Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου

« Στο 23ο Συμπόσιο θα παρουσιαστεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο επίκαιρο και διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της ανάπλασης μαλακών και σκληρών ιστών της στοματικής κοιλότητας »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Ο κύριος  Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, είναι ένας άνθρωπος που μεταδίδει θετική ενέργεια από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίζεις, μια δραστήρια προσωπικότητα,  που ταιριάζει απόλυτα να βρίσκεται στο τιμόνι – προφίλ της Εταιρείας Οδοντοστοματικής  Ερεύνης.

Η διοργάνωση του 23ου Συμποσίου, είναι  μια πρόκληση για εκείνον αλλά όπως θα διαπιστώσετε όσοι θα παραβρεθείτε, ήταν μια συλλογική δουλειά με έναν «αυστηρό» πρόεδρο.

Ο κύριος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης, μίλησε στο toothnews για την προετοιμασία, τους στόχους, το πρόγραμμα και τους ομιλητές του 23ου Συμποσίου.

Το Συμπόσιο θα γίνει στην Αθήνα 23-24 Σεπτεμβρίου 2022 στο  Ξενοδοχείο Royal Olympic με θέμα «Πρόοδος στην Ανάπλαση».

Ποιο θα είναι το βασικό μήνυμα του 23ου Συμποσίου;    

Μετά από 40 και πλέον χρόνια ευρείας χρήσης των οδοντικών εμφυτευμάτων οι επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις αποτελούν τη θεραπευτική λύση εκλογής για όλο και μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Είναι πλέον απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροβιότητα αυτών των αποκαταστάσεων αλλά και την καλύτερη αισθητική τους απόδοση είναι η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας υγιών μαλακών και σκληρών ιστών. Αποτέλεσμα αυτής της γνώσης είναι η ανάγκη εφαρμογής αναπλαστικών τεχνικών για την επαύξηση των ιστών που πρόκειται να φιλοξενήσουν ή να πλαισιώσουν την επιεμφυτευματική ή τη συμβατική προσθετική εργασία.

Σκοπός του 23ου Συμποσίου της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης, είναι να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις στο τόσο σημαντικό πλέον και επίκαιρο αντικείμενο της ανάπλασης ιστών της στοματικής κοιλότητας, προκειμένου να κατανοηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που σχετίζονται με την ανάπλαση τόσο των σκληρών όσο και των μαλακών ιστών, να εκθέσει τους παρακολουθούντες συναδέλφους σε καθιερωμένες και νέες χειρουργικές προσεγγίσεις και, τέλος, να τους εξοικειώσει με τη χρήση καινοτόμων βιοϋλικών.

Πιστεύετε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας στην οδοντιατρική και η συνεχής εμφάνιση νέων βιοϋλικών οδηγούν στην διαρκή επιμόρφωση; Πολλές φορές μάλιστα την επιβάλουν;  

Αυτό είναι βέβαιο και ισχύει για όλα τα επιμέρους αντικείμενα της Οδοντιατρικής. Η δια βίου μάθηση και επαγγελματική επιμόρφωση είναι ο μόνος τρόπος ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην επιστήμη μας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαρκούς βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχουμε στους ασθενείς μας. Όποιος δεν ακολουθήσει τον δρόμο αυτό είναι επιστημονικά και επαγγελματικά καταδικασμένος.

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι η Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης, ήταν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα στην επιστημονική ενημέρωση και επαγγελματική επιμόρφωση των οδοντιάτρων, με τεχνογνωσία, εμπειρία και παράδοση που πλέον ξεπερνά τα 76 έτη. Μάλιστα, το επιστημονικό έργο και η προσφορά της στην άνοδο του επιπέδου της οδοντιατρικής στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί με πολλούς τρόπους, με αποκορύφωμα τιμής τη Βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών το 1996.

