Παρουσίαση του “Tooth Transformer” από τον κο Ιωάννη Γεωργακόπουλο Ph.D

Στην 13η Ημερίδα που διοργάνωσε το οδοντοπροσθετικό τμήμα του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας στις 08 Ιουνίου, παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για την οδοντιατρική κοινότητα.

Το θέμα ήταν ” Το Tooth Transformer, η συσκευή που δίνει Αυτόλογο Οδοντικό Μόσχευμα “.  Την εισήγηση πραγματοποίησε ο κος Ιωάννης Γεωργακόπουλος Ph.D.

Το toothnews.gr, συνάντησε τον καταξιωμένο επιστήμονα για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το Tooth Transformer,που “ενσωματώνει” θα λέγαμε την τάση χρησιμοποίησης ατραυματικών χειρουργικών τεχνικών καθώς και τη χρήση αυτόλογων μοσχευμάτων και αυξητικών παραγόντων.

Καλημέρα κύριε Γεωργακόπουλε, συνεχώς σας βρίσκουμε στο μέσον μιας καινοτομίας. Βλέπουμε πάλι να μιλάτε και να παρουσιάζεται κάτι εντελώς καινούριο. Τι είναι το Tooth Transformer;


Το Tooth Transformer είναι μια συσκευή που μας δίνει Αυτόλογο Οδοντικό Μόσχευμα.

Η ολοένα αυξανομένη τάση χρησιμοποίησης ατραυματικών χειρουργικών τεχνικών,  χρήσης αυτόλογων μοσχευμάτων και αυξητικών παραγόντων ωθεί επιστήμονες και εταιρίες να στρέψουν την έρευνα τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι η συσκευή “Tooth Transformer” που μεταμορφώνει ένα δόντι το οποίο εξήχθη σε Αυτόλογο Οδοντικό Μόσχευμα, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αναφέρεται όλο και περισσότερο στο διεθνές οδοντιατρικό προσκήνιο και το οποίο θεωρείται από πολλούς το καινούργιο “gold standard” των μοσχευμάτων.

 

Σίγουρα πολλοί θα αναρωτηθούν το πώς και το γιατί.

Καταρχάς το δόντι έχει παρόμοια σύσταση με το οστό. Είναι ένας ιστός με αυξημένη πυκνότητα σε ανόργανα μέταλλα που διατηρεί όλες τις οστικές πρωτεΐνες που συναντώνται στο οστό. Περιέχει οστικές μορφογενετικές πρωτεΐνες (ΒΜΡ-2) απαραίτητες για την οστική αναγέννηση καθώς και κολλαγόνο τύπου 1.

Επίσης ένα αυτόλογο δόντι, δηλαδή προερχόμενο από τον ίδιο τον ασθενή, δεν προκαλεί απόρριψη η μετάδοση ασθενειών.

Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί σαν αυτόλογο μόσχευμα προσφέροντας ταχύτερη οστική αναγέννηση μέσω μιας διαδικασίας λιγότερο δαπανηρής και λιγότερο οδυνηρής.

Οι ασθενείς αποδέχονται αυτή την διαδικασία ευκολότερα από την διαδικασία ενός αυτόλογου μοσχεύματος προερχόμενο από τραυματικό χειρουργείο στο οποίο πρέπει να υποβληθούν η ενός άλλομοσχεύματος από άλλους δότες.

Δώστε μας περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτή την διαδικασία.

Όπως το οστό έτσι και το δόντι έχει οστεοεπαγωγικές ιδιότητες. Όταν μεταμοσχεύεται ενεργοποιεί το σχηματισμό νέου οστού (Urist 1967) από αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα που διαφοροποιούνται σε λειτουργικούς οστεοβλάστες υπό την επίδραση διάφορων παραγόντων.

Σε αντίθεση με το οστικό μόσχευμα που δεν είναι πάντα εύκολο να ληφθεί καθώς χρειάζονται επιπλέον χειρουργικές διαδικασίες αλλά και υπόκειται σε ταχύτερη οστική απορρόφηση ένα δόντι συνήθως είναι πολύ ποιο εύκολα διαθέσιμο και συχνά επιβάλλεται να αφαιρεθεί.

Το οδοντικό μόσχευμα έχει και οστεοκαθοδηγητικές ιδιότητες, προκαλεί δηλαδή οστική αύξηση με την εναπόθεση οστίτη ιστού η οποία λαμβάνει χώρα υπό την παρουσία οστού ή διαφοροποιημένων μεσεγχυματικών κυττάρων.

Τα  κοινά μοσχεύματα είναι μόνο οστεοκαθοδηγητικά και λειτουργούν ως ικριώματα για την ανάπτυξη νέου οστού υπό την παρουσία περιβάλλοντος φυσικού οστού, δεν είναι όμως οστεοεπαγωγικά.

Κατά την διαδικασία της μεταμόρφωσης του δοντιού με το “Tooth Transformer”  σε οδοντικό μόσχευμα, με χρήση ειδικών υγρών γίνεται η απομεταλλικοποίηση του δοντιού κατά την οποία  απελευθερώνονται αυξητικοί παράγοντες οστών και αιμοφόρων αγγείων και ενισχύεται η παρουσία μορφογενετικών πρωτεϊνών πολύ σημαντικών για την δημιουργία οστού.

