Γεωργακόπουλος Ιωάννης

« Η Ελλάδα έχει πολλούς και καλούς επιστήμονες. Πρέπει να αλλάξουμε μόνο στο πως βλέπουμε ο ένας τον άλλον »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Ο Dr Ιωάννης Γεωργακόπουλος παρ’ όλο που ανήκει στην ελίτ της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής και έχει το σεβασμό και την αναγνώριση των συναδέλφων του είναι ο απλός άνθρωπος που ανησυχεί και αγωνιά για τον διπλανό του, τις εξελίξεις στην χώρα μας, το μέλλον της Οδοντιατρικής Επιστήμης. Ενημερώνεται, ενημερώνει αδιαλείπτως…ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα! Αξίες του η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, το ήθος, ο σεβασμός , η αξιοπιστία, η συνέπεια, η εμπιστοσύνη, η ευγένεια και η κατανόηση. Στοχεύει στην έρευνα και στην δια βίου ενημέρωση των οδοντιάτρων σε πραγματικές συνθήκες κλινικής – ιατρείου. Όραμά του να παράγει έργο το οποίο θα ωφελήσει τον επιστημονικό κόσμο. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τις δραστηριότητές του και τον ίδιο να μας δίνει τις κατάλληλες πληροφορίες και εξηγήσεις για το σπουδαίο έργο του!

Γιατρέ μάθαμε ότι θα μιλήσετε στην διημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Βιοϋλικών το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, αλλά και ότι είσαστε προσκεκλημένος ομιλητής στην οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χόνγκ Κόνγκ. Επίσης ότι κυκλοφόρησε ένα βιβλίο σας από τις εκδόσεις Μπονισέλ. Πολλά πράγματα μαζί! Μας τα εξηγείτε ένα ένα.

Ποιά είναι τα θέματα των ομιλιών αυτών και το αντικείμενο του βιβλίου.

Το βιβλίο είναι ένα βοήθημα για να διευκολύνει τον Έλληνα οδοντίατρο που θέλει να προσθέσει τους αυξητικούς παράγοντες και τα βλαστοκύτταρα στις θεραπείες που εφαρμόσει καθημερινά στο ιατρείο του. Η ομιλία μου στην ελληνική εταιρία βιουλικών αφορά μια μικρή εισήγηση για την τεχνική IPG και το βιουλικό Matrix CGF-CD34+.

Στο Χόνγκ Κόνγκ ήμουν προσκεκλημένος από το Πανεπιστήμιο του Χόνγκ Κόνγκ για να πραγματοποιήσω μια πολυήμερη εκπαίδευση με αντικείμενο “νέα καινοτόμα βιοϋλικά στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη”. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για αυτή την τεχνολογία και πραγματικά εξεπλάγη, όταν κατάλαβα ότι οι περισσότεροι στο ακροατήριο ήταν καθηγητές από πολλές μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές της Κίνας.

Στο Χόνγκ Κόνγκ επίσης πήγα με σκοπό να προωθήσω μεταπτυχιακά προγράμματα του University of Modena & Reggio Emilia στο εξωτερικό, κάτι που θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα, με ένα μικρό πρόγραμμα το 2014.

georgakop-2
Μαζί με την καθηγήτρια Xie Xiao-li, Αντιπρύτανη του Xiangya Central South University

Πώς εμπλέκεται η διδακτορική σχολή των μηχανικών “Enzo Ferrari” με τους οδοντιάτρους ;

Η Ferrari βρίσκεται στην Μόντενα και η σχολή μηχανικών του πανεπιστημίου της Μόντενα και Ρέτζιο Εμίλια πάντα πραγματοποιούσε μεγάλη έρευνα για την Ferrari. Πριν από λίγα χρόνια η Ferrari αποφάσισε να χρηματοδοτήσει σχεδόν το 90% της έρευνας της σχολής με την προϋπόθεση η σχολή να πάρει το όνομα του ιδρυτή της, όπως και έγινε. Θα σας πω μόνο το εξής. Πριν ονομαστεί η σχολή “Enzo Ferrari” οι αιτήσεις για γιά το διδακτορικό δεν ξεπερνούσαν τις 50. Μετά την ονομασία της σε “Enzo Ferrari” οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 800 για ελάχιστες θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών. Γνωρίζετε καλά ότι το όνομα της Ferrari είναι γνωστό παγκοσμίως.

Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι η συνεργασία των πανεπιστημίων με τις μεγάλες εμπορικές εταιρίες είναι απαραίτητη για την επιβίωση της έρευνας αλλά και των ίδιων των πανεπιστημίων και βέβαια είναι γνωστό ότι αυτό γίνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα κομμάτι της έρευνας για την Ferrari αφορά τις υψηλής τεχνολογίας βίδες και μην ξεχνάμε ότι “υψηλής τεχνολογίας βίδες” είναι και τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα.

Έτσι στην σχολή μηχανολόγων μηχανικών και βιοϋλικών υπάρχουν οδοντίατροι καθηγητές και οδοντίατροι μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Δώστε μας ένα παράδειγμα.

Τα αυτοκίνητα στην φόρμουλα 1 τρέχοντας με μεγάλες ταχύτητες υφίστανται τεράστιους κραδασμούς με αποτέλεσμα κάποιες βίδες να φεύγουν από τη θέση τους. Φανταστείτε τα μηχανικά μέρη εάν αρχίσουν να κουνιούνται η να φεύγουν από την θέση τους τι αποτέλεσμα θα προκαλέσουν. Όμως λόγο προηγμένης τεχνολογίας τα μηχανικά μέρη ακόμα και χωρίς τις βίδες τους, συγκρατούνται στην κατασκευή χωρίς καμία κινητικότητα.

Στην οδοντιατρική αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε εμφυτεύματα που υπάρχουν στο εμπόριο και να σας πω με ποιο τρόπο. Όσοι ασχολούνται με την εμφυτευματολογία και την προσθετική επί των εμφυτευμάτων γνωρίζουν πολύ καλά ότι η βίδα του προσθετικού abutment μπορεί να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να κουνηθεί η προσθετική επιεμφυτευματική εργασία. Ο οδοντίατρος για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πρέπει καταρχάς να αφαιρέσει την συγκολλούμενη εργασία, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο, με κατάληξη πολλές φορές στην καταστροφή της προσθετικής εργασίας.

Αυτό αποφεύγεται εντελώς με τα abutment που διαθέτουν την τεχνολογία της Ferrari και τα οποία δεν κουνιούνται καθόλου ακόμα και εάν η βίδα χαθεί η ξεβιδωθεί. Επίσης η σχολή στην ονομασία της εκτός των λέξεων μηχανολόγων μηχανικών περιέχει και την λέξη βιουλικά.

Τα βιουλικά είναι όντως ένας άλλος τομέας πολύ σημαντικός για τους οδοντιάτρους; Εφικτός ή για τους λίγους…

Να σας αναφέρω, ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και τον καθηγητή Takashi Tsuji βιομηχανικά οδοντικά σπέρματα αλλά και βιομηχανικά δόντια τα οποία έχουν μεταμοσχευθεί με επιτυχία, επανειλημμένως σε γνάθους ζώων.

Επίσης ήδη υπάρχει πειραματικά το υβριδικό εμφύτευμα. Πρόκειται για ένα εμφύτευμα, το οποίο θα τοποθετείται στο οστό, μαζί με τους περιοδοντικούς ιστούς.

Εμείς συγκεκριμένα έχουμε μια παρόμοια έρευνα σε εξέλιξη, αλλά δεν μου επιτρέπεται να πω περισσότερα αυτή την στιγμή. Να αναφέρω μόνο ότι όσοι ασχολούνται με αυτού του είδους την έρευνα διέπονται από την πεποίθηση ότι ίσως σε δυο δεκαετίες δεν θα υπάρχουν τα εμφυτεύματα με την “εικόνα” που τα γνωρίζουμε σήμερα. Όπως πιστεύω επίσης ακράδαντα ότι τις επόμενες δεκαετίες όλες οι θεραπείες του ανθρώπου θα είναι απολύτως εξατομικευμένες και πάντα σε σχέση με το DNA του κάθε ενός από εμάς.