Φέτος παρατηρούμε το πρόγραμμα του συνεδρίου και διαπιστώνουμε πως έχετε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην βιολογία της στοματικής κοιλότητας. Αυτό συνέβη γιατί οι εμφυτευματικές εργασίες έχουν γίνει καθημερινότητα;  

Το ότι οι επιεμφυτευματικές εργασίες έχουν γίνει καθημερινότητα είναι αδιαμφισβήτητο. Πέραν αυτού όμως, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τις τελευταίες δεκαετίες ο ταχύτερα εξελισσόμενος τομέας της οδοντιατρικής επιστήμης και ανάλογη είναι η πρόοδος στις δυνατότητες ανάπλασης ιστών, με τεράστιο αριθμό εργασιών να δημοσιεύονται ετησίως.

Εκτός από την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και τη συνεχή παρουσίαση νέων βιοϋλικών που αναφέρατε νωρίτερα, η βαθύτερη γνώση της βιολογίας των ιστών και των μηχανισμών επούλωσης, οδηγούν στην τροποποίηση καθιερωμένων και την εμφάνιση νέων τεχνικών ανάπλασης, επεκτείνοντας διαρκώς τα όριά μας. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι ο κλινικός οδοντίατρος έχει πρόσθετα εργαλεία στη διάθεσή του, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να επιμορφώνεται συνεχώς.

Μ’ αυτό ακριβώς ως στόχο έγινε η επιλογή του θέματος του 23ου Συμποσίου της Εταιρείας μας.

Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη δομή του Συμποσίου;

Το κυρίως επιστημονικό πρόγραμμα του Συμποσίου αποτελείται από εισηγήσεις, οι οποίες πλαισιώνονται από πρακτικές ασκήσεις (hands-on workshop). Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση με τη συμμετοχή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον οδοντιατρικό χώρο.

Το επίπεδο του επιστημονικού προγράμματος είναι υψηλότατο, όπως μαρτυρούν τα ονόματα των ομιλητών, που είναι όλοι άριστοι και έμπειροι ειδικοί. Κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου θα είναι ο καθηγητής της Περιοδοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φοίβος Μαδιανός, ο οποίος θα αναπτύξει διεξοδικά το θέμα «Εξελίξεις στην αναπλαστική χειρουργική του περιοδοντίου».

Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στην έρευνα και την κλινική εφαρμογή υλικών και τεχνικών ανάπλασης ιστών.

Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθούν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία Prof. Daniel Thoma, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντύσελντορφ στην Γερμανία Prof. Daniel Rothamel. Επίσης, εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν τρεις εκλεκτοί Έλληνες συνάδελφοι: ο γναθοπροσωπικός χειρουργός κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, ο επίσης γναθοπροσωπικός χειρουργός κ. Γεώργιος Βήλος και ο χειρουργός στόματος κ. Χρήστος Τσάμης.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Συμποσίου με τους τίτλους των εισηγήσεων βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συμποσίου: www.dentalproodos.gr

Καλή η θεωρία αλλά η Οδοντιατρική είναι πράξη. Μιλήστε μας για τα πρακτικά σεμινάρια που θα γίνουν. 

Όπως σας ανέφερα, πέραν των εισηγήσεων, θα πραγματοποιηθούν και τρεις πρακτικές ασκήσεις (hands-on workshop), που από μόνες τους αποτελούν πολύ ισχυρούς λόγους για να εγγραφεί κάποιος στο 23ο Συμπόσιο.

Στα workshop εκπαιδευτές θα είναι ο Prof. Daniel ThomaModern soft tissue management applying soft tissue substitutes at dental implant sites»), ο Prof. Daniel RothamelNext generation GBR: Modified block and shell technique and hyaluronic-acid stabilized bovine bone grafts») και ο κύριος Χρήστος ΤσάμηςΗ διαχείριση εκτεταμένων οστικών ελλειμμάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών»).

