« Ο πρόεδρος δεν απορρίπτει αλλά τροποποιεί. Μπορεί να συμπτύξει, να αλλάξει την ομάδα των ομιλητών αλλά πάντοτε με λύσεις που θα βοηθήσουν την εταιρεία να εξελιχθεί »
Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
Το Δεκέμβριο του 1996 η Ακαδημία Αθηνών στα πλαίσια της Απονομής Τιμητικών Διακρίσεων σε προσωπικότητες, φορείς και οργανώσεις που έχουν παρουσιάσει σημαντικό επιστημονικό, κοινωνικό ή φιλανθρωπικό έργο, βράβευσε την Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης για την υπερπεντηκονταετή συνεχή παρουσία της στον ελληνικό οδοντιατρικό χώρο.
Έπειτα από 22 χρόνια και διανύοντας το 72 χρόνο παρουσίας της, η Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης συνεχίζει την δημιουργική της πορεία της έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης.
Το toothnews.gr είχε την τιμή να επισκεφτεί τα γραφεία της εταιρείας και να συνομιλήσει με το πρόεδρο, κο Παναγιώτη Ανδριτσάκη και τον απερχόμενο πρόεδρο, κο Αλέξανδρο Γκρούς.
Ο επιτυχημένος πρόεδρος και επιστήμονας, κος Ανδριτσάκης προσπαθεί βλέποντας το παρελθόν να αναδείξει το παρόν και το μέλλον της βαριάς κληρονομιάς που επωμίζεται. Σήμερα μας ξεδιπλώνει την υπόθεση, Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης!
Κε πρόεδρε πείτε μας το σκοπό της ύπαρξης της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης.
Η Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης προσφέρει από την ίδρυσή της, πριν από 72 χρόνια έως και σήμερα, υψηλού επιπέδου και τεκμηριωμένη επιμόρφωση σε όλα τα επιμέρους πεδία που συνθέτουν την οδοντιατρική επιστήμη.
Η βράβευση της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης και του Περιοδικού «Οδοντοστοματολογική Πρόοδος» από την Ακαδημία Αθηνών εδραίωσε και ανάπτυξε την μακρά και δημιουργική της πορεία.Ο σκοπός της λοιπόν της ύπαρξής της παραμένει ο ίδιος: Η συνεχής επιμόρφωση των οδοντιάτρων.
Για την ιστορία, θα αναφέρω ότι η εταιρεία πρώτα ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού, κάνοντας λίγα σεμινάρια και όσο περνούσαν οι δεκαετίες εμπλουτίστηκε το θέμα της θεωρητικής και πρακτικής επιμόρφωσης. Βλέπετε το 1946 δεν ήταν εύκολο να προβάλεις slides, να έχεις εργαστήριο, να ενημερώσεις με όλα τα μέσα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Όλα ήρθαν με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Βεβαίως, οι ιδρυτές είχαν την έμπνευση να αγοράσουν το κτίριο που στεγάζεται η εταιρεία σήμερα. Αυτή η ενέργεια όχι μόνο διευκόλυνε τα πράγματα αλλά είναι η κυψέλη γύρω από την οποία έγιναν και γίνονται τα πάντα.
Ποιοι είναι οι πόροι της εταιρείας;
Υπάρχουν οι συνδρομές από το περιοδικό, οι συνδρομές των μελών, οι συμμετοχές από τα σεμινάρια στα οποία, οι εισηγητές δεν αμείβονται και όπως καταλαβαίνετε είναι οικονομικότερα σχετικά με αυτά των εταιρειών και γενικότερα του ιδιωτικού τομέα. Αυτές είναι οι κύριες πηγές των εσόδων μας και τέλος θα προσθέσω τις διαφημίσεις που καταχωρούνται στο περιοδικό ή στο ετήσιο πρόγραμμα που εκδίδουμε και τις χορηγίες.