Ξαναγυρνώντας στα βιοϋλικά και στην οδοντιατρική, θα αναφερθώ στο βιοϋλικό Matrix CGF-CD34+ , ένα βιοϋλικό το οποίο αποτελείται από ινώδες, συμπυκνωμένους αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα και το οποίο έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινή κλινική οδοντιατρική. Επίσης είναι πάρα πολύ εύκολη η χρήση του αλλά και πάρα πολύ οικονομικό, ώστε όλοι να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Πείτε μας για ποιές εργασίες χρησιμοποιείται το βιοϋλικό Matrix CGF-CD34+.

Φράζει την στοματοκολπική επικοινωνία χωρίς να χρειάζεται σύγκληση των κρημνών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συγκράτηση του μοσχεύματος και του εμφυτεύματος στο ιγμόρειο όταν χρησιμοποιούμε την τεχνική IPG αλλά και στην ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου, χρησιμοποιείται στην βιολογικά κατευθυνόμενη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και της περι-εμφυτευματίτιδας, στην πλήρωση του μετεξακτικού φατνίου, στην ανώδυνη και γρήγορη επούλωση, στην ομογενοποίηση των μοσχευμάτων, στις αισθητικές θεραπείες της περιστοματικής περιοχής, μας δίνει επίσης βιολογικές και βιοενεργείς μεμβράνες, κλπ.

Είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο το φάσμα της χρήσης του βιουλικού αυτού σε πολλούς τομείς της οδοντιατρικής.

georgakop3
Βιομηχανικό οδοντικό σπέρμα και βιομηχανικό δόντι.
Prof. Takashi Tsuji Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

georgakop-4
Υβριδικό εμφύτευμα. Prof. Takashi Tsuji Πανεπιστήμιο του Τόκιο

Μην ξεχνάμε ότι σήμερα, στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να ενημερωνόμαστε γιατί το ίδιο κάνουν και οι ασθενείς.

Θα σας δώσω και εδώ ένα παράδειγμα. Ας αναρωτηθούμε όλοι μας εάν πρόκειται να κάνουμε μια επέμβαση στην κοιλιακή χώρα θα προτιμήσουμε να την κάνουμε με την ανοιχτή μέθοδο η λαπαροσκοπικά; Θα προτιμήσουμε να παραμείνουμε στο νοσοκομείο μια εβδομάδα η να πάμε σπίτι μας την επομένη; θα προτιμήσουμε να πονέσουμε πολύ η λίγο;

Το ίδιο ισχύει και στην οδοντιατρική. Γνωρίζουμε πλέον ότι είναι καλύτερα να επεμβαίνουμε ατραυματικά και όχι τραυματικά. Αυτό το γνωρίζουν όλο και περισσότερο και οι ασθενείς, γιατί η γνώση σήμερα είναι εύκολα προσβάσιμη και ζητούν ανάλογες θεραπείες. Να μην ξεχνάμε ότι οι ασθενείς είναι επίσης αυτοί που κάνουν το μάρκετινγκ για μας.

Εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να τους προσφέρουμε σύγχρονες θεραπείες και τα σύγχρονα καινοτόμα βιοϋλικά είναι οι καλοί μας σύμμαχοι σε αυτές τις διαδικασίες.

Τι είναι η τεχνική IPG;

georgakop-5
CT ελλειμματικής άνω γνάθου προεπεμβατικά.

georgakop-6
CT ελλειμματικής άνω γνάθου μετεπεμβατικά.

Αφορά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στο ιγμόρειο στο οπίσθιο μέρος των άνω γνάθων με ελλειμματική οστική ακρολοφία. Η τεχνική IPG αλλάζει τα δεδομένα των τελευταίων 40 ετών σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές ανύψωσης του ιγμορείου.

