Ιωάννης Μελακόπουλος

« Η ΣΕΕ είναι ανοικτή σε νέα μέλη, τα οποία θα συμμετέχουν ενεργά στις επιστημονικές της εκδηλώσεις και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του προγράμματος των σεμιναρίων »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Το «ξεκλείδωμα» της προσωπικότητας ενός συνεντευξιαζόμενου είναι παλιά, γνωστή, αποτελεσματική τεχνική και αποτελεί το προοίμιο μιας έξυπνης, ωραίας και ενδιαφέρουσας συνέντευξης.

Παρόλο λοιπόν που κατέχω καλά το πώς να το κάνω, παρόλο που γνώριζα εκ των προτέρων ποιόν είχα να «αντιμετωπίσω» – άρα είχα προετοιμαστεί καταλλήλως – οφείλω να ομολογήσω ότι ο γναθοχειρουργός κύριος Ιωάννης Μελακόπουλος – πρόεδρος της Στοματολογικής Εταιρείας – με δυσκόλεψε αρκετά.

Κι αυτό γιατί βρήκα μπροστά μου μια έντονη προσωπικότητα που έχει αποφασίσει να μιλά κυρίως με έργα και να αποστρέφεται τους επαίνους.

Εάν λοιπόν κατάφερα να τον «ξεκλειδώσω» δεν είμαι απολύτως σίγουρη, είμαι όμως πεπεισμένη ότι η συνέντευξη που ακολουθεί είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αρκετά εξομολογητική, άκρως κατατοπιστική γιατί όταν ο κύριος Μελακόπουλος μιλά έχει πάντα κάτι σημαντικό να πει.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο toothnews.gr o γνωστός γναθοχειρουργός μίλησε για όσα τον προβληματίζουν στο χώρο της οδοντιατρικής, την digital εποχή της οδοντιατρικής, την πορεία και την εξέλιξη της Στοματολογικής Εταιρείας, το επερχόμενο συνέδριο του Σεπτεμβρίου κι έκανε απολογισμό της προεδρίας του στο τιμόνι της επιστημονικής εταιρείας.

Τόνισε τη σημασία της παρουσίας των συνεργατών του στη πορεία του και την ύπαρξη της μέντοράς του στην επιστημονική του ζωή.

Τόλμησε και κατόρθωσε αυτό που ονειρευόταν: Να είναι χρήσιμος στην επιστήμη που υπηρετεί και αυτό αποδεικνύεται από το κλινικό και ερευνητικό ενδιαφέρον του.

Κύριε πρόεδρε πείτε μας το σκοπό της ύπαρξης της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Σκοπός της Στοματολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΣΕΕ) είναι η προαγωγή της οδοντιατρικής επιστήμης και η επιστημονική καλλιέργεια των μελών της και των Οδοντιάτρων γενικότερα, καθώς και η ανάπτυξη σχέσεων με ομοειδή Επιστημονικά Σωματεία και Οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι η πρώτη επιστημονική εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1937, από 19 διακεκριμένους συναδέλφους και είναι μέλος της Federation Dentaire Internationale από το 1955.Το 1996 η ΣΕΕ βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το κοινωνικό και επιστημονικό της έργο. Το έργο της είναι συνεχές και πολυεπίπεδο.

Η ΣΕΕ, με εξαίρεση την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, προσπαθεί να διατηρήσει μια συνέχεια στις επιστημονικές της δραστηριότητες. Η κληρονομιά που έχουμε δεν μας επιτρέπει την ασυνέχεια του επιστημονικού μας προγράμματος. Γι’ αυτό, διοργανώνονται ετησίως Ημερίδες, Πρακτικά Σεμινάρια, Συνέδριο, εκδίδεται το περιοδικό Στοματολογία και από το 2011 διεξάγονται Σεμινάρια εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning). Ήδη διοργανώνεται το 56ο Ετήσιο Συνέδριο και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας το πρώτο τεύχος του 76ου τόμου του περιοδικού Στοματολογία.

