« Με ευαισθησία και τεχνογνωσία μπορεί να διαχειριστεί σύμφωνα με τους κανόνες της υγιεινής και τον σεβασμό στο περιβάλλον τα απόβλητα του οδοντιατρείου »
Είμαστε ταυτόχρονα και στην δική σας θέση και γι’ αυτό τον λόγο μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις σας. “Η προστασία του περιβάλλοντος και οι ενέργειες που διασφαλίζουν την δημόσια υγεία συνιστούν ύψιστη προτεραιότητα για τον οδοντίατρο.” Το οδοντιατρείο είναι μια επιχειρηματική μονάδα υγείας και η λειτουργία του διέπεται από όλους τους σχετικούς νόμους προστασίας του περιβάλλοντος.
Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)
Τα απόβλητα του οδοντιατρείου συνιστούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Η εταιρεία “Envirodent” φρόντισε να δώσει τη λύση στον ιατρικό κόσμο και ιδιαίτερα στον οδοντίατρο. Είναι η εταιρεία που έχει την ευαισθησία και την τεχνογνωσία να διαχειριστεί σύμφωνα με τους κανόνες της υγιεινής και τον σεβασμό στο περιβάλλον τα απόβλητα του οδοντιατρείου.
Ο κος Ευστάθιος Τσιγκρής μας παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη δίδοντάς την κατάλληλη ενημέρωση ώστε οι οδοντίατροι να μπορούν να κάνουν υγιείς τους ασθενείς τους αλλά και.. τον πλανήτη μας! Ο οδοντίατρος Ευστάθιος Τσιγκρής ανήκει στο χώρο και η γνώση του, η εμπειρία του, η εφαρμογή της διαχείρισης των οδοντιατρικών αποβλήτων τον καθιστά απαραίτητο “συστατικό” στην αλυσίδα του σεβασμού του περιβάλλοντος. Άλλωστε η σοβαρή έννοια για το περιβάλλον είναι σημάδι πολιτισμού κάθε κοινωνίας!
Κύριε Τσιγκρή είστε οδοντίατρος και διαχειριστής της Εnvirodent, πείτε μας πως ξεκινήσατε την επιχειρηματική δραστηριότητα με την διαχείριση αποβλήτων των υγειονομικών μονάδων;
Η πρώτη μου επαφή ήταν σαν οδοντίατρος στο Μιλάνο το 1995 όταν επρόκειτο να ανοίξω το ιατρείο μου εκεί. Ένα μέρος των ελεγχόμενων εγγράφων ήταν και η υποχρεωτική σύμβαση με εταιρία που θα διαχειριζόταν τα απόβλητα του ιατρείου μου. Υπολογίζοντας ότι η κοινοτική οδηγία που το επέβαλλε στην Ιταλία θα εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα, ξεκίνησα να ενημερώνομαι οπότε το 2001 ίδρυσα την πρώτη εταιρία με συνεργάτες Ιταλούς και στην συνέχεια το 2003 την δική μου εταιρία, που ήταν και βασικός λόγος επιστροφής στην Ελλάδα.
Έχετε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και τώρα βάσει νόμου πρέπει να ενημερώσετε και να συνεργαστείτε με τους συναδέλφους σας οδοντιάτρους. Τι απόβλητα έχει ένα οδοντιατρείο;
Είναι πραγματικά χαρά και τιμή μου να συνεργάζομαι με συναδέλφους μου στον τομέα αυτό. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις ανάγκες τους και μπορώ να ανταποκριθώ σαν έτοιμος από χρόνια. Σαν δυνητικά μολυσματικό απόβλητο θεωρείται ότι έλθει σε επαφή με βιολογικό υγρό. Στο στόμα βιολογικά υγρά είναι το αίμα και το σάλιο. Άρα όλα αυτά τα απόβλητα θα πρέπει να διαχωρίζονται και να καταλήγουν σε ειδικές συσκευασίες για να μην επιμολύνουν και τα αστικά απορρίμματα ενός Οδοντιατρείου.
Εξηγήστε μας πως μπορεί κάποιος οδοντίατρος να ενταχθεί στην Εnvirodent και τι υποχρεώσεις έχει;
Με ένα τηλεφώνημα στην εταιρία κάθε Οδοντίατρος μπορεί να λάβει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και στην συνέχεια να συμβληθεί μαζί μας. Από εκείνη την στιγμή αρχίζουν οι δικές μας υποχρεώσεις: να τον εκπαιδεύσουμε στην σωστή διαχείριση των αποβλήτων του, να του αποστείλουμε τις συσκευασίες συλλογής και να οργανώσουμε τις τακτικές μηνιαίες αποκομιδές αποβλήτων.
