Σπανοπούλου Μαρία

« Για μένα δεν λέει τίποτα να είναι κάποιος το μεγαλύτερο ταλέντο ή ο καλύτερος επιστήμονας, αν δεν είναι πρώτα απ’ όλα σωστός και καλός στον εαυτό του και στους άλλους »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Από τα λαμπερά και ταλαντούχα πρόσωπα της γενιάς της, η κα Μαρία Σπανοπούλου, η εκφραστική οδοντοτεχνίτρια στην οδοντική τέχνη αλλά και στη ζωή, είναι μια προσεκτική επαγγελματίας, αναγνωρισμένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όπως καταλάβατε, η κα Μαρία Σπανοπούλου, είναι  η συνομιλήτρια μου για αυτό τον μήνα στον κύκλο των συνεντεύξεων του toothnews.

Ευγενική συνομιλήτρια, μας ξεδιπλώνει την υπόθεση του έργου της παρουσία της στον οδοντοτεχνικό χώρο, το κίνητρο της δημιουργίας στην ωριμότητα, καθώς και την αισιοδοξία της για το μέλλον της οδοντικής επιστήμης.

Ξέρετε τι κατάλαβα από την συναναστροφή μας για τούτη την συνέντευξη; Ότι για την Μαρία δεν υπάρχει ο εύκολος δρόμος. Το αντίθετο μάλιστα, της αρέσει να «παιδεύει» τον εαυτό της στον πάγκο του Advanced Dental Laboratory μέχρι που το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει πρώτα από όλα την ίδια και κατόπιν τον μέντορα της, τον πατέρα της, γνωστό και καταξιωμένο στον οδοντοτεχνικό χώρο, κο Δημήτρη Σπανόπουλο.

Το  Advanced Dental Laboratory είναι πιλοτικό εργαστήριο της εταιρίας Sirona, για το σύστημα CAD/CAM InLab.

Το 2008 η εταιρία Ivoclar Vivadent, την πιστοποίησε ως Trainer και μέχρι σήμερα διοργανώνει – παρουσιάζει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια.

Επίσης, το 2011 έλαβε πιστοποίηση Trainer από την εταιρία Straumann και μέχρι σήμερα είναι πιστοποιημένο μέλος του Lab Academy Straumann.

Πριν τρία χρόνια ξεκίνησε συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα Προσθετικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών.

Από το 2017 είναι στην ομάδα των Key Opinion Leaders της εταιρίας MPF.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι είναι μια αφοσιωμένη μητέρα και θεωρεί ότι το σπουδαιότερο πράγμα που έχει καταφέρει στη ζωή της είναι τα παιδιά της.

Κυρία Σπανοπούλου, γιατί γίνατε οδοντοτεχνίτρια;
Από όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, ήμουν πολύ εξοικειωμένη με την οδοντοτεχνική, καθώς ο πατέρας μου (Δημήτρης Σπανόπουλος) είναι οδοντοτεχνίτης και είχε εργαστήριο.

Από μικρή μου άρεσε να παίζω μέσα στο εργαστήριο με τα διαφορετικά υλικά και να κάνω δικές μου κατασκευές, κάτι σαν καλλιτεχνικό εργαστήρι δηλαδή! Κυριολεκτικά σαν παιδί έπαιζα με κούκλες και δόντια! Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά όταν μεγαλώσω.

Η μεγάλη μου αγάπη ήταν πάντα ο αθλητισμός, γιατί έκανα από πολύ μικρή, και θεωρούσα δεδομένο ότι με αυτό θα ασχοληθώ. Την τελευταία στιγμή όμως, αποφάσισα να κρατήσω στη ζωή μου τον αθλητισμό σαν χόμπι και να ασχοληθώ επαγγελματικά με την οδοντοτεχνική. Την ερωτεύτηκα με το πρώτο κέρωμα..!

Πείτε μας πόσο διαφέρει η Οδοντοτεχνική από τη Σχολή έως τον πάγκο του Εργαστηρίου;
Καμία σχέση θα έλεγα. Η σχολή δίνει ένα καλό θεωρητικό επίπεδο και ένα δείγμα από πρακτικό. Το πρακτικό κομμάτι θα πρέπει ένα παιδί που σπουδάζει να το ζήσει σε ένα εργαστήριο με πραγματικές συνθήκες εργασίας, με τις πραγματικές δυσκολίες και περιορισμούς και να συνεχίσει να εξελίσσει το θεωρητικό διαβάζοντας βιβλία και άρθρα. 

