«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην υγεία», η ημερίδα που «δίδαξε» αγάπη με Φλόγα & Ελπίδα

Η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, είναι στάση ζωής! Αυτό μας «δίδαξε» μια παρέα – φίλων Οδοντοτεχνιτών όταν το 2024 ξεκίνησε γι’ αυτούς με μια ξεχωριστή δράση κοινωνικής προσφοράς με το moto να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας του τμήματος Βιοϊατρικών επιστημών διοργάνωσαν στις 20 Ιανουαρίου 2024 με πολύ επιτυχία φιλανθρωπική οδοντοτεχνική ημερίδα με θέμα: « Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην υγεία ».

Δεν υπήρχε κόστος συμμετοχής στην ημερίδα αλλά η παράκληση όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν αντί του κόστους συμμετοχής να καταθέσουν ως δωρεά σε κάποιον από τους οργανισμούς  Φλόγα  ή Ελπίδα, οι οποίοι βοηθούν παιδιά με καρκίνο, το ποσό: 50€ για φοιτητές -υπαλλήλους, 80€ για εργαστηριούχους – οδοντιάτρους.

Το toothnews.gr δεν θα μπορούσε να παραβλέψει την δραστηριότητα ψυχής αυτών των καταξιωμένων επαγγελματιών που ενώθηκαν για να προσφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που είναι τα παιδιά, τα παιδιά μας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Προλογίζετε την ημερίδα ως εξής: «Μια ομάδα οδοντοτεχνιτών που τους συνδέει η φιλία, το πάθος για την δουλειά μας και ένα όραμα να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος, διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής … οδοντοτεχνική ημερίδα με θέμα «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην υγεία»» πείτε μας γιατί επιλέξατε τα παιδιά για να ξεκινήσετε μια τόσο ευαίσθητη θα έλεγα πρωτοβουλία.

Κυρία Μαρία Σπανοπούλου:

Κα Γεωργοπούλου, αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και επίσης για την προώθηση και κοινοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Γιατί τα παιδιά; Για αρχή να πούμε ότι μια βαριά ασθένεια είναι δύσκολη για όλους ασχέτως ηλικίας. Τα παιδιά όμως.. η μοναδική τους έγνοια θα έπρεπε να είναι σε ποιο πάρκο θα παίξουν ή ποιο παιχνίδι και μοναδικός πόνος που θα νιώσουν να είναι αν πέσουν από την τσουλήθρα ή αν φάνε μία δυνατή μπαλιά.

Μια τέτοια ασθένεια σε μικρή ηλικία αλλάζει την έννοια του φυσιολογικού για όλα τα μέλη της οικογένειας. Τα φάρμακα, οι πόνοι, οι παρενέργειες και η απομόνωση σε ένα νοσοκομείο για μήνες, μακριά από συγγενείς ,φίλους, ακόμα και από μέλη της οικογένειας τους, για έναν λόγο που δυσκολεύονται να καταλάβουν.. Μαζί με τα παιδιά αυτά, άξιοι σεβασμού είναι και οι γονείς των παιδιών αυτών, που βρίσκουν τέτοια δύναμη αφενός να αντέξουν, αφετέρου να σταθούν βράχοι ακλόνητοι δίπλα στα παιδιά τους.

Γι’ αυτούς τους μαχητές, παιδιά και γονείς, θέλαμε να διοργανώσουμε αυτήν την φιλανθρωπική ημερίδα, για να ενισχυθούν οικονομικά οι Σύλλογοι Ελπίδα και Φλόγα που πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά!

Πως ήρθε η ιδέα και ποια είναι η ομάδα φίλων που ξεκίνησε η εξαιρετική αυτή δράση;  Φαντάζομαι η πρόταση ήταν ανοικτή σε όσους συναδέλφους θέλησαν να ανταποκριθούν.

Κύριος Ανδρέας Χατζημπατζάκης:

Η ιδέα αυτή προήλθε από τον αθλητισμό και συγκεκριμένα από ένα παιδί, τον Νίκο Παπαγγελή. Ο Νίκος Παπαγγελής ήρθε αντιμέτωπος σε μικρή ηλικία με τον καρκίνο και χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν το αριστερό του πόδι. Από τότε ασχολείται με τον πρωταθλητισμό και την ποδηλασία με πολλές διακρίσεις. Έχω δει αρκετές φορές αυτό το παιδί ποδηλατώντας στην παραλιακή και αλλού, κάτι που αποτέλεσε έμπνευση για εμένα.

Το 2022 για να συγκεντρώσει χρήματα για τον σύλλογο «Φλόγα» έκανε με το ποδήλατο την διαδρομή Αθήνα –  Θεσσαλονίκη.  Αυτό μου έδωσε την ιδέα να ξεκινήσω κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στον χώρο μας. Ένα σεμινάριο στο οποίο οι συμμετέχοντες, αντί να δίνουν χρήματα στον διοργανωτή, να καταθέτουν το αντίστοιχο ποσό σε ένα ίδρυμα που βοηθά παιδιά με καρκίνο. Έγινε πρώτη φορά το 2022 και είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση!

Μια παροιμία λέει: «αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος… αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε με παρέα».

Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους:

  • Λεωνίδα Δημητρίου
  • Κυριάκο Δρίβα
  • Ιουλιανό Μουστάκη
  • Μαρία Σπανοπούλου
  • Στράτο Χατζηχρήστο
  • Βασίλη Βασιλείου
  • Χάρη Σαλοκανά

Με τα παιδιά αυτά είχαμε την τύχη να περάσουμε σχεδόν ένα μήνα στην Ιαπωνία, για να εκπαιδευτούμε  στο Osaka Ceramic Training Center. Υπήρξε χημεία μεταξύ μας, είχαμε το ίδιο πάθος για γνώση πάνω στην δουλειά μας, έχουμε σχεδόν τις ίδιες απόψεις, δέσαμε σαν ομάδα  και θέλαμε να μοιραστούμε αυτά που μάθαμε εκεί.  Χωρίς καν να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την ημερίδα έχοντας όραμα ότι θα αποτελέσει την αρχή για κάτι που θα καθιερωθεί για να γίνεται μια φορά τον χρόνο, «Μια ημερίδα για καλό σκοπό».

Η ημερίδα ήταν εντελώς ιδιωτική πρωτοβουλία της παρέας ή βοήθησε και η ΠΣΟ;

Κύριος Λεωνίδας  Δημητρίου:

Όλοι ατομικά,  είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι, ιδιαίτερα όσον αφορά την μάχη για την ζωή των μικρών αυτών ηρώων. Είπαμε λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με σκοπό την οικονομική υποστήριξη ιδρυμάτων που στέκονται διπλά τους στον δύσκολο αγώνα τους.

Όλα τα έξοδα της διοργάνωσης καλυφθήκαν εξ ολοκλήρου από εμάς, δεν υπήρχε καμία οικονομική συναλλαγή από τους συμμετέχοντες και το προτεινόμενο ποσό για την συμμετοχή τους γινόταν με κατάθεση, απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό των ιδρυμάτων.

Όμως δεν θα ήταν δυνατή αυτή η φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδήλωση, χωρίς την παραχώρηση  από τις πρυτανικές αρχές του Πα.Δ.Α., του Συνεδριακού Κέντρου “Περικλής Λύτρας” αποδεικνύοντας εκτός από το εκπαιδευτική και την κοινωνική προσφορά των Δημόσιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Πέραν τούτου, οι καθηγητές του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας ενίσχυσαν με τις ομιλίες και την παρουσία τους την εκδήλωση και έδωσαν τον ανάλογο επιστημονικό χαρακτήρα.

Ο Π.Σ.Ο. ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και δημοσιοποίησε την εκδήλωση με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του και κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παράλληλα μας τίμησε με την παρουσία του ο γενικός γραμματέας του κ. Στέργιος Ηλίας.

Σας ικανοποίησε η συμμετοχή και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν; Δικαιωθήκατε κατά ένα τρόπο για την έμπνευση που είχατε να υλοποιήσετε την συγκεκριμένη ημερίδα;

Κύριος Στράτος  Χατζηχρήστος

Νιώθουμε δικαιωμένοι από την συμμετοχή των ενεργών και μελλοντικών συναδέλφων (φοιτητών) και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που εμπνεύσαμε τους συναδέλφους μας να μας ακολουθήσουν και να μας στηρίξουν με τις συμμετοχές τους.

Δεν έχουμε ακριβή εικόνα των εσόδων για τον πολύ απλό λόγο ότι εμείς δεν έχουμε επαφή με τα χρήματα των συμμετοχών γιατί πολύ απλά οι συμμετέχοντες έβαζαν τα χρήματα απευθείας στους συλλόγους.

Πάντως αν κρίνουμε από τα άτομα που προσήλθαν στην ημερίδα που έγινε για πρώτη φορά ξεπέρασε τις δικές μας προσδοκίες.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι  η ημερίδα δεν έγινε υπό την αιγίδα κανενός , ο μόνος «χορηγός» αν μπορούμε να το αναφέρουμε έτσι ήταν το ΠΑΔΑ και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον πρύτανη και το συμβούλιο του ΠΑΔΑ για την προσφορά του πανέμορφου χώρου του μεγάλου αμφιθεάτρου.

Προγραμματίζετε και άλλες τέτοιου είδους δράσεις;

Κύριος Βασίλης Βασιλείου

Σε δράσεις που σκοπό έχουν την προώθηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος, την ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικότερα για την συγκεκριμένη διοργάνωση-ημερίδα, η ομάδα αυτή θα εργαστεί ώστε να καθιερωθεί στον χώρο γιατί πραγματικά είναι για καλό σκοπό!

Κύριος Ιουλιανός  Μουστάκης

Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η ημερίδα έκανε την αρχή ώστε να ακολουθήσουν και άλλου τέτοιου είδους δράσεις. Είναι πολύ όμορφο και εποικοδομητικό να συνδυάζονται επιμόρφωση και κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Μετά το πέρας της δράσης (ημερίδα ) ποιο είναι το συμπέρασμα που εξάγεται σχετικά με την κοινωνική προσφορά και την ευαισθητοποίηση της οδοντοτεχνικής κοινότητας;

Κύριος Κυριάκος Δρίβας

Η συμμετοχή των συναδέλφων και των φοιτητών ήταν ενθαρρυντική για την συνέχιση δράσεων με κοινωνικό και παράλληλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο κλάδος μας απαρτίζεται από πολλά μέλη, είτε επαγγελματίες, είτε εργαζόμενους και φοιτητές, είτε ακόμα και από τους συνεργάτες οδοντιάτρους.

Όλοι μαζί αποτελούμε μια ισχυρή κοινότητα που μπορεί να διοργανώνει και να υποστηρίζει τέτοιου είδους κοινωνικές και εθελοντικές δράσεις και ο ένας να αποτελεί έμπνευση για τον άλλον.

Το να συνεισφέρει ο καθένας με τον δικό του τρόπο αποτελεί τον πρόδρομο ενός καλύτερου κόσμου! Ενός κόσμου γεμάτου αγάπη, κοινωνική αλληλεγγύη και υποστήριξη!