O καθηγητής Ιωάννης Π. Γεωργακόπουλος παρουσίασε την τεχνική IPG-DET στο Case Western Reserve University

Μεγάλη τιμή για τον Έλληνα καθηγητή κο Ιωάννη Π. Γεωργακόπουλο και τον ελληνικό επιστημονικό κόσμο, ήταν η πρόσκλησή του από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve University (the top-ranked private research university in Ohio and one of the best in the U.S. Located in Cleveland, Ohio), για να παρουσιάσει ως ” keynote speaker ” την τεχνική IPG-DET σε διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Το toothnews.gr συναντήθηκε με τον κο καθηγητή και απέσπασε περισσότερες πληροφορίες.

Κύριε καθηγητά πληροφορηθήκαμε ότι το πανεπιστήμιο Case Western Reserve, το top-ranked στην έρευνα Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ένα από τα καλυτέρα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ σας προσκάλεσε για να παρουσιάσετε την έρευνα σας σχετικά με την τεχνική IPG-DET.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτή την πολύ τιμητική πρόσκληση για Έλληνα επιστήμονα.

Υπήρξε πράγματι πάρα πολύ μεγάλη τιμή για εμένα αυτή η πρόσκληση.

Υπήρξε όμως πρωτίστως μια πολύ μεγάλη έκπληξη όταν έλαβα το email του καθηγητού κύριου Kenneth Chance, πρόεδρου της  οδοντιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Case Western Reserve των ΗΠΑ που με προσκαλούσε να είμαι ο “keynote” και μοναδικός ομιλητής κατά την εκδήλωση Professionals Day 2018.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα για το πως αποφάσισε το συμβούλιο των καθηγητών του πανεπιστημίου να με προσκαλέσει και όπως έμαθα αργότερα είναι μια απόφαση η οποία λαμβάνεται μετά από ψήφο των καθηγητών και αφορά καινοτόμες επιστημονικές έρευνες.

Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Case Western Reserve University τα τελευταία 38 χρόνια και αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός της χρονιάς για την οδοντιατρική του κοινότητα, κατά την διάρκεια του οποίου ένας προσκεκλημένος ομιλητής  παρουσιάζει την επιστημονική του έρευνα ενώπιον όλων των φοιτητών, των καθηγητών αλλά και πλήθους άλλων συναδέλφων.

Επίσης, κατά την διάρκεια αυτής της εκδήλωσης ο “keynote speaker” δίνει και τα βραβεία στους φοιτητές που αρίστευσαν αλλά συμμετέχει και σαν κριτής στον διαγωνισμό των ερευνητικών θεμάτων που παρουσιάζουν υπό μορφή Poster οι φοιτητές της οδοντιατρικής σχολής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημοσίως τον πρόεδρο και όλους τους καθηγητές του Case Western Reserve University για την υπέροχη φιλοξενία που μου πρόσφεραν κατά την παραμονή μου στο Οχάιο αλλά και γιατί κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου προέκυψε καινούργια σημαντική συνεργασία στην έρευνα της τεχνικής IPG-DET.

Όταν ένα τέτοιου κύρους Πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται για αυτή την έρευνα πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο και οι οδοντίατροι στην Ελλάδα να μάθουν από εσάς τον ίδιο για το τι ακριβώς πρόκειται.

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την έρευνα σας. Τι είναι η IPG-DET;

Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνική, η οποία αλλάζει όλα τα έως σήμερα δεδομένα σε ότι αφορά την ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου, για την ακρίβεια την καταργεί.

Τα τελευταία 44 χρόνια αυτό που διδαχτήκαμε και εξακολουθούν να διδάσκονται οι οδοντίατροι όσο αφορά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην οπίσθια πλευρά μιας προβληματικής άνω γνάθου είναι οι διαδικασίες ανύψωσης της μεμβράνης του ιγμορείου.

Όλες οι έως τώρα μέθοδοι και τεχνικές έχουν ένα κοινό σημείο, καθοριστικό για την επιτυχία μιας τέτοιας επέμβασης. Δεν πρέπει να υπάρξει διάτρηση της “Schneiderian” μεμβράνης.

Τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας με την οποία ασχολούμαι μαζί και με άλλους συναδέλφους περισσότερο από 11 χρόνια μας οδηγούν στο αντίθετο, καινοτόμο αλλά και ελπιδοφόρα ασφαλές συμπέρασμα ότι χρησιμοποιώντας αυτόλογα βιουλικά η διάτρηση της “Schneiderian” μεμβράνης δεν επηρεάζει την πορεία της επέμβασης και έτσι τελικά δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου (SFE – Sinus Floor Elevation).

Το όνομα IPG-DET προέρχεται από τα αρχικά του ονόματος μου και από τα αρχικά του Dentist Education Institute, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση με αυτή την τεχνική το 2007.

Αυτό είναι πράγματι επαναστατικό και αλλάζει όλα τα έως σήμερα δεδομένα στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων αλλά και μοσχευμάτων στο ιγμόρειο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής τη τεχνικής και σε ποιούς οδοντιάτρους απευθύνεται;

Είναι μια καινοτόμος τεχνική που χρησιμοποιεί μεθόδους μοριακής βιολογίας, αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα.

