Χριστίνα Τζιώτη

« Συνέντευξη με την πρωταθλήτρια Ελλάδας στο καράτε και στο Wado Ryu για το πόσο απαραίτητοι είναι στον αθλητή οι εξατομικευμένοι αθλητικοί νάρθηκες »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Παρακαλώ δώστε μας ένα σύντομο βιογραφικό της αθλητικής σας καριέρας για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες της ιστοσελίδας μας.

Ονομάζομαι Χριστίνα Τζιώτη και γεννήθηκα στην Καλλιθέα το Μάϊο του ’87. Αθλούμαι από 4 ετών. Ξεκίνησα με μπαλέτο και κολύμβηση σε αθλητικούς συλλόγους του Παλαιού Φαλήρου, ασχολήθηκα με ενόργανη και ρυθμική γυμναστική στον Δήμο Αργυρούπολης αλλά και ιππασία στο Δήμο Ελληνικού, όλα αυτά στα χρόνια του δημοτικού. Το 2000 ήταν η χρονιά που άρχισα να ασχολούμαι με πολεμικές τέχνες. Ξεκίνησα Wado Ryu Karate στον Αθλητικό Σύλλογο Καράτε Ελληνικού.

Τότε κατέβαινα μόνο σε αγώνες επείδειξης. Στα 16 μου και όντας κάτοχος μπλε ζώνης αγωνίστηκα για 1η φορά σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα κερδίζοντας την 2η θέση στην κατηγορία μου. Διέκοψα το Wado Ryu ενόψη Πανελληνίων και ασχολήθηκα με ενδοκολλεγιακά σπορ ως φοιτήτρια του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (kick boxing, πυγμαχία, krav maga, βόλευ, κολύμβηση και πόλο). Για δυο χρόνια ήμουν μέλος της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας της Αργυρούπολης στη κατηγορία Β’ τοπικού αρχικά και Γ’ εθνικής αργότερα.

Το Νοέμβρη του 2012 επέστρεψα στο Wado Ryu και μάλιστα φανατικά, κυνηγώντας το χαμένο χρόνο και συμμετέχοντας σε όποιο πρωτάθλημα, μικρό ή μεγάλο, βρισκόταν στο δρόμο μου. Σήμερα είμαι κάτοχος καφέ ζώνης 3ου βαθμού υπό τον δάσκαλο κο Άγγελο Γκόργκα (5ο DAN) της Ελληνοιαπωνικής Ακαδημίας Καράτε “Tatsuo Suzuki” στη Γλυφάδα. Από το 2012 έως σήμερα τα μετάλλια μου έχουν ως εξής: 2 χάλκινα μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε, 2 χάλκινα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Wado Ryu, 2 χάλκινα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εγχρώμων Ζωνών και 1 ασημένιο μετάλλιο στο Κύπελλο Wado Ryu. Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ετών ασχολήθηκα ερασιτεχνικά και κυρίως σε μορφή σεμιναρίων με την πάλη/μάχη υποταγής. Συγκεκριμένα το βραζιλιάνικο ζίου-ζίτσου, το grappling, και το ερασιτεχνικό mma (μεικτές πολεμικές τέχνες). Τον Δεκέμβριο του 2014 συμμετείχα στους Ερασιτεχνικούς Αγώνες Shooto κατακτώντας την 4η θέση.

Χριστίνα, γνωρίζεις ότι το άθλημα σου εντάσσεται σε αυτά της έντονης σωματικής επαφής, με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμό της στοματοπροσωπικής περιοχής;

Ναι το γνωρίζω. Στο αγωνιστικό καράτε δεν επιτρέπεται η ειδική προστατευτική μάσκα/κάσκα, όπως για παράδειγμα στο αγωνιστικό Tae Kwon Do, ή σε μορφές αγωνιστικού Kung Fu ή Kick Boxing. Στο άθλημα μας επιτρέπεται και μάλιστα είναι υποχρεωτική πλέον η χρήση αθλητικού νάρθηκα.

