Φοίβος Μαδιανός

« Το EuroPerio είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες όλων των Οδοντιατρικών Συνεδρίων. Πραγματικά είναι κορυφαίο γεγονός και είναι το μόνο που γίνεται κάθε 3 χρόνια, φέτος μάλιστα θα γίνει στην τετραετία λόγω αναβολής, όπως ακριβώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Το toothnews.gr είχε την ευκαιρία να ” πάρει ” για δεύτερη φορά συνέντευξη από τον καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, κύριο Φοίβο Μαδιανό. Ο λόγος δεν είναι για τη θέση του προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής αλλά για μια άλλη θέση κι αυτή προεδρική … που θα κάνει τον Ελληνικό Επιστημονικό κόσμο να νιώσει υπερηφάνεια!

Ο καθηγητής κύριος Φοίβος Μαδιανός, είναι ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της EFP για τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Περιοδοντολογίας και Εμφυτευμάτων. Το γνωστό παγκοσμίως EUROPERIO 10, που θα γίνει στην Κοπεγχάγη στις 15 έως 18 Ιουνίου 2022! Έχει την ευθύνη της διοργάνωσης ενός Συνεδρίου που θα απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά σχεδόν όλης της υφηλίου!

Με καινοτόμες ιδέες, σοβαρούς χειρισμούς, αυστηρό και ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα γιατί έχει την εμπειρία, τη γνώση, την ικανότητα να φέρει εις πέρας τους “Ολυμπιακούς αγώνες των Οδοντιατρικών Συνεδρίων”, όπως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην European Federation of Periodontology, χαρακτηρίζουν το EURO PERIO 10!

Ο κύριος Φοίβος Μαδιανός, αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες του και με τη μεγάλη βοήθεια των συναδέλφων του στην οργανωτική επιτροπή, θα εκπλήξει σίγουρα τους συνέδρους, τους εκθέτες και θα ανεβάσει υψηλότερα τον πήχη για το επόμενο EUROPERIO 11!

Με τον αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων τα τελευταία χρόνια, το προφίλ του EuroPerio ανεβαίνει σταθερά, μετατρέποντάς το στο κορυφαίο συνέδριο στον κόσμο στην Περιοδοντολογία και την Οδοντιατρική Εμφυτευμάτων. Σωστά;

Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι το EuroPerio, είναι το μεγαλύτερο Συνέδριο Περιοδοντολογίας και Εμφυτευμάτων στο κόσμο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως Οδοντιατρικά Συνέδρια αλλά όσο αφορά την Περιοδοντολογία και τα Εμφυτεύματα είναι με διαφορά το μεγαλύτερο.

Θα σας πω το εξής: Όταν έκανα την αίτησή μου για να αναλάβω την προεδρεία του EuroPerio στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, τους είπα πως θεωρώ ότι το EuroPerio είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες όλων των Οδοντιατρικών Συνεδρίων.  Πραγματικά, είναι κορυφαίο γεγονός και είναι το μόνο που γίνεται κάθε 3 χρόνια, εφέτος μάλιστα θα γίνει στην τετραετία λόγω αναβολής, όπως ακριβώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χωρίς υπερβολή όπως περιμένει όλος ο κόσμος να ξαναέλθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες έτσι πραγματικά περιμένει ο οδοντιατρικός κόσμος το EuroPerio.

Μεγάλο λοιπόν γεγονός του οποίου ηγείται ένας Έλληνας επιστήμονας, Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής, μέλος της διοικούσας επιτροπής της EFP, πως αισθάνεστε για το επίτευγμα αυτό;

Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, η οποία από τη μια φέρνει μια υπερηφάνεια και εγρήγορση, από την άλλη φέρνει το άγχος της ευθύνης για να μπορέσει να πάει καλά μια διοργάνωση, η οποία όχι μόνο πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παγκόσμιας Οδοντιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα της Περιοδοντολογικής αλλά βέβαια πρέπει να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις – ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας.

Επιπλέον, το Συνέδριο αυτό είναι η βασική πηγή εσόδων της Ομοσπονδίας ώστε να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί όλες τις επιστημονικές της δραστηριότητες και όλη την παροχή βοήθειας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη.

Θα παρουσιάσετε κάποιο θέμα; Θα έχετε ομιλία;

Ασφαλώς και δεν θα έχω ομιλία. Είναι το πρώτο EuroPerio που δεν θα έχω ομιλία ύστερα από 15 χρόνια, αλλά όπως αντιλαμβάνεσθε είναι εντελώς αντιδεοντολογικό να ηγείται κάποιος του Συνεδρίου και να τοποθετεί τον εαυτό του ως ομιλητή.

