Χατζηγεωργίου Σπύρος

« Δεν έχω πολιτική στην επαφή μου με τους ανθρώπους,  δεν νιώθω ανταγωνισμό »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Αυθόρμητος, ειλικρινής, πρόθυμος για συζήτηση, διακριτικός, ευγενικός, γεμάτος ενθουσιασμό, ο CDT Σπύρος Χατζηγεωργίου είναι ένας άνθρωπος που αγαπά όλους τους συνανθρώπους του και θέλει μέσα από την επαφή μαζί τους να βγάζει πάντα τα καλά τους στοιχεία.

Τόσα χρόνια στο επάγγελμα κατάφερε και κατέκτησε το σεβασμό και την αγάπη των συναδέλφων του, έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες εταιρείες του οδοντιατρικού – οδοντοτεχνικού κόσμου, έχει διοργανώσει και έχει φιλοξενήσει πολλά επιτυχημένα σεμινάρια επιμόρφωσης στο εργαστήριό του, το οποίο φροντίζει να είναι πάντοτε εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Όλοι τον ξέρουν και τον προσφωνούν με το μικρό του όνομα, Σπύρος.

Μέσα από την επικοινωνία μας, διαπίστωσα ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που κομπάζουν για τον εαυτό τους. Παρόλο που έχει κάθε λόγο! Ο Σπύρος μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στο χώρο, έχει αποφασίσει με ότι καταπιάνεται να γίνεται όσο πιο καλά μπορεί.

Σήμερα στο toothnews θα “παρακολουθήσετε” τον Σπύρο Χατζηγεωργίου, όχι σε μια κοινότυπη συζήτηση – συνέντευξη, αλλά θα ανακαλύψετε την άλλη του πλευρά, εκείνη του καλλιτέχνη.

Σας έχουμε δει να παίζετε στο Θέατρο, έχουμε θαυμάσει το ταλέντο σας στη ζωγραφική βλέποντας έργα σας, σας έχουμε παρακολουθήσει να «κτίζετε» πορσελάνη, να κάνετε ομιλίες σε συναδέλφους σας.
Τι απ’ όλα είναι ο Σπύρος Χατζηγεωργίου;

Η αλήθεια είναι ότι από μικρός μου άρεσε να καταπιάνομαι με πολλά πράγματα. Πάντα όμως οι τέχνες είχαν μια ξεχωριστή επιρροή στη ζωή μου.

Ίσως γιατί η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι μια μόνιμη διαδικασία και ανάγκη του χαρακτήρα μου και με ευχαριστεί, είτε είναι μέσα από τον επαγγελματικό μου χώρο είτε από τους οικείους μου είτε από μια τυχαία επαφή μ’ έναν άγνωστο.

Ποιά είναι η θέση της κάθε Τέχνης, από αυτές που καταπιάνεστε, στην καρδιά και τη ζωή σας;

Η αγάπη μου για την ζωγραφική ξεκίνησε πριν ακόμα πάω σχολείο, από τη στιγμή που πρώτο έπιασα μολύβι στα χέρια μου και με συντροφεύει μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη εμπειρία όταν στα 44 χρόνια μου έδινα εξετάσεις στην Καλών Τεχνών επί μία εβδομάδα με συνομήλικους των παιδιών μου.

Το θέατρο ήρθε αρκετά αργότερα σαν πρόκληση όπου μου πρόσφερε μεγάλες συγκινήσεις. Άλλωστε η διείσδυση στον κάθε ρόλο σε ξεναγεί και σε καινούριες πτυχές του χαρακτήρα σου. Η οδοντοτεχνική είναι ο χώρος δράσης μου εδώ και 33 χρόνια. Μέσα σε αυτόν τον χώρο εμπεριέχονται τόσο οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες όσο και οι επιχειρηματικές.

Σήμερα, αν κάποιος «googleάρει» το όνομά σας και διαβάσει το βιογραφικό σας βλέπει πολλές ιδιότητες. Αν σας ζητούσα να επιλέξετε μία από όλες τι θα θέλατε να λέει;

Δεν το έχω σκεφτεί. Δεν ξέρω αν θα ήθελα να γραφεί κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που θα ήθελα σίγουρα να περιγράφει θα ήταν κι αυτό που με χαρακτηρίζει, η συνέπεια μου με ότι καταπιάνομαι.

