Αποστολίδης Μάνος

 « Νιώθω ότι βρίσκομαι στην αρχή της πορείας μου…  θα συνεχίσω να υπηρετώ την οδοντιατρική με ήθος, συνέπεια και επαγγελματισμό »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Ο Μάνος Αποστολίδης αντιπροσωπεύει την τρίτη γενιά στην εταιρεία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, η οποία συνεχίζει να γράφει ιστορία με την πολύχρονη παρουσία της στον οδοντιατρικό χώρο.

Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, μεγαλωμένος ανάμεσα σε έδρες, αναλώσιμα, συμφωνίες, οικονομικά μικρά και μεγάλα μεγέθη, ταξίδια, ξενύχτια, αλλά με ένα καθημερινό δίπτυχο αλήθεια και ηθική στην οικογένεια και την εππιχείρηση.

Αναρωτιέμαι τι άλλο ή διαφορετικό θα είχε να πει αυτός ο δυναμικός επιχειρηματίας στο toothnews.gr, αφού έχει πει τόσα σε συναδέλφους, συνεργάτες και σε εμάς προσωπικά. Εκείνος, χαμογελώντας πάντα, απαντά ότι «αυτό εξαρτάται κάθε φορά από το ποιόν έχεις απέναντί σου, τι σε ρωτάει και πώς αισθάνεσαι».

Όλοι όσοι σας έχουν γνωρίσει από τον χώρο λένε, ότι είστε ένας πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος… και πολύ ανήσυχος επαγγελματικά. Προσωπικά έχω την εντύπωση ότι δεν είστε ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Τι γνώμη έχετε για τον Μάνο Αποστολίδη;

Η γνώμη μου για τον Μάνο Αποστολίδη … είναι απόλυτα δοσμένος σε κάθε τι με το οποίο ασχολείται, είναι αισιόδοξος από τη φύση του και προσπαθεί πάντα να γίνεται καλύτερος.

Για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουμε όραμα για το μέλλον και είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί με τον εαυτό μας, μοιραζόμαστε μια παρόμοια στάση ζωής, οπότε από αυτήν την άποψη, ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι είμαι ένας «μη συνηθισμένος» άνθρωπος.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας σήμερα αν δεν είχατε κάνει την επιλογή να ενταχθείτε στην οικογενειακή επιχείρηση;
Σίγουρα. Έχω πολλά πράγματα τα οποία με μαγνητίζουν και με τα οποία θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ. Η επιλογή όμως να ενταχθώ στην οικογενειακή επιχείρηση και να αποτελέσω την τρίτη γενιά, είχε έρθει απροβλημάτιστα. Σε καμία στιγμή της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας που μετράει φέτος 26 χρόνια, δεν την αμφισβήτησα και δεν αναρωτήθηκα για την ορθότητά της. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν είχα επιλέξει άλλη πορεία, είμαι σίγουρος ότι η ζωή μου θα είχε πολλά παρόμοια στοιχεία.

Όλο αυτό το διάστημα που ασχολείστε με τα οδοντιατρικά δρώμενα υπήρξαν στιγμές που είπατε ότι θα θέλατε να σταματήσετε;

Θα σας απαντήσω απόλυτα, πως όχι. Φυσικά και στην επαγγελματική μου πορεία, υπήρχαν στιγμές δύσκολες, στιγμές που βρέθηκα πιεσμένος και που όλα μπροστά μου φάνταζαν βουνό, όμως όχι, δεν είναι ο χαρακτήρας μου να τα παρατάω. Αντίθετα θα έλεγα, οι δυσκολίες, ακόμα τουλάχιστον, με κεντρίζουν για περισσότερη προσπάθεια, νέες ιδέες και διαφορετική προσέγγιση της καθημερινότητας.