Πόσο μοιάζετε με τον πατέρα σας όχι σαν παρουσία γιατί μοιάζετε, αλλά σαν οδοντοτεχνίτες;
Ο πατέρας μου ήταν και είναι πάντα πολύ μπροστά από την εποχή μας. Όλα αυτά τα χρόνια, και μέχρι σήμερα, είχε τρομερές ιδέες για την εξέλιξη στη δουλειά μας, για νέα μηχανήματα και υλικά, που πραγματικά μετά από χρόνια βγήκαν! Με ενέπνεε, με έβαζε στη διαδικασία να σκέφτομαι διαφορετικά και να μηχανεύομαι, προκειμένου να βρίσκω πάντα μια λύση. Αυτό νομίζω βοήθησε πολύ στην εξέλιξη μου, στη δουλειά μου και στη ζωή μου γενικότερα.  Είναι πάντα ένθερμος οπαδός της τεχνολογίας, της υψηλής ποιότητας και της συνεχούς εξέλιξης και εκμάθησης. Σε αυτά σίγουρα είμαστε απόλυτα ίδιοι!

Έχετε πρότυπα; Κι αν έχετε ποια είναι; Τα ακολουθείτε;
Τα πρότυπα μου είναι άνθρωποι με αξίες, που προσπαθούν πάντα για το καλύτερο και την προσωπική τους εξέλιξη χωρίς να επιζητούν τον κακό ανταγωνισμό. Για μένα δεν λέει τίποτα να είναι κάποιος το μεγαλύτερο ταλέντο ή ο καλύτερος επιστήμονας, αν δεν είναι πρώτα απ’ όλα σωστός και καλός στον εαυτό του και στους άλλους.

Ποιους τεχνίτες θαυμάζετε ή σας επηρέασαν; Θα θέλατε να συνεργαστείτε με κάποιον;
Αν αρχίσω να λέω ονόματα νομίζω δεν θα τελειώσω! Φυσικά και θαυμάζω πολλούς τεχνίτες κι από Ελλάδα κι από άλλες χώρες και με έχουν επηρεάσει πάρα πολύ γιατί μου δίνουν έμπνευση και στόχο να γίνομαι συνεχώς καλύτερη! Ο Νώντας Βλαχόπουλος, ο Ηλίας Ψαρρής, ο Μιχάλης Παπαστάμος, ο Αντρέας Χατζημπατζάκης…και είναι και άλλοι τόσοι πολλοί! Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, από τα πρώτα μου βήματα στο χώρο, και καταξιωμένους οδοντοτεχνίτες του εξωτερικού όπως ο August Bruguera, o Gérald Ubassy, o Shigeo Kataoka, o Oliver Brix και άλλους. Είναι μεγάλη ευτυχία για μένα που σήμερα οι περισσότεροι είναι και πολύ καλοί μου φίλοι.

Αλήθεια, η σχέση σας με την ψηφιακή τεχνολογία ποια είναι και η στάση σας στην εξέλιξη αυτή.
Η σχέση μου με την ψηφιακή τεχνολογία είναι πάρα πολύ καλή. Ενημερώνομαι συνεχώς για τις εξελίξεις και προσπαθώ αργά και σταθερά να εξοπλίζομαι ανάλογα, όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά Υπάρχει γενικότερα  αρκετός φόβος  γι’ αυτή τη ραγδαία εξέλιξη και ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας στο χώρο μας αλλά θεωρώ ότι κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ψυχή και το πάθος του ανθρώπινου χεριού. Το βλέπω καθημερινά στο εργαστήριο πως φαίνονται οι αποκαταστάσεις μετά την κοπή από το μηχάνημα, που εγώ η ίδια έχω σχεδιάσει, και πως αλλάζουν, ζωντανεύουν, αφού τις επεξεργαστώ λίγο μετά με τα χέρια.

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα πιστεύω είναι η ρωμαιοκαθολική εκκλησία Sagrada Familia του αρχιτέκτονα Gaudí στη Βαρκελώνη στην Ισπανία. Η ανατολική πρόσοψη της Γέννησης είχε χτιστεί-σκαλιστεί με το χέρι ενώ η δυτική πρόσοψη των Παθών, κάποια χρόνια αργότερα, βασισμένη πάλι στα σχέδια του Gaudí, κατασκευάστηκε με την τεχνολογία CAD/CAM. Όποιος την έχει επισκεφτεί, ή ακόμα κι αν δει απλά φωτογραφίες, θα δει ότι η διαφορά είναι τεράστια. Η χτισμένη με το χέρι πρόσοψη είναι τόσο ζωντανή, σε γεμίζει δέος, νομίζω μπορείς να νιώσεις τη ψυχή του Gaudí! Ενώ η άλλη, ναι θυμίζει Gaudí αλλά είναι ψυχρή γιατί λείπει το πάθος και η ψυχή του χεριού.  Το ίδιο πιστεύω ισχύει και στη δουλειά μας.