Είστε αισιόδοξος σχετικά με την «καλλιτεχνική δημιουργία» στις μέρες μας στο χώρο της οδοντοτεχνικής;

Δεν είμαι απλά αισιόδοξος, είμαι υπέρ-αισιόδοξος με την καλλιτεχνική δημιουργία και σχεδόν καθημερινά εκπλήσομαι και ενθουσιάζομαι με απίστευτες εργασίες συναδέλφων που κοινοποιούνται.

Νομίζετε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχει λείψει ο αυτοπροσδιορισμός και η αυτοκριτική στον οδοντοτεχνικό χώρο;

Πιστεύω ότι μαζί με όλα τα κακά που έφερε η κρίση ήρθε και ένα καλό ίσως λόγω ανάγκης. Συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται, το καλύτερο εργαλείο είναι η γνώση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση οδοντοτεχνιτών σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια.

Τελικά ζούμε στην εποχή του ταλέντου και της σκληρής δουλειάς ή του καθημερινού αγώνα να μπορέσουν τα εργαστήρια να ακολουθήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία;

Η ψηφιακή τεχνολογία είναι εργαλείο της εποχής μας, όπου αυτοί που την χρησιμοποιούν γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει χωρίς ταλέντο και σκληρή δουλειά. Το γεγονός ότι πατάμε ένα start και εμφανίζεται η εργασία έτοιμη στον πάγκο μας δεν είναι παρά ένας μύθος.

Το να χρησιμοποιεί κάποιος την ψηφιακή τεχνολογία δεν φτάνει μόνο να είναι ολοκληρωμένος τεχνίτης, αλλά να έχει έφεση στον χειρισμό υπολογιστών και να αφιερώσει ημέρες και νύχτες για να γεφυρώσει τις εποχές.

Κάποιος, που έχει ταλέντο δεν χρειάζεται να προσπαθεί πολύ; Τι σημαίνει να έχει κανείς ταλέντο σε κάτι;

Στο 1ο έτος της σχολής των Καλών Τεχνών λένε ότι η ζωγραφική διδάσκεται κατά 98%. Όλοι μένουν έκπληκτοι ακούγοντας αυτό το ποσοστό λέγοντας ότι αν δεν έχεις ταλέντο δεν μπορείς να προχωρήσεις. Θεωρώ ότι το ταλέντο είναι αυτό το μικρό ποσοστό που θα σου δώσει δύναμη και πολλές φορές αυταπάρνηση για να προσπαθήσεις πολύ. Τελικά αυτός που θα κατακτήσει την τέχνη είναι αυτός που θα κοπιάσει πολύ είτε έχει ταλέντο είτε όχι.

Στην καριέρα σας, στην οδοντοτεχνική πορεία σας σίγουρα υπήρξαν και οι δύσκολες στιγμές. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μία από αυτές;

Έχω να θυμάμαι πολλά σε αυτή την πορεία από άμισθος βοηθός οδοντοτεχνίτη μέχρι σημαντικές αποφάσεις που έπρεπε να πάρω σαν εργαστηριούχος. Νομίζω όμως ότι το γεγονός που με σημάδεψε και με χαρακτηρίζει γι’ αυτό που είμαι σήμερα συνέβη στο τέλος του 1996, όπου μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια δεκαεξάωρης εργασίας αποφάσισα ”άκομψα” να πατήσω restart.

Όρισα νέους κώδικες σε σχέση με τις ώρες εργασίας μου, δίνοντας χώρο στις υπόλοιπες αναζητήσεις μου. Παρόλο που οι οικονομικές μου απολαβές μειώθηκαν τραγικά δεν θυμάμαι να αναπόλησα ούτε μια στιγμή τον παλιό μονοθεματικό εαυτό μου.

