« Θεωρούσαμε πάντα ότι το οδοντοτεχνικό επάγγελμα για να αναβαθμιστεί δεν αρκεί αυτό που ζει ο καθένας μας στο εργαστήριο του δουλεύοντας πίσω από τον πάγκο. Εκείνο που χρειάζεται και είναι απαραίτητο είναι οι θεσμικές αλλαγές »
Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)
Έχουν περάσει ακριβώς 7 χρόνια από τότε που συνάντησα για πρώτη φορά τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε.Ο κύριο Θεόδωρο Σαμαρά στα γραφεία του Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών της Αθήνας.
Τότε, θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθεί να τον πείσει για μια συνέντευξη. Καινούριο site βλέπετε στο χώρο της Οδοντιατρικής, τι πιο φυσιολογικό από μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών;
Μου είχε κάνει λοιπόν εντύπωση τότε μεταξύ των πολλών αρνήσεων που είχε προβάλει η εξής φράση του. «Ελευθερία, όταν πραγματοποιήσω το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο για τον κλάδο στόχο θα μιλήσω στο toothnews για πολλά. Ξέρεις -συνέχισε- εγώ έχω μάθει στην ζωή μου να μην αφήνω όνειρο που να μην το πραγματοποιώ. Μπορεί σήμερα που μιλάμε να σου φαίνεται ότι υπερβάλω όμως, γνωρίζοντας τον εαυτό μου και το πείσμα που έχω για αυτόν τον σύλλογο, γι’ αυτό το επάγγελμα θα έρθει μέρα που το όνειρό μου θα το πραγματοποιήσω».
Έτσι λοιπόν – 7 χρόνια μετά – ένα φθινοπωρινό πρωϊνό του Νοέμβριου 2017 είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε τον πρώτο καφέ της ημέρας με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών & Πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών – ΝΠΔΔ κύριο Θεόδωρο Σαμαρά όχι στην έδρα του αλλά στα γραφεία μας στο toothnews.gr.
Ο κ. Θεόδωρος Σαμαράς έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Να δημιουργήσει μέσα σε λίγα χρόνια την δική του δυνατή ιστορία στα δρώμενα του Οδοντοτεχνικού επαγγέλματος.
Τελευταία τον θυμάμαι να τα “βάζει” στη βουλή ακόμη και με κυβερνητικά πρόσωπα για έναν σκοπό. Να ψηφιστεί με υπουργική απόφαση το επάγγελμα του Οδοντοτεχνίτη ως Νομικό Πρόσωπο Νομικού Δικαίου.
Ηρωικός αγώνας που στέφθηκε με επιτυχία μετά από πολλά χρόνια επιμονής και υπομονής, με την αμέριστη βοήθεια και συναίνεση του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Ο.
Όπως καταλάβατε – κι από την απόφαση – κανένα στέλεχος της Ομοσπονδίας δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Είναι όλοι τους έντονες προσωπικότητες, μαχητές και τυχεροί γιατί στην δική τους θητεία κερδήθηκε η αναγνώριση του επαγγέλματος του Οδοντοτεχνίτη ως Νομικό Πρόσωπο Νομικού Δικαίου.
Έπειτα από όλα αυτές τις λαμπρές εξελίξεις για το επάγγελμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο κύριος Θεόδωρος Σαμαράς πιστός στην υπόσχεση που μας είχε δώσει τότε, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει και να τα πει όλα.
Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, τι επιτυχημένος πρόεδρος θα ήταν – όπως λένε οι πολλοί – εάν δεν κρατούσε τις υποσχέσεις του!
