Σουρμελής Αχιλλέας

« Μη μεταλλικά ισοελαστικά εμφυτεύματα. Είναι αξιόπιστα όσο τα μεταλλικά; »

Ο κος Αχιλλέας Σουρμελής είναι γναθοπροσωπικός χειρουργός με εκπαίδευση στα οδοντικά εμφυτεύματα από τις αρχές του ’90.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Μετεκπαιδεύτηκε στο Βέλγιο όπου έγινε ο πρώτος Έλληνας μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμφυτευμάτων και ακολούθως στην Βοστώνη όπου παρακολούθησε πρωτοποριακά συστήματα εμφυτευμάτων. Η εμπειρία του στα εμφυτεύματα τιτανίου και στα περισσότερα είδη εμφυτευμάτων δεν τον εμπόδισε να αναζητά διαρκώς τα καλύτερα βιοϋλικά για την χειρουργική και προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων.

Κύριε Σουρμελή είστε από τους πρώτους Οδοντιάτρους που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματα από τιτάνιο σε ασθενείς στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι πλησιάζει η ώρα που θα αντικατασταθούν από μη μεταλλικά εμφυτεύματα;

Είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο και απαιτείται έγκυρη τεκμηρίωση. Το τιτάνιο αποτελεί υλικό εκλογής για την Ορθοπαιδική και την Νευροχειρουργική για περισσότερο από 50 χρόνια. Από το 1990 μάλιστα είναι το υλικό εκλογής και για την κατασκευή των οδοντικών εμφυτευμάτων στην Οδοντιατρική. Αυτό δείχνει ότι αποτελεί σίγουρη και αξιόπιστη λύση για την ιατρική και την οδοντιατρική επιστήμη γενικότερα. Όμως η εποχή μας εποχή ραγδαίων εξελίξεων παντού, εξελίσσεται στην ιατρική τη βιολογία και την εμβιομηχανική, αμφισβητώντας ταυτόχρονα ακόμη και επαναστατικές λύσεις περασμένων ετών.

Τα καινούρια υλικά που εμφανίζονται μπορούν να χαρακτηρισθούν τόσο βιοσυμβατά όπως το τιτάνιο; Υπάρχουν παρόμοιες ερευνητικές εργασίες που να παρουσιάζουν ίδια αν όχι καλύτερα αποτελέσματα από αυτό;

Διάφορα μη μεταλλικά εμφυτεύματα δοκιμάζονται εργαστηριακά και βιολογικά τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματά τους έχουν ήδη δημοσιευθεί. Η ίδια η Ορθοπαιδική επιστήμη όμως που καθιέρωσε το τιτάνιο εξέλιξε και καθιέρωσε τα τελευταία 10 χρόνια ένα μη μεταλλικό ισοελαστικό υλικό, το PEEK, που παρουσιάζει εντυπωσιακή αποδοχή και ενσωμάτωση στο ανθρώπινο σώμα. Οργανωμένα ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό το τοποθετούν με επιτυχία τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα άρχισε και η ταχεία βιβλιογραφική τους τεκμηρίωση.

Η χειρουργική τοποθέτηση αυτών των εμφυτευμάτων αλλά και η προσθετική τους αποκατάσταση είναι εξ ίσου εύκολη με τα συμβατικά οδοντικά εμφυτεύματα; Ποιοί κανόνες απαιτούνται για την ασφαλή τους εφαρμογή ;

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων του καινοτομικού πράγματι αυτού υλικού ήταν άγνωστη έως πρόσφατα σε όλους μας, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Από την εκπαίδευση που είχα προσωπικά στο εξωτερικό διαπίστωσα ότι απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και εξοικείωση σε όλη την διαδικασία της τοποθέτησής του.

Με ποιό τρόπο μπορεί κανείς να ¨εντρυφήσει ¨ στην τεχνική και την εφαρμογή του σε ένα σύγχρονο Οδοντιατρείο ;

Μία πρώτη ευκαιρία μπορεί να αποτελέσει το συνέδριο της Εταιρείας μας, της Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής που γίνεται σε τρεις εβδομάδες στο Μαρούσι όπου θα παρουσιαστούν, όπως αναφέρετε στο πρόγραμμα, περιστατικά ασθενών με τα ισοελαστικά αυτά εμφυτεύματα. Από εκεί και πέρα η παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων θα βοηθήσει τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται στην μεγαλύτερη εξοικείωση τους με το νέο αυτό εμφύτευμα.

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στα οδοντικά εμφυτεύματα τι είναι αυτό που θα ζητούσατε εσείς από ένα καινούριο εμφύτευμα και ποια χαρακτηριστικά θα σας ενθουσίαζαν;

Θα ήθελα το εμφύτευμα να μπορώ να το τροποποιώ εγώ ο ίδιος εύκολα και γρήγορα προσαρμόζοντας το μέγεθος και τη διάμετρό του κατά την χειρουργική του τοποθέτηση. Ακόμη θα ήθελα στην πορεία των χρόνων να μην καταστρέφει οστικά κύτταρα και να παραμένει χημικά και βιολογικά αδρανές. Και το νέο αυτό ελαστικό εμφύτευμα φαίνεται να τα επιτυγχάνει αυτά.

Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των μη μεταλλικών ισοελαστικών εμφυτευμάτων που σας εντυπωσίασε ιδιαίτερα;

Θα έλεγα αυτό που προσωπικά αποκαλώ ¨άμεση αποκατάσταση της μη ενσωμάτωσης¨ δηλαδή η δυνατότητα να αποκαταστήσεις εκ των υστέρων μία αποτυχημένη ενσωμάτωση ενός τέτοιου εμφυτεύματος αίροντας απλά τους αιτιολογικούς παράγοντες.

Δηλαδή;

Στα κλασικά εμφυτεύματα τιτανίου αν αποτύχει η οστεοενσωμάτωση πρέπει αυτά να αφαιρεθούν άμεσα. Αντιθέτως στα ισοελαστικά εμφυτεύματα αν αποτύχει η ενσωμάτωση αυτή μπορεί να αποκατασταθεί με την διόρθωση ορισμένων παραγόντων. Και αυτό γίνεται διότι τα εμφυτεύματα αυτά ως ισοελαστικά που είναι, ¨αντιγράφουν¨ με ακρίβεια την ίδια την πορεία του οστού.

Κύριε Σουρμελή σας ευχαριστώ για την ουσιαστική μας αυτή συζήτηση.

Και εγώ σας ευχαριστώ.