Σαρηγιάννης Σπύρος

« Εμπνέει εμπιστοσύνη και διαθέτει ακεραιότητα και σεβασμό στον οδοντιατρικό και οδοντοτεχνικό χώρο. Η δυναμική παρουσία του Σπύρου Σαρηγιάννη ενισχύει το όραμα της SADENT για ανάπτυξη »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Κύριε Σαρηγιάννη, η SADENT έχει αφήσει και συνεχίζει ν’ αφήνει το αποτύπωμά της στον οδοντιατρικό χώρο 88 χρόνια τώρα. Πώς τα καταφέρατε;

O πατέρας μου λέει ότι η επιτυχία είναι μεταμφιεσμένη πάντα σε σκληρή εργασία. Νομίζω αυτή είναι η πιο περιεκτική απάντηση. Σίγουρα βέβαια απαιτείται ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων και στην κορυφή θα έβαζα και την επιχειρηματική ηθική και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Ενέργεια, όραμα και επιμονή για την ανάπτυξη μια επιχείρησης φθάνουν, είναι «συνταγή» για την επιτυχία;

Η λίστα των παραγόντων που απαιτούνται για την επιτυχία είναι πολύ μεγάλη, και ειδικά στην παρούσα συγκυρία, γίνεται θα έλεγα ατελείωτη!

Υπάρχουν ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης της επιχείρησης;

Φυσικά! Πάντα σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ίσως στις κρίσεις παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες άλλωστε.

Με τι κριτήρια αντιμετωπίζετε την πελατεία σας εν ονόματι της οικονομικής κρίσης;

Η πελατεία μας είναι πάντα το πιο ανεκτίμητο και αναντικατάστατο κεφάλαιο μας. Έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε πελάτες μέχρι και τέταρτης γενιάς και πάντα προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τους πελάτες μας με τον επαγγελματισμό, τη σοβαρότητα και την ευγένεια που αξίζουν.

Παίρνετε μέτρα λιτότητας όσο αφορά τη λειτουργία και την προβολή της επιχείρησης;

Σίγουρα οι συνθήκες απαιτούν μεγάλη προσοχή και κάποιες περικοπές. Παρόλα αυτά χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί έχουμε καταφέρει να μη μειώσουμε τον αριθμό του προσωπικού μας. Αντιθέτως τον έχουμε αυξήσει κιόλας προσθέτοντας έμπειρα στελέχη στη δύναμη μας.

Είναι κανόνας για τις εταιρείες με δυνατά brands να λειτουργούν με ανταγωνιστική κουλτούρα, εσείς πως κινήστε;

Η επιχειρηματική κουλτούρα είναι κάτι πολύ σπουδαίο και χρωστάω πολλά στον Καθηγητή μου της ΑΣΟΕΕ κο Λαδόπουλο που μας μύησε στην έννοια. Θα χρειαζόταν μια διατριβή για να εντρυφήσουμε στο θέμα. Η κουλτούρα διέπει όλες μας τις δραστηριότητες μιας εταιρίας και αν στην Ελλάδα είχαμε γενικότερα ανώτερη κουλτούρα ως επαγγελματίες σε όλους τους χώρους δε θα βιώναμε τη σημερινή κρίση.

Το συνεδριακό κέντρο που δημιουργήσατε είναι μέσο προβολής σας ή προσφοράς στην ενημέρωση του οδοντιατρικού χώρου;

Βλέπουμε την δουλειά μας μακροπρόθεσμα, και όπως το 1980 επενδύσαμε στις εγκαταστάσεις των Μελισσίων που ήταν πρωτοποριακές τότε για το χώρο μας, έτσι και σήμερα θέλαμε να κάνουμε την επόμενη επένδυση για το μέλλον. Μέσω της επένδυσης αυτής ανταποδίδουμε στο χώρο μας την στήριξη και προτίμηση των πελατών μας επί δεκαετίες και τους προσφέρουμε υπηρεσίες κορυφαίου δυτικοευρωπαϊκού επιπέδου παρά τη γενικότερη ζοφερή κατάσταση. Οι νέες εγκαταστάσεις μας προσφέρουν όχι μόνο ότι τελειότερο στην πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση οδοντιάτρων, οδοντοτεχνιτών, δερματολόγων και άλλων ιατρών αλλά και εξαιρετικές εγκαταστάσεις για την τεχνική υποστήριξη, αποθήκευση, ιχνηλασιμότητα και διακίνηση των προϊόντων μας.

