Ψαρίδης Βασίλης

« Είμαστε «ταγμένοι» στην ψηφιακή τεχνολογία »

Ο κος Βασίλης Ψαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Atlas Digital, μιλάει για τις ψηφιακές δράσεις της εταιρίας στον οδοντοτεχνικό χώρο.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Η ATLAS DIGITAL, αποτέλεσμα μίας τέτοιας πορείας, εδώ και 28 χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε παραγωγικούς κλάδους.
Αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία , ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και προσφέρει νέες ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους του επιχειρηματίες της Οδοντικής Τεχνολογίας.”

Στο toothnews.gr o κος Βασίλης Ψαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της Atlas Digital, μιλάει για την ψηφιακή τεχνολογία, τις ψηφιακές δράσεις της Atlas Digital, την αγορά και πιο συγκεκριμένα για την ψηφιακή τεχνολογία στον οδοντοτεχνικό κλάδο.

Κε Ψαρίδη, πόσα ακριβώς χρόνια είστε στην αγορά;

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1985 με δραστηριότητα στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Η ενασχόλησή μας με την αγορά όχι μόνο των γραφικών τεχνών αλλά και του CAD-CAM ξεκίνησε το 1988 με την αντιπροσώπευση της Roland DG στην Ελλάδα. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι η Roland DG δημιουργεί τεχνολογία CAM από το 1986 και είναι η πρώτη που σχεδίασε 3D Milling μηχανήματα προσφέροντας στην αγορά οικονομικές επιτραπέζιες λύσεις prototyping.

Το 1994 στραφήκαμε ολοκληρωτικά στις αγορές αυτές (CAD-CAM & Graphics) προβλέποντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού των παραγωγικών κλάδων. Από τότε προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους όπως αυτός της Οπτικής Επικοινωνίας, της βιομηχανίας (με routers της MultiCam και επιτραπέζιες λύσεις της Roland), της αργυροχρυσοχοΐας, κ.α.

Θεωρείστε από τους leaders στην αγορά των γραφικών τεχνών, κι όμως επιλέξατε και τον οδοντοτεχνικό χώρο να επιχειρήσετε. Με τι κριτήρια επιλέξατε και που οφείλεται η συνεχής ανοδική και δημιουργική πορεία σας;

Ως εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρουμε ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις σε κάθε κλάδο που «μπαίνει» στην ψηφιακή τεχνολογία. Ο κλάδος της οδοντοτεχνικής, όπως και αυτός των γραφικών τεχνών στον οποίο αναφέρεστε, μπήκε στην ψηφιακή τεχνολογία και όχι εμείς σε αυτόν. Αυτό που θέλω να πω, γιατί αντιλαμβάνομαι και από την ερώτησή σας ότι πιθανότατα κάποιοι στην αγορά μας ταυτίζουν με τις γραφικές τέχνες, είναι ότι δεν είμαστε μια εταιρεία γραφικών τεχνών ή οδοντοτεχνικών εργαλείων, είμαστε μια εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας που γνωρίζει καλά το αντικείμενό της και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε κλάδο που μπαίνει στην ψηφιακή εποχή.

Πριν ασχοληθούμε με έναν νέο χώρο θέλουμε πρώτα από όλα να τον γνωρίσουμε καλά. Κάνουμε αργά αλλά σταθερά βήματα προκειμένου να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ουσιαστική τεχνογνωσία και ολοκληρωμένες αξιόπιστες λύσεις. Με τον οδοντοτεχνικό κλάδο ασχολούμαστε εδώ και 4 χρόνια. Από τη στιγμή που η Roland δημιούργησε οδοντοτεχνικά milling machines, αρχίσαμε να ερευνούμε την αγορά και αφού καταλήξαμε σε μία πλήρως ολοκληρωμένη ψηφιακή λύση υψηλής αξιοπιστίας και τεχνολογίας, στελεχώσαμε ένα ανεξάρτητο τμήμα dental και απευθυνθήκαμε στον έλληνα οδοντοτεχνίτη.

Η ανοδική μας πορεία οφείλεται στη βασική φιλοσοφία που μας διέπει από την ίδρυσή μας: Βαθιά γνώση της τεχνολογίας και των αναγκών των επαγγελματιών, προσφορά ολοκληρωμένης και υψηλού επιπέδου υποστήριξης στους πελάτες μας, διαρκής εξέλιξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, στενή παρακολούθηση της διεθνής αγοράς και των εξελίξεων της τεχνολογίας.