Σπάνια έχουμε την ευκαιρία για πρακτική άσκηση από τόσο υψηλού επιπέδου εκπαιδευτές χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό! Oι συνάδελφοι που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πρακτικές αυτές ασκήσεις θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά και θα εξασκηθούν σε σύγχρονες αναπλαστικές τεχνικές και τη χρήση νέων, πολλά υποσχόμενων βιοϋλικών ανάπλασης μαλακών και σκληρών ιστών από αυτούς τους τρεις πολύ έμπειρους κλινικούς. H εξοικείωση, μέσω των hands-on workshop, με τη χρήση αυτών των βιοϋλικών που προάγουν την ανάπλαση θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να τα εφαρμόσουν στα ιατρεία τους.

Η θεματολογία του Συμποσίου απευθύνεται μόνο στους κλινικούς ή σε όλες τις ειδικότητες της οδοντιατρικής;  

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα του Συμποσίου είναι αρκετά εξειδικευμένο. Επομένως, απευθύνεται κατεξοχήν στους κλινικούς που είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ανάπλαση των ιστών και θέλουν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στο χώρο αυτό, να ενσωματώσουν νέες τεχνικές στην κλινική πράξη τους και να προσθέσουν νέα βιοϋλικά στη φαρέτρα τους.

Απευθύνεται όμως και στους συναδέλφους που επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο αυτό και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βασικές θεωρητικές γνώσεις, να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες ανάπλασης που υπάρχουν σήμερα και τους αντίστοιχους περιορισμούς όπως και να εκπαιδευτούν πρακτικά σε απόλυτα σύγχρονες τεχνικές, ώστε με αυτοπεποίθηση να εισαγάγουν την ανάπλαση ιστών στην κλινική πράξη τους.

Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι το Συμπόσιο δεν θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο και για όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους, που είτε ασκούν όλο το φάσμα της οδοντιατρικής ή είναι εξειδικευμένοι, ακόμα και αν η ειδίκευσή τους δεν σχετίζεται άμεσα με τα οδοντικά εμφυτεύματα, οι συνάδελφοι αυτοί θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους και έτσι να προσφέρουν στους ασθενείς τους βελτιωμένα και πληρέστερα σχέδια θεραπείας, τα οποία και θα μπορούν να υλοποιούν σε συνεργασία με συναδέλφους εξειδικευμένους στην ανάπλαση ιστών.

Είμαστε προ των πυλών του Συμποσίου. Πώς σας φάνηκε η όλη διαδικασία της διοργάνωσής του;

Η προετοιμασία ενός διήμερου συμποσίου υψηλού επιπέδου είναι μία πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία, γι’ αυτό και αποτελεί πρόκληση. Παρόλα αυτά, η διαδικασία διοργάνωσης του 23ου Συμποσίου κύλησε πολύ ομαλά χάρη στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων και ομάδων και της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους. Καταρχήν, της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου, η οποία αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο της Εταιρείας μας Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Φώτη Τζέρμπο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κυρία Άννα Λαγού (Περιοδοντολόγο) και κύριο Γιάννη Διαμάντη (Χειρουργό Στόματος) κι εμένα, που είχαμε την πολύτιμη υποστήριξη της γραμματέως της Εταιρείας κύριας Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Κατά δεύτερο λόγο, των χρυσών χορηγών, δηλαδή των εταιρειών Δημήτριος Μαυραειδόπουλος, Arriani Pharmaceuticals, Sadent και Southern Implants, που συνεισέφεραν σημαντικά στην οργάνωσή του και υποστηρίζουν σταθερά τις προσπάθειες της Εταιρείας μας και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Επίσης, της εταιρείας διοργάνωσης Everest Travel and Congresses, με την οποία έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές και στο παρελθόν και έχει αποδείξει την αξιοπιστία της.

Τέλος, πολλών άλλων ανθρώπων και εταιρειών που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διοργάνωση και πραγματοποίηση του Συμποσίου, όπως για παράδειγμα των ανθρώπων του ξενοδοχείου Royal Olympic Athens, που θα μας φιλοξενήσει, με τους οποίους έως τώρα η συνεργασία είναι επίσης άριστη.