– Να αρχίσουμε κύριε πρόεδρε τι λέτε;
– Ναι, βεβαίως στη διάθεσή σας…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Θεωρούσαμε πάντα ότι το οδοντοτεχνικό επάγγελμα για να αναβαθμιστεί δεν αρκεί αυτό που « ζει ο καθένας μας στο εργαστήριο του δουλεύοντας πίσω από τον πάγκο ». Εκείνο που χρειάζεται και είναι απαραίτητο είναι οι θεσμικές αλλαγές. Αν δεν αλλάξουν θεσμικά κάποια πράγματα δεν θα αλλάξει η καθημερινότητα κανενός.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών – από το 2010 – είχε ως στόχο την αναβάθμιση του κλάδου με την αλλαγή του Βασικού Νόμου των Οδοντοτεχνιτών 1666/1986 σε ένα σύγχρονο Νόμο και τη δημιουργία του Πανελληνίου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών-Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Από τις δύο παραπάνω θεσμικές αλλαγές η Ομοσπονδία κατάφερε την αλλαγή του άρθρου 1 με την ψήφιση – τροποποίηση του άρθρου 1 – ν. 1666/86 [άρθρο 24 του Ν. 3868 (ΦΕΚ A 129 – 03.08.2010)], καθώς και τη νομοθέτηση του Πανελληνίου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών Ν.Π.Δ.Δ..
Για την ιστορία θα ήθελα να αναφέρω, ότι για να φτάσουμε στην ψήφιση του Π.Σ.Ο., η διαδικασία ξεκίνησε επί προεδρίας Γιάννη Λωρέντη κι ολοκληρώθηκε στη δική μου θητεία. Στο χρονικό αυτό διάστημα συναντηθήκαμε με τους περισσότερους Υπουργούς Υγείας και μπορώ να σας πω ότι δύο φορές το νομοσχέδιο μπήκε στη Βουλή αλλά «περιέργως» δεν ολοκληρώθηκε η ψήφιση του.
Είναι γνωστές εξάλλου η τοποθέτηση του κ. Κατσίκη , προέδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και οι αντιρρήσεις που εξέφρασε μέσα στη Βουλή.
Ο νόμος όμως ψηφίστηκε και αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών – Ν.Π.Δ.Δ.. Με την υπογραφή της πρώτης Υπουργικής Απόφασης, ορίστηκε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Π.Σ.Ο., η οποία απαρτίζεται από έντεκα μέλη (Εργαστηριούχοι Οδοντοτεχνίτες, Υπάλληλοι Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων, Δημόσιοι Υπάλληλοι). Για να ολοκληρωθεί το νομοθέτημα χρειάζονται μία σειρά από Υπουργικές Αποφάσεις με κυριότερες τον ορισμό των Περιφερειακών Τμημάτων του Π.Σ.Ο., του Δεοντολογικού Κανονισμού κ.α..
Ποιά είναι η διαδικασία εγγραφής στο Π.Σ.Ο.;
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής των μελών πανελλαδικά.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών και τα είκοσι Σωματεία-Μέλη της έχουν ενεργοποιηθεί προς την εντατική ενημέρωση με την πραγματοποίηση συνελεύσεων-συγκεντρώσεων ανά την Ελλάδα.
Όλοι οι οδοντοτεχνίτες (άρθρο 56 του Ν.4461/2017) που είναι απόφοιτοι:
- των πρώην Οδοντοτεχνικών Σχολών Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και Κ.Α.Τ.Ε.,
- των Τμημάτων Οδοντικής Τεχνολογίας των Σχολών Επιστημών Υγείας – Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι.,
- των Σχολών ή Τμημάτων της αλλοδαπής των οποίων τα πτυχία έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα με τα πτυχία οδοντοτεχνίτη της ημεδαπής κατά την κείμενη νομοθεσία,
- οι κάτοχοι άδειας επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη, σύμφωνα με το ν. 1666/1986 υποχρεούνται να εγγραφούν στο νέο Σύλλογο.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών θα συγκροτείται από εργαστηριούχους οδοντοτεχνίτες, υπαλλήλους σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια, υπαλλήλους σε δημόσιες δομές καθώς και από όσους έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ασχέτως αν εξασκούν το επάγγελμα ή όχι.
Η διαδικασία εγγραφής είναι η εξής:
Α) Κατάθεση του ποσού εγγραφής 30,00€ στον τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου, με αιτιολογία το Ονοματεπώνυμο & το Πατρώνυμο του καθενός.
