Βιολογικά Abutment ΟΤ: Η επανάσταση ενάντια σε ότι γνωρίζουμε έως σήμερα στην Επι-εμφυτευματική Προσθετική

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδος των “opinion leader” και εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας Dr. Ιωάννης Γεωργακόπουλος ( καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι “Aldo Moro”) μας μιλά για αυτή την καινοτόμο τεχνική.

” Πρόκειται για νέα γενιά Ακίνητης Επι-εμφυτευματικής Προσθετικής χωρίς κοχλίωση και χωρίς συγκόλληση.

Προέρχεται μετά από έρευνα ετών της διδακτορικής σχολής “Enzo Ferrari” του τμήματος βιοϋλικών των Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Modena & Reggio Emilia της Ιταλίας.

Στο εξωτερικό ήδη η τεχνική χρησιμοποιείτε εδώ και μια 5ετια.
Η εταιρία “Rhein83” από το 2018 θα εκπροσωπεί τα “Βιολογικά Abutment ΟΤ” παγκοσμίως κι έτσι θα είναι διαθέσιμα  και στην Ελλάδα μέσω του αντιπροσώπου της τον επόμενο χρόνο.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιουδήποτε είδους Ακίνητης Επι-εμφυτευματικής προσθετικής αποκατάστασης κα σε οποιοδήποτε σύγχρονο η παλαιό επι-εμφυτευματικό σύστημα παγκοσμίως χωρίς κανέναν περιορισμό.

Απλά ο Οδοντίατρος παραγγέλνει τα Βιολογικά Abutment για τα εμφυτεύματα στα οποία θέλει να τα τοποθετήσει και σε 2 έως 4 ημέρες παραδίνονται στο ιατρείο του.

Τα Abutment αυτά από την μέση και κάτω είναι διαφορετικά για να ταιριάζουν στα εμφυτεύματα που χρησιμοποιεί ο κάθε Οδοντίατρος και από την μέση και επάνω είναι πάντα στην ίδια μορφή equator δηλαδή το μισό περίπου ενός ball abutment.

Έτσι, μπορεί στο ίδιο στόμα να έχουμε διαφορετικού τύπου εμφυτεύματα και σύνδεσης αλλά να βλέπουμε πάντα το ίδιο Abutment εκτός μαλακών μορίων.

Πριν από μια 5ετια δόθηκε από την WAGRO (World Academy of Growth Factors & Stem Cells) η ονομασία Βιολογικά Abutment λόγω του ότι το Abutment τοποθετείτε κατά την επέμβαση, αμέσως μετά από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος κι οι όποιες μετέπειτα διαδικασίες για την πρόχειρη η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση δεν τραυματίζουν τα μαλακά μόρια.

Κατά αυτόν τον τρόπο το Abutment λειτουργεί την ίδια στιγμή σαν βίδα κάλυψης, σαν healing abutment αλλά και σαν τελικό abutment.

Είναι δε ένα συμπαγές κομμάτι “βίδα-abutment”και όχι δυο διαφορετικά μέρη.

Η σύνδεση εμφυτεύματος-abutment αλλά και μαλακών μορίων δεν διαταράσσετε με αποτέλεσμα να μην εισχωρούν βακτηρίδια.

Επαναλαμβάνω και είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι διαδικασίες κατά την προσθετική αποκατάσταση γίνονται εκτός μαλακών μορίων τα οποία μετά την αρχική επέμβαση δεν ξαναενοχλούνται.

Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά και αλλάζουν εντελώς τα έως σήμερα δεδομένα:

Τα Βιολογικά Abutment OT μπορούν να χρησιμοποιηθούν

 • Για οποιοδήποτε εμφυτευματικό σύστημα.
 • Για οποιαδήποτε επι-εμφυτευματική ακίνητη προσθετική αποκατάσταση.

Από απλή έως CAD/CAM, Pic, κ.λπ.