Είστε από τις famous οδοντοτεχνίτριες, τη διάρκεια της επιτυχίας τι την καθορίζει;
Famous! Σίγουρα έχει ανοίξει αρκετά ο κύκλος των γνωριμιών μου αλλά δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται “famous”. Ίσως φαίνομαι και λίγο περισσότερο λόγω των σεμιναρίων.  Η επιτυχία πιστεύω βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση της φυσικής ροής των πραγμάτων και φαίνεται σε βάθος χρόνου. Τίποτα δεν σου χαρίζεται.. ότι θέλεις να πετύχεις πρέπει να το προσπαθήσεις πολύ. Είμαι άνθρωπος που δεν επαναπαύομαι σε τίποτα και διαρκώς αναζητώ την εξέλιξη και την βελτίωση. Χρειάζεται επιμονή, προσπάθεια, υπομονή, να δέχεσαι τα λάθη σου, να μαθαίνεις από αυτά και να ξανασηκώνεσαι να προσπαθείς πάλι.  Νομίζω ο αθλητισμός με βοήθησε πολύ σ‘ αυτό, γιατί μου έδωσε αυτή τη παιδεία.

Τι σας βοήθησε και τι σας βοηθά σε αυτή σας τη διαδρομή;
Φυσικά η οικογένεια μου! Ο άντρας μου, οι γονείς μου. Η κατανόηση είναι μεγάλο προσόν, όπως επίσης σημαντικό είναι να σε αγαπάνε γι’ αυτό που είσαι. Το ότι καταλαβαίνουν την αγάπη μου σε αυτό που κάνω και με υποστηρίζουν, αυτό μου δίνει όλη τη δύναμη που χρειάζομαι για να προχωρήσω.

Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη για να ξεκινήσετε τα σεμινάρια ως εισηγήτρια εντός και εκτός Ελλάδος; Πόσο απαραίτητα είναι να γίνονται και πόσο σωστά γίνονται;
Νομίζω ότι κινητήριος δύναμη ήταν ότι πριν 10 χρόνια ακριβώς,  με εμπιστεύτηκε μια τόσο μεγάλη εταιρία, η Ivoclar Vivadent, για να κάνω ομιλίες και σεμινάρια. Το θεώρησα τεράστια τιμή, κι ακόμα το θεωρώ για την μεγάλη εμπιστοσύνη και στήριξη που μου δίνουν, και όφειλα να σταθώ αντάξια των περιστάσεων με το να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Τα σεμινάρια θεωρώ ότι  έχουν πολύ μεγάλη αξία. Μετά την αποφοίτηση μου από τα ΤΕΙ παρακολούθησα παρά πολλά εντός και εκτός Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτά μου άνοιξαν τους ορίζοντες και μου έδωσαν ουσιαστικές γνώσεις.

Αποτελείτε ίσως πρότυπο για τα νέα αγόρια και κορίτσια που τελειώνουν τη Σχολή. Τι παράδειγμα θα θέλατε να δίνετε με τη δημόσια παρουσία σας και τι θα τα συμβουλεύατε;
Ακούγεται λίγο βαρύ αυτό, αλλά το μόνο που θα μπορούσα να συμβουλέψω τα παιδιά που ξεκινάνε είναι να αγαπάνε αυτό που κάνουν γιατί αυτό θα τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν. Να μην νιώσουν ποτέ ότι τα ξέρουν όλα, και διαρκώς να αναζητούν την επιπλέον μόρφωση και εκπαίδευση. Θα τους συμβούλευα να δουν πολλά σεμινάρια από διαφορετικούς ανθρώπους γιατί από τον καθένα θα πάρουν και κάτι διαφορετικό.

Είστε μητέρα, πόσο δύσκολο είναι να είστε παντού καλή, και στη δουλειά και στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών;
Εύκολο σίγουρα δεν είναι. Αλλά αν υπάρχει πραγματική αγάπη σε ότι κανείς, τότε βρίσκεις τη δύναμη και τον τρόπο. Οργανώνω έτσι τη δουλειά, ώστε τα απογεύματα να περνάω χρόνο με τα παιδιά. Ότι πιο σπουδαίο έχω κάνει στη ζωή μου είναι τα παιδιά μου!

Το ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στο χώρο της οδοντοτεχνικής κι ιδιαίτερα να κάνουν ομιλίες και σεμινάρια πως σας φαίνεται; Σας δυσκόλεψε;
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λιγότερες γυναίκες οδοντοτεχνίτριες σε σχέση με τους άντρες και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γιατί, ίσως ξεκινάει πολλά χρόνια πριν όπου οι άντρες ήταν βασικά οι «τεχνίτες». Σιγά σιγά άλλαξε αυτή η νοοτροπία φυσικά και είμαι σίγουρη ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες.

Για να είμαι ειλικρινής, τα πρώτα χρόνια με δυσκόλεψε λίγο γιατί συνάντησα κάποια δυσπιστία και προκατάληψη ως προς τις ικανότητες μου στο χώρο αυτό,  εδώ στην Ελλάδα κυρίως, αλλά αργά και σταθερά νομίζω έδειξα ποια είμαι μέσω της δουλειάς μου και τουλάχιστον άρχισα να κρίνομαι πιο αντικειμενικά.

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να μου πάρετε συνέντευξη!

Εμείς σας ευχαριστούμε για την ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση και το χρόνο που μας διαθέσατε.