EUROBANK – TΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Δικαιούχος: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΔΟΝΤΟΤΕΝΙΤΩΝ
Αρ. Λογαριασμού: 0026 0621 8102 0042 4571
IBAN: GR 8802 6062 10000 8102 0042 4571
(Τυχόν έξοδα για την κατάθεση στην τράπεζα επιβαρύνουν τον καταθέτη)
Β) Αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση της εγγραφής στα γραφεία του Συλλόγου (Αριστοτέλους 14, 10432, Αθήνα, 5ος όροφος).
- Αίτηση εγγραφής (επισυναπτόμενη ή μπορείτε να την βρείτε ηλεκτρονικά στο www.poeo.gr )
- Δύο Φωτογραφίες
- Αντίγραφο του πτυχίου ή την άδεια άσκησης επαγγέλματος
- Αντίγραφο αποδεικτικού της κατάθεσης των 30,00€
Δημόσιοι φορείς πανελλαδικά, όπως Περιφέρειες και Εφορίες, έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη δημιουργία του καινούργιου Συλλόγου και ζητούν τη Βεβαίωση Εγγραφής Μέλους στον Π.Σ.Ο. για περιπτώσεις όπως:
-Πτυχιούχοι του τμ. Οδοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εκτός από το πτυχίο, πρέπει να καταθέτουν και την Βεβαίωση Εγγραφής Μέλους.
-Για την ίδρυση εργαστηρίου και την απόκτηση άδειας λειτουργίας από την Δ/νση Βιομηχανίας, ζητείται η Βεβαίωση
-Για την άδεια επιτηδεύματος από τις Εφορίες, αντίστοιχα.
Στα μέσα του επόμενου χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής των μελών και θα ξεκινήσουν οι Περιφερειακές Συνελεύσεις για να καταλήξουμε στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων που θα εκλέξουν τη Κεντρική Διοίκηση του Π.Σ.Ο..
Κάθε Φεβρουάριο πρέπει όλοι να καταθέτουν την συνδρομή τους μαζί με τα δικαιολογητικά τους.
Το τελικό ύψος της συνδρομής και τις εξαιρέσεις από την καταβολή αυτής, θα τα αποφασίσει η Κεντρική Διοίκηση όταν εκλεγεί, όπως ορίζει ο Νόμος.
Όλοι θα πάρουν μία Ταυτότητα Οδοντοτεχνίτη και όλα τα εργαστήρια θα πάρουν μία Κάρτα Νόμιμου Εργαστηρίου με Αριθμό Μητρώου Εγγραφής στον Πανελλήνιο Σύλλογο Οδοντοτεχνιτών.
Ποιά είναι τα άμεσα οφέλη από την δημιουργία του ΠΣΟ;
Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μου είναι ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει και συστήνει με Νόμο επαγγελματικό φορέα Ν.Π.Π.Δ. , που χαρακτηρίζει την οδοντοτεχνική ως ανεξάρτητη επιστήμη και τέχνη και σκοπός της είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης στο κοινωνικό σύνολο.
Για πρώτη φορά, θα γνωρίζουμε πόσοι είναι οι οδοντοτεχνίτες στην Ελλάδα και την ιδιότητα τους.
Όπως ανέφερα και νωρίτερα όλοι θα πάρουν μία Ταυτότητα Οδοντοτεχνίτη και όλα τα εργαστήρια θα πάρουν μία Κάρτα Νόμιμου Εργαστηρίου. Έτσι, θα γνωρίσουμε τι είναι νόμιμο και τι εκτός νόμου στο χώρο μας.
Επίσης, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε άρθρα του για Πειθαρχικά Συμβούλια. Οτιδήποτε λοιπόν έρθει ως καταγγελία και αφορά πειθαρχικό παράπτωμα , πχ. δουλεύει χωρίς άδεια, αντιποίηση επαγγέλματος κ.α., πέρα από το νομικό μέρος υπάρχει και το πειθαρχικό μέσα στο σύλλογο το οποίο προβλέπει από σύσταση, πρόστιμα μέχρι και άρση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η Υπουργική Απόφαση του Δεοντολογικού Κανονισμού του Π.Σ.Ο. γιατί όποιος δεν τον εφαρμόζει θα έχει πειθαρχικές κυρώσεις. Σκεφτείτε μόνο, ότι πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού είναι εφέτης διορισμένος από το Υπουργείο Υγείας.