Σε ποιά περίπτωση θα κάνατε μια άλλη επιλογή;

Μπορώ να θυμηθώ αρκετές περιπτώσεις όπου εκ των υστέρων αμφισβήτησα την ορθότητα των επιλογών μου, όμως πιστεύω ότι κάθε πιθανό λάθος είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και ένα ανεκτίμητο μάθημα για το μέλλον. Δεν φοβάμαι να δοκιμάζω κάτι, δεν με τρομάζει το λάθος, θα με στεναχωρούσε να επαναλάμβανα το λάθος.

Ποιό κομμάτι της ζωής σας υπήρξε τόσο καθοριστικό, που χωρίς αυτό δεν θα ήταν έτσι όπως είναι σήμερα;

Επειδή μιλάμε για το επαγγελματικό κομμάτι της ζωής μου, θα περιοριστώ σε αυτό. Και να σας πω την αλήθεια, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που δεν μπορώ να απομονώσω κάτι από τη ζωή μου χαρακτηρίζοντάς το, ότι έχει καθορίσει την μετέπειτα πορεία και εξέλιξή της. Είμαι ευτυχής γιατί είχα και έχω δίπλα μου ανθρώπους οι οποίοι με αγαπάνε και θέλουν να δουν τον Μάνο Αποστολίδη να έχει στόχους, να τους διεκδικεί και να τους πετυχαίνει.

Είχα τον παππού μου Μανώλη Αποστολίδη, που μου έδωσε τα πρώτα μαθήματα του πως πρέπει να συμπεριφέρομαι επαγγελματικά, τον πατέρα μου Πέτρο, ο οποίος με εκπαίδευσε στο τι σημαίνει να διευθύνεις μια επιχείρηση και για το αν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες του ανθρώπου, καθώς και πολλούς φίλους συνεργάτες οι οποίοι μου δίνουν καθημερινά μαθήματα σε όλους τους τομείς.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια συζήτηση που είχα με τον καθηγητή Λεωνίδα Πισιώτη στο ιατρείο του, πριν από 30 περίπου χρόνια που μου είχε πει ότι «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Μπορεί να το είχα ακούσει κι άλλες φορές μέχρι τότε, όμως δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο που μου το είπε. Από εκεί και πέρα, μπορώ να θυμηθώ πολλές στιγμές της σταδιοδρομίας μου στον χώρο των οδοντιατρικών όπου νιώθω ότι συντέλεσαν στο να βρίσκεται η εταιρία μας στο σημείο αυτό σήμερα.

Η συμφωνία αντιπροσώπευσης με την EMS το 1992, με την Castellini το 1998, με την Newtom το 2007, με την Satelec το 2008, με την Heraeus Kulzer το 2012 και φυσικά με την Planmeca το 2015 είναι στιγμές που έχουν μεγάλη βαρύτητα για ξεχωριστό η κάθε μία λόγο. Κάθε μια από τις παραπάνω συνεργασίες συνετέλεσαν στην μεταμόρφωση της εταιρίας μας καθοριστικά. Όπως φυσικά και το κατάστημα στη Λάρισα και πιο πρόσφατα, το 2012, το κατάστημά μας στην Αθήνα.

Υπάρχει κάτι που ο πατέρας σας σεβόταν πάνω από όλα στη ζωή και σας το μετέδωσε;

Ήθος. Το σέβεται πάνω από όλα και ελπίζω να μου το μετέδωσε.

Εσείς τι είναι αυτό που προσπαθείτε να διδάξετε στα παιδιά σας για τη ζωή, για το αύριο; Τα ενθαρρύνετε να αφήσουν περισσότερο το μυαλό τους ή την ψυχή τους να «πετάξει»;

Ξέρετε ότι η οικογένειά μου είναι η ζωή μου. Προσπαθούμε με τη σύζυγό μου να διδάξουμε στα τέσσερά μας παιδιά αρχές, στάση και τρόπο ζωής και κάθε τι μικρό ή μεγάλο που εμείς θεωρούμε σημαντικό. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ονειρεύονται.