Τα οδοντικά τρίματα τα οποία παράγονται από την συσκευή ΤΤ  έχουν υψηλή διαβρεξιμότητα και μετατρέπονται σε εξαίρετο οστικό μόσχευμα για πολλές εφαρμογές όπως: Διατήρηση μετεξακτικών φατνίων, Ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου, Καλύτερη και ταχύτερη οστεοενσωμάτωση, Οριζόντια και κάθετη οστική αναγέννηση, Αντιμετώπιση περιοδοντικών θυλάκων κλπ.

Να επισημάνω ότι η επιφανειακή διαβρεξιμότητα ενός βιοϋλικού σε συνδυασμό με άλλα επιφανειακά χαρακτηριστικά καθορίζουν τη βιολογική αλληλουχία των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή επαφής μεταξύ του βιοϋλικού και της περιοχής μεταμόσχευσης στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς.

Επίσης η σύνθεση της επιφάνειας και η υδροφιλικότητα έχουν καθοριστικό ρόλο στην  αλληλεπίδραση εμφυτεύματος-οστού και στην οστεοενσωμάτωση. Οι πολύ υδρόφιλες επιφάνειες φαίνεται ότι είναι καταλληλότερες σε σύγκριση με τις υδρόφοβες για αλληλεπιδράσεις με βιολογικά υγρά, κύτταρα και ιστούς.

Πείτε μας δυο λόγια για την συσκευή Tooth Transformer (ΤΤ).

Η συσκευή Tooth Transformer (ΤΤ) μετά από έρευνες 5 ετών είναι διαθέσιμη στην αγορά προσφέροντας στους οδοντίατρους ένα ολοκληρωμένο σύστημα μετατροπής ενός δοντιού σε αυτόλογο οστικό μόσχευμα.

Το ΤΤ απολυμαίνει το δόντι και το μετατρέπει σε οστικά τρίματα διαστάσεων μεταξύ 0,4 έως 0,8 mm, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε τεχνική κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης (GBR).

Το TT είναι πιστοποιημένη ιατρική συσκευή πλήρως αυτοματοποιημένη. Απλά πατάτε το κουμπί έναρξης και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση μετά από μια διαδικασία 40 περίπου λεπτών έχετε στην διάθεση σας το αυτόλογο οδοντικό οστικό μόσχευμα.

Το TT ζυγίζει μόλις 5 κιλά και μεταφέρεται πολύ εύκολα μέσα σε ειδική θήκη.

Πληροφορίες: DEI Cyprus, για Ελλάδα Τηλ.: 210 36 029 870 | Email: dentistedusecretary@gmail.com

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της εφαρμογής;

Είναι πάρα πολλά:

  • Εύχρηστη και εύκολη διαδικασία
  • Μικρότερο κόστος
  • Εύκολος τρόπος λήψης
  • Μεγαλύτερη αποδοχή από τους ασθενείς
  • Αυτόλογο οστικό μόσχευμα
  • Το μόσχευμα έχει Οστεοεπαγωγικές και οστεοκαθοδηγητικές ιδιότητες
  • Το μόσχευμα έχει μεγάλη διαβρεξιμότητα
  • Το μόσχευμα εμπεριέχει μορφογενετικές οστικές πρωτεΐνες (ΒΜΡ-2)
  • Το μόσχευμα εμπεριέχει κολλαγόνο τύπου 1
  • Δεν απορρίπτεται από τον οργανισμό
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος μεταδοτικών νοσημάτων
  • Λιγότερος χρόνος αναμονής της οστικής αναγέννησης

 

Το Tooth Transformer στην πράξη:


Δόντι αμέσως μετά την εξαγωγή και πριν την μεταμόρφωση του σε αυτόλογο οστικό μόσχευμα.

 

 

 

 

 



Ρίζα δοντιού αμέσως μετά την εξαγωγή και πριν την μεταμόρφωση της σε αυτόλογη οστική μεμβράνη-ικρίωμα.

 

 

 



Αυτόλογες οδοντικές οστικές μεμβράνες έτοιμες προς χρήση σε τεχνικές οστικής ανάπλασης.

 

 

 



Αυτόλογο οδοντικό οστικό ικριώματα έτοιμο προς χρήση σε τεχνική οστικής ανάπλασης.

 

 

 

 

 

 



Τρίματα αυτόλογου οδοντικό οστικό μόσχευμα εμποτισμένο σε αυξητικούς παράγοντες.

 

 

 

 

 

 



Κλινική εικόνα αυτόλογο οδοντικού οστικού μοσχεύματος  μαζί με αυξητικούς παράγοντες που οδηγείται στο σημείο εφαρμογής τεχνικής διατήρησης μετεξακτικού φατνίου.

 

 

 

 

 



Κλινική εικόνα αυτόλογης οδοντικής οστικής μεμβράνης που εφαρμόζεται στο επιθυμητό σημείο και σταθεροποιείται με βίδες οστεοσύνθεσης.