« H πρόοδος στην περιοδοντολογική έρευνα είναι διαρκής και πολλά από τα επιτεύγματα της έχουν βρει εφαρμογή και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες »
Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
Οι κοινοτοπίες και τα «τυφλά» σχήματα λόγου που παρατηρούνται συχνά σε άλλες συνεντεύξεις δυστυχώς σήμερα θα απουσιάσουν παντελώς.
Άλλωστε ο φιλοξενούμενός μας, κος Φοίβος Μαδιανός, με το ειδικό επιστημονικό βάρος, την προσωπικότητα και την σιγουριά που αποπνέει όταν μιλά για την επιστήμη του, σε καθηλώνει και δεν σου αφήνει περιθώρια για σχόλια και παρερμηνείες.
Το μεγάλο ενδιαφέρον του για την οδοντιατρική και ιδιαιτέρως για την περιοδοντολογία όπως προαναφέρθηκε διαφαίνεται περίτρανα από το έργο του. Ο καθηγητής κος Φοίβος Μαδιανός δεν περιορίζεται μόνο στη θέση του προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, στην έδρα της Περιοδοντολογίας, στο τιμόνι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Εργαστηρίου Περιοδοντολογίας και της Μονάδας Οστεοενσωματούμενων Εμφυτευμάτων της Οδοντιατρικής Σχολής, στην Προεδρία της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρειας, έχει και μακρά πορεία στην Ευρώπη. Είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της European Federation of Periodontology, ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος της European Federation of Periodontology.
Αυτό που διαπίστωσα όση ώρα συνομιλούσαμε είναι ότι δεν είναι από τις προσωπικότητες εκείνες που όταν αναλαμβάνει μια νέα θέση υποτιμά τις άλλες. Εργάζεται πολύ για όλα όσα έχει αναλάβει και δεν επιτρέπει στον εαυτό του κάτι λιγότερο από το τέλειο.
Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του για να έρθουμε στο προκείμενο, στο 13ο Συμπόσιο Περιοδοντολογίας που διοργανώνει η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία στις 15 Μαρτίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου.
Ο κος Μαδιανός θεωρεί ότι οι σύνεδροι θα ωφεληθούν με τη συμμετοχή τους και θα εισπράξουν τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν στην οδοντιατρική επιστήμη αλλά και την περιοδοντολογία στον κόσμο.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο toothnews.gr ένα μεσημέρι στα Γραφεία της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας στο Γουδί, απέδειξε με τα λεγόμενά του όλα τα παραπάνω.
Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, οι σκέψεις και το όραμα του προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας δεν μπαίνουν σε καλούπια, ούτε χωράνε σε μια συνέντευξη…
“Η βιολογία συναντά την κλινική πράξη”, η κλινική πράξη πρέπει να έχει άμεση σχέση με τη βιολογία;
Η Κλινική πράξη στην ιατρική όχι απλά πρέπει να έχει σχέση με τη βιολογία αλλά να προκύπτει από την κατανόηση των βιολογικών αρχών που διέπουν την οποιαδήποτε νόσο. Γιατί μόνο μέσω της κατανόησης των βιολογικών μηχανισμών μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν στοχευμένες θεραπευτικές τεχνικές, που οδηγούν στο βέλτιστο αποτέλεσμα.
Άλλωστε η βιολογία δεν αλλάζει σε αντίθεση με υλικά και τεχνικές.
Η βιολογία ασφαλώς δεν αλλάζει, αλλά αυτό που βελτιώνεται είναι ο βαθμός κατανόησής της. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει τεράστια άλματα προς αυτή την κατεύθυνση, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτού του δρόμου. Γι αυτό και βασικά ερωτήματα που αφορούν στην περιοδοντική νόσο δεν έχουν ακόμη απαντηθεί επαρκώς. Παρόλα αυτά, η πρόοδος στην περιοδοντολογική έρευνα είναι διαρκής και πολλά από τα επιτεύγματα της έχουν βρει εφαρμογή και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, καθώς λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοδοντικής νόσου, σε αυτή εμπλέκονται όλες οι πτυχές της βιολογίας (μικροβιολογία, ανοσολογία, βιολογία οστού, επούλωσης κλπ).
