Στεφανοπούλου Παναγιώτα

« Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πληρέστερου Ινστιτούτου Επιμόρφωσης των Οδοντιάτρων που θα προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Οδοντιατρική εκπαίδευση »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Οι συνεντεύξεις στο toothnews.gr εκτός από το όποιο ενδιαφέρον έχει η καθεμία από μόνη της, είναι -ή προσπαθούμε να είναι- μέρος μιας πραγματικότητας που μεταμορφώνεται σε μια εικόνα, σ’ ένα πρόσωπο…που έχει να πει σημαντικά πράγματα.

Είναι δύσκολο να προλογίζεις μια συνέντευξη, όμως με την κυρία Παναγιώτα Στεφανοπούλου- Κρόμπα αυτό έγινε εύκολα. Η κυρία Νότα όπως οι περισσότεροι την φωνάζουν, δεν είναι μόνο η γιατρός με το υπέροχο χαμόγελο, τη φωνή γεμάτη νόημα αλλά πρόκειται για μια πολύ έξυπνη γυναίκα με μεγάλο και ενδιαφέρον επιστημονικό έργο αλλά ακόμη με πιο ενδιαφέρουσα ζωή!

Προτιμά να διοχετεύει την ενέργειά της σ’ αυτά που αγάπησε περισσότερο, την επιστήμη της και την οικογένειά της. Κομψή, ευθυτενής, ευαίσθητη, «ατίθαση» ως προς τα πρέπει και τις συμβατικότητες, γεμάτη εσωτερική ένταση και πάθος, πολύπλευρη, χαρακτηριστικά που δύσκολα χωρούν σε μια προσωπικότητα.

Το πρώτο της ραντεβού με τον κύριο Νίκο Κρόμπα το έδωσε στη … βιβλιοθήκη, από τότε η μελέτη είναι μέρος της ζωής τους. Η κυρία Νότα είναι το λιμάνι του αχαλίνωτου λαμπρού επιστήμονα και το τιμόνι του προς τα άγνωστα επιστημονικά ταξίδια. Άλλωστε όπως εξομολογείται ο Νίκος Κρόμπας είναι η γυναίκα της ζωής του και ο μέντορας του.

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από το toothnews.gr.

Πότε και πώς αποφασίσατε να κάνετε το επάγγελμα της Οδοντιάτρου;
H οδοντιατρική για μένα είναι το δεύτερο Πανεπιστήμιου που τελείωσα. Πήρα το πτυχίο της Βιολογίας από τη Φυσικομαθηματική σχολή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, με κατατακτήριες εξετάσεις ολοκλήρωσα την Οδοντιατρική Αθήνας. Ένα πτυχίο βιολογίας δεν μου έδινε πολλές δυνατότητες να προχωρήσω ενώ στην οδοντιατρική θα είχα πιο άμεσα αποτελέσματα, κυρίως οικονομικά, αλλά το σημαντικότερο θα αγωνιζόμαστε μαζί με τον Νίκο.

Τι ακριβώς είναι η Αισθητική Οδοντίατρος;
Κατά τη γνώμη μου, ο όρος «αισθητική οδοντιατρική» είναι παρεξηγημένος. Όλοι οι οδοντίατροι είναι αισθητικοί, καλλιτέχνες αλλά σε μερικούς οδοντιάτρους αρέσει να ασχολούνται με την αισθητική και σε άλλους με τη χειρουργική.

Νέες τεχνικές, νέα προϊόντα για την αισθητική της στοματικής και της περιστοματικής περιοχής, είναι ανάγκη, έρευνα ή προώθηση προϊόντων;
Πιστεύω ότι είναι συνδυασμός έρευνας και προώθησης προϊόντων στη δεδομένη χρονική περίοδο.