Στις οπίσθιες νωδές περιοχές της άνω γνάθου δεν έχουμε συνήθως το επιθυμητό οστικό ύψος για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Γι αυτό τον λόγο προβαίνουμε σε ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου. Με απλά λόγια, ανασηκώνουμε την μεμβράνη του ιγμορείου και τοποθετούμε μόσχευμα ανάμεσα στο οστό της άνω γνάθου και της μεμβράνης του ιγμορείου.

Θα τολμούσα να πω ότι υπάρχουν δεκάδες τεχνικές για την ανύψωση του ιγμορείου.
Όλες αυτές οι τεχνικές είναι παραλλαγές δυο βασικών τεχνικών, της Lateral window που πρώτος περιέγραψε ο Dr. O. Hilt Tatum το 1974 αλλά δημοσίευσε ο Dr. Boyne το 1980 και της τεχνικής Summers Osteotomy, Summers 1994.

Όλες αυτές οι τεχνικές έχουν ένα κοινό σημείο, λένε ότι για να έχουμε επιτυχία δεν πρέπει να τρυπήσει η μεμβράνη του Schneider.

Η IPG Technique διέπεται από μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Είναι μια τεχνική με την οποία προβαίνουμε σε σκόπιμη διάτρηση της μεμβράνης. Εδώ ακριβώς τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα βιοϋλικά και συγκεκριμένα το καινοτόμο Matrix CGF-CD34+, το οποίο εκμεταλλευόμενο τις βιολογικές ιδιότητες των αιμοπεταλίων προσκολλάτε στην περιοχή μαζί με το μόσχευμα και το τοποθετημένο εμφύτευμα.

Με την Τεχνική IPG τοποθετούμε ατραυματικά εμφυτεύματα στο οπίσθιο μέρος των ελλειμματικών άνω γνάθων με ταυτόχρονη διάτρηση της μεμβράνης του ιγμορείου και με ταυτόχρονη χρήση του βιοϋλικού Matrix CGF-CD34+. Αυτή η τεχνική αλλάζει προς το καλύτερο το σχέδιο θεραπείας, την αντιμετώπιση των ασθενών, τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, το οικονομικό κόστος, τον συνολικό χρόνο θεραπείας κλπ.

Στις 2 Νοεμβρίου έγινε δεκτό το πρωτόκολλο της τεχνικής αυτής για δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Journal of Implant and Advanced Clinical Dentistry. Σημαντικές ερευνητικές εργασίες είναι έτοιμες επίσης για δημοσίευση από δυο μεγάλα ιταλικά πανεπιστήμια.

georgakop-7
Λεπτομέρεια αξονικής τομογραφίας πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, περιοχή 15,16.

georgakop-8
Λεπτομέρεια αξονικής τομογραφίας μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στην ίδια περιοχή 4 μήνες αργότερα. Διακρίνεται ο σχηματισμός οστού γύρω από το εμφύτευμα.

georgakop-9
Λεπτομέρεια αξονικής τομογραφίας 8 μήνες μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. 
Διακρίνεται πλήρης οστεοενσωμάτωση και μεγάλη οστική ανάπλαση εντός του ιγμορείου.

Η έρευνα στην Ελλάδα είναι εφικτή;

Σίγουρα οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν την έρευνα.
Η Ελλάδα όμως έχει πολλούς και καλούς επιστήμονες. Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε μόνο στο πως βλέπουμε ο ένας τον άλλο, πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις και συγχρόνως να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρνουμε να προχωράμε μπροστά παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε.

Και κάτι ακόμα σημαντικό. Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Στο εξωτερικό σε ακούνε, σε ρωτάνε, σε σέβονται. Μπορεί να σου πουν ότι δεν συμφωνώ μαζί σου ή ότι θέλω περισσότερη τεκμηρίωση, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα σε κοροϊδέψουν ή θα σου φερθούν άσχημα, πάντα θα σεβαστούν την άποψη σου και θα σε ακούσουν με προσοχή.

Τελειώνοντας θα έλεγα ότι πρέπει να μην έχουμε μόνο τα μάτια μας ανοιχτά αλλά και το μυαλό μας ανοιχτό για να αφουγκραζόμαστε καλύτερα τα νέα ερεθίσματα της εποχής μας.