Πείτε λίγα λόγια για τους προσκεκλημένους ομιλητές;
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα έχουμε μαζί μας αυτούς τους ομιλητές, οι οποίοι μπορούν να μιλήσουν για όλο το φάσμα των ζητημάτων που θα εξεταστούν στο συμπόσιο, από τη βιολογία και την σύγχρονη ταξινόμηση της περιοδοντίτιδας, μέχρι την πιο εξειδικευμένη τεχνική κλινικής πράξης. Οι ομιλίες θα διαπραγματευτούν από την αντιμετώπιση των πλέον σύνθετων περιοδοντικών βλαβών, έως τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην αισθητική ζώνη με δόντια ή με εμφυτεύματα. Πρόκειται για καταξιωμένους ομιλητές με διεθνές κύρος και αναγνώριση, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κλινικό επίπεδο.
Ποιο θα είναι λοιπόν το κέρδος για τους συμμετέχοντες;
Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Περιοδοντολογία και φυσικά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν αριθμό διεθνώς καταξιωμένων ομιλητών και να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από την κλινική εμπειρία τους.
Πείτε μας αν υπάρχουν διαφορές από προηγούμενο συνέδριό σας. Και ποια θα είναι η εφετινή καινοτομία του συνεδρίου; Είναι το 13ο και πάλι στην Αίγλη Ζαππείου.
13ο και τυχερό!
Το Συμπόσιο που διοργανώνουμε τώρα είναι ένα συνέδριο το οποίο έχει μακρά πορεία και πολύ σημαντική ιστορία, δεν είναι κάτι που χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτεται εκ νέου, όμως μπορεί να βαδίσει επάνω στα επιτυχημένα βήματα των παλαιότερων Συμποσίων και φυσικά να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς που αυτό είναι εφικτό να γίνει. Ο χώρος είναι δοκιμασμένος, όμορφος, έχει εύκολη πρόσβαση και parking και δίνει την ευχέρεια τόσο στους συνέδρους όσο και στους χορηγούς μας να έχουν τον κατάλληλο χώρο στον οποίο θα μπορέσουν με άνεση και αποδοτικό τρόπο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Αυτή τη φορά προσπαθήσαμε να καλύψουμε ένα μεγάλο εύρος της σύγχρονης Περιοδοντολογίας, φέρνοντας όλα τα καινούργια στοιχεία που υπάρχουν μέσα σε ένα τριήμερο συνέδριο, ώστε να ανταποκρίνεται πραγματικά το περιεχόμενο στον τίτλο του Συμποσίου.
Μια από τις ιδιαιτερότητες του συνεδρίου είναι ότι το Διεθνές Συμπόσιο Περιοδοντολογίας πραγματοποιείται κάθε 3 χρόνια και ο λόγος είναι ότι πρώτον δίνει τη δυνατότητα να μην επαναλαμβάνεται και δεύτερον να φέρνει πραγματικά νέα γνώση και νέα δεδομένα. Είναι ένα συνέδριο που σέβεται τον «εαυτό» του, τον περιοδοντολόγο και τον οδοντίατρο καθώς η ανά τριετία οργάνωση του δίνει τη δυνατότητα να έρθουν ξένοι ομιλητές διεθνούς κύρους και να πουν καινούργια πράγματα. Εδώ δεν θα έρθει ένας συνάδελφος για να ακούσει ότι άκουσε και πέρσι.
Συμβαίνει όμως αυτό;
Βεβαίως συμβαίνει και ειδικά τώρα που υπάρχει μια πληθώρα συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και οι συνάδελφοι κατακλύζονται σχεδόν εβδομαδιαία από μια ή και περισσότερες επιστημονικές εκδηλώσεις. Καλό είναι από τη μια μεριά, από την άλλη όμως δημιουργεί έντονα το φαινόμενο της επανάληψης.
Δεν έχετε προγραμματίσει πρακτικά σεμινάρια;
Το συνέδριο αυτό δεν έχει πρακτικά σεμινάρια. Κάνουμε σαν εταιρεία άλλες εκδηλώσεις στις οποίες δίνεται βάρος στην πρακτική εξάσκηση των συναδέλφων.
Tο πρόγραμμα του Σαββάτου θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση καινούριων τεχνικών και νέων απόψεων σχετικά με τη χειρουργική και αναγεννητική περιοδοντική θεραπεία. Πείτε λίγα λόγια.
Συγκεκριμένα πράγματα δεν μπορούμε να πούμε αλλά οι ομιλητές που θα αναπτύξουν την θεματολογία εγγυώνται ότι πραγματικά οι συνάδελφοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν που φτάνουν τα όρια της επιστήμης και της τεχνικής στην περιοδοντολογία και εμφυτευματολογία σήμερα.
Πείτε την άποψή σας για τις νέες τεχνικές, νέες συσκευές που εγγυώνται αναίμακτη περιοδοντολογία.
