Κούρνια Ελένη

« Πιστεύω ότι γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη του επαγγελματία για ψηφιοποίηση »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Είναι σχεδόν απίθανο να μη σε κερδίσει όταν τη γνωρίζεις. Μάλλον επειδή δεν αγωνιά να είναι αρεστή. Άλλωστε, η Ελένη Κούρνια έχει τον δικό της αέρα.

Απ’ όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρείας DENTICA με τον σύζυγό της κο Νίκο Ορφανό, ένα διακριτικό φίνο άρωμα έχει κατακλύσει τον χώρο της Οδοντιατρικής.

Νομίζω ότι ζει πλέον όπως θαύμαζε να ζει. Και δεν είναι που το λέει. Το καταλαβαίνεις αμέσως. Ιδιαιτέρως τους τελευταίους μήνες που αξίως κατέκτησε έναν σπουδαίο τίτλο, της μητέρας.

Συστήνεται με χαμόγελο, όπως άλλωστε έκανε και κάνει ο μέντορας της ο κος Ιωάννης Κούρνιας! Είναι ο εαυτός της πάντα, αδιαφορώντας ποιος είναι απέναντί της. Έχει μια συνδυαστική οπτική για τα δρώμενα στο οδοντιατρικό χώρο που θες δεν θες γεμίζεις αισιοδοξία.

Κυρίες και κύριοι η κα. Ελένη Κούρνια παίρνει την σκυτάλη των συνεντεύξεων στο toothnews.gr και είμαι πολύ ευχαριστημένη που μίλησα μαζί της.

Κα Κούρνια πείτε ένα μήνυμα για τη DENTAL 2018
Μετά τον Χειμώνα έρχεται πάντα η Άνοιξη! Η Ελληνική κοινωνία βίωσε μια πρωτοφανή και παρατεταμένη οικονομική βαρυχειμωνιά που και στον κλάδο μας δημιούργησε μια κατάσταση αμηχανίας στους πελάτες με άμεση αντανάκλαση στις δραστηριότητές μας. Ας είμαστε αισιόδοξοι και ας ελπίσουμε ότι η Άνοιξη αυτή που έρχεται θα οδηγήσει στην Άνοιξη της οικονομίας και που είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μπροστά μας. Με αυτά το δεδομένα πρέπει να ατενίζουμε την νέα σεζόν πάντα αισιόδοξα.

Δραστηριοποιήστε σε μια επιτυχημένη, διαχρονική εταιρεία, οικογενειακή. Πόσο εύκολο είναι αυτό ή πόσο δύσκολο;
Εύκολο γιατί η εταιρεία είναι ήδη καταξιωμένη στο χώρο, δύσκολη όμως ως προς το να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φυσικά στόχος είναι να επεκταθεί. Η εταιρεία ήταν οικογενειακή και συνεχίζει να είναι, δεδομένου ότι έχουμε αναλάβει τη διαχείρισή της μαζί με το σύζυγό μου  Νίκο Ορφανό που, ως μηχανολόγος, έχει εξαιρετική αντίληψη των μηχανημάτων με τα οποία ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά. 

Υποστηρίζετε την ψηφιακή τεχνολογία, την ρομποτική οδοντιατρική ότι πιο σύγχρονο.  Πόσο έδαφος κερδίζουν οι εξελίξεις αυτές στο χώρο;
Οι εξελίξεις αυτές κερδίζουν έδαφος κάθε μέρα.  Γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη του επαγγελματία για ψηφιοποίηση σε ένα κόσμο όπου τα πάντα σχεδόν είναι ηλεκτρονικά!  Ειδικά στη ρομποτική οδοντιατρική, η τάση είναι το ενδοστοματικό ή το σκάνερ εκμαγείων στο οποίο διαθέτουμε πολύ μεγάλη εμπειρία.  Εγώ προσωπικά, απασχολούμαι 12 χρόνια με τα συστήματα αυτά και βλέπω πως στο επόμενο διάστημα θα έχουν μπει σε πάρα πολλά ιατρεία και εργαστήρια. Πιστεύω πως μελλοντικά οι ασθενείς θα ζητούν από τον οδοντίατρό τους να πάρει ψηφιακό και όχι αναλογικό αποτύπωμα.

Τι κρατήσατε από τον Γιάννη Κούρνια όταν αναλάβατε ένα τόσο υπεύθυνο πόστο στην εταιρεία. Πείτε μας ένα καλό κι ένα άσχημο.
Έχω κρατήσει μόνο τα καλά (γέλια)!!!