Έχω επίσης να αναφέρω ότι με την Κάρτα Νόμιμου Εργαστηρίου θα γνωρίζει και ο οδοντίατρος αν το εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται είναι νόμιμο ή όχι.
Θέλω εδώ να τονίσω ότι είναι εξίσου παράνομος με τον οδοντοτεχνίτη που εργάζεται χωρίς άδεια λειτουργίας και ο οδοντίατρος που συνεργάζεται μαζί του.
Τα πράγματα αλλάζουν και αλλάζουν προς το καλύτερο. Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε ότι είναι εκτός οδοντοτεχνικής.
Από τα πρώτα μελήματα μας είναι η αλλαγή του Ν.1666/1986 σε έναν Νόμο που θα καλύπτει το οδοντοτεχνικό επάγγελμα με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Στόχος είναι ότι ότι έχει σχέση με το δόντι και την οδοντοτεχνική εργασία να την σχεδιάζει και να την παράγει αδειούχος οδοντοτεχνίτης.
Βέβαια, ο μεγαλύτερος στόχος μας και αυτό προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τους οδοντοτεχνίτες σε όλη την Ευρώπη είναι ο οδοντοτεχνίτης να τιμολογεί απευθείας στον ασθενή, να τιμολογεί δηλαδή την εργασία του.
Η άποψη ότι «οι Οδοντοτεχνίτες χρεώνουν και οι γιατροί όχι» πρέπει να σταματήσει. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει «τι αγοράζει», «από ποιόν το αγοράζει» και ποια τα υλικά της εργασίας αυτής.
Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει αρχείο ούτως ώστε σε περίπτωση δίωξης να μπορεί να αποδείξει τα πάντα.
Επίσης, ο Οδοντίατρος είναι υπεύθυνος τη στιγμή που παραλαμβάνει την εργασία. Εκφράσεις όπως, «δε φταίω εγώ που έσπασε αλλά εσύ δεν το έφτιαξες καλά» δεν θα πρέπει να ισχύουν, για το λόγο ότι η ευθύνη του οδοντοτεχνίτη σταματά στην παράδοση. Με αυτό τον τρόπο οι διαμάχες με τους Οδοντιάτρους θα ελαχιστοποιηθούν.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οδοντοτεχνιτών έχει ως στόχο να μπουν νέα πρωτόκολλα σε όλη αυτή τη διαδικασία και προσπαθεί μέσα από την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 93/42 να το υλοποιήσει. Λόγω ότι κάθε δέκα χρόνια συμπληρώνονται άρθρα στην Οδηγία αυτή, είμαστε κάπως μακριά για να πούμε ότι ο ασθενής θα επιλέγει οδοντοτεχνίτη όπως επιλέγει έναν οπτικό ή ένα κατάστημα με ορθοπεδικά είδη.
Επίσης ένα από τα θέματα που μας απασχολεί άμεσα είναι η υπογραφή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Με τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, πότε ολοκληρώνονται οι διαδικασίες;
Μία από τις πρώτες κινήσεις μας ως ΝΠΔΔ ήταν η συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για την υπογραφή νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για την κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών στα ΠΕΔΥ.
Να θυμίσω εδώ ότι οι συμβάσεις των συμβεβλημένων συναδέλφων με τον οργανισμό έχουν λήξει με Νόμο από τις 31/12/2014.
Η τότε διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με συντονισμένες κινήσεις, προσπάθησε να περάσει το θέμα της Πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής Φροντίδας Υγείας στον ελεύθερο ανταγωνισμό χωρίς τη δική μας συμμετοχή και χωρίς να συμμετέχουμε στον καθορισμό των τιμών των εργασιών.