Πώς λειτουργεί το Δ.Σ;
Η εταιρεία έχει το καλό να έχει ένα καταστατικό το οποίο είναι αρκετά δυναμικό. Το Δ.Σ αποτελείται από 9 άτομα. Κάθε χρόνο γίνονται αρχαιρεσίες και η θητεία του προέδρου είναι διετής. Συνήθως ο πρόεδρος έχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. Το συμβούλιο δεν ανανεώνεται όλο μαζί. Λήγει η θητεία 2 – 3 μελών και προστίθενται καινούργια μέλη. Τα μέλη του Δ.Σ εκπαιδεύουν τα νέα μέλη που έρχονται και έτσι υπάρχει μια συνεχής ροή. Σίγουρα η προεδρεία κινεί τις εξελίξεις αλλά αν δεν προλάβει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της θα το συνεχίσει ο νέος πρόεδρος.
Ξέρετε το καινοτόμο στην εταιρεία είναι ότι δεν εκλέγουμε πρόεδρο αλλά αντιπρόεδρο. Ο αντιπρόεδρος είναι αυτός που θα γίνει πρόεδρος. Ο επόμενος πρόεδρος είναι έτοιμος, είναι ο κος Καρούσης. Εγώ ήμουν ο αντιπρόεδρος επί προεδρίας του καθηγητή κου Τσιχλάκη. Επομένως, ο αντιπρόεδρος έχει γνώση το του γίνεται οπότε όταν έρθει η σειρά του έρχεται μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.
Υπάρχει σύμπνοια και κοινή πορεία στα μέλη και το Δ.Σ;
Ένας από τους άτυπους κανόνες που είχαν πει οι ιδρυτές της εταιρείας και συγκεκριμένα ο κος Παπαντωνίου είναι ότι την ημέρα που θα υπάρξουν 2 υποψηφιότητες για προεδρεία θα είναι η ημέρα που θα πρέπει να κλείσει η εταιρεία. Θα σήμαινε αντιπαράθεση! Μέχρι στιγμής τα πράγματα εξελίσσονται φυσιολογικά. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα ή διαφωνίες αλλά λύνονται με σύμπνοια προς το καλό της εταιρείας.
Γι’ αυτό βλέπετε και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σίγουρα ο πρόεδρος προτείνει και θα κάνει καινούρια πράγματα αλλά πάντοτε λαμβάνει υπ’ όψιν του και το τι είχε προηγηθεί. Ο πρόεδρος δεν απορρίπτει αλλά τροποποιεί . Μπορεί να συμπτύξει, να αλλάξει την ομάδα των ομιλητών αλλά πάντοτε με λύσεις που θα βοηθήσουν την εταιρεία να εξελιχθεί.
Διανύετε τον 72 χρόνο λειτουργίας από την ίδρυση της εταιρείας πως διαχωρίζεστε από τις άλλες επιστημονικές εταιρείες οι οποίες ομολογουμένως είναι πάρα πολλές.
Είμαστε μια εταιρεία που στοχεύει σ’ όλο το φάσμα της οδοντιατρικής επιστήμης. Έχουμε μέλη από όλες τις ειδικότητες. Πολλοί από εμάς είμαστε μέλη και σε άλλες εξειδικευμένες εταιρείες με τις οποίες είμαστε σε συνεργασία και συνεννόηση. Δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ μας. Να φανταστείτε ότι στις αρχές του 2018 έκανα σεμινάριο με την Στοματολογική Εταιρεία. Με τις σοβαρές εταιρείες που βασίζονται σε επιστημονικές βάσεις και κριτήρια έχουμε καλή συνεργασία και αλληλοβοηθιόμαστε.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρείται ανταγωνισμός για την εταιρεία σας;
Η καλοπροαίρετη όχι. Και μάλιστα πολλές φορές είναι χορηγοί . Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και μάλιστα προσπαθούν να μας συντηρούν τρόπο τινά. Είναι βλέπετε το επιστημονικό σοβαρό επίπεδο που σφραγίζει τα σεμινάρια μας, γιατί εμείς δεν κρύβουμε την πραγματικότητα λόγω μιας χορηγίας π.χ. Δείχνουμε και μας δείχνουν σεβασμό.