Η Ελένη Κούρνια  παραμένει ανεξάρτητη και προσπαθεί να ικανοποιεί τις φιλοδοξίες της ή συμβιβάζεται;
Θεωρώ ότι πάντα προσπαθώ να είμαι ανεξάρτητη και να μη συμβιβάζομαι εύκολα.  Ωστόσο, ορισμένες φορές το να συμβιβαστείς μπορεί να είναι και θετικό, γιατί έτσι, ενώ ανέχεσαι μια κατάσταση, ο χρόνος περνά επιτρέποντάς σου να αξιολογήσεις καλύτερα τα δεδομένα που έχεις.  Με αυτό τον τρόπο μελλοντικά, λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις.

Ποιο από τα προϊόντα που αντιπροσωπεύετε σας ανταμείβει για την επιλογή του και το υποστηρίζετε;
Όλα τα προϊόντα μας έχουν προχωρήσει σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας και αυτό μας ανταμείβει καθημερινά, δε μπορώ όμως να κρύψω την αδυναμία μου στα scanners και στις συσκευές laser.  Τα προϊόντα αυτά, απαραίτητα πλέον για κάθε σύγχρονο επαγγελματία, είναι η τελευταία λέξη στον κλάδο μας και οι ασθενείς εντυπωσιάζονται ιδιαίτερα όταν ο οδοντίατρος ή οδοντοτεχνίτης τα χρησιμοποιεί.  Τα scanners SIRONA είναι τα πιο δημοφιλή διεθνώς, με 33 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης του εργοστασίου που συνεχίζει δυναμικά.  Πρόσφατα, με τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία μας με τον κορυφαίο κατασκευαστή Laser παγκοσμίως, το εργοστάσιο BIOLASE Αμερικής, προσφέρουμε την τελευταία λέξη της σχετικής τεχνολογίας στα ιατρεία.

Τι να περιμένουμε από την DENTICA στο εξής;  
Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο και να προσφέρουμε σύγχρονες λύσεις στους πελάτες μας.  Το εργοστάσιο SIRONA, του οποίου είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι στην Ελλάδα, συνεχίζει την έρευνα και ανάπτυξη με αποτέλεσμα τα προϊόντα του να είναι καινοτόμα και να εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες στο ιατρείο και το εργαστήριο.  Εμείς, στη DENTICA συνεχίζουμε πάντα την έρευνα αγοράς με στόχο να αφουγκραζόμαστε τις μελλοντικές επιθυμίες του κοινού.  Ως προς αυτό το σκοπό, εντάξαμε στη γκάμα των προϊόντων μας τον 3D Printer του εργοστασίου FORM LABS Αμερικής, δίνοντας τη δυνατότητα στα ιατρεία και τα εργαστήρια για ποικίλες εκτυπώσεις (ορθοδοντικό και χειρουργικό νάρθηκα, εκμαγεία, οδοντοστοιχίες κλπ).  Ήδη το προϊόν αυτό κερδίζει έδαφος και έχουμε εξαιρετικά σχόλια από τους πελάτες μας.

Ποιον επιχειρηματία θαυμάζετε εκτός από τον Γιάννη Κούρνια και γιατί; 
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον άλλον, γιατί είναι πάντα το πρότυπό μου και ο καλύτερος δάσκαλος.  Θαυμάζω απεριόριστα όμως και το σύζυγό μου, Νίκο Ορφανό, με τον οποίο έχουμε αναλάβει πλέον την εταιρεία και προσπαθούμε να κρατούμε τις υπηρεσίες μας σε ένα υψηλό επίπεδο.

Ποια θεωρείτε προβλήματα στο κλάδο σας, που δεν βοηθούν την ανάπτυξη . Το θέμα είναι η οικονομία,  ο ανταγωνισμός , οι συμπεριφορές…
Νομίζω πως ο ανταγωνισμός δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα, αρκεί να είναι ευγενής και να διατηρείται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.  Για τα προβλήματα στην οικονομία μας δε θέλω να προσθέσω κάτι περισσότερο από όσα είναι ήδη γνωστά, ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ από τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις, τη φορολογία και την εν γένει κατάσταση στην πολιτική σκηνή.

Πώς όμως τα καταφέρνετε, κυρία Κούρνια και είστε συγχρόνως και ερμητική και μια οικεία φυσιογνωμία;
Δε θα έλεγα ότι είμαι ερμητική!  Ίσως για όσους δε με γνωρίζουν καλά, όμως γενικά θεωρώ ότι είμαι οικεία φυσιογνωμία, ανοιχτή σε όλους αλλά και σοβαρή εκεί που πρέπει.

Ποιο κομμάτι της ζωής σας υπήρξε τόσο καθοριστικό, που χωρίς αυτό δεν θα ήταν έτσι όπως είναι σήμερα η ζωή σας;
Σαφώς η γέννηση του υιού μας, άλλαξε πολύ τη ζωή μας, που είναι γεμάτη πλέον από περισσότερα χαμόγελα και αισιοδοξία.  Εξάλλου, όταν ακούς και μιλάς για χαμόγελα όλη μέρα, δεν πρέπει να νιώθεις το ίδιο ευχάριστα και μέσα σου;