Υπάρχουν ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης της επιχείρησης;

Είμαστε «ταγμένοι» στην ψηφιακή τεχνολογία. Όσο αυτή εξελίσσεται και οι εφαρμογές της επεκτείνονται, η εταιρεία μας θα έχει πάντα δυνατότητες ανάπτυξης.

Νιώσατε ποτέ να σας απειλεί επικίνδυνα ο ανταγωνισμός ή ήταν υγιής; Και εξηγήστε μας γιατί να προτιμήσει ένας τεχνίτης την ATLAS DIGITAL κι όχι μια άλλη εταιρεία με ψηφιακά συστήματα οδοντικής τεχνολογίας;

Όταν μία εταιρεία όπως η δικιά μας, αντιπροσωπεύει επώνυμα, αξιόπιστα προϊόντα και κυρίως γνωρίζει καλά την τεχνολογία αλλά και τις ανάγκες της αγοράς στην οποία απευθύνεται δεν μπορεί να απειληθεί επικίνδυνα από τον ανταγωνισμό σε κανέναν χώρο. Έχουμε κατά καιρούς (ιδίως από προμηθευτές εξοπλισμού γραφικών τεχνών) δεχτεί «αθέμιτο» ανταγωνισμό, εννοώντας προσπάθειες δυσφήμισης. Η πραγματικότητα όμως έχει «απαντήσει» αντί για εμάς: Εδώ και 29 χρόνια είμαστε από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο, εξελισσόμαστε συνεχώς και οι ικανοποιημένοι πελάτες μας αποτελούν την καλύτερη διαφήμισή μας.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα προτιμούσα να μην σας απαντήσω συγκριτικά, δηλαδή γιατί ένας οδοντοτεχνίτης να επιλέξει την Άτλας έναντι μιας άλλης εταιρείας. θα προτιμούσα απλά να αναφερθώ στο profil μας και ας αποφασίσει ο καθένας ποιον και γιατί να τον επιλέξει.

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται από το 1985. Ασχολούμαστε και έχουμε εμπειρία στο CAD-CAM είκοσι έξι χρόνια. Όπως είπατε και εσείς είμαστε από τους leaders στην αγορά μας και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πίσω από αυτό κρύβεται: Διαρκής εξέλιξη, Συνέπεια, Αξιοπιστία, Υψηλή Τεχνογνωσία στην ψηφιακή τεχνολογία, Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Υποστήριξης & Εκπαίδευσης, Ουσιαστικό Ενδιαφέρον και Άριστη σχέση με τους πελάτες μας, και πολλά άλλα.

Σε ότι αφορά τα οδοντοτεχνικά ψηφιακά μηχανήματα έχουμε επιλέξει μερικές από τις καλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες στο χώρο τους με αιχμή του δόρατος την Ιαπωνική Roland DG. Επιλέξαμε και προωθούμε ανοιχτά dental συστήματα για να μπορεί ο κάθε επαγγελματίας να επιλέγει τη «σύνθεση» του εξοπλισμού του και να μη περιορίζεται. Έχουμε έμπειρα στελέχη που γνωρίζουν τόσο την ψηφιακή τεχνολογία όσο και την οδοντοτεχνική επιστήμη με αποτέλεσμα να βοηθάμε τους επαγγελματίες στην επιλογή της βέλτιστης λύσης για αυτούς και κατόπιν να τους προσφέρουμε εκπαίδευση και διαρκή υποστήριξη στη χρήση του εξοπλισμού τους και φυσικά άμεσο service αν ποτέ χρειαστεί.

Ποιές ακριβώς ψηφιακές λύσεις προσφέρετε σ’ένα οδοντοτεχνικό εργαστήριο;

Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις ανοιχτής αρχιτεκτονικής που περιλαμβάνουν 3D scanners της EGS, λογισμικό CAD (exocad και dental cad), CAM λογισμικό (SUM3D), κοπτικές μηχανές της Roland, μονάδες απορρόφησης της Bofa και φούρνους σύντηξης της Μihm Vogt

Δίνετε λοιπόν ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις σ’ ενα οδονοτεχνικό εργαστήριο, ενημερώνετε συνεχώς για την αναγκαιότητα να γίνουν τέτοια βήματα, είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση ιδίως της νέας γενιάς. Αν και σε αρκετούς παλιούς επαγγελματίες επικρατεί ακόμα ο φόβος και η άρνηση για την τεχνολογία, η αλήθεια είναι μία: όποιος δεν εξελίσσεται, σε οποιοδήποτε κλάδο και τομέα, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και έντονο ανταγωνισμό. Θυμηθείτε πως δούλευαν οι επιγραφοποιοί πριν κάποιες δεκαετίες (ζωγραφίζοντας ή κόβοντας αυτοκόλλητα με το χέρι).

