« Δε θέλω στο τέλος της καριέρας μου να πω ότι μπορούσα να γίνω καλύτερος και δεν έγινα »
Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
Δημήτρης Λιόλιος. Αναμφίβολα εάν συνεχίσει με αυτή την ορμή που έχει πάρει σε λίγα χρόνια το όνομά του θα είναι συνώνυμο της επιτυχίας στην οδοντοτεχνική επιστήμη.
Αλλά ξέρετε το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Είναι το γεγονός που πηγάζει από την επιτυχία του Δημήτρη Λιόλιου. Μιλάμε για την έμπνευση που θα δώσει, με την επιτυχημένη πορεία του, στους νέους οδοντοτεχνίτες εκείνους που εναγωνίως ψάχνουν μια ευκαιρία για εξέλιξη.
Γνωρίζουμε γυρνώντας κάθε εβδομάδα από σεμινάριο σε σεμινάριο ότι μακριά από την «μόδα» των μεγάλων και επιτυχημένων ονομάτων της Οδοντοτεχνικής, υπάρχει ένας …στρατός νέων παιδιών που διψούν για πρότυπα σαν και αυτούς. Δηλαδή, νέων, φιλόδοξων, διψασμένων για μάθηση, με σεβασμό στα ονόματα που έχουν αποδείξει την αξία τους στο επάγγελμα.
Ο Δημήτρης Λιόλιος μάλλον θα είναι ένας εξ αυτών των οδηγών της νέας γενιάς Οδοντοτεχνιτών που όπως χαρακτηριστικά μας είπε “Αισθάνομαι έτοιμος να προσφέρω τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορώ για τους ασθενείς μας”.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του αρέσει να είναι παρατηρητής του παρελθόντος αλλά και ενεργός δράστης του παρόντος.
Πιστεύει πολύ στην τεχνολογία αλλά δεν ασπάζεται την άποψη ότι αυτή, η τεχνολογία, θα γίνει ο νέος Θεός. Πάντα θα υπάρχει η ανάγκη του ανθρώπου να προσθέτει εκτός των άλλων την ψυχή του σε αυτό το … άψυχο αντικείμενο.
Ο κος Μιχάλης Λιόλιος, ο πατέρας του Δημήτρη τον ενέπνευσε και τον οδήγησε στην οδοντοτεχνική κι όχι στην αρχαιολογία που ο ίδιος λάτρευε.
Μεταξύ μας; Πολύ καλά κάνατε κύριε Μιχάλη!
Ο Δημήτρης Λιόλιος, ο γιος σας, προβλέπουμε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην οδοντοτεχνική. Διαθέτει μια ξεχωριστή οπτική γωνία από την οποία βλέπει τα πράγματα και πορεύεται όχι με όρους «μπορώ» αλλά με όρους αποκλειστικά “θέλω”.
Και ξέρετε, πορεύεται –απ΄ότι μας εξομολογήθηκε όχι για να ακολουθήσει την επιστήμη αλλά για να την προεκτείνει αφού άλλωστε τόσο πολύ την αγαπά.
Δημήτρη είσαι ένας νέος άνθρωπος που έχει προλάβει να κάνει πολλά πράγματα εντός και εκτός Ελλάδος όσο αφορά την οδοντική τεχνολογία. Από που πηγάζει αυτή η non stop δραστηριότητα;
Αυτή η non stop δραστηριότητα όπως την αναφέρετε, πηγάζει από την επιθυμία μου να γίνω όσο καλύτερος μπορώ και να προσλάβω όση περισσότερη γνώση είναι δυνατόν.
Ήθελες πάντα αυτό το επάγγελμα ή σε επηρέασε κάποιος;
Το να ακολουθήσω το επάγγελμα ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο από το γεγονός ότι περνούσα στο εργαστήριο τα καλοκαίρια μου μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία και από τα 11 μου ήμουν εργαζόμενος εκεί ! Σαφώς και η επιρροή μου ήταν ο πατέρας μου. Το επάγγελμα δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή όταν ήμουν μικρός μιας και ονειρευόμουν να γίνω…αρχαιολόγος !!! Αλλά γρήγορα όταν άρχισα να καταλαβαίνω περισσότερα σχετικά με το επάγγελμα, με κέρδισε.
Υποστηρίζεις την ψηφιακή τεχνολογία. Είσαι “παρόν” σε ότι καινούριο από πλευράς εξοπλισμού και υλικού εμφανιστεί. Πόσο δύσκολο είναι να ακολουθείς τις εξελίξεις;
Το να ενημερώνεται κανείς και να ακολουθεί τις εξελίξεις, είναι κάτι σχετικά εύκολο στις μέρες μας. Η αμεσότητα στην πληροφορία που μας προσφέρει το διαδίκτυο είναι κάτι ανεκτίμητο κατά την γνώμη μου. Θυμάμαι πολύ καλά την όχι και τόσο μακρινή εποχή που η πληροφορία δεν ήταν τόσο άμεση και εύκολη και περιορίζονταν σε κάποια περιοδικά, τις εκθέσεις και τα σεμινάρια. Το αν θα ακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις έχει να κάνει με το μοντέλο λειτουργίας του εργαστηρίου του. Γενικά είμαι υπέρ στις καλά υπολογισμένες επενδύσεις κι όχι το να ακολουθούμε την οιαδήποτε ”μόδα”.
Ζείς και εργάζεσαι στην Κρήτη. Θεωρείς οτι η απόσταση εμποδίζει κάποιον να συμμετέχει και να ενημερώνεται για τα Οδοντιατρικά – Οδοντοτεχνικά δρώμενα ;
Νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Σίγουρα, η απόσταση δεν βοηθάει στο να παρακολουθεί κανείς τα πάντα αλλά ίσως είναι και ένας τρόπος για να είμαστε πιο επιλεκτικοί ως προς τι θα παρακολουθήσουμε. Έτσι κι αλλιώς, και οι συνάδελφοι από την Αθήνα δεν νομίζω ότι παρακολουθούν όλα όσα γίνονται, είναι ανθρωπίνως αδύνατον.