Αυτό με την πορεία θα γίνει πιο συγκεκριμένο και θα μάθουν να βάζουν στόχους και μετέπειτα θα πρέπει να μάθουν τον τρόπο να τους πετυχαίνουν. Πάντα στο πλαίσιο των αρχών τους αλλά με την μοναδικότητα που έχει το καθένα. Πιστεύω ότι σε όλους μας και το εύχομαι και στα παιδιά μου, θα πρέπει να συνυπάρχει το φτερούγισμα στην ψυχή με τη λογική του μυαλού. Η ισορροπία αυτών των δύο είναι δύσκολη.

Για σας η τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων στον οδοντιατρικό εξοπλισμό είναι μέρος αυτού που ορίζετε ως «εξέλιξη»; Αν δίνατε έναν ορισμό στην εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης, ποιός θα ήταν;

Με βεβαιότητα θα σας έλεγα ότι η τεχνολογική επανάσταση στην οδοντιατρική είναι σημαντικότατος παράγοντας εξέλιξης της επιστήμης. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ σήμερα το μέλλον της οδοντιατρικής χωρίς την ενσωμάτωση όλων των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Είναι αναγκαία αλλά όχι αποκλειστική συνθήκη.

Όσο για τον ορισμό της εξέλιξης της οδοντιατρικής επιστήμης θα σας έλεγα ότι θα πρέπει να συνδυάσει τον ανθρώπινο με τον τεχνολογικό παράγοντα και αντίστροφα, τον τεχνολογικό με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Είστε θα έλεγα συλλέκτης κορυφαίων brandnames της οδοντιατρικής,της υγείας γενικότερα. Πώς τα καταφέρνετε και πετυχαίνετε τους στόχους σας, οι οποίοι είναι υψηλοί πάντα;

Δεν θεωρώ την εταιρία μας συλλέκτη κορυφαίων brandname, με τη λογική ότι ναι φυσικά θα συνεργαστούμε αποκλειστικά με κορυφαίες εταιρίες, αλλά πάντα με το πρίσμα του να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες και δυνατότητες σε όσους μας εμπιστεύονται για τον εξοπλισμό τους και τις καθημερινές ανάγκες του ιατρείου τους. Δεν συλλέγουμε απλά για να έχουμε. Ναι οι στόχοι είναι υψηλοί, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι αν είσαι μεθοδικός, υπομονετικός και συνεπής σε ότι υπόσχεσαι, οι ευκαιρίες σου χτυπάνε την πόρτα.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας απόκτημα – συνεργασία με την PLANMECA.

Όλα ξεκίνησαν ξαφνικά, για εμένα, τον Μάρτιο του 2015, με ένα τηλεφώνημα του ιδιοκτήτη της Planmeca στο γραφείο μου, όπου με ρώτησε για τη δυνατότητα συνάντησης. Εκείνη τη στιγμή δεν τολμούσα καν να ονειρευτώ ότι όλα αυτά, σε λίγους μήνες μέσα, θα κατέληγαν σε μια τόσο ζωντανή και πολύπλευρη συνεργασία. Δεν ήταν εύκολο, πιστέψτε με, και ούτε είναι εύκολο και σήμερα.

Ίσως δεν θα ήθελα και ποτέ να γίνει εύκολο. Μου αρέσουν τα στοιχήματα και με κεντρίζει η συνεχής εγρήγορση και προσπάθεια. Η Planmeca είναι μια από τις μεγαλύτερες οδοντιατρικές εταιρίες στον κόσμο, με τρομερούς ρυθμούς ανάπτυξης, κορυφαία ποιότητα και μεγάλη ποικιλία προϊόντων. H συνεργασία μας, ισχυροποιεί τη θέση της εταιρίας μας στον χώρο τον ακτινολογικό, όπου μαζί με τη Newtom και τη Soredex, συνθέτουν μια απίστευτη ομάδα.

