομιλητών και θεματολογία παραπάνω από ενδιαφέρουσα!

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
Κι εγώ σας ευχαριστώ.