Η προσέγγιση των φοβικών ασθενών και των παιδιών, αποτελούν ιδιαίτερο κομμάτι του επιστημονικού σας ενδιαφέροντος. Σωστά; Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Εκ φύσεως είμαι πολύ υπομονετικός άνθρωπος και χαίρομαι να βοηθάω ανθρώπους με δυσκολίες και φοβίες. Μπορώ να αντιμετωπίζω αυτό το κομμάτι της οδοντιατρικής γιατί στο οδοντιατρείο μας εγώ ασχολούμαι με την οδοντική χειρουργική και ενδοδοντία, όπου το στρες είναι λιγότερο σε σχέση με του Νίκου που ασχολείται με χειρουργική και προσθετική εμφυτευματολογία.

Είστε παντρεμένη με τον κο Κρόμπα. Έχετε κοινή πορεία στην οδοντιατρική επιστήμη. Τον στηρίζετε σ’ όλες τις ανησυχίες του και τις επιδιώξεις του;
Αν τον ακολουθούσα σε όλες του τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις θα είχαμε διαλυθεί. Προσπαθώ να τον συγκρατώ σε πολλές περιπτώσεις, γιατί είναι ασυγκράτητος. Όμως όλες οι πρωτοβουλίες του που πήραμε από κοινού, τον δικαίωσαν και του έχω πολλή εμπιστοσύνη αν και δεν του το λέω όλες τις φορές!

Το επίπεδο της μόρφωσης δεν είναι καθοριστικό στοιχείο για τη συνύπαρξη δύο ανθρώπων;
Και βέβαια είναι! Μια αρμονική συνύπαρξη δύο ανθρώπων προϋποθέτει και την επικοινωνία σε πνευματικό επίπεδο. Το πρώτο μας ραντεβού με τον Νίκο το είχαμε δώσει στη βιβλιοθήκη και έκτοτε η μελέτη είναι μέρος της ζωής μας.

Υπάρχουν διαφωνίες ιατρικές και προσωπικές, με τον κο Κρόμπα κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ιατρείο; Η καθημερινότητα σας επιφυλάσσει εκπλήξεις;
Καθημερινά υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις στο ιατρείο. Είναι πολύ δύσκολη η συνύπαρξη και η συνεννοήση μεταξύ μας και αυτό γίνεται ακόμα δυσκολότερο διότι είμαστε σύντροφοι και στη ζωή. Ξέρετε, όλοι μας έλεγαν ότι συνήθως τα ζευγάρια που εργάζονται μαζί χωρίζουν και ακόμη και σήμερα συνάδελφοι μας αναρωτιούνται πως συνυπάρχουμε τόσο αρμονικά. Το μυστικό είναι ότι συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο.

Ο κος Κρόμπας είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη στο toothnews.gr ότι είστε καλύτερη οδοντίατρος απ’ εκείνον. Σας καμαρώνει και αυτό είναι δυσεύρετο μεταξύ δύο επιτυχημένων ανθρώπων…
Το ίδιο θα έλεγα κι εγώ για τον Νίκο ότι είναι δηλαδή καλύτερος από μένα. Τελικά ο καθένας είναι καλός σ’ αυτό που έχει επιλέξει και ασχολείται.

Πώς «παντρεύεται» η οικογένεια με την Οδοντιατρική; Ποιός είναι ο κερδισμένος και ποιός ο χαμένος;
Αν κάποιος είναι ο χαμένος, όπως στα περισσότερα απαιτητικά επαγγέλματα είναι η γυναίκα, η οποία εκτός των άλλων επωμίζεται και το βάρος ολόκληρης της οικογένειας. Μου αρέσει να φροντίζω την οικογένειά μου, λατρεύω τα παιδιά μου αλλά δεν ένιωσα ποτέ χαμένη, ίσως παραπάνω κουρασμένη.

Τα παιδιά σας είναι και τα δύο ιατροί. Πόσο επηρεάζει το περιβάλλον την πορεία που θα ακολουθήσει κάποιος στη ζωή του;
Ευτυχώς ή δυστυχώς το περιβάλλον και τα ερεθίσματα που δέχεται κάποιος, συμβάλλουν καθοριστικά στη μελλοντική του πορεία. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα λόγω παιδείας να δώσουμε στα παιδιά μας εφόδια που δεν είχαμε εμείς από τους δικούς μας γονείς και να τα στηρίξουμε σε κάθε τους επιλογή.

