Σπύρος Καρατζάς

« Η Ακαδημία διοργανώνοντας μεγάλα συνέδρια με διακεκριμένους opinion leaders φέρνει τον οδοντίατρο σε επαφή με τις εξελίξεις υπεύθυνα και με επιστημονικό τρόπο »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής, κος Σπύρος Καρατζάς σε λίγες ημέρες οδηγεί την Ακαδημία στο τελευταίο Συνέδριο για το 2018 στη πόλη που την «γέννησε», την Θεσσαλονίκη. Πόλη που χαρακτηρίζεται από την αισθητική της σε όλα τα επίπεδα!

Ο κος Καρατζάς έχει υπερβεί εαυτόν με τη βοήθεια της οργανωτικής επιτροπής, στοχεύοντας να κόψει νικητής το νήμα για το 2018 προσφέροντας στους συμμετέχοντες ένα Συνέδριο με αξιόλογα επιστημονικά θέματα και ποιοτικά πρακτικά σεμινάρια.

Ο καταξιωμένος και αγαπητός στους συναδέλφους του κος Καρατζάς μιλάει με μια ήρεμη σιγουριά για την επιτυχία του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου που δεν έχεις περιθώρια να τον αμφισβητήσεις.

Η επιτυχία των συνεδρίων της Ε.Α.Α.Ο τα τελευταία χρόνια έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και για τη φετινή διοργάνωση. Πιστεύετε ότι το φετινό συνέδριο θα προστεθεί στη λίστα των επιτυχημένων διοργανώσεων της Εταιρείας;
Η Ελληνική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής τα τελευταία 5 χρόνια προχωρά με αυξανόμενη επιτυχία τα συνέδριά της.  Τον Δεκέμβριο διοργανώνουμε ένα Συνέδριο με 18 ομιλητές από 10 πανεπιστήμια και 8 διαφορετικές χώρες.  Είναι το μεγαλύτερο συνέδριο της Ακαδημίας τα τελευταία χρόνια.  Ήδη η ανταπόκριση και οι προεγγραφές είναι πολύ υψηλά σε αριθμούς και πιστεύω εφέτος θα είμαστε ένα επίπεδο πιο πάνω από την προηγούμενη διοργάνωση όπως κι αυτή ήταν από την προηγούμενη.  Σίγουρα περάσαμε μια ύφεση λόγω της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας αλλά έχουμε φθάσει στα επίπεδα και στις συμμετοχές που είχαμε το 2007 – 2009.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου πώς αποφασίστηκε; Εθιμοτυπικά ή για άλλους λόγους;
Η Ακαδημία έχει ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη το 2004 και θεωρούμε λοιπόν τη πόλη αυτή σπίτι μας.  Τα ετήσια διεθνή συνέδρια γίνονται εναλλάξ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.  Εκτός από το κεντρικό συνέδριό μας διοργανώνουμε κάθε χρόνο ένα η δυο περιφερειακά συνέδρια.  Έχουμε προγραμματίσει το 2019 σε συνεργασία με την Γερμανική, την Πολωνική και την Ιταλική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής, ένα περιφερειακό συνέδριο στη Σαντορίνη τον Οκτώβριο.  Επίσης και άλλα περιφερειακά συνέδρια είναι στα σχέδια να γίνουν στην Πάτρα και την Κέρκυρα.

Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς προέκυψε η επιλογή της θεματολογίας;
Η θεματολογία έχει στηριχθεί στην καθημερινότητα, με έμφαση στην αισθητική οδοντιατρική.  Προσπαθήσαμε να καλύψουμε εξίσου όλο το φάσμα της αισθητικής προσέγγισης στην επανορθωτική οδοντιατρική, την προσθετική, την εμφυτευματολογία, και την περιοδοντολογία.  Σημαντικό βάρος έχει δοθεί και στην ψηφιακή προσέγγιση στην εμφυτευματολογία αλλά και την προσθετική-επανορθωτική οδοντιατρική που είναι η πρόκληση του μέλλοντος.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου έχετε εντάξει και πρακτικά σεμινάρια, οκτώ συγκεκριμένα. Τι ακριβώς πραγματεύονται και τι πιστεύετε ότι θα κερδίσουν οι συμμετέχοντες που θα τα παρακολουθήσουν;
Άκουσα, Ξέχασα. Είδα, Θυμήθηκα, Έκανα, Έμαθα.  Τα πρακτικά σεμινάρια εκτός του ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε στην πράξη κάποια τεχνική και να αποκτήσουμε εμπειρία με συγκεκριμένα υλικά, μας φέρνουν σε επαφή με opinion leaders που έχουν την απόλυτη κατοχή του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου.

