Πώς λειτουργούν οι παράγοντες λεύκανσης;

Απόσπασμα από την επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση της Ivoclar Vivadent
( Scientific Documentation VivaStyle® )

Οι παράγοντες λεύκανσης δοντιών διατίθενται σε ποικίλες μορφές. Τα προϊόντα σε μορφή γέλης φαίνεται να είναι τα πλέον χρησιμοποιούμενα. Μπορούν να εφαρμοστούν στα δόντια άμεσα ή με δισκάρια. Επιπλέον, προσφέρονται ταινίες, οι οποίες εφαρμόζονται απευθείας στα δόντια. Κάποια προϊόντα λεύκανσης διατίθενται σε μορφή στυλό και ο λευκαντικός παράγοντας «ζωγραφίζει» το δόντι. Μόνο η Ivoclar Vivadent διαθέτει λευκαντικό βερνίκι, το οποίο εφαρμόζεται με βουρτσάκι. Το βερνίκι τοποθετείται έτσι, ώστε να σχηματίσει ένα στρώμα στις επιφάνειες των δοντιών και να ξεκινήσει η δράση του λευκαντικού παράγοντα.

Η σειρά VivaStyle περιλαμβάνει τα παρακάτω προϊόντα:

VivaStyle Paint On Plus, λευκαντικός παράγοντας, σε μορφή βερνικιού, που περιέχει ως ενεργό συστατικό υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η συγκέντρωση του υπεροξειδίου είναι 6% και είναι διαλυμένο σε αιθανόλη. Μετά από την εφαρμογή του προϊόντος στην επιφάνεια του δοντιού, η αιθανόλη εξατμίζεται και αφήνει ένα στρώμα βερνικιού, εμπλουτισμένου με υπεροξείδιο. Με την τεχνική αυτή μπορούμε να εξασφαλίσουμε στην επιφάνεια του δοντιού υψηλότερη συγκέντρωση υπεροξειδίου από εκείνη που περιέχεται στην αρχική σύσταση.

Γέλη VivaStyle Gel, η οποία διατίθεται σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις: 10% και 16%. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν ως ενεργό συστατικό υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου είναι 1:1 σύμπλοκο ουρίας και υπεροξειδίου του υδρογόνου, στο οποίο 1γρ υπεροξειδίου του καρβαμιδίου είναι ισοδύναμο με 0.36γρ υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Έτσι, το καρβαμίδιο που περιέχεται στο VivaStyle 10% είναι ισοδύναμο με 3.6% υπεροξειδίου του υδρογόνου. Το περιεχόμενο του VivaStyle 16% είναι ισοδύναμο με 5.8% υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Τελικά, η δραστική ουσία των προϊόντων λεύκανσης VivaStyle είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μόλις εφαρμοστεί στην επιφάνεια των δοντιών, το υπεροξείδιο διασπάται. Η διάσπαση αυτή ενεργοποιείται από την αυξημένη θερμοκρασία (θερμοκρασία σώματος), από τις μεταβολές του pH και από την παρουσία καταλυτών, όπως είναι τα ιόντα μετάλλων που προέρχονται από εναποθέσεις στις επιφάνειες των δοντιών ή τα ένζυμα του σάλιου (υπεροξειδάσες και καταλάσες).

Ανάλογα με τον καταλύτη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε οξυγόνο και διάφορες ρίζες υψηλής ενέργειας (ρίζες υδροξυλίου ή υπερυδροξυλίου), οι οποίες μπορούν να οξειδώσουν ακόρεστους διπλούς δεσμούς ή να μειώσουν χρωμογόνα μεταλλικά οξείδια. Οι οργανικές χρωστικές χαρακτηρίζονται συνήθως από συζυγείς διπλούς δεσμούς, οι οποίοι δίνουν στα μόρια αυτά το χρώμα.

Οι ακόρεστοι αυτοί διπλοί δεσμοί είναι επιρρεπείς στην οξείδωση και μετατρέπονται μέσω ενός καταρράκτη αντιδράσεων σε άχρωμες υδροξυλιωμένες ενώσεις. Αντίθετα, οι ρίζες δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ανόργανο περιεχόμενο των σκληρών οδοντικών ιστών.

Τί μπορούμε να επιτύχουμε με τους παράγοντες λεύκανσης;

Φωτεινά, λευκά δόντια, όπως αυτά των διεθνών προσωπικοτήτων δεν μπορούν να επιτευχθούν με κάποιο από τα προϊόντα λεύκανσης, που είναι διαθέσιμα σήμερα. Τα δόντια μπορούν αποκτήσουν την ανοικτότερη φυσική απόχρωση που είχαν πριν από τη συσσώρευση των χρωστικών. Από τη φύση τους τα δόντια έχουν ελαφρώς κιτρινωπή απόχρωση. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν είναι δυνατό να αλλάξει με τη λεύκανση.

Ορισμένοι κατασκευαστές προϊόντων λεύκανσης συνιστούν να υποβάλλονται οι λευκαντικοί παράγοντες σε ισχυρό φως μετά την εφαρμογή τους. Υποστηρίζεται ότι αυτό ενεργοποιεί το λευκαντικό προϊόν και ως εκ τούτου βελτιώνει το αποτέλεσμα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η «ενεργοποίηση από το φως» δεν εξασφαλίζει κανένα πραγματικό όφελος. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως οδοντική ευαισθησία και ερεθισμό των ούλων. Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τη λυχνία μπορεί να βλάψει τον πολφό [11, 12]. Τέλος, βρέθηκε ότι τα δισκάρια στα οποία φορτώνεται το λευκαντικό δεν θα πρέπει να διαθέτουν δεξαμενές [13].

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων της λεύκανσης επηρεάζεται από το άτομο. Η ανοικτότερη απόχρωση των δοντιών μπορεί να διατηρηθεί με αποχή ή με μείωση κατανάλωσης τροφών και αναψυκτικών, τα οποία είναι πιθανό να χρωματίσουν τα δόντια, όπως το κόκκινο κρασί, το τσάι, το κάρυ και τα βατόμουρα. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να χρωματίσει τα δόντια γρηγορότερα.

11. Marshall MV, Gragg PP, Packman EW, Wright PM, Cancro LP (2001): Hydrogen
peroxide decomposition in the oral cavity. Am J Dent 14: 39-45.

12. Tipton DA, Braxton SD, Dabbous MK (1995). Effects of a bleaching agent on human
gingival fibroblasts. J Periodontol 66: 7-13

13. Tse CS, Lynch E, Blake DR, Williams DM (1991): Is home tooth bleaching gel
cytotoxic? J Esthet Dent.3(5):162-8.

Ivoclar Vivadent AG Research and Development
Contents: Dr Kathrin Fischer