Ναι πολύ σωστά το επισημαίνετε. Υπάρχει πλέον η τεχνολογία έτσι ώστε η περιοδοντολογική θεραπεία να φθάνει σε πολύ μεγάλο βάθος – σε πολύ μακρινό σημείο χωρίς να χρειάζεται να γίνει χειρουργείο όπως το έχει στο μυαλό του ο ασθενής. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι χειρουργικές τεχνικές δεν συνεχίζουν να έχουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην θεραπευτική προσέγγιση αλλά ακόμα και οι υπάρχουσες χειρουργικές τεχνικές έχουν πλέον σήμερα γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό συντηρητικές, οδεύοντας συνέχεια σ’ αυτό που λέμε minimal invasive surgery, ώστε να γίνεται το λιγότερο δυνατή επεμβατική θεραπεία για τον ασθενή.
Διευκολύνουν αυτές οι τεχνικές τον ασθενή που αναβάλει την περιοδοντολογική εξέταση και θεραπεία;
Η περιοδοντολογία σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν στο παρελθόν, ακόμα και στο χειρουργικό κομμάτι της. Εκτός του ότι έχει αναπτύξει νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα τα laser τα οποία αποτελούν σε κάποιες περιπτώσεις, όχι σε όλες, μια εναλλακτική της χειρουργικής. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η ίδια η χειρουργική του περιοδοντίου έχει αλλάξει πρόσωπο και γίνεται με ένα τρόπο που είναι πολύ πιο συντηρητικός. Το σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι ότι όσο πιο συντηρητική – ατραυματική γίνεται η χειρουργική τόσο πιο αποτελεσματική είναι.
Τελικά η περιοδοντίτιδα είναι νόσος με “προδιάθεση” ;
Ασφαλώς. Όπως σε όλες τις ασθένειες και τις νόσους, υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι δίδουν ιδιαίτερη προδιάθεση σε κάποιον που τους έχει. Οι παράγοντες αυτοί είναι τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς – περιβαλλοντικοί, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η συνύπαρξη άλλων νόσων, όπως ο διαβήτης, το πολύ έντονο στρες και άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα αναπτυχθούν στην πορεία του συνεδρίου.
Το συνέδριο αφορά τον γενικό οδοντίατρο;
Το συνέδριο απευθύνεται εκτός από τον περιοδοντολόγο, και στον γενικό οδοντίατρο που θέλει να ενημερωθεί για το τι μπορεί η περιοδοντολογία να προσφέρει σήμερα σαν γνώση, σαν τεχνική, και ποια είναι τα όριά της, ανεξάρτητα αν ένα κομμάτι της θεραπείας δεν θα το κάνει ο ίδιος, αλλά σε συνεργασία με κάποιον περιοδοντολόγο. Ο γενικός οδοντίατρος είναι αυτός που πρώτος θα διαγνώσει το περιοδοντικό πρόβλημα, θα το αξιολογήσει και θα κατευθύνει τον ασθενή προς κάποιον εξειδικευμένο περιοδοντολόγο, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ποιά είναι τα επόμενα βήματα της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας μετά το συνέδριο;
Αυτή η χρονιά έχει πραγματικά ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επιστημονικές ημερίδες, διαδικτυακά και πρακτικά σεμινάρια, τα οποία αφορούν τόσο στην περιοδοντολογία όσο και στην εμφυτευματολογία, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ο σημαντικότερο λόγος για αυτήν τη σχέση είναι ότι η μακροχρόνια επιτυχία της θεραπείας με εμφυτεύματα βασίζεται στην υγεία του περιοδοντίου. Οι παράγοντες που έχουν να κάνουν τόσο με την μακροβιότητα των δοντιών όσο και των εμφυτευμάτων είναι το αντικείμενο το οποίο θεραπεύει ο περιοδοντολόγος.
Η θητεία σας στο τιμόνι της Ε.Π.Ε τελειώνει τον Απρίλιο αναφέρετέ μας κάποια σημεία που χαρακτηρίζουν την προεδρεία σας. Τι πετύχατε και τι όχι.