Οι άλλες αντίστοιχες Στοματολογικές εταιρείες (Βορείου Ελλάδος, Κρήτης, Θεσσαλίας) τι σχέση έχουν μαζί σας.
Όταν ιδρύθηκε η ΣΕΕ, το 1937, υπό την ονομασία Στοματολογία καλύπτονταν όλα τα γνωστικά αντικείμενα της Οδοντιατρικής επιστήμης και το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν πολύ αργότερα και άλλες εταιρείες, όπως αυτές της Βορείου Ελλάδος, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, με τις οποίες έχουμε κατά καιρούς συνεργαστεί.

Διανύετε πολλά χρόνια λειτουργίας από την ίδρυση της Εταιρείας. Είστε η πρώτη που ιδρύθηκε,  πως διαχωρίζεστε από τις άλλες επιστημονικές εταιρείες οι οποίες ομολογουμένως είναι πάρα πολλές.
Στην ουσία δεν επιθυμούμε να διαχωριστούμε από καμιά Εταιρεία, είναι όντως όπως λέτε πολλές, κάποιες παλαιότερες και πολύ περισσότερες νεοϊδρυθείσες. Κάθε Εταιρεία διοργανώνει το πρόγραμμά της με βάση τους στόχους της.

Οι σχέσεις της ΣΕΕ με τις άλλες Εταιρείες είναι πολύ καλές και όπως ήδη αναφέρθηκε διοργανώνουμε σε συνεργασία με αυτές εκδηλώσεις, Ημερίδες, κ.λπ. Σε όλες τις επιστημονικές δραστηριότητες η ΣΕΕ πρωτοστατεί και επιδιώκει συνεργασία πρώτα με όλους τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της επικράτειας αλλά και με άλλες επιστημονικές Εταιρείες, όπως π.χ. Ελληνική Εταιρεία Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ), Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Στόματος (ΕΕΠΣ) κ.α.

Ενδεικτικά αναφέρω, την Ημερίδα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, που πραγματοποιήθηκε στις 16/03/2019 με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και χορηγήθηκε πιστοποιητικό από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

Μια ακόμα Ημερίδα υλοποιείται με συνδιοργάνωση της ΣΕΕ με την ΕΠΕ και ΕΕΠΣ στις 06/04/2019 και αφορά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε ασθενείς με κακοήθη νόσο και ιατρογενή ανοσοκαταστολή. Θεωρούμε ότι η συνεργασία, λέξη «δύσκολη» στην ελληνική νοοτροπία, διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με αποτέλεσμα τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Μπορούν τα μέλη σας να είναι μέλη και σε άλλη εταιρεία;
Βεβαίως, δεν υπάρχει περιορισμός και πολλοί συνάδελφοι μετέχουν σε περισσότερες από μια Εταιρείες. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι είναι επιθυμητό να μη συμμετέχουν σε Δ.Σ. πολλών Εταιρειών.

Ποιοι είναι οι πόροι της εταιρείας;
Η αλήθεια είναι πως όλες οι επιστημονικές Εταιρείες, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Η ΣΕΕ, λόγω της καλής κληρονομιάς που μας άφησαν οι προηγούμενες ηγεσίες, διαθέτει ακίνητο στην οδό Καλλιρρόης 17. Το επιστημονικό αυτό κέντρο, χωρητικότητας 100 περίπου ατόμων, χρησιμοποιείται για τις περισσότερες δραστηριότητες, εκτός φυσικά των Συνεδρίων που απαιτούν μεγαλύτερες αίθουσες. Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας είναι πολλά καθώς υπάρχει καθημερινά γραμματειακή υποστήριξη 09:00-15:00. Οι πόροι της Εταιρείας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, από το Ετήσιο Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και κάποιες χορηγίες από εμπορικές Εταιρείες σε επιστημονικές Εκδηλώσεις.

Πώς λειτουργεί το Δ.Σ.;
Το Δ.Σ. συνεδριάζει κάθε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, συνήθως Τετάρτη, εκτός εάν υπάρχει κάποιος έκτακτος λόγος για νωρίτερα. Περισσότερες συναντήσεις γίνονται κατά τις προετοιμασίες του Συνεδρίου και των επιστημονικών εκδηλώσεων. Αλλαγή του Δ.Σ. γίνεται κάθε τρία χρόνια με ένα πιο κλασικό σύστημα από  άλλες Εταιρείες. Δεν ψηφίζεται δηλαδή ξεχωριστά ο Πρόεδρος από το Δ.Σ. Το νεοεκλεχθέν Δ.Σ. ορίζει τη σύνθεση του νέου Δ.Σ.