Κατά την διάρκεια της αθλητικής σου καριέρας, είχες κάποιο τραυματισμό στην περιοχή του προσώπου ή στα δόντια σου;

Στην περιοχή του προσώπου είναι συνηθισμένα τα χτυπήματα προερχόμενα από μπουνιά ή κλωτσιά, όταν έχει προϋπάρξει αδυναμία αποφυγής του χτυπήματος αυτού. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης καθημερινά υπάρχουν χτυπήματα, είναι αναπόφευκτο μιας και είναι μέρος της προπόνησης. Στους αγώνες όμως τα πράγματα είναι πιο σκληρά. Ίσως το χτύπημα, που μου κόστισε περισσότερο, να ήταν ο τραυματισμός στο σαγόνι στο Πανελλήνιο του 2014, όπου δεν μου επέτρεπε για 3 ημέρες να μασήσω τροφή κανονικά.

Χρησιμοποιείς ενεργειακά ροφήματα για να βελτιώσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις; Γνωρίζεις ότι επιβαρύνουν την στοματική υγιεινή του αθλητή όταν χρησιμοποιούνται τακτικά;

Ναι χρησιμοποιώ, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το νερό δεν είναι αρκετό για να αναπληρώσει βασικά στοιχεία που χάνονται με τον ιδρώτα. Όχι, δε το γνώριζα για να είμαι ειλικρινής.

Πόσο συχνά βουρτσίζεις τα δόντια σου;

3 φορές την ημέρα.

Χρησιμοποιείς συμπληρωματικά μέσα στοματικής υγιεινής όπως μεσοδόντια βουρτσάκια, νήμα, στοματικά διαλύματα;

Ναι χρησιμοποιώ οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.

Επισκέπτεσαι συχνά τον οδοντίατρό σου;

Μια φορά το χρόνο για καθαρισμό δοντιών και άλλη μια ή δυο αναλόγως για κάποιο επιπρόσθετο τσεκ-απ.

Ας αλλάξουμε θέμα και ας επιστρέψουμε στην προστασία των δοντιών, ενδοστοματικών αλλά και περιστοματικών ιστών. Χρησιμοποιείς κάποιο τύπο αθλητικού νάρθηκα;

Ναι χρησιμοποιώ αθλητικό νάρθηκα στην πάνω γνάθο.

Πόσα χρόνια; Παλαιότερα, χρησιμοποιούσες κάποιο άλλο είδος αθλητικού νάρθηκα;

Χρησιμοποιώ 11 χρόνια αθλητικό νάρθηκα, αλλά δυστυχώς άργησα να βρω το σωστό.

Δοκίμασα κάθε είδους αθλητικό νάρθηκα που μπορεί να βρει κανείς στο εμπόριο, κάθε μάρκα, από διαφορετικά καταστήματα, ξόδεψα πολλά χρήματα με το σκεπτικό «όσο πιο ακριβό τόσο πιο καλό». Η χρήση τους με δυσκόλευε πολύ, συχνά μου τραυμάτιζε τα ούλα, μου έφερνε αναγούλα, δυσκολία στην ομιλία και το χειρότερο, έφευγε πολύ εύκολα με αποτέλεσμα να μου δημιουργηθεί και μόλυνση μάλιστα μια φορά, γιατί στον αγώνα είναι αδύνατη η διακοπή για να χρησιμοποιήσεις αντισηπτικό υλικό για να ξαναχρησιμοποιήσεις το νάρθηκά σου. Σε καμία περίπτωση δεν μου παρείχε τη προστασία που υποσχόταν καμία εταιρεία και κανένας κατασκευαστής.

Ο προπονητής σου γνώριζε την ύπαρξη εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα προστασίας με λήψη αποτυπώματος στο οδοντιατρείο; Γενικεύοντας την ερώτηση θεωρείς ότι υπάρχει ενημέρωση όσο αναφορά τους αθλητές και τους αθλητικούς φορείς για την ύπαρξη σωστών μέσων προστασίας του στοματογναθικού συστήματος προλαμβάνοντας τον τραυματισμό της περιοχής;

Γενικά όχι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στους αθλητές στην Ελλάδα. Τυχαία ενημερώθηκα από δυο συναθλητές μου κατόχους της μαύρης ζώνης και πολλών Πανελλήνιων και Ευρωπαϊκών τίτλων. Ο δάσκαλός μου μου πρότεινε τον κο Τασσόπουλο, ειδικό οδοντίατρο και προσθετολόγο. Τον επισκέφτηκα και εκεί άκουσα και τα άσχημα νέα: με τον ειδικό οδοντριατρικό φακό, προσέξαμε πως τα δυο μπροστινά μου δόντια έχουν υποστεί ρωγμές, που δεν είχα προσέξει ποτέ πριν, σίγουρο και αναπόφευκτο αποτέλεσμα χρήσεως αθλητικών ναρθήκων του εμπορίου. Μέσα σε λιγα λεπτά διάλεξα χρώμα αλλά και πάχος του εξατομικευμένου μου νάρθηκα, ο κος Τασσόπουλος μου πήρε μέτρα, και σε 5 ημέρες παρέλαβα τον νέο μου νάρθηκα, μια σίγουρη επένδυση για τουλάχιστον 2 χρόνια βαριάς χρήσης.