Και όχι μόνο εγώ κρατώ τη στάση αυτή αλλά ομοίως και ο επιστημονικός υπεύθυνος και η ταμίας του Συνεδρίου. Φυσικά δεν ετέθη ούτε σαν σκέψη να συμμετέχουμε ως ομιλητές στο επιστημονικό πρόγραμμα. Αυτό είναι ασύμβατο με τη θέση μου, μας.

Θα μπορούσε το Συνέδριο να γίνει στην Ελλάδα; Θεωρώ όμως επειδή είναι πολύ μεγάλο σε συμμετοχές και εκθέτες, δεν μπορούν όλες οι χώρες να το αναλάβουν.

Πολύ σωστή η παρατήρησή σας, ο λόγος που παρόλο που το Συνέδριο τυχαίνει να έχει Έλληνα πρόεδρο δεν γίνεται στην Ελλάδα, είναι ακριβώς αυτό που είπατε. Δεν υπάρχει συνεδριακός χώρος στην Ελλάδα που θα μπορούσε να στηρίξει το μέγεθος ενός τέτοιου Συνεδρίου. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία την περίοδο που ήμουν κι εγώ στο Διοικητικό Συμβούλιο το 2012 (10 χρόνια πριν), έλαβε την απόφαση να αποσυνδέσει το χώρο διεξαγωγής με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής. Πριν το 2012 ο κάθε υποψήφιος Πρόεδρος αναλάμβανε ένα Συνέδριο για τη χώρα του.  Επειδή λοιπόν το EuroPerio άρχισε να μεγαλώνει πολύ από τη μια τριετία στην άλλη, και έγινε πλέον ορόσημο και η ναυαρχίδα των Συνεδρίων στο κόσμο, έπρεπε να έχει και τον αντίστοιχο συνεδριακό χώρο.

Τόσο οι σύνεδροι αλλά και οι εκθέτες έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι γι’ αυτό βγήκε η απόφαση πως είναι υποχρεωτικό να υπάρχει όλος ο εκθεσιακός χώρος σε ένα επίπεδο για να μη αισθάνεται κανείς αδικημένος και μάλιστα σε αυτό το επίπεδο ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν οι δύο μεγαλύτερες συνεδριακές αίθουσες με χωρητικότητα η πιο μεγάλη πάνω από 3.500 άτομα και η δεύτερη πάνω από 2.500.

Αντιλαμβάνεστε πως είναι ελάχιστα τα συνεδριακά κέντρα στην Ευρώπη που τηρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσες υψηλές απαιτήσεις. Η έρευνα που έγινε αποκάλυψε ότι είναι μόνο 5 πόλεις στην Ευρώπη που έχουν συνεδριακό χώρο που να πληροί αυτές τις προδιαγραφές και μια από αυτές είναι η Κοπεγχάγη, η οποία μάλιστα διαθέτει και το μεγαλύτερο, το Bella Center Copenhagen. Για να σας δώσω να καταλάβετε η μεγαλύτερη αίθουσα που είχε όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις πριν από 6 χρόνια, ήταν χωρητικότητας γύρω στα 4.500 – 5.000 άτομα και από τότε έχει κτιστεί μια ακόμα μεγαλύτερη αίθουσα χωρητικότητας 7.500 ατόμων!

Ιδιαίτερα στην εποχή του covid αυτό παίζει και έναν επιπλέον ρόλο, το να υπάρχουν δηλαδή τόσο μεγάλες αίθουσες. Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύουμε ακράδαντα πως μπορούμε σε αυτό το συνεδριακό χώρο στην Κοπεγχάγη να φιλοξενηθεί το Συνέδριο έτσι όπως του αξίζει και με τις συνθήκες ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν λόγω της πανδημίας.

Κοπεγχάγη λοιπόν. Γνώριμη περιοχή, κουλτούρα για εσάς, ασφαλής πόλη έχει όλα όσα χρειάζεται για μια διεθνή συγκέντρωση.

Η Κοπεγχάγη είναι πρωτοπόρος στα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία. Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό της. Αυτή τη στιγμή νομίζω αίρονται και τα μέτρα για τον covid. Υπάρχει μεγάλη ασφάλεια και αυτό είναι ένα πολύ θετικό για τη διενέργεια ενός τόσου μεγάλου Συνεδρίου και την προσέλευση του κόσμου γιατί γνωρίζουν πως θα πάνε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, από πολλές απόψεις .

Προσωπικά, χαίρομαι που θα γίνει στην Κοπεγχάγη, γιατί δεν μου είναι άγνωστο το περιβάλλον, είναι Σκανδιναβικό, η όλη κουλτούρα είναι οικεία. Τα 8 χρόνια που έζησα στο Γκέτεμποργκ με κάνουν να νιώθω ότι είμαι στο δεύτερο σπίτι μου.

Κάθε τρία χρόνια, μια άλλη πόλη και μια άλλη επιτροπή διοργανώνει αυτή την εκδήλωση. Αυτή τη φορά, λόγω της κατάστασης του COVID-19, αναβάλατε το Συνέδριο κατά ένα χρόνο.