Τι γίνεται στο κομμάτι της έρευνας μιας και στο διακριτικό τίτλο αναφέρεται η λέξη έρευνα;
Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια ομάδα Ακαδημαϊκών και ένας μεγάλος αριθμός των μελών μας είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένος με το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν μπορώ να πω ότι γίνεται πρωτογενής έρευνα στο χώρο της εταιρείας. Γίνεται όμως παρουσίαση της έρευνας που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο. Σ’ ένα σεμινάριο από τη στιγμή που είναι επιστημονικό θα παρουσιαστεί σίγουρα και η σύγχρονη έρευνα που αφορά το εκάστοτε θέμα. Γι’ αυτό τα σεμινάριά μας έχουν πάντα θεωρητικό μέρος που αναπτύσσεται το θέμα και μετά καταλήγει σε μια πρακτική εφαρμογή επίδειξης ή πρακτικής άσκησης. Δεν είμαστε χώρα που μπορεί να κάνει πρωτογενή έρευνα γιατί αυτό απαιτεί επιτελείο επιστημόνων, εξοπλισμό κ.λ. Εμείς την παρουσιάζουμε και φροντίζουμε να την μεταδώσουμε.
Τα σεμινάρια που γίνονται καλύπτουν την γνώση ενός νέου επιστήμονα;
Σ΄ ένα βαθμό τον καλύπτουν. Δεν μπορώ βεβαίως να πω ότι υποκαθιστούν την πραγματική εκπαίδευση που κάποιος θα έκανε σε ένα διετές – τριετές πρόγραμμα σε Πανεπιστημιακό χώρο. Όμως καλύπτει σε μεγάλο βαθμό επί μέρους ανάγκες, επιμορφώνει και δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνεται κάθε συνάδελφος για τις εξελίξεις. Παίρνει κάποια ερεθίσματα και από εκεί και πέρα αναλόγως τις ανάγκες του είτε μπορεί να κάνει επιπλέον μαθήματα – σεμινάρια ή να μπει σ’ ένα πρόγραμμα περισσότερο οργανωμένο, για να μπορεί να έχει εξοικείωση με κάποιο θέμα. Σίγουρα υπάρχει ένα κενό σ’ ότι αφορά την συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση.
Πιστεύω ότι πλέον γίνεται αρκετή δουλειά και σε επίπεδο επιστημονικών εταιρειών και σε επίπεδο ψηφιακό. Έχει κανείς πλέον πρόσβαση σε πολλές εταιρείες που παρέχουν ψηφιακή εκπαίδευση ή σεμινάρια. Ο ρόλος των σεμιναρίων είναι συμπληρωματικός. Δεν είναι δυνατόν να πάρει κάποιος εξειδίκευση μόνο από τα σεμινάρια. Είναι ένα θέμα που θέλει λίγο προσοχή γιατί κάποιοι συνάδελφοι το χρησιμοποιούν δηλ. παρακολούθησα 2 – 3 σεμινάρια και έγινα ειδικός. Τουλάχιστον όσοι είναι καλοπροαίρετοι και έρχονται για καλό σκοπό στα σεμινάρια ωφελούνται. Παίρνουν θεωρητική και πρακτική γνώση που μπορούν να μεταφέρουν στο ιατρείο τους στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη.
Η εταιρεία παρατηρούμε διακρίνεται από μια αυστηρότητα σε πολλούς τομείς και σοβαρότητα στις επιλογές της γενικότερα. Που θα την «φθάσετε»; Πόσο πιο καλή μπορεί να γίνει;
Στην εταιρεία είμαστε σχετικά ανοικτοί. Βέβαια δεν είναι εύκολο να γίνεις μέλος. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν στεγανά. Εφόσον τηρείς τις προδιαγραφές γίνεσαι μέλος. Δίνουμε βήμα σε νέους συναδέλφους ακόμα και σε μη μέλη. Αν κάποιο μέλος μας γνωρίζει έναν αξιόλογο επιστήμονα, ο οποίος έχει γνώση και ικανότητα να την μεταδίδει μπαίνει στο χώρο των σεμιναρίων μας ώστε να γίνεται μια σχετική ανανέωση του δυναμικού μας. Αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσαρμόζεται στις εξελίξεις γι’ αυτό μας βλέπετε πλέον αρκετά δυναμικούς στα social media, στην ιστοσελίδα μας γενικότερα.
