Αποκλειστικές δηλώσεις του εισηγητή κου. Βασίλη Κουλουμπίνη, για το σεμινάριο Οστική Ανάπλαση και Πρακτική Άσκηση της ADM 1st Choice Medicals

Στα πλαίσια των “1st Choice SSCs (Scientific Study Clubs)”, η εταιρεία ADM 1st Choice Medicals, εγκαινιάζει τη νέα σεζόν & τον χώρο των σεμιναρίων, παρουσιάσεων & study clubs, με ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτοποριακό ημερήσιο σεμινάριο Οστικής Ανάπλασης σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε η ADM 1st Choice Medicals και συγκεκριμένα ο κύριος Τάσος Μπεταβατζής, να κάνει καλύτερη επιλογή εισηγητή από τον κύριο Βασίλη Κουλουμπίνη (DDS, MSc, DMFR, Pg Dip Perio) έναν maître στο είδος του, επιστημονικά καταρτισμένος με πολλές ώρες διδασκαλίας στο ενεργητικό του αλλά και παρακολούθησης των δρώμενων στην παγκόσμια εξέλιξη της Οδοντιατρικής.

Ο κύριος Βασίλης Κουλουμπίνης, είναι μέλος της ΙΤΙ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας, της Ευρωπαϊκής Προσθετικής Εταιρείας και πολλών Ελληνικών Επιστημονικών Εταιρειών.

Με αφορμή το εξειδικευμένο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί 11 Μαρτίου 2023 στο χώρο σεμιναρίων της ADM 1st Choice Medicals στην Αθήνα, είχαμε την ακόλουθη συνομιλία  με τον εισηγητή κύριο Βασίλη Κουλουμπίνη.

Κύριε Κουλουμπίνη, στις 11 Μαρτίου 2023 θα παρουσιάσετε, σε συνεργασία με την εταιρεία ADM First Choice Medicals, ένα σεμινάριο με θέμα την Οστική Ανάπλαση σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση. Πείτε μας ποιός είναι ο λόγος ή οι λόγοι που πρέπει οι συνάδελφοί σας να συμμετάσχουν.


Βασίλης Κουλουμπίνης
(DDS, MSc, DMFR, Pg Dip Perio)

Πιστεύω θα είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο, στον νέο σεμιναριακό χώρο της ADM 1st choice Medicals.

Από αυτά τα courses μπορεί κανείς να αποκομίσει πολλαπλά  οφέλη. Και σε επίπεδο γνώσης αφού ό,τι  ειπωθεί υποστηρίζεται βιβλιογραφικά και είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά, όσο και σε επίπεδο κλινικής πράξης αφού θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν αρκετά κλινικά περιστατικά (φωτογραφίες και live videos).

Τέλος, οι συμμετέχοντες θα κληθούν αυτά που άκουσαν να τα εφαρμόσουν στην πράξη σε γνάθους χοίρων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα εκτός από τη βελτίωση της γνώσης να υπάρξει και βελτίωση των κλινικών δεξιοτήτων γύρω από την συγκεκριμένη τεχνική και τα νέα βιοϋλικά.

Το κυριότερο είναι ότι αποσκοπούμε στην εφαρμογή όλων αυτών άμεσα αν είναι δυνατόν από την επόμενη κιόλας ημέρα στο ιατρείο.

 

 

Μιλάτε για Νέα Πρωτόκολλα Διαχείρισης Της Τεχνικής GBR με, Τη Χρήση Υαλουρονικού Οξέως (Ha) Και Χοιρείου Ξενομοσχεύματος , μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα νέα πρωτόκολλα και το θέμα του σεμιναρίου ειδικότερα;

Η τεχνική GBR είναι μια ήδη καλά τεκμηριωμένη τεχνική εδώ και 30 χρόνια περίπου, η οποία άλλαξε προς το καλύτερο τη χειρουργική και την προσθετική Εμφυτευματολογία. Έχει κάποιες αρχές οι οποίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται ώστε να  έχουμε πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τελευταία, όπως είναι φυσικό, γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν τα υλικά και να συντομεύσουν οι διαδικασίες ή να υπάρξουν  βιοϋλικά με νέες ιδιότητες και νέα χαρακτηριστικά (όπως το Υαλουρονικό οξύ και το Χοίρειο ξενομόσχευμα), που συνεισφέρουν στην ταχύτερη και ποιοτικότερη επούλωση και διεγείρουν για μια πιο γρήγορη ποσοτικά και ποιοτικά  οστεογένεση.