Στο κομμάτι των οδοντιατρικών εδρών, μεγαλώνει την διαθέσιμη ποικιλία προς επιλογή για τους συνεργάτες οδοντιάτρους και φυσικά, μας τοποθετεί ψηλά στις επιλογές όσων προγραμματίζουν την υιοθέτηση συστημάτων cad-cam. Είναι ιδιαίτερη τιμή για την εταιρία μας που μας επέλεξαν σαν συνεργάτες, είναι μεγαλύτερη τιμή γιατί το έκαναν μετά από πολυετή έρευνα της ελληνικής αγοράς και την πενταετή παρακολούθηση της εταιρίας μας.

Οικονομική κρίση κι εσείς ανοίγετε νέους χώρους, κάνετε νέες συνεργασίες, προσλαμβάνετε νέους υπαλλήλους, συνεχίζετε με την επιμόρφωση και τη χορηγία στο Πανεπιστήμιο και στους Οδοντιάτρους γενικότερα. Μετράτε επιτυχίες στο πολεμικό μέτωπο της ζωής. Τελικά ποιός είναι ο νικητής;

Δεν υπάρχουν νικητές ούτε χαμένοι. Προσπαθούμε με τις όποιες δυνατότητες έχουμε, να προσφέρουμε ότι καλύτερο στην οδοντιατρική κοινότητα. Αυτό προϋποθέτει αδιάληπτη προσπάθεια, συνέπεια και συνεχή παρουσία. Είναι γεγονός, ότι πολλά από τα τελευταία μας βήματα, νέο κατάστημα στην Αθήνα, αποκλειστική συνεργασία με την Planmeca, διεύρυνση του στελεχιακού μας δυναμικού, φαντάζουν εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Το αστείο βέβαια εδώ είναι ότι εμείς τα βλέπουμε όλα τα παραπάνω ως φυσιολογικά!

Ειδικότερα όσον αφορά τα Πανεπιστήμια, ξεκινήσαμε αυτό το εντατικό πρόγραμμα χορηγιών, κυρίως με τη μορφή των διαγωνισμών για τους φοιτητές, μέσα στην οικονομική κρίση, με δύο στόχους. Πρώτον, αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία πολλές φορές των Σχολών να αγοράσουν ιδιαίτερα υλικά ή συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας, λόγω της οικονομικής κατάστασης, αποφασίσαμε σε συνεργασία με τις εταιρίες μας, να προσφέρουμε εμείς αυτή τη δυνατότητα, δωρεάν.

Δεύτερον, θέλουμε να εμφυσήσουμε στον νέο Οδοντίατρο, ότι στο ελεύθερο επάγγελμα, όπως η άσκηση της οδοντιατρικής, δεν αρκεί το να είσαι καλός. Πρέπει να προσπαθείς να είσαι καλύτερος. Και να σας πω κάτι, νιώθω περήφανος που η εταιρία μας ήταν η αφορμή που σήμερα οι προπτυχιακοί φοιτητές της οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην μηχανική ενδοδοντία. Πιο πριν, αυτό δυστυχώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τους το παράσχει το κράτος.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη δύο πόλοι δράσης για τα ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ. Τι επιδιώκετε , τι ζητάτε από τον καθένα;

Η ομάδα είναι μία, και ο στόχος κοινός. Να προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε κοντά στους συνεργάτες Οδοντιάτρους, να προσφέρουμε το καλύτερο από την ομάδα μας, πάντα με γνώμονα την τεκμηριωμένη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Όσο περισσότερες είναι οι απαιτήσεις των πελατών μας σε ποιότητα και υποστήριξη, τόσο πιστεύουμε ότι μπορούμε και εμείς να αποδείξουμε την αξία των στελεχών μας. Ξέρετε, η φιλοσοφία της εταιρίας μας είναι μακριά από το πόσο κάνει. Είναι στο γιατί κάνει τόσο. Θέλουμε τα είδη που προτείνουμε να είναι πάντοτε οικονομικά, δεν μας ενδιαφέρει όμως να είναι φθηνά. Πιστεύουμε ότι οι νέες μας εγκαταστάσεις στην Αθήνα, αντικατοπτρίζουν αυτή μας τη φιλοσοφία.