Έχουμε παρατηρήσει στην πορεία των ετών και ιδιαιτέρως τα τελευταία 2 χρόνια ότι τα σεμινάρια μας είναι γεμάτα με νέους συναδέλφους. Όταν βλέπεις να μπαίνουν καινούριοι άνθρωποι στο χώρο γίνεται κίνητρο και για εμάς. Διαπιστώνουμε πως κάνουμε κάτι διαφορετικό και δεν κινούμαστε γύρω από τους ίδιους και τους ίδιους. Νέο αίμα, καινούριες απορίες, καινούριες ανησυχίες. Αυτό δίνει μια δυναμική στην εταιρεία. Το βλέπουμε άλλωστε και στην σύνθεση του Δ.Σ μας, είναι νέοι άνθρωποι που ακολουθούν.
Για εμένα ένα άλλο υγιές γεγονός που συμβαίνει στην εταιρεία μας είναι ότι οι πρόεδροι μπορεί να έφυγαν από τη θέση του προέδρου αλλά παραμένουν σαν παρουσίες και βοηθούν με την εμπειρία και τη γνώση τους. Σε άλλες εταιρείες οι πρόεδροι παραμένουν οι ίδιοι επί σειρά ετών. Ανανεώνεται το Δ.Σ, τα μέλη και η εταιρεία συνεχίζει την πορεία της η οποία μπορεί να μην είναι πυραυλική αλλά υπάρχει μια σταθερότητα και ανοδική πορεία. Αυτό δείχνει ότι η εταιρεία έχει μέλλον.
Μέχρι το τέλος της δικής σας προεδρίας ποιοι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν;
Η θητεία μου τελειώνει με την επόμενη γενική συνέλευση που είναι τον Μάρτιο του 2019. Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή και όσο αφορά το επιστημονικό κομμάτι – ήδη έχει κυκλοφορήσει το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών σεμιναρίων – μέχρι το τέλος του 2018 είναι το Συμπόσιο του Δεκεμβρίου το οποίο κλείνει και το κύκλο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αφορά την θητεία μου. Είθισται ο πρόεδρος να βοηθά τον αντιπρόεδρο να στήσει το πρώτο δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα δηλαδή για το 2019 και μετά. Υπάρχει το πρόγραμμα του 2018 που είναι ένας μπούσουλας με κάποιες αλλαγές και τροποποιήσεις βέβαια.
Έπειτα υπάρχουν κάποια πρακτικά θέματα που έχουν μπει σαν στόχος. Όπως, να αλλάξουμε κουφώματα στο κτίριο της εταιρείας, να μετατρέψουμε – αναμορφώσουμε τον κλινικό χώρο σε αίθουσα πρακτικών σεμιναρίων και στη συνέχεια είναι η προβολή της εταιρείας μέσω διαδικτύου, social media ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στους συναδέλφους.
Πως διαθέτετε τα μετεκπαιδευτικά προγράμματά σας;
Εδώ και μερικά χρόνια τα πράγματα έχουν γίνει πιο ευέλικτα. Έχουμε δημιουργήσει εκπαιδευτικούς κύκλους δηλ. σεμινάρια που αφορούν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο π.χ. χειρουργική που συνήθως περιλαμβάνει εμφυτεύματα, εξαγωγή φρονιμιτών κ.α.