Τα σεμινάρια που γίνονται καλύπτουν την γνώση ενός νέου επιστήμονα;
Νομίζω ότι όλα τα σεμινάρια στοχεύουν στην επικαιροποίηση της γνώσης των συναδέλφων, για κάποια από αυτά έχω ήδη αναφερθεί στην τρίτη ερώτησή σας. Ένα ακόμα Σεμινάριο, που δεν ανέφερα προηγουμένως γιατί έχει ήδη πραγματοποιηθεί στις 01-02/03/2019, αφορούσε τη σύγκλειση τον 21ο αιώνα. Σε αυτό αναπτύχθηκαν οι σύγχρονες απόψεις στο «παλαιό» θέμα της σύγκλεισης και οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν σε πρακτικό επίπεδο χρήσιμες τεχνικές.

Πείτε μας επ’ ευκαιρία και για το συνέδριο της Εταιρείας τον Σεπτέμβριο.
Το Ετήσιο Συνέδριο πραγματοποιείται το πρώτο 15πενθήμερο του Σεπτεμβρίου συνήθως στην περιφέρεια της επικράτειας. Στην Αθήνα έχουν γίνει πέντε μόνο Συνέδρια μαζί με το Παγκόσμιο που έγινε σε συνεργασία με την FDI το 1976.

Το επόμενο, το 56ο, θα είναι το έκτο που διοργανώνεται στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, 13-15 Σεπτεμβρίου. Υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής (ΟΣΑ), καθώς όπως ήδη προανέφερα επιδιώκεται η συνεργασία με όλους τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας, εφόσον το επιθυμούν.

Ο Πρόεδρος του ΟΣΑ τιμά πάντα τη ΣΕΕ με την παρουσία του στα Συνέδριά της και καθώς είχε εκφράσει την επιθυμία για τη συμμετοχή του σε ένα από αυτά αποφασίστηκε το 56ο να διοργανωθεί στην Αθήνα. Κύριο θέμα του Συνεδρίου είναι «Οδοντιατρική Υγεία ή μόνο θεραπεία;».

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, εισηγήσεις, Πρακτικά Σεμινάρια, Master Class καθώς και ελεύθερες ανακοινώσεις και posters. Μάλιστα, το καλύτερο poster βραβεύεται. Είναι πάγια τακτική της Εταιρείας να ενθαρρύνονται οι νέοι συνάδελφοι να συμμετέχουν με ελεύθερες ανακοινώσεις και poster ώστε να αποτελέσουν το επιστημονικό «αύριο». Με αυτό τον τρόπο συνδέθηκα και εγώ με τη ΣΕΕ μετά την αποφοίτησή μου.

E-LEARNING, μιλήστε μας γι’ αυτή την πρωτοβουλία και προσφορά στα μέλη σας.
Είναι το πρώτο οργανωμένο διαδραστικό πρόγραμμα μέσω διαδικτύου στον οδοντιατρικό χώρο, εκτός από κάποιες σποραδικές μεταδόσεις από αμφιθέατρα και Συνέδρια. Άρχισε το 2011 και συνεχίζει χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παρακολουθούντων. Το πρόγραμμα μοριοδοτείται για όσους το παρακολουθούν την ώρα της μετάδοσης, γιατί όπως αναφέρθηκε είναι διαδραστικό με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Η πλατφόρμα μετάδοσης χορηγείται από την εταιρεία GlaxoSmithKline και έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές.  Ήταν πρωτοβουλία και συντονίζεται μέχρι σήμερα από τη Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Στοματολογία, για τα τελευταία 20 χρόνια,  την καθηγήτριά μου κυρία Άννα Πατρικίου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να πληροφορήσω τους αναγνώστες σας, ότι από το 1ο τεύχος του 76ου τόμου, που θα κυκλοφορήσει το Πάσχα, το περιοδικό Στοματολογία θα καταχωρίζεται στο Medline.

Μέχρι το τέλος της δικής σας προεδρίας ποιοι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν;
Η προεδρεία μου τελειώνει φέτος! Είναι, όμως, σίγουρο πως και το νέο Δ.Σ. της ΣΕΕ που θα προκύψει από τη Γενική Συνέλευση, θα δράσει με γνώμονα την προαγωγή της Οδοντιατρικής Επιστήμης και την επιστημονική καλλιέργεια των συναδέλφων.