Το παρελθόν είναι η βάση για το μέλλον;
Πιστεύω ότι όταν το μέλλον γίνει παρόν, τότε μόνο μπορείς να καταλάβεις το παρελθόν. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δανός υπαρξιακός φιλόσοφος Søren Kierkegaard: “Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards”.

Πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια γυναίκα. Πίσω από μια πετυχημένη γυναίκα τι;
Θέληση, αίσθηση αυτοαξίας, δύναμη, υπομονή και πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.

Τελικά ένας άνθρωπος ξεχωρίζει δουλεύοντας τα μειονεκτήματά του ή αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά του;
Τι ωραία ερώτηση! Είμαι πεπεισμένη ότι δουλεύοντας τα πλεονεκτήματά σου μπορείς να προχωρήσεις μπροστά και κάποιες φορές τα μειονέκτηματα σου δεν πρέπει να τα αφήσεις να σε πάνε πίσω.

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να διακρίνονται σ’ αυτό με το οποίο ασχολούνται; Πχ. Εσείς ;
Η καθημερινή και συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση την αγάπη σ’ αυτό που κάνεις αλλά και προς τους συνανθρώπους μας είναι ένας δρόμος που δεν θα σε προδώσει ποτέ. Στο επάγγελμά μας οι ασθενείς καταλαβαίνουν όταν απολαμβάνεις τη δουλειά σου, όταν χαίρεσαι παρ’όλες τις πιθανές δυσκολίες και όταν θέλεις να τους βοηθήσεις να μην υποφέρουν και να έχουν όμορφα χαμόγελα.

Η οδοντιατρική συνεχίζει να σας εμπνέει. Τι στόχους έχετε για το μέλλον;
Στην καθημερινή πράξη στόχος μας είναι αφενός μεν να ενσωματώνουμε συνεχώς την ψηφιακή οδοντιατρική στα επίπεδα της ακτινολογικής απεικόνισης με τον αξονικό τομογράφο, την ψηφιακή αποτύπωση υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογίας και αφετέρου δε η δημιουργία ενός πληρέστερου ινστιτούτου επιμόρφωσης των οδοντιάτρων που θα προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Οδοντιατρική εκπαίδευση.

Ήταν και είναι για εσάς πρόκληση να είστε και να διατηρηθείτε στην κορυφή;
Ποιά κορυφή; Πολύ νωρίς με τον Νίκο καταλάβαμε πως όταν κατακτάς μια κορυφή, πίσω της κρύβεται μια άλλη, πιο ψηλή. Έτσι, δεν μπορείς να σταματάς να προσπαθείς όσο δύσκολο κι αν είναι.

Πείτε μας ονειρευτήκατε τη ζωή σας και μετά τη ζήσατε;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια με πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες αλλά με δύο υπέροχους αγαπημένους γονείς. Στόχος μου ανέκαθεν ήταν να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη, να ζω με έναν άνθρωπο που με αγαπά και με σέβεται και να είμαι επιστημονικά επαρκής. Έτσι πορεύτηκα στη ζωή μου.

Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες οδοντιάτρους που ξεκινούν καριέρα και οικογένεια;
Καταρχήν θα ήθελα να τους πω ότι η ζωή μιας γυναίκας οδοντιάτρου που θέλει να είναι επιτυχημένη σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο έχει πολλές δυσκολίες. Όμως η ικανοποίηση και οι ανταμοιβές -ηθικές και υλικές- αξίζουν με το παραπάνω όλες τις θυσίες που καλείσαι να κάνεις.

Αν ο βαρκάρης που σας περνάει απέναντι στο νησί των επιθυμιών δεν σας υποσχόταν την επιστροφή σ’ αυτόν τον κόσμο που οι επιθυμίες δεν πραγματοποιούνται πάντα, το ταξίδι θα το κάνατε;
Ναι θα το ξαναέκανα. Γιατί έχω δίπλα μου έναν υπέροχο άνθρωπο και δύο παιδιά που κάθε μέρα τα λατρεύω όλο και περισσότερο.