Ο Δρ Ι. Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Μπάρι

Ο κος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, καθηγητής των Ιταλικών Πανεπιστημίων Modena & Reggio Emilia, εκπρόσωπος της Wagro στην Ελλάδα, είναι ένας ταπεινός αλλά γεμάτος αυτοπεποίθηση επιστήμονας που κρατά άσβεστη την φλόγα για την οδοντιατρική με τις αναρίθμητες δραστηριότητές του στη χώρα μας αλλά και στις τέσσερις ηπείρους!

Οι συνάδελφοί του τον εμπιστεύονται όλο και περισσότερο γι’ αυτό τον αφήνουν να τους οδηγήσει στα σύγχρονα βήματα της οδοντιατρικής επιστήμης. Ο,τι οραματίστηκε με πολύ δουλειά το πραγματοποιεί χωρίς να προκαλεί.

Σήμερα ο διακεκριμένος επιστήμονας φιλοξενείται στο toothnews.gr για να μας γνωρίσει τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Aldo Moro στο Μπάρι της Ιταλίας.

Κύριε καθηγητά, μαθαίνουμε ότι αρχίζουν τα καινούρια μεταπτυχιακά προγράμματα του πανεπιστημίου του Μπάρι, θα μας δώσετε μερικές πληροφορίες γι’ αυτά;

Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπάρι “Aldo Moro” στην οποία ανήκει και η οδοντιατρική σχολή αποφάσισε πριν από δυο χρόνια να ξεκινήσει συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και σε άλλες ηπείρους όπως η Αφρική και η Ασία με σκοπό την διάδοση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της.

Την στιγμή που η Αγγλία περιορίζει την διεθνή της εκπαίδευση η Ιταλία ξεκινά επιθετικά την προώθηση των δικών της εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό.

Να σας αναφέρω ότι σε ένα μόνο πρόγραμμα Μάστερ και συγκεκριμένα στο “Master in Advanced Oral Surgery & Implantology” αποφοίτησαν πριν από δυο εβδομάδες 114 φοιτητές προερχόμενοι από περισσότερα από 12 κράτη. Μεταξύ αυτών ήταν και 20 οδοντίατροι από Ελλάδα και Κύπρο.

Σε αυτό δεν υπάρχει προηγούμενο σε Ιταλικό πανεπιστημίου όπου ποτέ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν ξεπέρασαν τους 20 με 25 φοιτητές.

Πρέπει να τονίσω ότι αυτές οι σπουδές κτίζουν φιλίες όχι μόνο μεταξύ φοιτητών αλλά και μεταξύ κρατών.

Πείτε μας δυο λόγια για τις σπουδές αυτές και σε τι διαφέρουν αυτά τα Μάστερ από άλλα παρόμοια.

Τα μεταπτυχιακά αυτά προγράμματα διαρκούν 24 μήνες, είναι δίγλωσσα αγγλικά και ιταλικά, οι ώρες διδασκαλίας τους ανέρχονται σε 2.800 και έχουν 120 CFU / ECTS.

Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερες από 100 ώρες κλινικής εκπαίδευσης σε live χειρουργεία.

Πραγματοποιούνται γραπτές εξετάσεις σε περιπου70 ενότητες και μια τελική προφορική εξέταση στο τέλος πάνω στην πτυχιακή εργασία του κάθε φοιτητή.

Το πλεονέκτημα αυτών των προγραμμάτων είναι ότι μεγάλο τους μέρος πραγματοποιείται σε διάφορες χώρες αρκεί να υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον 10 φοιτητών. Έτσι δίνετε η δυνατότητα στους φοιτητές να μην απομακρύνονται από την εργασία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η διδασκαλία καλύπτει όλο το φάσμα του κάθε αντικειμένου από την βασική εκπαίδευση μέχρι στις τελευταίες ανακαλύψεις και σύγχρονες εφαρμογές. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτές οι καινοτόμες εφαρμογές και θεραπείες είναι που καθιστούν αυτά τα Μάστερ διεθνώς περιζήτητα.

Ποια είναι τα Μάστερ που ξεκινούν φέτος και όπου θα μπορούσε κανείς να γραφτεί;

Είναι τα:

  • “Master in Advanced Oral Surgery and Implantology”
  • “Master in Microscopic Dentistry”
  • “Master in Facial and Peri-oral Aesthetics” για οδοντιάτρους
  • “Master in Facial and Peri-oral Aesthetics” για ιατρούς
  • “ΜΒΑ in Health”
  • “Master for Dental Hygienist’s role and competencies in Doctor and Dental professionals”
  • “Master for Dental & Surgery Assistants”

Μας προκαλεί εντύπωση ότι σας βλέπουμε συχνά να βρίσκεστε σε διάφορα κράτη, έχει αυτό σχέση με την θέση σας στο πανεπιστήμιο του Μπάρι;

Δυο είναι κυρίως οι λόγοι αυτής της δραστηριότητας μου. Καταρχάς σαν υπεύθυνος των international μεταπτυχιακών φοιτητών ταξιδεύω για να δημιουργώ συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, να βρίσκω φοιτητές και να συντονίζω την εκπαίδευση τους.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όλο και περισσότεροι οδοντίατροι αλλά και πανεπιστήμια παγκοσμίως θέλουν να εντάξουν στις γνώσεις τους τις σύγχρονες εφαρμογές των αυξητικών παραγόντων και των βλαστοκυττάρων στην καθημερινή κλινική πράξη και ζητούν να εκπαιδευτούν σε αυτόν τον τομέα της σύγχρονης οδοντιατρικής.

Εκπροσωπώντας την “WAGRO” (World Academy of Growth Factors & stem Cells in Dentistry) η οποία συνεργάζεται στενά με το πανεπιστήμιο του Μπάρι και έχοντας ένα “now how” περίπου είκοσι ετών, προσπαθώ με αυτές τις γνώσεις να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση.

Κύριε Γεωργακόπουλε σας ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!

Εγώ σας ευχαριστώ και θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία μου, φέτος οι Έλληνες φοιτητές να ξεπεράσουν σε αριθμό όλους τους άλλους διεθνείς φοιτητές στα Μάστερ του Μπάρι.

Φωτορεπορτάζ από τις απονομές πτυχίων των μεταπτυχιακών φοιτητών που συμμετείχαν στα προγράμματα του Πανεπιστημίου του Μπάρι.