Η επιστολή-παρέμβασή μας σταμάτησε αυτή την διαδικασία. Με την ψήφιση του ΝΠΔΔ έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν θα ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις μιας και στο Άρθρο 55 στις παραγράφους β-η γίνεται ξεκάθαρη η συμμετοχή μας στη χάραξη πολιτικής για την Υγεία στη χώρα.
Για το σκοπό αυτό έχουμε καταθέσει επεξεργασμένη θέση από την ΠΟΕΟ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την επέκταση των οδοντοπροσθετικών εργασιών και σε ακίνητη προσθετική και θα είναι από τα άμεσα ζητήματα διεκδίκησης το επόμενο χρονικό διάστημα.
Υπάρχει χώρα της Ευρώπης που την αντιγράφουμε;
Έχοντας εικόνα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, βεβαιώνω ότι στην Ελλάδα ο οδοντοτεχνικός κλάδος είναι σε σωστή κατεύθυνση, το μόνο χαμηλό είναι η τιμή. Είμαστε πολύ ψηλά στην εκπαίδευση, στην επιχειρηματικότητα μέχρι και στο θεσμικό πλαίσιο.
Στην Ελλάδα υπάρχει Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τον κλάδος μας που θα παραμείνει (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και Δευτεροβάθμια για τους Βοηθούς Οδοντοτεχνίτες.
Έχουμε μία σειρά από ανακαινισμένα εργαστήρια με σύγχρονη και ψηφιακή τεχνολογία. Σε επίπεδο γνώσεων και τέχνης, είμαστε άριστοι με πολλούς Έλληνες Οδοντοτεχνίτες με διεθνείς διακρίσεις.
Μας λείπει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο επαναλαμβάνω, το οποίο πρέπει να περάσει από το Υπουργείο Υγείας, τέτοιο που να μπορέσει να ελέγξει το επάγγελμα και να δώσει ευκαιρίες στα νέα παιδιά.
Αυτή τη στιγμή με το να μείνουν εβδομηντάρηδες μέσα στα εργαστήρια στερούν τις ευκαιρίες από τα νέα παιδιά για να δουλέψουν και από την άλλη δεν τους δίνουν την δυνατότητα να εξελιχθούν.
Με τους βοηθούς τι γίνεται;
Οι Βοηθοί Οδοντοτεχνίτες είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που είναι τα ΕΠΑΛ και η Σιβιτανίδειος Σχολή, ενώ έχει καταργηθεί το ΕΠΑΣ.
Για τους βοηθούς δεν αναφέρει κάτι ο Νόμος του Π.Σ.Ο. άρα δεν εγγράφονται στον νέο σύλλογο. Όμως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν Σύλλογο για να διεκδικήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Εγώ στην θέση τους θα το έκανα…
Όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να νομοθετήσουμε πράγματα που είναι λογικά. Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά και χρειάζεται χρόνος. Πρέπει να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον αυτό αλλά προπαντός να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ο οδοντοτεχνίτης θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική και Οδοντοτεχνική Φροντίδα Υγείας.
Η ομοσπονδία (Π.Ο.Ε.Ο.) δεν θα διαλυθεί δηλαδή;
Αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κανέναν να διαλυθεί, εξάλλου η Ομοσπονδία έχει φέρει τα αποτελέσματα αυτά. Το σωστό και λογικό είναι να παραμείνουν τα Σωματεία της ΠΟΕΟ ως έχουν και να «βοηθήσουν» το Π.Σ.Ο. να προγραμματίσει τις εκλογές.
Μετά από απόφαση της Γ/Σ της ΠΟΕΟ οι κατά τόπους Σύλλογοι θα διοργανώσουν Γ/Σ σε όλη την Ελλάδα και θα καλεστούν να συμμετάσχουν σε αυτές μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΣΟ για να εξηγήσουν το ερώτημα «γιατί ΝΠΔΔ;».