Οι συνάδελφοι μπορούν να πάρουν όλο το κύκλο σεμιναρίων με μια έκπτωση. Μπορεί κάποιος να συνδυάσει κύκλους (χειρουργική και περιοδοντολογία π.χ.) ώστε να καλύψουν όλοι τις ανάγκες τους. Τα σεμινάρια είναι 2ημερα- 3ημερα, για την εκπλήρωσή τους έχουν έρθει στο χώρο της εταιρείας μικροσκόπια, laser και άλλος εξοπλισμός, ο οποίος αυξάνει και το κόστος το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα. Πάντα φροντίζουμε να μη γίνονται παράλογα πράγματα αφού ο στόχος δεν είναι το κέρδος αλλά να διατηρείται ο χώρος. Τα κόστη της συμμετοχής στα σεμινάρια και τα προγράμματα γενικότερα είναι πάντα σε λογικά πλαίσια.
Η οδοντιατρική συνεχώς εξελίσσεται και πρέπει να ακολουθείς τις εξελίξεις. Έρχονται συνάδελφοι ώριμοι με διαδρομή στο χώρο γιατί έχει βγει μια καινούρια τεχνική ή έχουν κάποιες δυσκολίες και βρίσκουν την ευκαιρία να τις διευκρινίσουν. Υπάρχουν και συνάδελφοι πιο νέοι που μόλις βγήκαν από το πανεπιστήμιο και τους δίδεται το κίνητρο να καταλήξουν σε ειδικότητα. Σε πολλούς από εμάς άναψε το φιτίλι για να ακολουθήσουμε ειδικότητα από τα σεμινάρια της εταιρείας. Είναι ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε συμμετέχοντα.
Ποια είναι η γνώμη σας για τη ψηφιακή τεχνολογία η οποία άρχισε να κατακτά και τα ιατρεία εκτός από τα εργαστήρια;
Θα σας πω ότι το κεντρικό θέμα του Συμποσίου μας τον Δεκέμβριο είναι: Πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την οδοντιατρική, όχι απαραίτητα η ψηφιακή, η τεχνολογία στην οποία ανήκει και η ψηφιακή.
Προσωπικά, είμαι υπέρ της ψηφιακής τεχνολογίας. Θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτο να πάμε προς τα εκεί. Για πολλούς λόγους: ακρίβειας, (πλέον η ακτινογραφία στο ιατρείο είναι ψηφιακή, το φιλμ είναι επιβλαβές και οικολογικά), προσφέρει καλύτερη ανάλυση, εύκολη αρχειοθέτηση και πολλά άλλα. Έχει πολλά θετικά προφανώς έχει και μειονεκτήματα. Μερικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν την ψηφιακή τεχνολογία και είναι εξελιγμένες και άλλες είναι ακόμα στην αρχή.
Η δική μου γενιά διακατέχεται από «πονοκέφαλο» στα θέματα αυτά, αλλά οι καινούργιοι οδοντίατροι οι οποίοι είναι από τα γεννοφάσκια τους στην ψηφιακή τεχνολογία θα την εφαρμόσουν εύκολα . Η παρουσία της τα επόμενα χρόνια θα είναι έντονη. Το κόστος είναι υψηλό τώρα αλλά όσο διεισδύει η ψηφιακή τεχνολογία τόσο θα πέφτει η τιμή. Σίγουρα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια θολούρα γιατί δεν έχουν κατασταλάξει στα πρωτόκολλα, στο software –hardware αλλά είναι θέμα χρόνου να γίνει. Κάτι που στην αναλογική τεχνολογία έπαιρνε 10 -20 χρόνια για να κατασταλάξει, εδώ θα γίνει πολύ πιο γρήγορα. Στα 5 επόμενα χρόνια θα έχουμε καταλήξει.
Οι Έλληνες οδοντίατροι είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και έχουν υψηλό επίπεδο γνώσης σε σχέση με τους οδοντιάτρους εκτός Ελλάδος. Η οδοντιατρική σχολή είναι στις πρώτες 100 παγκοσμίως θέσεις.
Το Πανεπιστήμιο και οι Επιστημονικές Εταιρείες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για το υψηλό επίπεδο της οδοντιατρικής. Η κρίση όμως των τελευταίων ετών μας κράτησε λίγο πίσω σχετικά με την Ευρώπη, οι οποίοι για π.χ έχουν διεισδύσει στην ψηφιακή τεχνολογία. Είμαστε όμως λαός που του αρέσει να ανανεώνεται, να ψάχνεται και θα καλύψουμε γρήγορα τα χαμένο έδαφος.