Ειδικά σε ασθενείς με συστηματικά προβλήματα υγείας (μειωμένη αμυντική αντίδραση ή μειωμένη ικανότητα επούλωσης) έχει δειχθεί ότι αυτά τα υλικά προσφέρουν σημαντικά στην βελτίωση του αποτελέσματος.

Το Υαλουρονικό οξύ που ενώ χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και πολλά χρόνια στην οδοντιατρική μπήκε δυναμικά τα τελευταία χρόνια με θεαματικά αποτελέσματα στην επούλωση και την ανάπλαση τόσο των μαλακών όσο και των σκληρών ιστών. Υπάρχει σημαντική εξέλιξη και στα μοσχεύματα όπου υπάρχει ροπή προς τα χοίρεια λόγω του ότι προσομοιάζουν με το ανθρώπινο πιο πολύ από τα βόεια. Έχουν υψηλή νανοπορότητα και το σημαντικότερο περιορίζεται σε αυτά η ζωονόσος (από παράσιτα, βακτήρια, ιούς) . Ο συνδυασμός των υλικών αυτών βελτιώνει κατά πολύ την τεχνική (πιο γρήγορη και πιο φιλική για τον χρήστη) και ενισχύει  τα καλά αποτελέσματα.

Πόσο το προϊόν Purgo σας βοηθά στην καθημερινή κλινική πράξη; Όντως δε διαλύεται  το μόσχευμα και μπορείτε να το διαχειριστείτε και να το κόψετε πολύ εύκολα;

Είναι σημαντικό ένα υλικό εκτός των άλλων, να είναι εύκολο στους χειρισμούς, να έχει μειωμένο χρόνο   παρασκευής ή τροποποίησής του πριν την τοποθέτησή του στο στόμα , έτσι  μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της επέμβασης κάτι το οποίο είναι ευεργετικό για γιατρό και ασθενή.

Αν μιλάτε δε για το νέο «THE GRAFT Collagen» , είναι αλήθεια ότι μπορεί να αναμειχθεί εύκολα με αίμα ή με άλλα βιολυλικά όπως το HA, να κοπεί και να τροποποιηθεί με ένα νυστέρι χωρίς όμως να χάσει την υφή του και το σχήμα του. Έτσι  διαμορφώνεται ανάλογα με το οστικό έλλειμμα και  τοποθετείται και συμπυκνώνεται σε αυτό  εύκολα, γρήγορα και σίγουρα!

Πως νιώθετε που σας δίνεται η ευκαιρία ακόμα μια φορά να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας για νέες τεχνικές και προϊόντα;

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου πάντα να ενημερώνω τους συναδέλφους μου μέσα από τέτοια courses, ειδικά όταν υπάρχει και πρακτική άσκηση. Έτσι μπορώ από τη θεωρία να περάσω αυτόματα και στην πράξη. Όταν αυτό που ακούς ή βλέπεις σε κλινικές φωτογραφίες ή videos το εφαρμόζεις στη πράξη, μαθαίνεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα και αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο.

Ποιο είναι το προσωπικό κριτήριό σας για να επιλέξετε ένα σεμινάριο για να παρακολουθήσετε;

Επειδή έχω παρακολουθήσει αρκετά courses  όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά στο εξωτερικό, πάντα προσπαθούσα να καλύψω ελλείψεις στη θεωρία ή να βελτιώσω τις κλινικές μου δεξιότητες ,ο συνδυασμός και των δύο είναι ιδανικός.