Πολύ σωστά το λέτε. Να πω ως σύμπτωση, ότι το μικρό Συνέδριο της Ομοσπονδίας το Perio Master Clinic, είχε γίνει στο Δουβλίνο αρχές Μαρτίου του 2020, στα αρχικά στάδια της πανδημίας, και οριακά δεν ακυρώθηκε. Αμέσως μετά ήρθε η καραντίνα και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Λέγαμε μάλιστα πόσο τυχεροί είμαστε που το EuroPerio10 δεν είναι το καλοκαίρι του 2020 αλλά το καλοκαίρι του 2021! Πόσα λίγα ξέραμε! Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως μετά από περισσότερο από ένα χρόνο δεν θα είχε ξεπεραστεί η πανδημία. Και τελικά ευτυχώς πολύ έγκαιρα λάβαμε την απόφαση ( η οποία απεδείχθη εκ των υστέρων ότι ήταν πολύ σωστή) να μεταφέρουμε το Συνέδριο ένα χρόνο αργότερα και να γίνει τον Ιούνιο του 2022.

Τώρα πλέον, μπορούμε να δούμε μπροστά τη διοργάνωση ενός τέτοιου Συνεδρίου με δεδομένο ότι στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες είμαστε πια στη φάση τόσο της αποδρομής των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και της εκτόνωσης της όλης κατάστασης με λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας που ουσιαστικά αυτό είναι που φέρνει και τα περιοριστικά μέτρα.

Που βρίσκονται οι προετοιμασίες;

Εμείς είμαστε καθόλα έτοιμοι, πολύ περισσότερο που καθώς όπως προ-είπαμε ήμασταν έτοιμοι τόσο όσον αφορά στο επιστημονικό πρόγραμμα όσο και στο κοινωνικό ένα χρόνο πριν. Βρισκόμαστε λοιπόν σε πολύ καλό δρόμο – στάδιο.

Πόσες χώρες συμμετέχουν, 37 plus;

Δεν συμμετέχουν μόνο χώρες από την Ευρώπη. Συνάδελφοι το παρακολουθούν από όλο τον κόσμο. Από όλες τις ηπείρους αν εξαιρέσετε την Ανταρκτική! Στο τελευταίο EuroPerio είχαμε συνέδρους από περισσότερες από 100 χώρες. Παρόλο που λέγεται EuroPerio είναι πραγματικά παγκόσμιο.

Στο τελευταίο EuroPerio στο Amsterdam, οι σύνεδροι έφτασαν τις 10.000, και δεν προέρχονταν μόνο από το χώρο της Περιοδοντολογίας, αλλά και από άλλες ειδικότητες. Δεδομένων των δυσκολιών και της επιφυλακτικότητας πολλών ανθρώπων λόγω της πανδημίας COVID-19, θα λέγατε ότι η συμμετοχή είναι ικανοποιητική μέχρι τώρα;

Είναι σχετικά νωρίς τη στιγμή αυτή να το εκτιμήσει κάποιος, και να πούμε ότι η πρώιμη εγγραφή με προνομιακή τιμή (early bird) λήγει στις 2/3/2022. Παρ’ όλα αυτά οι εγγραφές που υπάρχουν ήδη αν συγκριθούν σε αντίστοιχο χρόνο με το προηγούμενο EuroPerio δεν απέχουν πολύ. Σίγουρα αντικατοπτρίζουν μια επιφυλακτικότητα, η οποία είναι λογικό να υπάρχει. Oι συμμετέχοντες δεν αποθαρρύνονται όμως από το να παραστούν στο Συνέδριο. Υπάρχει μια πολύ έντονη ανάγκη του κόσμου για ένα δια ζώσης Συνέδριο, καθώς έχει πραγματικά κορεστεί από τα virtual, webinars κ.λπ.

Άλλωστε ένα από τα κύρια συστατικά των συνεδρίων αλλά γενικότερα της επιμόρφωσης είναι και το κοινωνικό κομμάτι. Είναι η διασύνδεση των μελών, η γνωριμία των συναδέλφων, η δια ζώσης επικοινωνία, η οποία βοηθά σίγουρα περισσότερο  τη μεταφορά της γνώσης, από την εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση, όπου δεν υπάρχει η άμεση επαφή, η συνδιαλλαγή, ο διάλογος, η ερώτηση!

Και νομίζω πως έχει αρχίσει να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ. Πιστεύω πραγματικά ότι θα έχουμε ένα Συνέδριο το οποίο θα είναι επιτυχημένο όπως πραγματικά του αξίζει.

Οι Έλληνες συνάδελφοι έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν;

Μέχρι στιγμής από όσα γνωρίζω υπάρχουν πάνω από 70 συμμετοχές, σχετικά καλά για την Ελλάδα.

