Συνάντηση “G20” στο Orange County στο Los Angeles των ΗΠΑ

Ιωάννης Γεωργακόπουλος Ph.D.

“Μετά από αυτή την συνάντηση στο Orange County στο Los Angeles των ΗΠΑ ποτέ ξανά η οδοντιατρική δεν θα είναι όπως πριν, όχι μόνο θα εξελιχτεί αλλά και μάλλον λίγο θα μεταλλαχτεί”

Κύριε καθηγητά όλο μας ξαφνιάζεται με καινούργια επιτεύγματα.
Τι ήταν αυτή η συνάντηση στην οποία παρευρεθήκατε;

Ειλικρινά κι εγώ ξαφνιάστηκα, όταν δέχτηκα πρόσκληση να συμμετάσχω σε ένα “meeting” εκπροσωπώντας την WAGRO για το οποίο γνώριζα ελάχιστα όσον αφορά στην ατζέντα του και πιστέψτε με η έκπληξη μου ήταν μεγαλύτερη όταν τελικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν το τιμώμενο πρόσωπο σε αυτή την συνάντηση.

Το G20 στο Los Angeles των ΗΠΑ ήταν η συνεύρεση των 20 κορυφαίων επιστημονικών παραγόντων, για τους αμερικανούς, σε σχέση με την πρωτοποριακή εφαρμογή των  βλαστοκυττάρων στην  οδοντιατρική.

Στο πάνελ των  G20 αυτής της συνάντησης περιλαμβάνονταν πολύ σπουδαίοι οδοντίατροι  και καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων όπως ο Prof. Arun Garg από το πανεπιστήμιο της Φλόριντας, οι Dr. Kianor Shah και  Dr. Xerxes Calilung, κορυφαίες εταιρίες παραγωγής βλαστοκυττάρων όπως η InvitRX, σημαντικοί χρηματοδότες και επενδυτές  όπως ο Dr. Ameed Hamid πρόεδρος  του Saudi Medical Forum από το Riyadh της Σαουδικής Αραβίας αλλά και εξειδικευμένοι manager και δικηγόροι.

Συνάντηση “G20” στο Orange County στο Los Angeles των ΗΠΑ

 
 
 
 
LA12
O Ιωάννης Γεωργακόπουλος με τον Dr. Ameed.
LA13
O Ιωάννης Γεωργακόπουλος με τον με τον Prof. Arun Garg.
LA11
O Ιωάννης Γεωργακόπουλος με  τον με τον Dr. Kianor Shah.

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της συνάντησης;

Κατ’ αρχάς αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αμερική οι εφαρμογές θεραπειών με την χρήση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων στην οδοντιατρική έχουν ήδη ξεκινήσει αφού εξασφαλίστηκαν  προηγουμένως  όλες οι σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις  από την αμερικανική υπηρεσία FDA (Food and Drug Administration). Στο Los Angeles και στο Hollywood  αποτελούν πλέον την πρώτη επιλογή όσον μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος αυτών των θεραπειών.

Αντίθετα, στην Ευρώπη όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει, αλλά δεν έχουν γίνει καν γνωστές οι καινούργιες αυτές βιολογικά κατευθυνόμενες θεραπείες, που αλλάζουν πολλά δεδομένα στην οδοντιατρική πρακτική. Πιστεύω ότι ποτέ ποια η οδοντιατρική δεν θα είναι αυτή που γνωρίζαμε. Με την χρήση εξελιγμένων βιο-υλικών από τον ίδιο τον άνθρωπο, όχι μόνο θα εξελιχτεί αλλά και μάλλον “λίγο θα μεταλλαχτεί”, νομίζω ότι θα το συνειδητοποιήσουμε και θα το αποδεχτούμε σιγά-σιγά. 

Ο σκοπός λοιπόν αυτής της συνάντησης -και μόνο για αυτό μου επιτρέπεται να μιλήσω λόγω συμφωνητικών εμπιστευτικότητας- είναι η διάδοση αυτών των εφαρμογών στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον παράλληλα θα εισέρθουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη από την Καλιφόρνια “καλλυντικές φόρμουλες” με την χρήση όχι πλέον φυτικών αλλά ανθρώπινων επεξεργασμένων βλαστοκυττάρων.