Τελικά τι λες ότι συμφέρει;
“Πρώτος στο χωριό ή δεύτερος στην πόλη¨;
Ξέρετε δεν πιστεύω σε πρωτιές. Πιστεύω ότι πρέπει κανείς να γίνει ο καλύτερος που μπορεί να γίνει. Άλλωστε εδώ που τα λέμε ποιος μπορεί να καθορίσει ποιος είναι πρώτος ή δεύτερος σε κάτι μη μετρήσιμο όπως είναι η οδοντική τεχνολογία; Ο καθένας έχει τα κριτήρια του και τελικός κριτής είναι οι συνεργάτες μας και κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι αυτοί και οι ασθενείς μας.
Με τον ανταγωνισμό πως τα πάς; Σε φοβίζει ή σε πεισμώνει; Ποιον θεωρείς ανταγωνιστή;
Τον ανταγωνισμό τον θεωρώ απαραίτητο γιατί δεν μας αφήνει ποτέ να εφησυχάζουμε. Ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα μας ωθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Ανταγωνιστής είναι κάποιος που ενδεχομένως θα διάλεγαν οι συνεργάτες μου. Οπότε υποθέτω κάποιος που θα τους προσέφερε παρόμοιες υπηρεσίες και προϊόν με εμένα.
Που θέλεις να φτάσεις σαν οδοντικός τεχνολόγος;
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Θέλω να φτάσω μέχρι εκεί που μπορώ. Δεν θέλω στο τέλος της καριέρας μου να πω ότι μπορούσα να γίνω καλύτερος και δεν έγινα. Τους επόμενους στόχους μου δεν τους ξέρω ακόμα ακριβώς !
Ποιοι τεχνίτες παρακολουθώντας τους σε έχουν κάνει καλύτερο και εμπειρότερο;
Απ’ όλους τους άξιους συναδέλφους που έχω παρακολουθήσει έχω κερδίσει πράγματα κι έχω ενσωματώσει στο προσωπικό μου στυλ συμβουλές και τεχνικές. Δεν θα μπορούσα να αναφερθώ ξεχωριστά γιατί είναι πάρα πολλοί αλλά αν έπρεπε να αναφέρω τις βασικές μου επιρροές μου, πρώτος απ’ όλους ο πατέρας μου Μιχάλης Λιόλιος που μου έδωσε σωστές βάσεις για το επάγγελμα. Μετά ο Γιώργος Ιωάννου που το εργαστήριο του υπήρξε μεγάλο σχολείο τα χρόνια που ήμουν στην Αθήνα, ο Ηλίας Ψαρρής που ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος στα κεραμικά και φυσικά ο Νώντας Βλαχόπουλος.
Αλήθεια πώς θα ήθελες να σε αποκαλούν όταν μιλάνε για εσένα; Ένα καλό παιδί, ένας καλός τεχνίτης, ένας σοβαρός επαγγελματίας ή κάτι άλλο;
Σε νοιάζει η γνώμη των άλλων;
Θα ήθελα να λένε ότι είμαι καλός άνθρωπος και ένας σωστός επαγγελματίας. Τώρα με ρωτάτε έαν με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων; Σας απαντώ ευθέως, με ενδιαφέρει περισσότερο η γνώμη των ανθρώπων που με γνωρίζουν και συνεργάζονται μαζί μου.
Τελικά ποια είναι η αδυναμία σου; Ο πάγκος, ο Η/Υ και οι ψηφιακές επιλογές ή τα hands on και οι εισηγήσεις ;
Ένας συνδυασμός της ψηφιακής τεχνολογίας με τον πάγκο! Σαφώς και απολαμβάνω τις παρουσιάσεις και τις επιδείξεις αλλά σίγουρα δεν είναι αυτοσκοπός.
Τι θα συμβούλευες ένα νέο οδοντικό τεχνολόγο που μόλις πήρε το πτυχίο του;
Θα τον συμβούλευα να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή και να μην απογοητεύεται εύκολα. Να αγαπάει την δουλειά μας. Μόνο έτσι νομίζω ότι μπορεί κανείς να κάνει καριέρα σε ένα επάγγελμα σαν το δικό μας.
Όσο περνά ο καιρός γίνεσαι πιο απόλυτος ή πιο επιλεκτικός;
Νομίζω ότι και πάλι θα απαντήσω διπλωματικά και θα πω και τα δύο! Όσο μεγαλώνει η εμπειρία κάποιου σε έναν τομέα, γίνεται και πιο επιλεκτικός και σε κάποια πράγματα απόλυτος. Αλλά πάντα πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και όχι δογματικοί
Πρόσφατα παντρεύτηκες και πολύ πιο πρόσφατα έχασες ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Αυτές οι εναλλαγές της ζωής σε “προσγειώνουν” στην αλήθεια;
Η ζωή έχει και χαρές και λύπες, είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα. Αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων είναι που της προσδίδει το στοιχείο του απρόβλεπτου και την κάνει συναρπαστική. Δεν έχω σκεφτεί τι δεν θα ήθελα να μου τύχει, ξέρω όμως τι θα ήθελα.
Θα ήθελα λοιπόν η οικογένεια μου αλλά και τα αγαπημένα μου πρόσωπα να έχουν πρώτα απ΄όλα υγεία και μετά τύχη.
Τέλος εύχομαι το επάγγελμα μας να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προοδεύει, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες που μπορούμε για τους ασθενείς μας
Ευχαριστώ για το χρόνο σου.