Οι συνάδελφοί σας μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Σπύρο. Έχετε κοπιάσει να φτιάξετε αυτή την καλή φήμη ή είναι απλά ο χαρακτήρας σας να μοιράζεστε, να προχωράτε για το κοινό καλό κι όχι μόνο για τον εαυτό σας;

Χαίρομαι πολύ όταν το εισπράττω αυτό από συναδέλφους μου. Εγώ είμαι αυτό που λένε ”ανοιχτό βιβλίο”. Δεν έχω πολιτική στην επαφή μου με τους ανθρώπους, δεν νιώθω ανταγωνισμό και δεν λειτουργώ έτσι, οπότε αυτό που χαρακτηρίζει τη σχέση μου με τους συναδέλφους είναι οι ”αγαθές σχέσεις”. Είτε θα με καλέσει φίλος οδοντοτεχνίτης για να συζητήσουμε τεχνικό θέμα είτε ένας άγνωστος συνάδελφος πάντα είμαι παρών.

Στο να παρέχω κάθε είδους βοήθεια σε οποιοδήποτε συνάδελφο είμαι πάντοτε πρόθυμος και διαθέσιμος. Μη μου πεις όμως να προχωρήσω μαζί του σε άλλη εργασιακή σχέση. Δεν πιστεύω στους συνεταιρισμούς ίσως επειδή δεν το έχω ζήσει.

Εάν όμως έπρεπε πάση θυσία νομίζω να συνεταιριστώ με κάποιον νομίζω ότι δικαιωματικά θα συνεργαζόμουν με τον περισσότερο φιλότιμο και εργατικό.

Ποιόν θεωρείτε καλό τεχνίτη και θαυμάζετε στην Ελλάδα; Είχατε πρότυπα όταν αποφασίσατε να γίνετε οδοντοτεχνίτης;

Υπάρχουν πολλοί και εξαιρετικοί τεχνίτες που θαυμάζω στην Ελλάδα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην παγκόσμια κοινότητα ακούγονται ελληνικά ονόματα. Όσο για πρότυπα, δεν είχα γιατί ήταν μια τυχαία επιλογή η οδοντοτεχνική χωρίς να έχω εικόνες του χώρου.

Τους ανθρώπους τους χαρακτηρίζουν τα συναισθήματα ή οι εμμονές τους;

Τους ανθρώπους τους χαρακτηρίζουν τα συναισθήματά τους, τα βιώματά τους, οι αξίες, οι αρχές και ο τρόπος που εκφράζουν όλα τα παραπάνω. Προσωπικά εκτιμώ τους ανοιχτούς ανθρώπους που τολμούν και φλερτάρουν με την ζωή σεβόμενοι πάντα τον διπλανό τους.

Αν είχατε τη δυνατότητα να βρεθείτε στο νησί των επιθυμιών, όπου όλες οι επιθυμίες σας θα πραγματοποιούνταν, με τον κίνδυνο όμως να μην ξαναγυρίσετε ποτέ πίσω, θα αποφασίζατε να πάτε;

Δεν θα ήθελα να φανεί σαν έπαρση αυτό που θα πω, αλλά βρίσκομαι σε έναν επαγγελματικό χώρο που στήθηκε σιγά σιγά με αγάπη, φροντίδα και συνέπεια μαζί με τους συνεργάτες μου που θεωρώ οικογένειά μου.

Έχω δύο υπέροχα παιδιά που καμαρώνω και μια υπέροχη σύντροφο. Νιώθω ότι βρίσκομαι ήδη στο νησί των επιθυμιών.

Τελικά ποιός είναι ο Σπύρος Χατζηγεωργίου;

Είμαι ο ονειροπόλος και παράλληλα ο τολμηρός άνθρωπος που δεν σταματώ να ονειρεύομαι και να σχεδιάζω γιατί αυτό είναι πηγή ζωής.

Για εμένα ποτέ δεν ήταν παράδειγμα η οκνηρία, η ιδιοτέλεια και η έπαρση.

Αγαπώ τη ζωή και βρίσκω τρόπους να με αγαπάει και εκείνη. Η ευχή μου; Να ζείτε και να αγαπάτε με όλο σας το είναι σαν να μην υπάρχει αύριο.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Κι εγώ σας ευχαριστώ γι’ αυτήν τη συνέντευξη!