Γιατί πιστεύετε ότι σας κάλεσαν να λάβετε μέρος σε αυτή την συνάντηση;

Τα τελευταία δυο περίπου χρόνια ο επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός WAGRO (World Academy of Growth Factors & Stem Cells in Dentistry) www.wagro.org στον οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι “Aldo Moro” της Ιταλίας, έχει αναπτύξει μια μέθοδο συλλογής, επεξεργασίας και εφαρμογής αυτόλογων “φρεσκων” βλαστοκυττάρων από το αίμα των ίδιων των ασθενών, προκειμένου να λύσουμε με πρωτοποριακό τρόπο προβλήματα θεραπείας και αποκατάστασης οδοντιατρικής φύσεως. Αυτή η τεχνική συλλογής των είναι μοναδική παγκοσμίως και σήμερα είμαστε οι μόνοι που την χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Αμερική εφαρμόζονται ήδη, μετά από συλλογή βλαστοκυττάρων από την γέλη του Wharton στον ομφάλιος λώρο αλλά και  από τον αμνιακό σάκο, πολύ εξελιγμένες τεχνικές ιστικής ανάπλασης.

Επιθυμία όλων μας είναι να εφαρμόσουμε στην οδοντιατρική ένα συνδυασμό αυτών των πολύ εξελιγμένων θεραπειών οι οποίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες στους οδοντιάτρους που ενδιαφέρονται να τις υιοθετήσουν στην πράξη.

in70

Ανθρώπινα βλαστοκυττάρα από την γέλη του Wharton της εταιρίας Invitrx Therapeutics για δημιουργία ελαχιστοποιημένου χειρισμού αλλομοσχεύματος σε μορφή εναιωρήματος.

Τελευταία στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι οδοντίατροι ασχολούνται  με τους Αυξητικούς Παράγοντες και τα βλαστοκύτταρα, είναι το ίδιο με αυτό που συζητάμε;

Ευχαριστώ που μου θέτετε αυτή την ερώτηση γιατί μου δίνει την εύκαιρα να βοηθήσω στην καλύτερη κατανόηση γύρω από όλα αυτά, τα τόσο πολλά σε σχέση με τους Αυξητικούς Παράγοντες που υπάρχουν σήμερα στον οδοντιατρικό κόσμο.

Όπως ίσως γνωρίζετε ασχολούμαι σοβαρά με τους Αυξητικούς Παράγοντες εδώ  και μια 25ετία. Όταν πριν πολλά χρόνια μιλούσα για αυτούς στην Ελλάδα αυτό που εισέπραττα ήταν μόνο ειρωνικά σχόλια. Είναι το τίμημα της επιστημονικής πρωτοπορίας, μέχρις ότου γίνει αποδεκτή.

Σήμερα εκπλήσσομαι  ευχάριστα, γιατί όλοι οι πρώην “επικριτές” μου όχι μόνο δεν είναι πλέον αντίθετοι, αλλά και θέλουν να διδάξουν τους Αυξητικούς Παράγοντες και  χαίρομαι  πού όλο και περισσότεροι συνάδελφοι ασχολούνται με αυτούς.

Χρειάζεται όμως πολύ καλή ενημέρωση. Ένας οδοντίατρος, που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτές τις νέες μεθόδους και κατακλύζεται διαφημιστικά από δεκάδες προτεινόμενες συσκευές φυγοκέντρισης,  χωρίς να κατανοεί πλήρως τις δυνατότητες τους, καταλήγει στο να αγοράσει μια συσκευή με λανθασμένα κριτήρια, δηλαδή όχι επειδή αντιλαμβάνεται πλήρως τις διαφορές μεταξύ των προτεινόμενων συσκευών, αλλά περισσότερο λόγο του χαμηλού κόστους της συσκευής και γνωριμίας του με τον πλασιέ-πωλητή της.

Συνεπώς επί της ουσίας του ερωτήματός σας αν οι Αυξητικοί παράγοντες και τα βλαστοκύτταρα είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που συζητάμε θα απαντήσω αρνητικά. Οι θεραπείες με “πραγματικά” βλαστοκύτταρα για τις οποίες μιλάμε δεν έχουν σχέση με τις εφαρμογές των Αυξητικών Παραγόντων που γνωρίζουμε στην χώρα μας και δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ έως τώρα στην Ελλάδα εκτός από μια κλινική παρουσίαση της WAGRO.