Το πρώτο πράγμα που κοιτώ είναι να με καλύπτει το θέμα του σεμιναρίου και φυσικά ο ομιλητής,  ο οποίος θα πρέπει να είναι έμπειρος κλινικά και επιστημονικά καταρτισμένος!  Σχεδόν πάντα επιλέγω  σεμινάρια που περιλαμβάνουν εκτός του θεωρητικού μέρους, παρουσίαση κλινικών περιστατικών και πρακτική άσκηση!

Ποια θα είναι η εικόνα της Oδοντιατρικής σε λίγα χρόνια, μια και η εξέλιξή της είναι Non stop; Θα μπορέσουν όλοι να ακολουθήσουν ή θα είναι για τους λίγους και εκλεκτούς;

Η ψηφιακή μετάβαση είναι γεγονός και σε λίγα χρόνια οποίος δεν την παρακολουθήσει θα θεωρείται επιστημονικά αναλφάβητος. Η οδοντιατρική του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την οδοντιατρική που ασκούσα εγώ πριν 30-32 χρόνια όταν πρωτοξεκίνησα. Ειδικά μετά το 2000 και την είσοδο του CBCT στην καθημερινή κλινική πράξη η οδοντιατρική άλλαξε προς όφελος του ασθενή ,αλλά διευκολύνθηκε και η ζωή των γιατρών.

Πλέον τα αναλογικά πρότυπα και πρωτόκολλα γίνονται όλο και λιγότερα . Οι ψηφιακές τεχνικές αποτύπωσης με τα ενδοστοματικά scanners, η κατευθυνόμενη ψηφιακά  χειρουργική Εμφυτευματολογία, οι CAD CAM τεχνικές στην προσθετική  ή τα εργαστήρια, η 3d εκτύπωση ,τα ψηφιακά προγράμματα ανάλυσης του χαμόγελου, η ψηφιακή ενδοστοματική ακτινογραφία και τόσα άλλα, έχουν δώσει και δίνουν συνεχώς στη σημερινή οδοντιατρική άλλη ώθηση.

Ο Οδοντίατρος καλείται να είναι συνεχώς ενήμερος κοντά στις νέες τεχνικές. Αναγκάζεται πολλές φορές να ξοδεύει μεγάλα πόσα για την αγορά νέων μηχανημάτων και προγραμμάτων για να μη μείνει πίσω αλλά και για την εκπαίδευσή του! Τρέχει συνεχώς να προλάβει τις εξελίξεις αλλά και ταυτόχρονα να  είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έντονο εργασιακό στρες, υπερκόπωση και ελάχιστο έως καθόλου ελεύθερο προσωπικό χρόνο.

Η οδοντιατρική όπως την φαντάζομαι μετά από πέντε δέκα χρόνια  θα είναι περισσότερο TEAM WORK  και λιγότερο One man show ακόμη και μέσα στις ίδιες τις ειδικότητες. Σίγουρα για να αποκτηθούν όλα αυτά σε μία σύγχρονη οδοντιατρική κλινική θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα και σαφώς μεγαλύτερος χρόνος εκπαίδευσης.

Ειδικά το κόστος για έναν νέο επιστήμονα θα είναι μεγάλο. Το Οδοντιατρείο της γειτονιάς ή μιας μικρής περιοχής θα εκλείψει. Τη θέση του ίσως πάρουν μεγάλες κλινικές που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα κεφάλαια. Τα μεγάλα κόστη για την αγορά όλων αυτών μηχανημάτων, προγραμμάτων, συσκευών κλπ.  και την εκπαίδευση είναι φυσικό ότι θα μεταφερθούν και στους ασθενείς με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μερίδιο από  το οικονομικό κόστος θα πρέπει να αναλάβει η πολιτεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες με σωστό έλεγχο και χωρίς σπατάλες ή αποζημιώσεις για εικονικές θεραπείες!!! Αρκεί τα ποσά που θα δίνονται για οδοντιατρικές θεραπείες να είναι αξιοπρεπή και όχι εξευτελιστικά και υποτιμητικά για γιατρούς και ασθενείς. Η στοματική υγεία είναι ο καθρέπτης  για τη γενικότερη υγεία του πληθυσμού και πρέπει να είναι ζήτημα κομβικής σημασίας σε ένα σύγχρονο κράτος!

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.