Click to enlarge image 1.jpgClick to enlarge image 2.jpgClick to enlarge image 3.jpgClick to enlarge image 4.jpgClick to enlarge image 5.jpg

Χριστίνα έχεις συμμετάσχει σε αγώνες αρκετές φορές. Οι συναθλητές σου φορούσαν εξατομικευμένους προστατευτικούς αθλητικούς νάρθηκες;

Δυστυχώς όπως είπα δεν υπάρχει ενημέρωση στην Ελλάδα. Ελάχιστοι είναι οι αθλητές που γνωρίζουν την ύπαρξή τους, αλλά και τη διαφορά στην άνεση και το αποτέλεσμα που προσφέρει ο εξατομικευμένος νάρθηκας.

Πόσο καιρό χρησιμοποιείς τον εξατομικευμένο αθλητικό σου νάρθηκα; Έχεις νιώσει διαφορά στην εφαρμογή, στην αναπνοή, στην κατάποση κατά την διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα;

Χρησιμοποιώ τον εξατομικευμένο μου νάρθηκα από τον Οκτώβριο του 2013. Με απλά λόγια μετανιώνω κάθε στιγμή και κάθε ευρώ που ξόδεψα ψάχνοντας τον κατάλληλο νάρθηκα. Μπορώ να τον φοράω ώρες ολόκληρες χωρίς να νιώθω το παραμικρό. Μιλάω καθαρά, πίνω άνετα νερό ή ενεργειακό ρόφημα, μπορώ ακόμα και να φάω κάτι που δεν απαιτεί χρήση κοπτήρων όπως γιαούρτι ή μπανάνα, όπου συχνά χρειάζονται στα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή των αγώνων. Δεν έχω καμία ενόχληση στα ούλα, στην αναπνοή ή στην κατάποση. Η μοναδική φροντίδα που χρειάζεται είναι ένα βούρτσισμα του νάρθηκα μετά τη χρήση.

Νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια χρησιμοποιώντας αυτό τον τύπο νάρθηκα; Έχεις δεχτεί κάποιο χτύπημα χρησιμοποιώντας τον αθλητικό σου νάρθηκα;

Είναι εκπληκτικό πως ο εξατομικευμένος νάρθηκας απορροφά τα χτυπήματα. Έχω δεχτεί για παράδειγμα χτυπήματα, που έχουν πληγώσει το άνω και κάτω χείλος εξωτερικά λόγω πρόσκρουσης, αλλά δεν έχει επηρεαστεί η γνάθος, τα ούλα ή το εσωτερικό του στόματος. Νιώθω πλέον μεγάλη ασφάλεια.

Αλήθεια, πως καθαρίζεις τον νάρθηκα σου; Τον αποθηκεύεις σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού σου;

Βουρτσίζω με την οδοντόπαστα και οδοντόβουρτσα μου το νάρθηκα μετά από κάθε προπόνηση και τον αποθηκεύσω στο κουτί του και μέσα στην τσάντα της προπόνησης.

Συνοψίζοντας θεωρείς ότι είναι μονόδρομος η χρήση εξατομικευμένου προστατευτικού αθλητικού νάρθηκα με αποτύπωμα στο οδοντιατρείο;

Είναι ίσως η καλύτερη επένδυση στην αγωνιστική ζωή ενός αθλητή. Δε θα το μετανοιώσει ποτέ.

Ευχαριστούμε πολύ τον προσθετολόγο κο Θεόδωρο Τασόπουλο D.D.S., M.SC. για την βοήθεια της παρουσίασης της συνέντευξης, η οποία είχε εκπαιδευτικό περισσότερο χαρακτήρα για την πρόληψη της στοματικής υγείας, της ασφάλειας των αθλητών και την αναγκαιότητα της χρήσης εξατομικευμένου προστατευτικού αθλητικού νάρθηκα, όπως κάνει η πρωταθλήτρια Ελλάδας, Χριστίνα Τζιώτη τα τελευταία δύο χρόνια.