Συλλογή αυτόλογων “φρέσκων” ανθρώπινων βλαστοκυττάρων με την τεχνική “WAGRO-UNIBARI” κατά την διάρκεια χειρουργείου “IPG-DET” με το ιατρικό πιστοποιημένο μηχάνημα  διαχωρισμού κυττάρων MF 200 της εταιρίας Δ. Μαυραειδόπουλος.

Θα θέλατε να δώσετε κάποιες συμβουλές στους συναδέλφους που κατακλύζονται από σχετικές πληροφορίες και θα ήθελαν να ακούσουν την γνώμη σας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να αναρωτηθούν το “γιατί” πραγματικά θέλουν να αγοράσουν μια συσκευή Αυξητικών Παραγόντων.

  • Επειδή τις αγοράζουν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι;
  • Επειδή πραγματικά θέλουν να εφαρμόσουν αυτές τις τεχνικές στην πράξη;

Εάν απαντήσουν θετικά στην δεύτερη ερώτηση τότε πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάτι πολύ, μα πάρα πολύ σημαντικό.

Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους Αυξητικούς Παράγοντες κυρίως για επούλωση ή θα ήθελαν να εμβαθύνουν περισσότερο και να ασχοληθούν και με την ιστική ανάπλαση και να μπορούν να συλλέγουν “πραγματικά” βλαστοκύτταρα;

Εάν επιθυμούν χρήση κυρίως για επούλωση μπορούν να αγοράσουν οποιαδήποτε συσκευή φυγοκέντρισης πλάσματος στο εμπόριο. Εάν όμως θέλουν να ασχοληθούν με περισσότερες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας και κυρίως με την οστική αναγέννηση, θα τους συμβούλευα πρώτα απ’ όλα να αγοράσουν μια συσκευή διαχωρισμού κυττάρων “πιστοποιημένη ως ιατρικό μηχάνημα” και όχι πιστοποιημένη ως εργαστηριακό μηχάνημα. Παγκοσμίως γνωρίζω μόνο δυο τέτοιες συσκευές  και στην Ελλάδα  μόνο η εταιρία Δ. Μαυραειδόπουλος θα διαθέτει σύντομα τέτοια συσκευή.

Επίσης θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε βάθος στην κλινική εφαρμογή τους  αλλά και να πιστοποιηθούν για την καταλληλότητά τους.

Ήδη σε άλλα κράτη αλλά και στην Ιταλία από το 2018 απαγορεύεται να υπάρχει μέσα σε ιατρείο συσκευή η οποία δεν είναι πιστοποιημένη ως ιατρική συσκευή. Ταυτόχρονα πρέπει και ο ίδιος ο οδοντίατρος να έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας για να πραγματοποιήσει θεραπείες Αυξητικών Παραγόντων και Βλαστοκυττάρων.

Η WAGRO μαζί με το πανεπιστήμιο του Μπάρι δίνει τέτοιες πιστοποιήσεις για όποιον ενδιαφέρεται.

Ανήκουμε στην Ευρώπη και αργά η γρήγορα θα συμβεί και στην Ελλάδα, καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι.

Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσουν αν εφαρμόζονται αυτές οι θεραπείες στην Ελλάδα και ποιο θα είναι το κόστος τους;

Οι θεραπείες αυτές πιστεύω ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το ερχόμενο φθινόπωρο στην Ευρώπη, γιατί όχι και στην χώρα μας. Όσο για το κόστος δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αυτή  την στιγμή για να σας απαντήσω, σίγουρα όμως ειδικά στην αρχή θα είναι μεγάλο.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με τις  πρωτοποριακές και καινοτόμες αυτές μεθόδους και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και σε αυτόν τον τομέα.

Και εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία στο πάντα έγκριτο toothnews και θα ήθελα να προτρέψω τους οδοντιάτρους που σας παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για αυτές τις τεχνικές να παρακολουθήσουν ένα από τα σχετικά κλινικά Masterclass που προσφέρονται από την WAGRO.