 • Δεν χρησιμοποιούνται βίδες.
 • Δεν χρησιμοποιούνται κονίες.
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στο διαβλενογώνιο ύψος
 • Δεν τραυματίζουμε τα μαλακά μόρια.

Όλες οι δοκιμές γίνονται εκτός μαλακών μορίων.

 • Δεν μας ενδιαφέρει η παραλληλότητα των εμφυτευμάτων.

Αντιθέτως, πλεονέκτημα αποτελεί η μη παραλληλότητα των εμφυτευμάτων.

 • Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται εκεί όπου υπάρχει υγιές οστό.
 • Αντιμετωπίζονται περιπτώσεις μη παραλληλότητας περισσότερο των 85 μοιρών!
 • Δεν έχουμε πλέον προβλήματα στην αισθητική ζώνη λόγο κοχλιώσεων.
 • Απολύτως Παθητική Επι-εμφυτευματική προσθετική εργασία.
 • Οι δυνάμεις δεν επιδρούν επί των εμφυτευμάτων αλλά επί των “δακτυλίων Seeger” έτσι οι δυνάμεις διαχέονται και απορροφούνται μέσω ενός συστήματος “αμορτισέρ”
 • Εύκολη αφαίρεση, Εύκολος έλεγχος και Εύκολη επιδιόρθωση.
 • Εύκολο πρωτόκολλο.
 • Άμεση φόρτιση με προσωρινή προσθετική αποκατάσταση σε 3 ώρες.
 • Ελάχιστες συνεδρίες για την τελική μόνιμη προσθετική αποκατάσταση.
 • Εύκολη διαδικασία και πάντα η ίδια για τον οδοντίατρο.

Μειονέκτημα:

 • Δεν μπορεί προς το παρών να εφαρμοστεί σε 1 εμφύτευμα.
 • Πολύ σημαντικό ο οδοντοτεχνίτης να έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές απορίες και ερωτηματικά τα οποία δεν μπορούν να συζητηθούν μέσω μιας δημοσίευσης.

Θα υπάρξουν όμως ειδικά σεμινάρια από την WAGRO κατά τα οποία, με την παρακολούθηση τους Οδοντίατροι και Οδοντοτεχνίτες θα λύσουν τις απορίες τους και γνωρίσουν τις εφαρμογές αυτής της επαναστατικής  τεχνολογίας.

Ως επικεφαλής της ομάδας των “opinion leader” των Βιολογικών Abutment OT, θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να είμαστε ανοικτοί στις επιστημονικές προκλήσεις του καιρού μας.

Η σύγχρονη τεχνολογία και οι νέες εφαρμογές στην οδοντιατρική τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει εντελώς τα σχέδια θεραπείας και την αντιμετώπιση του οδοντιατρικού ασθενούς.

Στην Ελλάδα, έχουμε πάρα πολλούς και καλούς επιστήμονες Οδοντιάτρους. Θα πρέπει όμως να μην καθυστερούμε στην απόκτηση νέας γνώσης και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Επιτρέψτε μου να το αναφέρω αυτό εκ πείρας λόγο του ότι μπορώ να συγκρίνω το πώς αντιδρούν οι Οδοντίατροι στα νέα δεδομένα σε πολλά διαφορετικά κράτη.

Πάλι εκ πείρας να μου επιτραπεί να αναφέρω ως παράδειγμα ότι Έλληνες Οδοντίατροι που πριν μερικά χρόνια δεν πίστευαν στους  Αυξητικούς Παράγοντες,  σήμερα όχι μόνο τους εφαρμόζουν αλλά επιδιώκουν και να τους διδάσκουν.

Καλό θα ήταν να μην βιαζόμαστε να εκφέρουμε γνώμη πριν εφαρμόσουμε, αντιληφθούμε  και δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα μιας νέας θεραπευτικής λύσης.

Σας ευχαριστώ. ”