Παπακώστα Βερόνικα

« Είναι επιβεβλημένο οι Στοματικοί & Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί και οι Οδοντίατροι να διαθέτουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση και να λειτουργούν μέσα σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο συνεργασίας » 

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Αρχίζει σε λίγες ημέρες, στις 27 ως τις 28 Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα στο Πολεμικό Μουσείο η 2η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ) με αντικείμενο την Εμφυτευματολογία.

Το toothnews.gr συνάντησε την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κυρία Βερόνικα Παπακώστα, η οποία πιστεύοντας πρωτίστως στην συλλογική δουλειά, ελπίζει και η 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας να έχει την ανάλογη επιτυχία της πρώτης και γιατί όχι και να την ξεπεράσει. Θέτοντας έτσι, η 2η Διημερίδα, νέες βάσεις για την επόμενη εκδήλωση.
Το Ηaoms έχει καθιερωθεί στο οδοντιατρικό καλεντάρι με σίγουρη επιτυχία, άρα περισσότερες υποχρεώσεις;
Καταρχήν, σας ευχαριστούμε πολύ για την κατάθεση της διαπίστωσης ότι τα Συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των Οδοντιάτρων. Πυλώνα αυτής της επιτυχίας αποτελεί η Υπεύθυνη Οργάνωση με πάθος και όραμα.

Αναμφισβήτητα, αυτή η επιτυχία αυξάνει κυρίως τις προσδοκίες των Συμμετεχόντων. Η ΕΕΣΓΠΧ και η Οργανωτική Επιτροπή της 2ης Διημερίδας Εμφυτευματολογίας έχουν έτσι και αλλιώς την υποχρέωση να παρέχουν Συνεδρίες υψηλού επιστημονικού επιπέδου και να προβάλουν όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στην Εμφυτευματολογία, μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων με όλες τις συναφείς εξειδικεύσεις.

Πολλές συμμετοχές λαμπρών και πολύ δημοφιλών επιστημόνων φέτος. Η επιτροπή το επιδίωξε ή το γεγονός του υψηλού επιστημονικού επιπέδου που έχει θεσπίσει το Haoms;
Το Haoms έχει θεσπίσει ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο και σαφώς είναι υποχρέωση και επιδίωξη της εκάστοτε Οργανωτικής Επιτροπής να το διατηρήσει.

Στόχος των Μελών της Επιτροπής, τόσο στην 1η όσο και στη 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας, ήταν να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή διακεκριμένων Ξένων και Ελλήνων Ομιλητών, Στοματογναθοπροσωπικών Χειρουργών και Οδοντιάτρων, με ιδιαίτερες περγαμηνές ο καθένας στον Τομέα του αλλά κυρίως με «ζωντανή» εμπειρία στα Οδοντικά Εμφυτεύματα και με αυτόνομη επιστημονική παραγωγή ώστε να προσφέρουν νέα, ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη γνώση και “τροφή” για συζήτηση σ’ ένα ικανοποιητικό φάσμα της Εμφυτευματολογίας αλλά κυρίως στο επίπεδο της καθημερινής κλινικής πράξης.

H θεματολογία; Πολλές καινούριες θεματικές ενότητες παρακολουθούμε οτι θα υπάρχουν στην Διημερίδα. Εμφυτεύματα και πάλι εμφυτεύματα. Έχετε καλύψει όλο το επιστημονικό και εμπορικό φάσμα;
Η συμβολή των Εμφυτευμάτων στην αποκατάσταση του Στόματος και του Προσώπου συνολικά είναι αδιαμφισβήτητη. Εξάλλου, το έντονο ενδιαφέρον των Συμμετεχόντων Στοματικών & Γναθοπροσωπικών Χειρουργών, των Οδοντιάτρων και των Φοιτητών για όλες τις συνεδρίες της περσινής Διημερίδας Εμφυτευματολογίας μας ώθησε στη διοργάνωση αυτής της 2ης Διημερίδας, με στόχο να παρουσιαστούν θέματα που δεν είχαν καλυφθεί πέρυσι, αλλά παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, όπως η Περιεμφυτευματίτιδα, η Yπολογιστικά Καθοδηγούμενη Εμφυτευματολογία, η συγκριτική μελέτη αναπλαστικών τεχνικών των γνάθων, το σχέδιο θεραπείας στα εμφυτεύματα από τη σκοπιά όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων και η παρουσίαση των αποτυχιών τους μέσα από πραγματικές κλινικές περιπτώσεις από Συναδέλφους με διάθεση να παρουσιάσουν τις αποτυχίες τους, να τις αναλύσουν και να τις συζητήσουν με το ακροατήριο.

Θεωρώ επομένως ότι έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια να καλυφθεί ένα ευρύτατο επιστημονικό φάσμα, χωρίς να επιδιώκεται ένα «φορτωμένο» πρόγραμμα για να θεωρηθεί πλούσια η Διημερίδα.

Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε αρωγούς σχεδόν όλες τις κυρίαρχες εταιρείες στο χώρο των Εμφυτευμάτων και τον ευρύτερο Οδοντιατρικό χώρο, οι οποίες έδωσαν δυναμικό παρόν, οπότε καλύπτεται και το εμπορικό φάσμα.

Η συνεργασία Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών και των Οδοντιάτρων είναι νόμος για μια σωστή αποκατάσταση; Ποιός είναι επιστημονικά υπεύθυνος να τοποθετεί και να παρακολουθεί τα εμφυτεύματα τελικά;
Είναι αυτονόητο ότι για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου και εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας με εμφυτεύματα απαιτείται η στενή συνεργασία ΣτοματοΓναθοπροσωπικού Χειρουργού και Οδοντιάτρου. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων απαιτεί χειρουργική εμπειρία, εξειδικευμένη γνώση και έγκυρη μακροχρόνια εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, ώστε ο Ιατρός να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τις ενδεχόμενες επιπλοκές. Θεωρητικά, όποιος διαθέτει αυτά τα προσόντα- είτε ΣτοματοΓναθοΠροσωπικός Χειρουργός ή Οδοντίατρος– μπορεί να τοποθετεί τα εμφυτεύματα.

Ο Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός ακολουθεί εξειδικευμένη εκπαίδευση, έχει συνεχή ενασχόληση με τις ενδοστοματικές χειρουργικές επεμβάσεις σε καθημερινή βάση, οπότε διαθέτει και μεγαλύτερη ευχέρεια στο να εφαρμόσει την καταλληλότερη χειρουργική τεχνική, καθώς και προχωρημένες αναπλαστικές τεχνικές, εφόσον χρειάζεται, και να αποφύγει τις επιπλοκές.

Η συνεργασία με το Γενικό ή Εξειδικευμένο Οδοντίατρο, ο οποίος είναι ο συντονιστής της θεραπείας για ότι απαιτείται πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και για την προσθετική αποκατάσταση, εξασφαλίζει τη χρήση των πιο ενδεδειγμένων μεθόδων σε όλα τα στάδια των εμφυτευμάτων και τα καλύτερα δυνατά λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα. Η παρακολούθηση των εμφυτευμάτων αφορά όλη την Επιστημονική Ομάδα.

Οδοντικά Εμφυτεύματα κατά κύριο λόγο το θέμα της Διημερίδας. Τι είναι αυτό που θα ζητούσατε εσείς από ένα καινούριο εμφύτευμα και ποιά χαρακτηριστικά θα σας ενθουσίαζαν;
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα συστήματα εμφυτευμάτων με ποικίλα εμβιομηχανικά, κλινικά και ιστομορφομετρικά χαρακτηριστικά και είναι σίγουρο ότι η συνεχιζόμενη έρευνα θα οδηγήσει σε πιο βελτιωμένους τύπους εμφυτευμάτων. Οτιδήποτε ζητάμε από ένα καινούριο εμφύτευμα έχει σαν στόχο την πρωτογενή σταθερότητα, την αύξηση της επιβίωσής του και τη μείωση της ποσότητας του οστού που απορροφάται στη φατνιακή ακρολοφία αμέσως μετά την φόρτιση.

Προσωπικά θα ζητούσα ένα εμφύτευμα με • κωνική σύνδεση (6-8 μοιρών), η οποία να είναι δυνατή και σφιχτή, ώστε να προλαμβάνει την είσοδο μικροβίων εσωτερικά • platform switching το οποίο να είναι ενσωματωμένο στο σχεδιασμό του εμφυτεύματος • επιφάνεια που να ευνοεί την ανάπτυξη οστού γύρω από το εμφύτευμα. Θα με ενθουσίαζε εδώ η ιδέα να ενσωματωθούν μορφογενετικές πρωτεϊνες στην επιφάνεια του εμφυτεύματος και • μεγάλη ποικιλία από προσθετική σκοπιά και ειδικά σε προφίλ ανάδυσης των ούλων.

Η συνεχής επιμόρφωση των Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών και των Οδοντιάτρων είναι κατάκτηση και οδηγεί σε επιτυχία και καταξίωση;
Με δεδομένες τις απαιτητικές συνθήκες διεξαγωγής του Οδοντιατρικού Επαγγέλματος, αλλά και τις νέες διαστάσεις του, η επαγγελματική καταξίωση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να τελειώνει με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών. Απαιτείται κατάκτηση νέων γνώσεων, διαμόρφωση νέων στάσεων, ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Είναι επιβεβλημένο οι Στοματικοί & Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί και οι Οδοντίατροι να διαθέτουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση και να λειτουργούν μέσα σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο συνεργασίας με τους Συναδέλφους τους, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και να να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που συνεχώς παρουσιάζονται.