Πώς διαγράφεται το μέλλον της Οδοντιατρικής και πως μπορεί η εταιρεία σας να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις;
Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας και των εφαρμογών της στο σύνολο των επιστημών υγείας, το μέλλον της Οδοντιατρικής διαγράφεται πιο ψηφιακό. Προκύπτει, επομένως, η ανάγκη για εκπαίδευση και εξοικείωση των συναδέλφων με τα σύγχρονα ψηφιακά συστήματα, σε επίπεδο οργάνωσης του οδοντιατρείου, απεικόνισης και επικοινωνίας με το εργαστήριο.

Επιπλέον, ζώντας στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένας από τους στόχους της ΣΕΕ είναι η περαιτέρω αξιοποίησή τους προς όφελος των συναδέλφων. Ο κος Π. Λομβαρδάς, Αντιπρόεδρος της ΣΕΕ, έχει προτείνει τη διενέργεια πρακτικών σεμιναρίων μέσω διαδικτύου, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου και μελετάμε τον τρόπο υλοποίησής τους.

Στη συζήτησή μας με τον πρόεδρο της Στοματολογικής Εταιρείας παρευρέθηκε και η γενική γραμματέας της εταιρείας κυρία Μερκουρέα,  η οποία μας είπε σχετικά με τα social media.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες οδοντιάτρων και ορισμένες φορές η ‘’συζήτηση’’ βγαίνει εκτός ορίων. Μια ιδέα θα ήταν η δυνατότητα διεξαγωγής συζητήσεων γύρω από προκαθορισμένο θέμα, η ‘’ψηφιακή’’ εκδοχή στρογγυλού τραπεζιού, στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει και το κοινό.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη ψηφιακή τεχνολογία η οποία άρχισε να κατακτά και τα ιατρεία εκτός από τα εργαστήρια;
Το στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσει η οδοντιατρική κοινότητα είναι να χρησιμοποιήσει την πρόοδο της τεχνολογίας ως εργαλείο, δηλαδή προς όφελός της.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε προηγούμενα συνέδρια της ΣΕΕ είχε δοθεί έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις και πριν από μερικούς μήνες διεξήχθη διήμερο πρακτικό σεμινάριο εμφυτευμάτων με έμφαση στην ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτησή τους.

Η ανταπόκριση των συναδέλφων απέδειξε το αυξημένο ενδιαφέρον για την ψηφιακή τεχνολογία.

Καλείτε νέα μέλη…. με ποιο σκοπό;
Η ΣΕΕ είναι ανοικτή σε νέα μέλη, τα οποία θα συμμετέχουν ενεργά στις επιστημονικές της εκδηλώσεις και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του προγράμματος των σεμιναρίων.

Η αίτηση για τα νέα μέλη είναι διαθέσιμη – όπως τόνισε η κυρία Μερκουρέα – μέσω της ιστοσελίδας μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αιτούντες να είναι κάτοχοι πτυχίου Οδοντιατρικής.

Κυρία Μερκουρέα, πώς βρεθήκατε γραμματέας στην Στοματολογική Εταιρεία Ελλάδος;
Είναι πάγια τακτική στη ΣΕΕ να δίνεται βήμα στους νέους συναδέλφους μέσω των επιστημονικών εκδηλώσεων. Έτσι, πριν από μερικά χρόνια, λίγο πριν από την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών, η κυρία Πατρικίου συντόνισε μια ημερίδα νέων επιστημόνων και μου ζητήθηκε να συμμετάσχω.

Οι άνθρωποι, η οργάνωση κι η ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση με κινητοποίησαν ώστε να ασχοληθώ ενεργά με τη ΣΕΕ.

Έθεσα υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες, εξελέγην αρχικά Αν. Γεν. Γραμματέας και στη συνέχεια Γεν. Γραμματέας. Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές για το Δ.Σ. της ΣΕΕ, καλούμε όλα τα μέλη της Εταιρείας να προσέλθουν στη Γενική Συνέλευση και να συμμετάσχουν ενεργά.