Εν όψει του επερχόμενου Συμποσίου σας, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους συναδέλφους σας ώστε δηλώσουν συμμετοχή;

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω το εξαιρετικά χαμηλό κόστος συμμετοχής τόσο στο Συμπόσιο όσο και στις πρακτικές ασκήσεις, ειδικά για εκδήλωση αυτού του επιπέδου και όσα έχει να προσφέρει. Το χαμηλό κόστος συμμετοχής αποτελεί αρχή της Εταιρείας μας εδώ και πολλά χρόνια, καθότι είμαστε μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός και ο σκοπός μας είναι, βάσει του καταστατικού μας, η προαγωγή της οδοντιατρικής επιστήμης και η συνεχής επιστημονική ενημέρωση των οδοντιάτρων. Φυσικά, έχει προβλεφθεί ακόμα χαμηλότερο κόστος συμμετοχής για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Εκτός αυτού, με τις προεγγραφές, δηλαδή εγγραφές μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου με προνομιακή τιμή, παρέχεται και η συμμετοχή σε κλήρωση για μία συσκευή αεροστίλβωσης MyLunos Powder jet handpiece Set Pro της Dürr αξίας 1.780 €.

Επίσης, το 23ο Συμπόσιο, όπως όλες οι επιστημονικές εκδηλώσεις της Εταιρείας μας, μοριοδοτείται από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Θεμάτων (ΙΕΘΕ) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, οφείλω να αναφέρω ότι η πανδημία και η εμπειρία διαχείρισής της τα τελευταία δυόμιση χρόνια μας έχουν διδάξει πολλά. Όσο κι αν η πανδημία δείχνει να βρίσκεται σε φθίνουσα φάση, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Οι συνάδελφοι, που επιθυμούν άλλα είναι επιφυλακτικοί και ίσως διστάζουν να εγγραφούν και να προσέλθουν σε ένα δια ζώσης Συμπόσιο λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα επιπλέον μέτρα που πιθανώς να επιβληθούν την περίοδο του Συμποσίου, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Με ποιους τρόπους μπορούν οι συνάδελφοί σας να εγγραφούν στο 23ο Συμπόσιο;

Πολύ πρακτική ερώτηση. Οι συνάδελφοι μπορούν, αφού ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Συμποσίου www.dentalproodos.gr, να εγγραφούν είτε καλώντας στα τηλέφωνα 210 7780671 ή 210 7716671 (12.00-17.00) ή στέλνοντας e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση eoe@otenet.gr. Ως προς τους τρόπους πληρωμής, υπάρχει ποικιλία δυνατοτήτων, δηλαδή με μετρητά, μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Σε ποιους άξονες έχετε δομήσει την επιτυχία της διοργάνωσης;

Προσβλέπουμε σε ένα πολύ επιτυχημένο Συμπόσιο και αυτό βασίζεται στους εξής πυλώνες:

  • Θέμα επίκαιρο και συναρπαστικό, με ταχύτατες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις
  • Πολύ δυνατό επιστημονικό πρόγραμμα, καταξιωμένοι και κορυφαίοι ομιλητές και εκπαιδευτές
  • Κλινικά χρήσιμες πρακτικές ασκήσεις
  • Προσιτό κόστος συμμετοχής
  • Εύκολα προσβάσιμος και όμορφος τόπος διεξαγωγής
  • Μοριοδότηση από το ΙΕΘΕ
  • Συνολικά, υψηλού επιπέδου επαγγελματική επιμόρφωση, στα πρότυπα που διατηρεί η Εταιρεία Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης επί δεκαετίες.

Τελικά, το Συμπόσιο αυτό θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να συνδυάσουμε την επιστημονική ενημέρωση με την κοινωνική συνεύρεση σε ασφαλείς συνθήκες, που επίσης μας έχει λείψει.

Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους τους συναδέλφους στο 23ο Συμπόσιο της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης και θα σας περιμένουμε στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου για ένα διήμερο όπου θα παρουσιαστεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο επίκαιρο και διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της ανάπλασης μαλακών και σκληρών ιστών της στοματικής κοιλότητας.