Θέλω εδώ να τονίσω ότι άλλο ΠΟΕΟ και άλλο ΠΣΟ, είναι δύο διαφορετικά όργανα που το καθένα από τη θέση του θα προσπαθεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο αύριο για τον οδοντοτεχνικό κλάδο.
Η ΠΟΕΟ κατάφερε μέσα στο Νόμο που πέρασε ο Π.Σ.Ο., να περάσει και την αλλαγή του άρθρου του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Βορίδη, όπου το 2015, φέρνει ένα νόμο που επιβάλλει ότι μέσα σε τρία χρόνια πρέπει όλοι να έχουμε επιστημονικό υπεύθυνο στα εργαστήρια σας έναν απόφοιτο ΤΕΙ.
Το επάγγελμα με τον Ν.3919/2011 περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων, «άνοιξε» και μπορεί να ανοίξει εργαστήριο ο οποιοσδήποτε. Έρχεται λοιπόν ο κος Βορίδης και η παρέα του, χωρίς να μας εξηγήσει ποτέ κάποιος το «γιατί» και ξανακλείνει το επάγγελμα λέγοντας να έχουμε επιστημονικό υπεύθυνο έναν απόφοιτο ΤΕΙ και μόνο. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό.
Κινητοποιήθηκε στην κυριολεξία όλη η Ελλάδα. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι όσες φορές χρειάστηκε, ο κλάδος κινητοποιήθηκε άμεσα, ανταποκρίθηκε συνολικά και πανελλαδικά. Υπάρχει μία συνολική κατάσταση που αντιδρά.
Στο διάστημα της θητείας μου συναντήθηκα με πολλούς πολιτικούς, μόνο με τον κ. Βορίδη δεν μπόρεσα να συναντηθώ, ούτως ώστε να θέσω το ζήτημα αυτό.
Τελικά, ο Νόμος δεν πέρασε στην κατεύθυνση του κ. Βορίδη. Δώσαμε πολλές μάχες μέσα στη Βουλή. Ακόμα και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πίεσαν για να αλλάξει ο Νόμος.
Τελικά, το άλλαξε και το διαμόρφωσε ως προς ότι ο νόμος θα ισχύει για τα εργαστήρια που θα ανοίγουν από την ψήφιση του και μετά, κάτι που και πάλι δεν μας κάλυπτε.
Το αντιπαλέψαμε από την πρώτη στιγμή, θεωρούσαμε ότι διασπά τον κλάδο, και καταφέραμε να το αλλάξουμε με το άρθρο 43 – Ν.4461/2017, δηλαδή υπεύθυνος στο εργαστήριο είναι αυτός που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Δεν είναι λογικό ούτε δίκαιο παιδιά από Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που έδωσαν εξετάσεις στο Υπουργείο Υγείας με διάβασμα και κόπο (στα 300 άτομα περνούσαν τα 30) να τους πούμε σήμερα ότι κακώς κάνατε αυτόν τον αγώνα.
Σήμερα τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια μπορούν να ανοίξουν και ο επιστημονικά υπεύθυνος είναι ένας με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Βέβαια, ένα θέμα που πρέπει να οριοθετήσουμε σχετικά με τον επιστημονικά υπεύθυνο εργαστηριού είναι το γεγονός ότι οι Περιφέρειες εκτός από υπεύθυνη δήλωση που αναγράφεται ποιός είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος σε ένα εργαστήριο θα πρέπει να ζητάνε και την πρόσληψη αν είναι εργαζόμενος, τις ώρες εργασίας, περίοδος που έχει δουλέψει και λοιπά… Πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος σε όλο αυτό.
Αναφέρατε προηγουμένως την αρνητική παρέμβαση του κ. Κατσίκη στη Βουλή. Γιατί πιστεύετε υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά της Ε.Ο.Ο.;
Γιατί από ότι προκύπτει ο κ. Κατσίκης, Πρόεδρος της ΕΟΟ, δεν θα ήθελε ποτέ να αναβαθμιστεί ο κλάδος.