Έχοντας στην διάθεσή μας τρεις με τέσσερις ώρες, αναγνωρίζουμε τεχνικές δυσκολίες αλλά και μικρά tips & tricks, που κάνουν τελικά κάθε τεχνική πιο προσιτή και εφαρμόσιμη στην κλινική πραγματικότητα του ιατρείου μας.  Πιο συγκεκριμένα η θεματολογία στην εμφυτευματολογία περιλαμβάνει υπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων, και παρουσίαση μίας τεχνικής διαμόρφωσης του περιεμφυτευματικού προφίλ ανάδυσης ούλων γύρω από εμφυτεύματα.

Στον τομέα της επανορθωτικής οδοντιατρικής θα γίνουν σεμινάρια για διαστρωμάτωση κατά την αποκατάσταση προσθίων δοντιών, άμεσες αποκαταστάσεις οπισθίων δοντιών μέσω μιας βιομιμητικής προσέγγισης,  αναλογικά και ψηφιακά πρωτόκολλα χρωματοληψίας, και μια προσέγγιση ελάχιστης παρέμβασης αισθητικής αποκατάσταση ενός ελλείποντος τομέα.

Στον χώρο της περιοδοντολογίας θα αναλυθεί σε βάθος η χειρουργική κάλυψη υφίζησης με δύο διαφορετικές τεχνικές, μυλικά μετατοπιζόμενο κρημνό, και τεχνική τούνελ.

Οι ομιλητές καταξιωμένοι επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό. Όλοι άνδρες και μια γυναίκα, η επίκουρη καθηγήτρια  Δρ. Φωτεινή Καμποσιώρα !  Η οποία θα αναπτύξει το θέμα: Less is more “Απλοποιώντας τις τεχνικές στις άμεσες αισθητικές αποκαταστάσεις.” Όντως η αισθητική οδοντιατρική έχει απλοποιηθεί;
Συνήθως προσπαθούμε οι αναλογίες να είναι καλύτερες. Τυχαία η κα Καμποσιώρα είναι η μοναδική γυναίκα ομιλήτρια. Είχε γίνει πρόταση και σε άλλες δύο κυρίες αλλά δεν καταφέραμε να έλθουν. Η κα Καμποσιώρα είναι μια καταξιωμένη προσθετολόγος στο χώρο της αισθητικής οδοντιατρικής για πολλά χρόνια.  Και ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες έχει το χάρισμα να τις κάνει προσιτές και εφαρμόσιμες τοποθετώντας τις μέσα στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη και αυτό θα το παρουσιαστεί και σε hands on σεμινάριο.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην επιστήμη σας και ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Α.Α.Ο;
Οι εξελίξεις στη σύγχρονη οδοντιατρική είναι ραγδαίες όπως σε όλες τις επιστήμες. Στη τελευταία 15ετία μάλιστα ο ρυθμός είναι πιο γρήγορος.  Ένα άλλο που εκπληκτικά έχει αλλάξει είναι οι απαιτήσεις των ασθενών μας.  Παρ’ όλο που είμαστε σε κρίση απαιτούν απλότητα, προσιτότητα και απόλυτο αισθητικό αποτέλεσμα.  Η ψηφιακή οδοντιατρική έχει μπει στην πραγματικότητά μας και είναι σύμμαχός μας, για να πετύχουμε όλα όσα αναφέραμε.  Η Ακαδημία διοργανώνοντας μεγάλα συνέδρια με διακεκριμένους opinion leaders φέρνει τον οδοντίατρο σε επαφή με τις εξελίξεις υπεύθυνα και με επιστημονικό τρόπο.  Ταυτόχρονα με τα περιφερειακά συνέδρια μεταλαμπαδεύουμε την γνώση και την εμπειρία αυτή, μαζί με τους κατά τόπους οδοντιατρικούς συλλόγους.

Τι διαφορετικό λοιπόν να περιμένουμε στο 14ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ;
Τι διαφορετικό να περιμένουμε;  Θα έλεγα να μην περιμένετε τίποτα διαφορετικό από αυτό που πάντα προσέφερε η Ακαδημία, διακεκριμένους ομιλητές, διαλέξεις υψηλού επιπέδου με κλινική αξία, και πολλά πρακτικά σεμινάρια για να μεταφέρουμε την θεωρία στην πράξη.  Πέραν τούτου η ετήσια συνάντηση των μελών της ΕΑΑΟ σε ένα φιλικό αλλά και δημιουργικό περιβάλλον θα συνεχίσει την παράδοση αυτής της παρέας που ξεκίνησε το 2004.