Παπαβασιλείου Γιώργος

« Πιστεύω ότι στο Συμπόσιο θα συζητήσουμε τρόπους και θα βρούμε λύσεις. Και ναι, θα υπάρξουν νέοι γρίφοι »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

H Ελληνική Προσθετική Εταιρεία (ΕΛΛ.Π.Ε) επανέρχεται δριμύτερη για να μονοπωλήσει και πάλι τη σκηνή της Οδοντιατρικής κοινότητας.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 & 13 Μαΐου θα λάβει μέρος το μεγάλο Επιστημονικό Συμπόσιο της ” Λύνοντας τους γρίφους  της Προσθετικής “, στην αίθουσα Δημόκριτος με εξαιρετικούς ξένους και Έλληνες ομιλητές.

Θεωρούμε ότι ο καταλληλότερος να μας μιλήσει αλλά και να λύσει όχι όλους αλλά αρκετούς γρίφους (εξού και το θέμα του Συμποσίου) δεν είναι άλλος από τον κύριο Γιώργο Παπαβασιλείου.

Ο κος Γιώργος Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ελληνικής Προσθετικής Εταιρείας (ΕΛΛ.Π.Ε), έχει ειδικευθεί στην Προσθετική και σήμερα κατέχει τη θέση του Μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή στην Προσθετική στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στο toothnews για το επικείμενο μεγάλο Συμπόσιο, θέτει στόχους και όρια, συστήνει τους ομιλητές και προσκαλεί όλους να το παρακολουθήσουν.

 

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την πορεία, τη μακρά ιστορία και το μέλλον της Ελληνικής Προσθετικής Εταιρείας ;
Η ΕΛΛ.Π.Ε. έχει μία ιστορία 53 χρόνων που την κατατάσσει σε μία από τις πιο παλιές Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα. Ως ο μοναδικός επιστημονικός φορέας για την Προσθετική στην Ελλάδα έχει άμεση συνεργασία με την European Prosthodontic Association (EPA). Ένα μέλος του Δ.Σ. (κ. Φώφη Καμποσιώρα) βρίσκεται και στο συμβούλιο της European Prosthodontic Association (EPA) και δύο μέλη μας στο Editorial Board του επίσημου Journal του EPA (European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry). Έχοντας λοιπόν γερές βάσεις στο παρελθόν μας, σεβόμενοι τα οράματα προκατόχων μας που αποτέλεσαν την βάση της Προσθετικής στην Ελλάδα για μισό αιώνα, σχεδιάζουμε με προσοχή και ενθουσιασμό το μέλλον μιας από τις πιο δυναμικές αυτή την στιγμή Επιστημονικές Εταιρείες στην Οδοντιατρική, πάντα με γνώμονα την προάσπιση και την προώθηση της Προσθετικής.

Κύριε Παπαβασιλείου, το Επιστημονικό Συμπόσιο: “Λύνοντας τους γρίφους της προσθετικής” είναι προ των θυρών. Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Προσθετικής Εταιρείας θέλατε να μας μιλήσετε για τη διοργάνωσή του;
Η διοργάνωση ενός Συμποσίου με έξι Διεθνούς φήμης ξένους ομιλητές δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλα Διεθνή Συνέδρια και για αυτό η διοργάνωσή του ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Από την στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση της ΕΛΛ.Π.Ε. θέσαμε ως στόχο την επιμόρφωση των συναδέλφων μας σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος σε συνεργασία με την Ε.Ο.Ο. η οποία μας τιμά μοριοδοτώντας το Συμπόσιο, τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους αλλά και μέσω μεγάλων συνεδρίων με καταξιωμένους και πολλές φορές δυσπρόσιτους ομιλητές, για το ελληνικό κοινό. Το Δ.Σ. της ΕΛΛ.Π.Ε. το οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, με ομαδική προσπάθεια και δημιουργικές ιδέες, βοήθησε στο να γίνει αυτή η προσπάθεια πραγματικότητα.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν τα θέματα του φετινού Συμποσίου και για ποιους  βασικούς λόγους θα προτρέπατε τον σημερινό επιστήμονα να συμμετάσχει στο Επιστημονικό Συμπόσιο;
Στον ταχύτατα εξελισσόμενο χώρο της Οδοντιατρικής και ιδιαίτερα της Προσθετικής, η συνεχής επιμόρφωση είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό που θέτουμε ως στόχο στην ΕΛΛ.Π.Ε. είναι να προσαρμόζουμε την θεματολογία μας στα καθημερινά, άμεσα, κλινικά ενδιαφέροντα των συναδέλφων μας.