Επίσης, είναι μια μη τραυματική χειρουργική τεχνική που μειώνει δραστικά τις επιπλοκές, απλοποιεί τις διαδικασίες, μειώνει το κόστος και διαρκεί ως επέμβαση λιγότερο από όλες τις γνωστές τεχνικές και μεθόδους ανύψωσης της μεμβράνης του ιγμορείου.

Να επιμείνω και να τονίσω ότι η τεχνική IPG δεν είναι μια τεχνική SFE.

Δεν είναι τεχνική “πλάγιου παραθύρου” ή “Summers osteotome”. Δεν έχει σχέση με καμιά τεχνική ανύψωσης της μεμβράνης του ιγμορείου γιατί απλά δεν επιδιώκει ανύψωση  της μεμβράνης αλλά σκόπιμη διάτρηση της.  

Λόγω της απλότητας της απευθύνεται όχι μόνο στον ειδικό αλλά κυρίως στον γενικό οδοντίατρο προσφέροντας μια τεχνική πολύ φιλική προς αυτούς αλλά κυρίως προς τους ασθενείς τους με ότι αυτό συνεπάγεται ακόμα και στην επιρροή της στο μάρκετινγκ που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς της οδοντιατρικής κλινικής.

Θα πρέπει ο οδοντίατρος που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει ένα ειδικό εκπαιδευτικό IPG πρόγραμμα από αυτά που προσφέρει η WAGRO, www.wagro.org  για να μυηθεί στις διαδικασίες και στα “μυστικά” αυτής της  τεχνικής.

Πιστεύεται ότι η τεχνική IPG-DET προσφέρεται ως εναλλακτική λύση της SFE, θα αντικαταστήσει την ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου και πόσο γρήγορα θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Καταρχάς είμαι ρεαλιστής και έτσι θέλω να αντιμετωπίζω την πραγματικότητα.

Υπάρχει ένα τεράστιο εμπορικό κέρδος γύρω από την ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου σε αντίθεση με την τεχνική IPG-DET, η οποία όχι μόνο δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο αλλά αντιθέτως προσφέρει οικονομία στο οδοντιατρείο μειώνοντας δραστικά το κόστος από την χρήση υλικών και εργαλείων που απαιτούνται κατά τις διαδικασίες της ανύψωσης της μεμβράνης του Schneider.

Πιστεύω λοιπόν το ότι δεν υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον από εμπορικές εταιρίες όχι μόνο καθυστερεί την διάδοση της αλλά προκαλεί και αντιδράσεις.

Η τεχνική αυτή απευθύνεται σε επιστήμονες με “open mind” που μπορούν και θέλουν να σκέπτονται έξω από το “τυποποιημένο κουτί” αλλά και επιθυμούν να αποκτήσουν άριστη γνώση των διαδικασιών των αυτόλογων βιουλικών.

Διαπιστώνω επίσης, ότι οι νέοι οδοντίατροι μπορεί να μην έχουν πολλές γνώσεις αλλά έχουν ανοικτό μυαλό και διψούν για μάθηση.

Αυτοί μαζί με “ψαγμένους” έμπειρους οδοντιάτρους είναι οι πρώτοι που άρχισαν να χρησιμοποιούν την τεχνική IPG ως εναλλακτική λύση της κλασικής ανύψωσης της μεμβράνης του ιγμορείου. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν αυτό το μέρος των οδοντιάτρων δραστηριοποιείται, μπορεί να αργεί αλλά τελικά παρασύρει και το υπόλοιπο κομμάτι των συναδέλφων οδοντιάτρων.

Επίσης, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι οδοντίατροι παγκοσμίως μέσο της WAGRO (World Academy of Growth Factors & Stem Cells in Dentistry) www.wagro.org γνωρίζουν και εφαρμόζουν την τεχνική IPG σίγουρα θα προκαλέσει αναπόφευκτα σταδιακά την διάδοση της.

Το ότι γνωστοί οδοντίατροι αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων που αρχικά “χαμογέλασαν” όταν άκουσαν για την IPG αργότερα κατέληξαν οπαδοί της με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ακόμα περισσότερο όταν το ενδιαφέρον για την έρευνα γύρω από την τεχνική αυτή προέρχεται από διεθνή Πανεπιστήμια, τότε αυτή η εναλλακτική θεραπευτική λύση τοποθέτησης εμφυτευμάτων και μοσχευμάτων στο ιγμόρειο κεντρίζει ελπιδοφόρα το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων συναδέλφων παγκοσμίως οι οποίοι σταδιακά αντικαθιστούν την SFE με την IPG.

Αυτό το διαπιστώνω και από τα δεκάδες email που λαμβάνω από το εξωτερικό από επιστημονικούς φορείς, συναδέλφους αλλά και από ασθενείς, που ζητούν περισσότερες πληροφορίες για την IPG.

Κύριε Γεωργακόπουλε θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιραστήκατε με το “toothnews”.

Εγώ σας ευχαριστώ και θα ήθελα να σας χαιρετίσω θυμίζοντας σας τα λόγια του μεγάλου Αμερικανού φιλοσόφου και ψυχολόγου William James:

A new idea is first condemned as ridiculous and then dismissed as trivial, until finally it becomes what everybody knows