Θα αναφέρω μία κατάσταση πριν από 7 – 10 χρόνια, όπου οι συμβεβλημένοι συνάδελφοι με το ΙΚΑ τότε, έκαναν τετράμηνη απεργία διεκδικώντας αύξηση. Για να δοθεί η αύξηση αυτή έπρεπε να συνεδριάσει το ΚΕΣΥ και να αποφασίσει. Σε αυτή την πρόταση βρήκαμε απέναντι μας τους Οδοντιάτρους. Δυστυχώς βρίσκουμε εμπόδια συνεχόμενα…
Το 2014 ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης ψηφίζει αλλαγές του ΕΟΠΥΥ, χωρίζει τον ΕΟΠΥΥ, τον κάνει πάροχο υπηρεσιών και δίνει όλες τις αρμοδιότητες στις μονάδες ΠΕΔΥ. Με τη διαδικασία αυτή, οι Οδοντίατροι μεταφέρονται στις ΠΕΔΥ. Το θέμα είναι ότι αμέσως θεωρήθηκε αυτονόητο ότι οι οδοντοτεχνίτες θα έπρεπε να μεταφερθούν και αυτοί εκεί.
Μόλις αντιληφθήκαμε την κατάσταση, γιατί κανείς δεν μας κάλεσε στην συνεδρίαση ούτε μας ενημέρωσε, ζητήσαμε τον λόγο από τον ΕΟΠΥΥ. Η απάντηση του Προέδρου του ΕΟΠΠΥ ήταν ότι αφού οι οδοντίατροι μεταφέρθηκαν στις ΠΕΔΥ, εσείς ακολουθείτε.
Αυτό βέβαια τώρα αλλάζει, οι Οδοντοτεχνίτες αυτονομούνται, και το Π.Σ.Ο. βρίσκεται ήδη στη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
Όταν ένας Οδοντίατρος, και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, βάζει τον Οδοντοτεχνίτη στο ιατρείο του, λέγοντας του «έλα να κάνουμε μία πρόβα» ή του στέλνει τους ασθενείς στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο του για πρόβες…
Το χρώμα εννοείτε;
Όχι μόνο αυτό, αυτό είναι το λιγότερο. Ο Οδοντοτεχνίτης κάνει την πρόβα και πολλές φορές διορθώνει. Είναι φυσικό ο ασθενής κάποια στιγμή να αναρωτηθεί για τον ρόλο του Οδοντιάτρου.
Έτσι πάμε σε αντίθετα αποτελέσματα, μιας και ο ασθενής απευθύνεται στον οδοντοτεχνίτη. Στη σημερινή κατάσταση θα υπάρξουν πολλά τέτοια φαινόμενα.
Ο νόμος όμως είναι σαφής, απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με τον ασθενή.
Δε αναφέρει ότι επιτρέπεται στο οδοντιατρείο και δεν επιτρέπεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Πουθενά. Είναι δύο πλευρές δεν είναι μία. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι με τους οδοντιάτρους στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι Οδοντίατροι έστελναν τα αποτυπώματα των ασθενών στα Σκόπια ή στην Τουρκία για να έχουν περισσότερο κέρδος. Αυτό όμως έγινε η αιτία ένα τουριστικό γραφείο να ξεκινήσει και να διοργανώνει εκδρομές με πούλμαν για οδοντιατρικό τουρισμό στις όμορες χώρες. Μετά από αυτό οι Έλληνες Οδοντίατροι διαμαρτύρονται πως δεν έχουν δουλειά. Αφού οι ίδιοι έστειλαν τη δουλειά έξω….
Τι θα κερδίσει ο Οδοντίατρος από τη θεσμική κατοχύρωση του κλάδου;
Πρώτον, οι εργασίες που θα παραδίδονται στο ιατρείο του θα είναι από 100% νόμιμα εργαστήρια.
Δεύτερον, θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η αντιποίηση επαγγέλματος. Βέβαια, σε αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ίδιοι με το να μην συνεργάζονται με παράνομα εργαστήρια. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι και οι ίδιοι παράνομοι, υπάρχει συνυπευθυνότητα.