Διορθώθηκαν περσινά τυχόν λάθη, να το πω καλύτερα, προβλέφθηκαν;
Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ευελπιστούμε ότι κάθε Επιστημονική μας Εκδήλωση είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη.

Οπότε φέτος θα έχουμε • πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα με ποικίλης θεματολογίας masterclasses και πρακτικά σεμινάρια, που δεν είχαμε τη δυνατότητα πέρυσι λόγω της ύπάρξης μόνο μιας βοηθητικής αίθουσας • εξέλιξη των οπτικοακουστικών μέσων για την πραγματοποίηση διαδραστικών συνεδριών και πιο δυναμικής παρακολούθησης • αναβάθμιση των ηλεκτρονικών poster με ειδική συνεδρία και δημοσίευση της καλύτερης εργασίας, εκτός από το χρηματικό βραβείο που υπήρχε και πέρυσι και το σημαντικότερο • πρόβλεψη χρόνου για διάλογο και γόνιμη συζήτηση με το πέρας των Ομιλιών.

Ποιός είναι ο στόχος μετά την περσινή επιτυχία; Τι θα είναι αυτό που θα σφραγίσει την επιτυχία της Διημερίδας; Πιστεύετε ότι θα κερδίσουν οι σύνεδροι που θα την παρακολουθήσουν;
Στόχος μας είναι η 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας να είναι άρτια οργανωτικά και θεματικά, με μεστές Συνεδρίες με χρόνο για γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, από Ομιλητές με ζωντανή εμπειρία στα Εμφυτεύματα.

Αν αυτό επιτευχθεί, με δεδομένη την υψηλή ποιότητα των Ομιλητών και τα πρωτοποριακά τους επιτεύγματα στην Εμφυτευματολογία, οι Σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν με εγκυρότητα για όλες τις νέες εξελίξεις στο χώρο, να συζητήσουν και να αναλύσουν τους προβληματισμούς τους στον τομέα των εμφυτευμάτων και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τους γνώσεις κατά το δοκούν στην καθημερινή κλινική πράξη

Το ενδιαφέρον της ΕΕΣΓΠΧ εστιάζεται στη συνολικότερη αποκατάσταση του Προσώπου και με την Αισθητική;
Η Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική έχει αντικείμενο τη συνολικότερη αποκατάσταση του Προσώπου και αυτή με βεβαιότητα περιλαμβάνει και την Αισθητική. Εξάλλου, ακόμη και η αποκατάσταση του Στόματος και των Οδόντων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του Προσώπου, αποτελεί ουσιαστικά αισθητική παρέμβαση. Γι’αυτό, φροντίσαμε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της Διημερίδας και δύο ενδιαφέρουσες Εισηγήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, που θα πραγματοποιηθούν από δύο εκλεκτούς Συναδέλφους, το Στοματικό & Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, κύριο Thau Henri και τον Πλαστικό & Επανορθωτικό Χειρουργό, κύριο Ion Lucian.

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στην επιστήμη σας, τι θα ήταν αυτό που θα ζητούσατε να βρείτε στην Διημερίδα και θα σας κέντριζε το ενδιαφέρον, θα την έκανε διαφορετική από άλλα σεμινάρια , ημερίδες, που έχετε παρακολουθήσει;
Γιατί να έρθει κάποιος;
Στη 2η Διημερίδα Εμφυτευματολογίας της ΕΕΣΓΠΧ έχουμε δώσει έμφαση στην παρουσίαση «αληθινών» περιστατικών από ανθρώπους με ιδιαίτερη ενασχόληση με τα εμφυτεύματα, τόσο από τη θετική όσο και από την αρνητική πλευρά τους, με εξασφάλιση χρόνου για διάλογο και έκφραση προβληματισμών από τους Συμμετέχοντες.

Έχει γίνει προσπάθεια το πρόγραμμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες εξελίξεις και να συνδέεται με τις εμπειρίες και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τα εμφυτεύματα.

Ενεργητικές τεχνικές, όπως Ερωτήσεις-Απαντήσεις, Συζήτηση, Μελέτη Περιπτώσεων, έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της συμμετοχής και την καλύτερη αφομοίωση των παρεχόμενων πληροφοριών, την προαγωγή ενεργών Ακροατών, τη ζωντανή ελεύθερη αναταλλαγή απόψεων και εμπειριών για αξιοποίηση του τεράστιου όγκου πληροφοριών και της νέας τεχνολογίας.

Οι Συνεδρίες της Διημερίδας έχει γίνει σημαντική προσπάθεια να μην μεταφέρουν μεμονωμένες καινοτομίες, αλλά να παρουσιάσουν, όσο το δυνατόν πιο διαδραστικά, ένα σύνολο συγκεκριμένων πρακτικών που εισάγουν νεωτερισμούς στα εμφυτεύματα και επιφέρουν αλλαγές και βελτιώσεις στον τρόπο εφαρμογής τους.