Ο τρόπος που λειτουργεί το Καταστατικό της ΕΠΕ δίνει 2 χρόνια Προεδρίας στον εκάστοτε πρόεδρο, τα οποία θεωρώ πως είναι λίγα γι’ αυτό και υπάρχει η σκέψη να αλλάξει το καταστατικό μας ώστε να δίνει 3 χρόνια Προεδρίας. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στον Πρόεδρο να αναπτύξει καλύτερα το πρόγραμμά του μαζί με το Δ.Σ. Φυσικά όταν έρχεται κανείς στο Δ.Σ γι’ αυτή τη θέση έχει ήδη διατελέσει 2 χρόνια αντιπρόεδρος, οπότε έχει ήδη γνώση της διαδικασίας. Ο χρόνος που έχει όμως στη διάθεσή του είναι σχετικά σύντομος. Μία τριετής Προεδρία θα έδινε τη δυνατότητα σε κάθε πρόεδρο να οργανώσει το Διεθνές Συμπόσιο, αφού γίνεται κάθε τρία χρόνια.
Αυτό που πραγματικά ήταν ο δικός μου στόχος και σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό έχει επιτευχθεί είναι να επικοινωνήσουμε τόσο στον οδοντιατρικό κόσμο όσο και στους συμπαραστάτες χορηγούς, ότι κάθε επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία έχει τα εχέγγυα να είναι στο υψηλότερο επιστημονικό επίπεδο. Στόχος μου είναι η Ε.Π.Ε να αποκτήσει ένα brand name που να είναι της υψηλότερης δυνατής αξίας και ο μόνος τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι αν πρώτα εσύ ο ίδιος προσφέρεις ένα επιστημονικό προϊόν το οποίο είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η δική μου τουλάχιστον βασική επιδίωξη – στόχος αυτά τα 2 χρόνια ήταν να γίνουν επιστημονικές εκδηλώσεις του υψηλότερου επιστημονικού επιπέδου γιατί αυτό θα φέρει και το όνομα της εταιρείας στο υψηλότερο σημείο. Και αυτό, επαναλαμβάνω, το έχουμε πετύχει σε σημαντικό βαθμό και αποδεικνύεται από τον αριθμό των συναδέλφων που μας ακολουθούν, αλλά και από το γεγονός ότι πλέον έχουμε περισσότερους χορηγούς σε ετήσια βάση, οι οποίοι θέλουν να συνδέσουν το όνομα τους με τις υψηλού κύρους επιστημονικές μας εκδηλώσεις και κατ’ επέκταση με την Ε.Π.Ε.
Απ’ ότι πληροφορούμαστε έχετε αναλάβει ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής το επόμενο EUROPERIO, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας. Πείτε μας λίγα λόγια για τη διοργάνωση.
Πράγματι μου έχει ανατεθεί η οργάνωση του EUROPERIO 10, το 2021 στην Κοπεγχάγη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό περιοδοντολογικό συνέδριο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, το μοναδικό που γίνεται κάθε τρία χρόνια. Στο τελευταίο EuroPerio στο Amsterdam, οι σύνεδροι έφτασαν τις 10.000, και δεν προέρχονταν μόνο από το χώρο της περιοδοντολογίας, αλλά και από άλλες ειδικότητες. Είναι το κορυφαίο στον χώρο του συνέδριο. Είναι μεγάλη μου επιθυμία και θα ήταν μεγάλη μου χαρά να γίνει το συνέδριο στην Ελλάδα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί γίνει στη χώρα μας, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος να φιλοξενηθεί. Έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ και οι προδιαγραφές που έχουμε βάλει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας για το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, ώστε μόνο έξι πόλεις στην Ευρώπη μπορούν να το φιλοξενήσουν. Θεωρώ τη Σκανδιναβία δεύτερη πατρίδα μου γιατί έμεινα στη Σουηδία για οκτώ χρόνια. Η Κοπεγχάγη είναι μια πόλη με ιστορία, μεγάλη φυσική ομορφιά και είναι γνωστή διεθνώς ως η γαστριμαργική πρωτεύουσα του κόσμου!
Ιστορικό Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας
Η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από τον καθηγητή Φώτη Μήτση και 20 ιδρυτικά μέλη. Η Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας το 1993.
Σκοπός της Εταιρείας είναι η διάδοση της Οδοντιατρικής Επιστήμης γενικά και συγκεκριμένα η πρόληψη, η διάγνωση και η εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων των Νόσων του Περιοδοντίου καθώς και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων και η εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων των περιεμφυτευματικών βλαβών προς όφελος της Στοματικής Υγείας του πληθυσμού.
Η έδρα της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας βρίσκεται στην οδό Ήλιδος 54-56, ΤΚ 11527, Γουδή, Αθήνα. Εκεί βρίσκεται ο ιδιόκτητος χώρος της εταιρείας ο οποίος αποτελείται από γραφεία, αίθουσα σεμιναρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων, χώρο επιτραπέζιων επιδείξεων και βιβλιοθήκη.