Πόσο δύσκολο είναι να ανοίξει κανείς ιατρείο σήμερα και ποιες λύσεις μπορεί να υπάρξουν για ένα νέο οδοντίατρο;
Η εμπειρία μου από το εξωτερικό και ιδιαιτέρως από την Αμερικάνικη αγορά λέει ότι πολλοί οδοντίατροι στόχευαν κι όχι τώρα μόνο αλλά δεκαετίες πριν στη συνεργασία. Υπήρχε δηλαδή μια συνεταιριστική τάση. Ομάδα συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων έστηναν και στήνουν κλινικές. Συνεργασία μπορείς να κάνεις με λιγότερο κόστος γιατί μοιράζεσαι και με πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα εξέλιξης και ανάπτυξης.
Παλαιότερα τελείωνες το Πανεπιστήμιο άνοιγες ιατρείο. Αυτό αλλάζει και λόγω κρίσης φυσικά και σε λίγο καιρό θα φανεί πιο έντονα. Νέοι άνθρωπο να κάνουν κλινικές και να συνεργάζονται δεν είναι καθόλου κακό. Αν ένας νέος οδοντίατρος καθίσει δίπλα σε ένα έμπειρο και μάθει μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσει να μπει στην «παραγωγή» της οδοντιατρικής πολύ πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια. Βγαίνεις από το Πανεπιστήμιο και δεν τα ξέρεις όλα.
Ίσως η κρίση δίνει ευκαιρίες. Σίγουρα υπάρχει η αιμορραγία του εξωτερικού όχι μόνο στην οδοντιατρική αλλά και σε άλλες επιστήμες. Δεν είναι όμως τωρινό φαινόμενο. Από το 2000 χώρες της Ευρώπης «στρατολογούσαν» Έλληνες οδοντιάτρους οι οποίοι πήγαιναν για λίγο αλλά έμεναν για πάντα.
Στην συνάντησή μας με τον κο Παναγιώτη Ανδριτσάκη, πρόεδρο της Ε.Ο.Ε προστίθεται ένα αγαπητό μέλος της εταιρείας, ένας ανήσυχος νους, ένας πρόεδρος που δεν σταμάτησε να είναι στο πλευρό κάθε προέδρου που τον διαδέχθηκε. Είναι ο κος Α. Γκρούς πρόεδρος της εταιρείας για την περίοδο 2007-2009.
Κε Γκρούς πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία, τις ανησυχίες σας και τις επιθυμίες σας για την πορεία της.
Επιθυμώ τα νεότερα μέλη να αποκτήσουν το σκεπτικό των παλαιών μελών. Ένα μέλος έχει υποχρεώσεις , πρέπει να είναι ενεργό, να νοιάζεται και να πονά την εταιρεία. Επίσης πρέπει να γνωρίζει βάσει του καταστατικού ότι όπου πηγαίνει, όπου εμφανίζεται εκπροσωπεί την εταιρεία, γι αυτό πρέπει να είναι παντού και πάντα πολύ προσεκτικό.
Επίσης, να εμφανίζεται και να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες τακτοποιώντας τις ετήσιες οικονομικές του υποχρεώσεις. Θεωρώ ότι είναι άκρως τιμητικό να είναι κάποιος μέλος της εταιρείας γι αυτό και το καταστατικό μας είναι αυστηρό και δεν μπορείς εύκολα να γίνεις μέλος. Να φανταστείτε εφέτος έγινε μόνο ένα νέο μέλος.
Η εταιρεία είναι η παλαιότερη στο χώρο και δρα ακόμα με συνεχή ανοδική πορεία. Από την δική μας εταιρεία ξεπήδησαν οι άλλες επιστημονικές εταιρείες εκτός της Στοματολογικής. Δεν θα την εγκαταλείψω για κανένα λόγο και όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου θα προσφέρω πάντα τις υπηρεσίες μου.