Ιωάννης Φακίτσας

« Εύχομαι, τελειώνοντας την καριέρα μου να έχω βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό και ανάλογα με τις δυνατότητες που μου δόθηκαν τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μου, και  να έχω εμπνεύσει πνευματικά, ηθικά και επιστημονικά τους εκπαιδευόμενους που βρέθηκαν στο περιβάλλον μου »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Τρία πράγματα με έκαναν να επιλέξω τον επόμενο φιλοξενούμενο του toothnews.gr. Ο χρόνος – τον γνωρίζουμε όλοι πολλά χρόνια –, η αγάπη του για τη γναθοπροσωπική χειρουργική και το κυριότερο, ότι στις συνεντεύξεις του δεν χαρίστηκε ποτέ.

Ξέρετε, δεν συμπαθεί τις ανακρίβειες και τις συκοφαντίες, δεν του αρέσουν οι κολακείες. Κι εγώ ομολογώ πως δεν έκανα ποτέ συνέντευξη με άνθρωπο που δεν εκτιμώ. Αυτό είναι το πρωταρχικό κριτήριο μου μας στο toothnews.gr.

Κυρίες και κύριοι, ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Δρ. Ιωάννης Φακίτσας μας κάνει σήμερα την τιμή να είναι συνομιλητής μας.

Ένας καταξιωμένος επιστήμονας, πειθαρχημένος, ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, σίγουρος για τον προσωπικό του δρόμο, τον οποίο χαράζει εδώ και πολλά χρόνια με σκληρή δουλειά και πάθος, πλήρης ονείρων για το μέλλον κάνει μια… έφοδο στον ουρανό αλλά με τα πόδια στη γη!

Κύριε Φακίτσα πείτε μας γιατί επιλέξατε την Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική ή μήπως σας επέλεξε εκείνη;

Συνέβησαν και τα δύο συγχρόνως. Ήταν η επιλογή μου από τα φοιτητικά χρόνια, ήταν και είναι η  ειδικότητα που γοητεύει συνήθως  το 70% των φοιτητών της Οδοντιατρικής. Η επιθυμία – επιλογή μου συναντήθηκε με την ανάγκη που υπήρχε στο χώρο που υπηρετούσα σαν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Η συνάντηση αυτή της ευκαιρίας (ανάγκη της Υπηρεσίας) με την προσωπική μου προετοιμασία και σαφώς την Πρόνοια του Θεού μου έδωσε την ευκαιρία να εκπαιδευτώ στην ειδικότητα που από φοιτητής ονειρευόμουν και να την υπηρετώ μέχρι σήμερα σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται ενίοτε, τις δυνατότητες που έχω και τις συνθήκες που υπάρχουν.

Ποιο είναι το επίκαιρο θέμα της γναθοχειρουργικής στην Ελλάδα και διεθνώς αυτό το διάστημα;

Όπως σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες το επίκαιρο θέμα είναι η ελαχίστη χειρουργική παρέμβαση με στόχο την λιγότερη ταλαιπωρία του ασθενούς καθώς και τον περιορισμένο χρόνο της νοσηλείας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.  Δηλαδή απαιτείται σήμερα πολύ καλή προ εγχειρητική μελέτη με τριών διατάσεων αναπλαστικά μοντέλα και εξατομικευμένα προσχεδιασμένα εμφυτευματικά υλικά, είτε είναι μοσχεύματα είτε πλάκες οστεοσύνθεσης.

Στον πάρα πάνω στόχο συμβάλει ουσιαστικά επίσης η συνδυασμένη ενδοσκοπική χειρουργική όπου είναι εφικτό, η χειρουργική με συστήματα πλοήγησης, καθώς επίσης και άλλες σύγχρονοι μέθοδοι και προϊόντα υψηλής εμβιομηχανικής έρευνας στην βιολογία της οστικής ανάπλασης.

Όλοι μιλούν για πρόληψη, πως εφαρμόζεται στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική (Γναθοχειρουργική);

Η πρόληψη έχει πολλούς και σημαντικούς στόχους. Ένας από αυτούς είναι η καταστολή  των οδοντογενών κυρίως φλεγμονών που μπορεί να επεκταθούν στην τραχηλοπροσωπική χώρα και να απειλήσουν τη ζωή του ασθενή. Στο πλαίσιο αυτής της πρόληψης  είναι σημαντική και η συχνή κλινική εξέταση και η πανοραμική ακτινογραφία.

Άλλος στόχος πρόληψης είναι η έγκαιρη και πρώιμη ανακάλυψη καλοήθων ή κακοήθων βλαβών της γναθοπροσωπικής χώρας (μαλακών ή σκληρών ιστών) .

Επίσης, σημαντικό θέμα στα πλαίσια της πρόληψης είναι η ενημέρωση του κοινού για την προστασία του από τραυματικές αθλητικές ή τροχαίες κακώσεις του προσώπου και των γνάθων.

Πείτε μας ποια είναι η προσφορά της σύγχρονης Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο γενικό οδοντίατρο.

Η προσφορά της ειδικότητας είναι σημαντικότατη με την σωστή ενημέρωση των Οδοντιάτρων στη διαχείριση των ιατρικά επιβαρυμένων ασθενών, στην ενημέρωση στη γνώση των  πρωτοκόλλων πρόληψης καλοηθών και κακοήθων παθολογικών προβλημάτων καθώς και στη εκπαίδευση και γνώση θεραπευτικών σχεδίων για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων οδοντιατρικών προβλημάτων που απαιτούν αφ’ ενός μεν εξειδικευμένη χειρουργική εμπειρία και αφ’ ετέρου δε  πολυπαραγοντική προσέγγιση από διάφορες Ιατρικές η και Οδοντιατρικές  ειδικότητες.