Πως γίνεται η συγκομιδή και που καταλήγουν τα οδοντιατρικά απόβλητα;
Ο γιατρός ξεχωρίζει τα αιχμηρά και τέμνοντα απόβλητα που απορρίπτει στο ειδικό κουτί από σκληρό πλαστικό και τα μη αιχμηρά μολυσματικά στο ειδικό χαρτοκιβώτιο τύπου hospital box. Το αμάλγαμα που είτε περισσεύει από μια έμφραξη, είτε συλλέγεται από τις παγίδες αμαλγάματος είτε από τα φίλτρα και τις σίτες του μηχανήματος, απορρίπτεται στις ειδικές συσκευασίες συλλογής αμαλγάματος. Το αμάλγαμα καταλήγει σε εταιρία του εξωτερικού για ανακύκλωση με διασυνοριακή μεταφορά, το κουτί των αιχμηρών, μετά την πλήρωσή του, μέσα στο hospital box και το hospital box σε μονάδα αποτέφρωσης ή αποστείρωσης.
Δίνετε κάποια πιστοποίηση στο οδοντιατρείο οτι λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο περί αποβλήτων, ώστε σε κάποιο υγειονομικό έλεγχο να μη κινδυνεύει;
Πέραν της σύμβασης η οποία σε έλεγχο, αρχικά δείχνει ότι ο γιατρός είναι καλυμμένος ως προς την διαχείριση των αποβλήτων του, κάθε μήνα το έγγραφο που υπογράφει ο γιατρός ότι μας παρέδωσε τα απόβλητά του, επιστρέφει υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από την μονάδα ότι παρελήφθη. Πιστοποιητικά εκδίδουμε, υπό την μορφή βεβαιώσεων προκειμένου ο γιατρός να τα αναρτά και να επικοινωνεί στους ασθενείς του το γεγονός ότι κάνει διαχείριση των αποβλήτων του, ουσιαστικά προστατεύοντας και ευαισθητοποιώντας τους.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, οι επιστημονικές εταιρείες είναι ενημερωμένοι για την αναγκαιότητα – υποχρέωση να ενταχθούν στη διαχείριση οδοντιατρικών αποβλήτων; Πώς το αντιμετωπίζουν, είναι αρωγοί στην προσπάθειά σας;
Οι κατά τόπους Σύλλογοι είναι ενήμεροι, αλλά οι διαδικασίες τους δεν είναι οι ταχύτερες δυνατές, ως προς την ενημέρωση και την “κρούση του κώδωνα” στους συναδέλφους.
Έχετε “πελάτες” σ’ όλη την Ελλάδα. Συνεργάζεστε και με άλλους φορείς ή δίκτυα για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της διαχείρισης;
Η εταιρία μας έχει αναπτύξει ένα Πανελλαδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο ποσοστό δικό της. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν συνέργειες που διευκολύνουν το έργο μας προς όφελος των ιατρείων-πελατών μας.
Η Εnvirodent θεωρείτε ότι ανήκει στην αλυσίδα της προστασίας του περιβάλλοντος πρακτικά και σαν στάση ζωής;
Είναι σημαντικό να αφαιρείς από την αλυσίδα των απορριμμάτων, έναν από τους πλέον βλαβερούς παράγοντες, τα ιατρικά απόβλητα. Σαν στάση ζωής βλέπουμε το κοινωνικό μας έργο, όπως οι αφιλοκερδείς υπηρεσίες μας σε Δήμους με την συλλογή φαρμάκων από τους δημότες, προωθώντας τα ληγμένα προς καταστροφή και τα μη ληγμένα στα κοινωνικά ιατρεία των Δήμων, ενώ είμαστε υπερήφανοι για την συνεργασία μας με το “Χαμόγελο του παιδιού” διαχειριζόμενοι τα όποια ιατρικά απόβλητα παράγονται από την φροντίδα των παιδιών.
Ποιοί είναι οι στόχοι σας στο εξής σαν επιστήμονας και σαν επιχειρηματίας;
Πιστεύω ότι κάθε γιατρός πρέπει να πρωτοστατεί στην κοινωνία πέραν της δουλειάς του και με την προσφορά του αλλά και αποτελώντας παράδειγμα για τους συνανθρώπους του. Με κοινωνική συνείδηση πρέπει να προστατεύει και το Περιβάλλον σεβόμενος την κάθε πτυχή του, μειώνοντας τα απόβλητά του, ανακυκλώνοντας, επαναχρησιμοποιώντας και παροτρύνοντας προς αυτή την κατεύθυνση και τους άλλους. Θεωρώ σπουδαία την φράση
“Γίνε εσύ η αλλαγή που επιθυμείς”.