Οι νέοι οδοντίατροι και οδοντοτεχνίτες δυσκολεύονται να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις, η “ιστορία” της SADENT πως θα τους εμπνεύσει ώστε να μη στραφούν σ’ άλλες αγορές;

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλοί επαγγελματίες βρίσκουν το δρόμο τους και κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες. Προηγούμενες γενιές αντιμετώπισαν καταστάσεις και προβλήματα μπροστά στα οποία ωχριούν τα δικά μας. Σίγουρα η σημερινή κατάσταση απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και πιο μελετημένες κινήσεις για κάθε επαγγελματία, παλιό και νέο.

Η εταιρία μας πάντα ήταν κοντά στους νέους οδοντιάτρους και οδοντοτεχνίτες μιας και μας ενδιαφέρει μια μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες μας και ξέρουμε ότι είναι ειδικά στην αρχή που θέλουν στήριξη. Έτσι αυτή τη δύσκολη περίοδο κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και έχουμε σχεδόν εξαλείψει το κέρδος μας προκειμένου και εμείς να είμαστε δυνατοί στην αγορά και για τους νέους οδοντιάτρους και οδοντοτεχνίτες να είναι εφικτή η αγορά του αρχικού εξοπλισμού τους. Το κόστος εκκίνησης ενός οδοντιατρείου/οδοντοτεχνικού εργαστηρίου έχει πέσει θεαματικά θα έλεγα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και είναι μια καλή στιγμή από αυτή την άποψη για κάποιον να ξεκινήσει.

Η καθιερωμένη εμπορική έκθεση των εισαγωγέων – εμπόρων οδοντιατρικών ειδών δεν έγινε εφέτος. Εγκαταλείψατε σαν Σύλλογος την ιδέα για το 2013 ή θα επανέλθετε; Σε περίοδο κρίσης ποιούς βοηθά τελικά μια έκθεση, τους “δυνατούς” του χώρου ή τη συνέχιση της παράδοσης με όποιο κόστος;

O Σύλλογος πήρε δημοκρατικά την απόφαση να αναβάλει την έκθεση . Η έκθεση θα γίνει το πιθανότερο το 2014 αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Η έκθεση νομίζω ότι βοηθά συνολικά το χώρο, όλες τις εταιρίες μεγάλες και μικρές, τους οδοντιάτρους, τους οδοντοτεχνίτες, ακόμα και τους φοιτητές οδοντιατρικής και οδοντοτεχνικής. Μια τέτοια έκθεση απαιτεί μεγάλη επένδυση σε πολλά επίπεδα από όλους και σίγουρα είναι καλό να γίνει σε μια περίοδο με καλύτερο κλίμα και μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Ας ελπίσουμε για όλους, το 2014 να είναι μια καλύτερη χρονιά.

Ποιά είναι τα εμπορικά σχέδιά σας έως το τέλος του 2013;

Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε σε όλα τα επίπεδα (εξυπηρέτηση, τεχνική κάλυψη, νέες πιο ανταγωνιστικές προσφορές και τιμές, καλύτερες υπηρεσίες, νέα προϊόντα και αντιπροσωπείες). Ο αγώνας για εξέλιξη και βελτίωση είναι αέναος και παρά την κρίση και το γεγονός ότι και το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη δουλειά μας και μέχρι το τέλος του χρόνου.