Παρατηρούμε τα ιατρεία να αποκτούν εξοπλισμό, μηχανήματα τελευταίας γενιάς και εφαρμόζονται νέοι μέθοδοι και τεχνικές. Που θα οδηγήσει η εξέλιξη της επιστήμης σας. Οι ιατροί θα ακολουθήσουν οι ασθενείς;

Είναι σημαντικό αυτό να συμβαίνει στη χώρα μας και είναι πολύ ευοίωνο να αποκτάται νέα εξελιγμένη υποδομή με σύγχρονη γνώση και εμπειρία ώστε να βελτιώνεται το επίπεδο παροχής Οδοντιατρικής Υπηρεσίας στη χώρα μας πράγμα που είναι γεγονός.

Η σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται  σαφέστατα  με την εξέλιξη και της επιστήμης μας, προς όφελος των ασθενών. Αυτό αναπόφευκτα  αυξάνει  το κόστος θεραπείας και ελαττώνει το χρόνο των επεμβάσεων και της νοσηλείας.

Ιντερνετικά συνέδρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις άνοιξε νέος δρόμος επικοινωνίας ποια είναι η γνώμη σας μια και έχετε πλούσια ακαδημαϊκή δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια με δεκάδες παρουσιάσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Αναγκαστικά λόγω της παγκόσμιας δυσμενούς συνθήκης, η επιστημονική επικοινωνία και η εκπαίδευση έγινε διαδικτυακή, ίσως «άχαρη και άνοστη» το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα μειονεκτήματα  της αναγκαστικής αυτής δραστηριότητας είναι αφ’ ενός μεν η έλλειψη προσωπικής και ζωντανής επικοινωνίας και αμεσότητας, και αφ’ ετέρου δε η έλλειψη βιωματικής εμπειρίας από τα ζωντανά σεμινάρια και τις επιτραπέζιες επιδείξεις (hands on- work shops).

Αναμφισβήτητα όμως θα πρέπει να  αναγνωρίσουμε και τα οφέλη από αυτή την αναγκαστική αλλαγή όπως: ότι υπάρχει μεγαλύτερη και ευκολότερη συμμετοχή συνέδρων και εκπαιδευομένων , με σαφώς μικρότερο κόστος και χρόνο καθώς επίσης ότι  και παρέχεται ευκολότερη δυνατότητα και μεγαλύτερη  ευελιξία στο να συμμετέχει κανείς σε μια διαδικτυακή εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Συμπερασματικά, θα πρέπει στο μέλλον, να χρησιμοποιήσουμε τα οφέλη από αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε με την διαδικτυακή επικοινωνία, κατά περίπτωση.

Πως βλέπετε την νέα γενιά … είναι προνομιούχοι όσο αφορά τη γνώση, αλλά η οικονομική κρίση, ο covid-19, δυσκολεύει την κατάσταση, δημιουργεί αγωνία. Απαντήστε μας με την ιδιότητα του διδάκτορα στην Οδοντιατρική Σχολή, του ιατρού και του πατέρα μια και ο γιός είναι συνάδελφος σας.

Η νέα γενιά όσον αφορά τη γνώση και τις δυνατότητες που τους παρέχει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι σε πλεονεκτική θέση.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση και την επαγγελματική αποκατάσταση υπάρχουν δυσκολίες, ανάλογες όμως και με άλλα επαγγέλματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα πρέπει οι νέοι να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερο κόπο συγκριτικά με το παρελθόν.

Είναι βέβαιο πάντως ότι όποιος αξιοποιήσει στο μέγιστο το ταλέντο, τις δυνατότητες και τη συνεχιζόμενη γνώση και εμπειρία θα ανταμειφθεί στο βάθος του χρόνου και δεν έχει κανένα λόγο να αυτομειονεκτεί και να μέμφεται άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Ήμουν και είμαι αισιόδοξος για τους νέους και για το μέλλον.

Υποστηρίζετε την ψηφιακή τεχνολογία στα ιατρεία;

Σαφέστατα η ψηφιακή τεχνολογία είναι απαραίτητη στα ιατρεία και πρέπει να ευοδωθεί με χρηματοδοτήσεις και εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις.

Η έρευνα στην οδοντιατρική σχολή πόσο δραστήρια είναι; Συμμετέχετε σε κάποιο PROJECT τώρα;

Αδυνατώ να απαντήσω την ερώτηση, καθ’ ότι δεν εμπλέκομαι σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα. Υπάρχουν σημαντικοί και αξιόλογοι, διεθνούς επιπέδου ερευνητές επιστήμονες στην Οδοντιατρική και αυτό μας τιμά σαν χώρα.

Πώς σχολιάζετε την άρνηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στους Οδοντιάτρους να συμμετέχουν στη δράση του εμβολιασμού του πληθυσμού;

Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι για το οποίο δεν έχω μελετήσει όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους που πιθανόν ο Ιατρικός Σύλλογος έχει κάνει για να αποφασίσει.

Υπάρχει μια αναγκαιότητα, λένε, στον άνθρωπο να περάσει από αυτή τη ζωή και να αφήσει ένα στίγμα, μια υπογραφή.
Το δικό σας ποιο θέλετε να είναι;

Εύχομαι, τελειώνοντας την καριέρα μου να έχω βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό και ανάλογα με τις δυνατότητες που μου δόθηκαν τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μου, και  να έχω εμπνεύσει πνευματικά, ηθικά και επιστημονικά τους εκπαιδευόμενους που βρέθηκαν στο περιβάλλον μου.

Επίσης, να έχω επηρεάσει θετικά και τους συνεργάτες μου ώστε να προσφέρουν στους συνανθρώπους των με αγάπη και αρχοντιά τα χαρίσματα που τους δόθηκαν από τον Θεό.