Και σε αυτόν τον κλάδο υπήρχε άρνηση στην αρχή. Ποιος όμως από αυτούς τους επαγγελματίες μπορεί τώρα να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς ψηφιακά μηχανήματα; Ποιος δουλεύει στο «χέρι»; Είναι μεγάλο λάθος που κάποιοι πιστεύουν, και για αυτό είναι αντίθετοι, ότι η τεχνολογία θα τους αντικαταστήσει. Η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανέναν. Απλά διευκολύνει, απλοποιεί τις διαδικασίες, δημιουργεί προϊόντα υψηλότερης ποιότητας & ακρίβειας και κάνει τη ζωή του επαγγελματία πιο εύκολη.

Μέσα από τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήσαμε, τις σελίδες μας στα social media και κυρίως την ημερίδα που διοργανώσαμε στην Αθήνα πήραμε το μήνυμα: «Προχωρήστε, μας ενδιαφέρει». Από την άλλη, η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Κατανοούμε τις δυσκολίες των επαγγελματιών που δεν αποφασίζουν εύκολα να μπουν σε μια οικονομική επένδυση.

Λόγω “οικονομικής κρίσης” σκέφτεστε να πάρετε κάποια μέτρα αντιμετώπισής της;

Όσο αφορά στη λειτουργία της εταιρείας μας, η οργάνωσή μας, η σωστή διαχείριση, η τεχνογνωσία και η εμπειρία μας μαζί με την θέση μας στην αγορά, μας έχουν βοηθήσει όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε την κρίση αλλά και να εξελιχτούμε.
Εξ΄ άλλου η φιλοσοφία μας είναι ότι η απάντηση στη κρίση είναι η εξέλιξη, πράγμα που το προτείνουμε και στους πελάτες μας.

Τι συμβουλές θα δίνατε αν είχατε απέναντί σας έναν νέο επιχειρηματία;

Να έχει ξεκάθαρους στόχους. Να ακολουθεί τις εξελίξεις. Να αγαπά αυτό που κάνει και κυρίως να σέβεται τους πελάτες του.

Τελικά όλοι οι εμπορικοί κλάδοι που μπορούν να υποστηρίζονται από ψηφιακή τεχνολογία ή ο οδοντιατρικός χώρος; Ποιος κερδίζει;

‘Όπως σας είπα είμαστε μια εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας που έχει πολλά χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, και προσφέρει ψηφιακές λύσεις σε παραγωγικούς κλάδους. … Είναι ενδιαφέρον το πόσο διαφορετικός είναι ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα. Σε εσάς μοιάζουν δύο ξεχωριστοί χώροι. Για εμάς πίσω από αυτούς τους χώρους υπάρχει το ίδιο πράγμα … η ψηφιακή τεχνολογία. Η βάση είναι η ψηφιακή τεχνολογία τα υπόλοιπα είναι οι εφαρμογές της. Η δημιουργία ενός δοντιού ή ενός 3D μοντέλου βασίζεται στην ίδια τεχνολογία.

Επιπλέον, στην εταιρεία μας λειτουργούν ξεχωριστά τμήματα για κάθε επαγγελματικό κλάδο και το καθένα στελεχώνεται από έμπειρα στελέχη που έχουν γνώση τόσο του κλάδου όσο και της ψηφιακής τεχνολογίας γενικότερα, και των μηχανημάτων που αφορούν τον κάθε κλάδο ειδικότερα. Οπότε είναι σαν να με ρωτάτε ποιο από τα δύο τμήματα της εταιρείας μας κερδίζει, σαν να είναι σε ανταγωνισμό. Δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα.

Το καθένα έχει τη δική του δυναμική και δυνατότητες ανάπτυξης που εξαρτώνται κυρίως από την δυναμική της αγοράς. Τα στελέχη της εταιρείας μας και εγώ προσωπικά δίνουμε την ίδια βαρύτητα, προσοχή και ενδιαφέρον και στους δύο χώρους, και στα δύο τμήματα της εταιρείας μας.