Σημαντικό είναι να μπορέσουμε και οι δύο πλευρές να σχεδιάσουμε μία κοινή στρατηγική – αυτή άλλωστε είναι και η πρόταση μας – σε ότι έχει να κάνει με τη Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική Φροντίδα, για καλύτερες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.
Απορία του κ. Κατσίκη στη Βουλή ήταν η ανάμειξη που έχουν οι Οδοντοτεχνίτες με το κοινωνικό σύνολο.
Εννοείται ότι στην ομιλία μου απάντησα ότι ο Νόμος δεν εννοεί την άμεση επαφή με τον ασθενή αλλά την αλυσίδα εργασιών για ένα καλύτερο και υγιές αποτέλεσμα που τελικός αποδέκτης είναι ο ασθενής.
Δεν μπορεί ένας Οδοντίατρος να έχει ένα τεχνίτη στο ιατρείο;
Όχι δεν επιτρέπεται. Μπορεί όμως να ιδρύσει ένα οδοντοτεχνικό εργαστήριο, με άδεια λειτουργίας και επιστημονικά υπεύθυνο αδειούχο οδοντοτεχνίτη, με άλλο ΑΦΜ φυσικά, με άλλη είσοδο και με τις προϋποθέσεις που λέει ο Νόμος.
Αυτό που πρέπει να ελεγχθεί επίσης, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κοπτικά στα ιατρεία όπως ανέφερα και παραπάνω . Ο σχεδιασμός και η κατασκευή οδοντοπροσθετικών εργασιών πρέπει να είναι έργο αποκλειστικά των οδοντοτεχνιτών.
Ο ρόλος του Οδοντιάτρου είναι να φτάνει έως ένα σημείο που «δεν ακουμπά» το ρόλο του Οδοντοτεχνίτη αλλιώς ποιο το νόημα του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος;
Υπάρχει ανασφάλεια ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα σβήσει το επάγγελμα μας. Εμείς όμως πιστεύετε ότι θα το επιτρέψουμε αυτό;
Πιστεύετε ότι δεν θα αγωνιστούμε ούτως ώστε να βάλουμε τις προϋποθέσεις για να μη σβήσει;
Τονίζω ότι ότι έχει σχέση με δόντι είναι δουλειά του οδοντοτεχνίτη, σχεδιάζεται, κατασκευάζεται και κόβεται απ΄ αυτόν.
Εμείς θα κάνουμε ότι περνά απ’ το χέρι μας να προστατέψουμε το κλάδο. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι ένα σοβαρό θέμα και πρέπει να υπάρχει έλεγχος.
Κοινό τιμολόγιο θα θέσει ο νόμος;
Όχι η αγορά είναι ελεύθερη. Πώς θα κοστολογήσει την δουλειά του ο καθένας είναι δικό του θέμα φτάνει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στην δουλειά , να τηρείται ο Νόμος και να μην είναι κάτω του κόστους.
Η επένδυση στα εργαστήρια μας πάντα φέρνει θετικά αποτελέσματα, ειδικά αν υπάρχει διαδοχή. Είμαστε ένα επάγγελμα που δεν έχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας.
Οι απόφοιτοι του ΤΕΙ και των Σχολών δεν ακολουθούν όλοι το επάγγελμα, κάποιοι δεν αποφοιτούν καν . Εκτός του τμ. Οδοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ, οι υπόλοιπες σχολές δεν έχουν σπουδαστές. Και αυτό έχει να κάνει με τη φήμη των τελευταίων ετών ότι στα οδοντοτεχνικά εργαστήρια υπάρχει πρόβλημα, όμως εργαστήρια δεν κλείνουν.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ/Σ της ΠΟΕΟ, καθώς και όλους τους συναδέλφους για την βοήθεια και την αμέριστη υποστήριξη τους σε ότι έχουμε καταφέρει ως τώρα σαν κλάδος.
Σας καλώ με την άμεση εγγραφή σας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Οδοντοτεχνιτών ΝΠΔΔ ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα τις διαδικασίες για την εκλογή της Κεντρικής Διοίκησης του ΝΠΔΔ.