Όλοι οι ομιλητές του Συνεδρίου είναι διακεκριμένοι επιστήμονες διεθνώς . Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τους ομιλητές και για τα θέματα των ομιλιών τους;
Με την βοήθεια των χορηγών μας καταφέραμε να φέρουμε στην Ελλάδα ομιλητές που ο καθένας μόνος του θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα ενός συνεδρίου. Επί πλέον ο κάθε ομιλητής θα κάνει και ένα πρακτικό σεμινάριο γεφυρώνοντας την μετάβαση από την θεωρία στην πράξη. Οι Έλληνες ομιλητές που πλαισιώνουν το Συμπόσιο είναι καταξιωμένοι στο χώρο τους και θα προσφέρουν μία νέα ματιά σε σημαντικά κλινικά θέματα μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Θεωρείτε ότι θα λυθούν όλοι οι γρίφοι  ή θα επανέλθετε με νέες λύσεις σε επόμενο Συμπόσιο; Δηλαδή θα γίνει η επιστημονική δραστηριότητα του Συμποσίου θεσμός για την ΕΛΛ.Π.Ε;
Στην επίλυση κάθε «γρίφου», ο τρόπος επίλυσης είναι πολλές φορές πιο σημαντικός και από την λύση. Πιστεύω ότι στο Συμπόσιο θα συζητήσουμε τρόπους και θα βρούμε λύσεις. Και ναι, θα υπάρξουν νέοι γρίφοι. Αυτό κάνει το επάγγελμά μας τόσο ενδιαφέρον. Το Συμπόσιο αυτό θα γίνει θεσμός και θα επανέρχεται κάθε δύο χρόνια. Ήδη το 2020 η ΕΛΛ.Π.Ε. θα διοργανώσει  το Συνέδριο της European Prosthodontic Association (EPA) στην Αθήνα, με Πρόεδρο την ταμία της ΕΛΛ.Π.Ε., Επίκουρη Καθηγήτρια Προσθετικής, κ. Φώφη Καμποσιώρα. 

Στο Συμπόσιο θα υποβληθούν ερευνητικά & κλινικά posters που θα βραβευτούν. Πόσο απαραίτητες και ενθαρρυντικές είναι τέτοιες εργασίες για το μέλλον;
Η εξέλιξη βασίζεται σε δημιουργικές ιδέες, και είναι σημαντικό αυτές οι ιδέες να βρίσκουν χώρο έκφρασης. Η ΕΛΛ.Π.Ε. πάντοτε έδινε και θα δίνει βήμα σε νέους συναδέλφους γιατί πιστεύουμε στην αξία της δημιουργίας τους. Άλλωστε πολλοί από εμάς έκαναν την πρώτη τους παρουσίαση σε συνέδριο της ΕΛΛ.Π.Ε. Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε να βραβεύσουμε την καλύτερη παρουσίαση.

Μιλήστε μας για τα Βραβεία Αριστείας για την καλύτερη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία που έχει  θεσπίσει  η ΕΛΛ.Π.Ε επί προεδρίας σας. Πρωτοποριακό για μια επιστημονική εταιρεία! Ευχόμαστε πολύ επιτυχία γιατί η επιτυχία είναι πάντα καλή.
Ως Επιστημονική Εταιρεία, η ΕΛΛ.Π.Ε. είχε πάντοτε άρρηκτους δεσμούς με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Για εμάς η «Αριστεία» αποτελεί καθημερινή επιδίωξη. Θα πρέπει όμως και να επιβραβεύεται. Για το λόγο αυτό το βραβείο Αριστείας, εκτός από χρηματικό έπαθλο, περιλαμβάνει και παρουσίαση της εργασίας στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της European Prosthodontic Association (EPA) και δημοσίευσή της στο European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry.