Γεώργιος Σιαβίκης

« Θεωρώ πως σε μερικά χρόνια και με τις εξελίξεις να τρέχουν ραγδαία η είσοδος όλων των συναδέλφων στον ψηφιακό κόσμο της οδοντιατρικής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οπότε όσο πιο σύντομα προχωρήσει κανείς σε αυτό το βήμα τόσο το καλύτερο »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Το σεμινάριο της Oral Vision, στις 23 – 24 Φεβρουαρίου με εισηγητή τον Δρ. Γεώργιο Σιαβίκη και θέμα ” Oral Vision meets G.Siavikis” , “Ο Ψηφιακός κόσμος στο οδοντιατρείο του σήμερα, ήταν μια λαμπρή ευκαιρία – την οποία αποκλείεται να αφήναμε να πάει χαμένη – για να συνομιλήσουμε με τον κο Σιαβίκη.

Προσωπικά, διάβαζα και ξαναδιάβαζα για την πορεία  του κυρίου Σιαβίκη και ομολογώ ότι με είχε εντυπωσιάσει το βιογραφικό του. Εκείνο όμως που θέλω να καταθέσω ή να προσθέσω καλύτερα σήμερα – μετά από την συνέντευξη μαζί του – είναι η εξής διαπίστωση.

Από τον κύριο Γιώργο Σιαβίκη απουσιάζει παντελώς το αίσθημα της αλαζονείας και της ισχυρογνωμοσύνης που εύκολα θα μπορούσε να τον διακατείχε. Πιστεύω ότι η απουσία των παραπάνω στοιχείων είναι αποτέλεσμα, ή συνέπεια εαν προτιμάτε, της βαθιάς μόρφωσης αλλά και της παιδείας που έχει.

Ο κύριος Γιώργος Σιαβίκης μιλά για όλα με αφορμή την συμμεττοχή του στο σεμινάριο της Oral Vision. Μας διαβεβαίωσε ότι προσπαθεί βλέποντας το παρελθόν να ακολουθήσει τις εξελίξεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος χωρίς τέλος!

Υπηρετεί την επιστήμη του με σεμνότητα και ευστοχία στην “απλή” της μορφή έως την πιο προχωρημένη προς το παρόν την ρομποτική οδοντιατρική Cad/Cam.

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!

Ο τίτλος του 2ημερου σεμιναρίου ” Oral Vision meets G.Siavikis “, “Ο Ψηφιακός κόσμος στο οδοντιατρείο του σήμερα”, υποδηλώνει την καταλληλόλητα και την εξειδίκευσή σας στο digital μέρος της οδοντιατρικής κι όχι μόνο.
Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτή την επένδυση στο ιατρείο σας αλλά και στην προσωπική σας εξέλιξη – επιμόρφωση;

Πριν από μερικά χρόνια όταν αποφάσισα να επενδύσω στο κομμάτι της ψηφιακής οδοντιατρικής, αυτό βρισκόταν στην Ελλάδα ακόμα σε εμβρυικό στάδιο.

Σε πολλά όμως συνέδρια στα οποία συμμετείχα στο εξωτερικό όλα έδειχναν  την τάση προς τον ψηφιακό αυτό κόσμο. Αυτό λοιπόν αποτέλεσε το έναυσμα και μετά από έρευνα τόσο όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό όσο και τις δυνατότητες αξιοποίησής του αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα.

Πείτε μας τα κυριότερα σημεία του σεμιναρίου που θα αναλύσετε στους συναδέλφους σας.
Στο σεμινάριο θα αναλυθούν τεχνικές σχεδιασμού, τόσο στην οπίσθια ζώνη αλλά κυρίως στην πρόσθια ζώνη και σε επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις.

Επίσης, θα παρουσιασθεί ένα πλήρως ψηφιακό πρωτόκολλο καθοδηγώντας προσθετικά το χειρουργικό κομμάτι ενός περιστατικού.

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο θα επικεντρωθούμε είναι η κατασκευή χειρουργικού νάρθηκα σε πολύπλοκα περιστατικά για καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Τεχνικές staining καθώς και μικρομορφολογίας θα παρουσιασθούν και θα υπάρχει και πρακτικό κομμάτι πάνω σε αυτά.

Έχετε χρησιμοποιήσει τα νέα υλικά – blocks που θα παρουσιαστούν στο σεμινάριο; Ποια η εκτίμησή σας και η συμπεριφορά τους;
Έχοντας εμπειρία στη χρησιμοποίηση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο σεμινάριο θα δείξουμε τρόπους ενσωμάτωσης τους στην κλινική πράξη.

Η σωστή επιλογή του υλικού είναι από τα βασικά στοιχεία από τα οποία εξαρτάται η αποκατάσταση τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Η εξέλιξη των υλικών είναι ραγδαία και  αναμένουμε συνεχή αισθητική βελτίωση στη ζιρκονία και νέα πολυδιαστρωματικά και πολυχρωματικά μπλοκ για χρήση chairside ( e.max, zir.cad multi).

Επίσης, τα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη εξέλιξη των υλικών και στον τομέα του 3D Printing αλλά και στο κομμάτι του hardware των 3D Printers .

Ποια είναι η εμπειρία σας από το CEREC.  Θεωρούμε ότι όταν αναφερθεί κανείς στην ψηφιακή οδοντιατρική και ιδιαιτέρως στη ρομποτική οδοντιατρική σκέφτεται εσάς.
Η εμπειρία μου με το CEREC είναι ένα όμορφο ταξίδι. Από την πρώτη στιγμή που ενσωματώθηκε στην καθημερινή οδοντιατρική  μου πράξη άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας ολόκληρου του ιατρείου, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο στην οδοντιατρική καρέκλα, προσφέροντας μου ευχέρεια και περισσότερες επιλογές τόσο στο κομμάτι των εμφυτευμάτων όσο και στις αισθητικές αποκαταστάσεις.

Το CEREC μου δίνει τη δυνατότητα να τοποθετώ ολοκεραμικές αποκαταστάσεις μέσα σε ένα ραντεβού αλλά και να αποστέλνω άμεσα σε οποιοδήποτε εργαστήριο το ψηφιακό αποτύπωμα του ασθενή, αφού πρόκειται για ένα ανοιχτό σύστημα.

Επίσης, έχοντας εμπειρία με προηγούμενο μοντέλο CEREC κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης μου καθώς και στο πλαίσιο του διδακτορικού μου, ήταν αρκετά εύκολη η ενσωμάτωσή του στο ιατρείο. Το λογισμικό πλέον είναι πολύ φιλικό στο χρήστη και η καμπύλη εκμάθησης πολύ γρήγορη.

Γιατί θα παροτρύνατε τους συναδέλφους σας να ασχοληθούν με cad/cam, scanner, 3d εκτύπωση, με λίγα λόγια ψηφιακή οδοντιατρική. Τι θα κερδίσουν αυτοί αλλά και οι ασθενείς οι οποίοι ολοένα και περισσότερο ενημερωμένοι πηγαίνουν στα οδοντιατρεία.
Η ψηφιακή οδοντιατρική είναι το παρόν αλλά και το μέλλον. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα περιστατικό εκ των προτέρων. Να γνωρίζουμε που θα καταλήξουμε πριν ακόμη παρασκευάσουμε έστω και ένα δόντι.

Τα scanners και τα συστήματα cad-cam με τα σχεδιαστικά προγράμματά τους, μας βοηθούν λοιπόν να είμαστε λιγότερο επεμβατικοί, να καταστρώσουμε καλύτερα και προσαρμοσμένα σχέδια θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο marketing.

Οι ασθενείς επωφελούνται τόσο από την άνεση, την ακρίβεια αλλά και τη μικρή χρονική διάρκεια της οδοντιατρικής επίσκεψης. Στο τέλος φεύγουν με ένα πλατύ χαμόγελο. Άλλωστε «Το να κάνεις έναν άνθρωπο να χαμογελάσει, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο – ίσως όχι όλο τον κόσμο, αλλά τον δικό του σίγουρα».

Στους συναδέλφους μου θα έλεγα πως η ψηφιακή οδοντιατρική έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο κομμάτι του ιατρείου μου που πλέον δε θα μπορούσα να το φανταστώ χωρίς αυτή.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην επιστήμη σας και ποια είναι η πρόκληση στο μέλλον ιδιαιτέρως για ιατρούς που ακολουθούν τις εξελίξεις όπως εσείς;
Η οδοντιατρική επιστήμη ανέκαθεν ήταν ένας τομέας δημιουργικότητας. Με την είσοδο της τεχνολογίας στην οδοντιατρική μας δίνεται η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τη δημιουργικότητά μας κερδίζοντας όμως σε ακρίβεια, προβλεψιμότητα και επαναληψιμότητα.

Η τεχνολογία, αν την εκμεταλλευτούμε σωστά, δεν είναι εχθρός μας αλλά εργαλείο, απαραίτητο βοήθημα και σύμμαχός μας. Θεωρώ πως σε μερικά χρόνια και με τις εξελίξεις να τρέχουν ραγδαία η είσοδος όλων των συναδέλφων στον ψηφιακό κόσμο της οδοντιατρικής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οπότε όσο πιο σύντομα προχωρήσει κανείς σε αυτό το βήμα τόσο το καλύτερο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Δρ. Γεώργιος Σιαβίκης αποφοίτησε το 2003 από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελλάδα. Στο διάστημα 2004 έως 2007 πραγματοποίησε την ειδικότητά του στον Τομέα της Προσθετικής. Το 2007 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή (Dr.med.dent) στο Πανεπιστήμιο του Regensburg στη Γερμανία με «Άριστα». Είναι αναγνωρισμένος ως ειδικός προσθετολόγος από το πανευρωπαϊκό συμβούλιο Προσθετικής. Το 2010 του απονέμεται ο τίτλος του «ειδικού» στα Εμφυτεύματα από την διαρκή Γερμανική Σύνοδο (Expert in oral Implantology Consensusconference Germany). Είναι registered Speaker της ΙΤΙ και πιστοποιημένος από την Γερμανική εταιρεία εμφυτευματολογίας (accredited by the German Association for Oral Implantology (DGOI) for hospitation and supervision) ως ειδικός ώστε να μπορούν συνάδελφοι να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν από τον ίδιο στο ιατρείο σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της DGOI. Είναι μέλος σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες και affiliate member στην  EAED (european academy for esthetic dentistry). Από το 2007 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στα Ιωάννινα εξειδικευμένο στην προσθετική, την εμφυτευματολογία και τις αισθητικές αποκαταστάσεις.