Πόσο χρόνο αφιερώνετε στις επιχειρήσεις για να είστε και να παραμείνετε στους πρωταθλητές ;

Είμαι αφοσιωμένος στη δουλειά μου και ειλικρινά, με ευχαριστεί πολύ η ενασχόλησή μου με αυτήν. Τα συναισθήματα είναι πάντοτε ανάμεικτα και αυτό με κάνει να προσπαθώ κι εγώ μαζί με την ομάδα μας, για το καλύτερο. Όταν ασχολείσαι με κάτι που αγαπάς, ο χρόνος σταματάει.

Υπάρχει κάτι στο μέλλον το οποίο φοβάστε;

Σε προσωπικό επίπεδο, πάντοτε με τρομάζει η πιθανότητα του κάτι να συμβεί στην υγεία των αγαπημένων μου προσώπων ή στη δική μου. Σε επαγγελματικό επίπεδο, θα έλεγα πως όχι, δεν με φοβίζει κάτι. Και μην με παρεξηγείτε για αυτό που σας λέω, απλά πιστεύω πως ότι αρνητικό και να συμβεί στον επαγγελματικό τομέα, είναι αναστρέψιμο, ή απλά μου άξιζε να το πάθω.

Έχοντας διαγράψει όλη αυτή την πορεία , ποιό είναι για σας αυτή τη στιγμή το επιδιωκόμενο;

Προσωπικά νιώθω ότι βρίσκομαι στην αρχή της πορείας μου, κι ας είμαι 26 χρόνια στον χώρο. Σαν εταιρία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, νιώθουμε περήφανοι για την 87χρονη πορεία μας, και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την οδοντιατρική με ήθος, συνέπεια και επαγγελματισμό.

Επιτέλους η Εμπορική έκθεση θα γίνει. Είστε πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής. Δεν είναι ευχάριστο πόστο από πολλές πλευρές το τολμήσατε όμως!

Για να σας είμαι ειλικρινής, δεν πέρασε στιγμή από το μυαλό μου από τη στιγμή που μου προτάθηκε, να μην δεχτώ αυτή την τιμητική θέση. Ναι, έχει πολλές δυσκολίες, όμως είμαστε μια καταπληκτική ομάδα με την κυρία Παπάζογλου και τον κύριο Καρπούζο, και μαζί και με το ΔΣ, πιστεύω ότι θα οργανώσουμε μια επιτυχημένη έκθεση.

8-10 Απριλίου λοιπόν, στους χώρους της Helexpo στο Μαρούσι, θα διοργανωθεί η μεγαλύτερη και πληρέστερη οδοντιατρική έκθεση της χώρας μας, από τον Σύνδεσμο Εμπόρων και Εισαγωγέων Οδοντιατρικών Ειδών. Δυστυχώς έχουν περάσει 5 χρόνια από την προηγούμενη διοργάνωση όταν κάποτε η έκθεση ήταν διετής. Οι συγκυρίες όμως το έφεραν έτσι και πέρασε μεγάλο διάστημα.

Πιστεύω ότι το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, η έκθεση θα γίνει και θα έχει μεγάλη επιτυχία. Υπήρξαν πολλές εξελίξεις στην οδοντιατρική αυτά τα χρόνια, και παρά τα σεμινάρια, το internet, τις ενημερώσεις από τις εταιρίες μέσω συνεργατών, τίποτα δεν υπάρχει σαν την παρουσίαση σε μια μεγάλη οδοντιατρική έκθεση. Η έκθεση “Dental” ήταν πάντοτε και φιλοδοξεί να παραμείνει το κέντρο αναφοράς της ενημέρωσης, στον ελλαδικό χώρο. Σας περιμένουμε!