Ο industry τομέας ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή σας. Το επιστημονικό κομμάτι του Συνεδρίου; Τι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσουν;

Όπως σε όλα τα EuroPerio έτσι και σε αυτό θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ομιλητές από όλο τον κόσμο, έχουμε 135 κορυφαίους ομιλητές από όλες τις ηπείρους, κορυφαίοι ως προς τα επιστημονικό κομμάτι, το κλινικό και το ερευνητικό κομμάτι, ώστε από όλες τις πλευρές θα είναι καλυμμένοι οι σύνεδροι.

Να προσθέσουμε και όλες τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν κάτι καινούριο να δείξουν, θα βρίσκονται εκεί γιατί ξέρουν ότι χρειάζεται να είναι εκεί. Άρα εκείνος που θα έρθει θα βρει ότι τελευταίο και πιο σύγχρονο υπάρχει στην Περιοδοντολογία και στα Εμφυτεύματα από πλευράς επιστημονικής γνώσης, κλινικής προσέγγισης, τεχνικής και τεχνολογίας. Όταν έρθει κάποιος εκεί θα δει που βρίσκεται όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον στα επόμενα χρόνια στην Περιοδοντολογία και τα Εμφυτεύματα.

Θα υπάρξει κάποια ή κάποιες καινοτομίες από πλευράς διοργάνωσης;

Το EuroPerio10 θα είναι σε ένα σημαντικό βαθμό sustainable, “βιώσιμο” Συνέδριο. Η Δανία άλλωστε είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση.

Η νέα παγκόσμια τάση υποστηρίζει τη “βιωσιμότητα”, τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και τη μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα. Ενθαρρύνουμε όποιον μπορεί να μην χρησιμοποιήσει αεροπλάνο για να φτάσει στο συνέδριο, π.χ. να πάει με τραίνο εφόσον είναι εφικτό.

Επιπροσθέτως, έχουμε στόχο να μειώσουμε το έντυπο υλικό του συνεδρίου κατά 50%. Όταν είναι απολύτως απαραίτητο, τα έντυπα θα κατασκευαστούν από ανακυκλωμένο χαρτί. Οι αναδέτες που θα χρησιμοποιήσουμε θα φτιαχτούν μόνο από ανακυκλωμένο τετραφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET).

Επιπλέον, θα δώσουμε δωρεάν σε κάθε έναν από τους συνέδρους ένα ελεύθερο pass για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μπορούν να κινηθούν μέσα στη Κοπεγχάγη εύκολα . Είναι μια από τις προτεραιότητές μας το Συνέδριο να είναι όσο πιο βιώσιμο γίνεται.

Άλλη πολύ σημαντική καινοτομία είναι ότι θα έχουμε 3 ζωντανά χειρουργεία (στο Άμστερνταμ EuroPerio9 είχαν 1). Θα έχουμε ένα ζωντανό χειρουργείο που θα είναι για οστική ανάπλαση τη μια μέρα και την άλλη μέρα στην ίδια συνεδρία το ίδιο κλινικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται από 2 διαφορετικούς χειρουργούς με δύο διαφορετικές τεχνικές, σαν να λέμε ένα live χειρουργικό debate. Κάτι που θα δώσει το παραπάνω σε ένα συνέδριο που ήδη τα έχει όλα.

Το είδαμε και στο Άμστερνταμ ότι το live surgery session, ήταν το highlight του Συνεδρίου, ο κόσμος το παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα. Πάντα έχει πολύ αδρεναλίνη να βλέπεις κάτι το οποίο γίνεται εκείνη την ώρα, να μην είναι βιντεοσκοπημένο.

Άλλη μια καινοτομία που παρουσιάζει το EuroPerio10 είναι η εξής: Το μεγαλύτερο παράπονο των συνέδρων από τα προηγούμενα EuroPerio είναι ότι επειδή έχει τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που γίνονται ταυτόχρονα, δηλαδή σκεφθείτε 7 παράλληλα sessions, πολλές φορές θέλουν να παρευρίσκονται σε δύο και τρείς αίθουσες ταυτόχρονα κάτι που φυσικά δεν είναι δυνατόν. Τώρα θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουν on demand, όλο το κύριο κομμάτι του Συνεδρίου, το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλο.

Βέβαια, δεν μπορούμε να βιντεοσκοπούμε και τις 7 αίθουσες που θα διεξάγεται το Συνέδριο, αλλά σίγουρα τις 3 κύριες αίθουσες, ώστε αν κάποιος δεν πάει σε μια από αυτές να έχει τη δυνατότητα μετά με την ησυχία του να δει on demand αυτά που έχασε – μια και δεν μπορούσε να είναι σε δυο-τρία μέρη ταυτόχρονα. Αυτό δίνει προστιθέμενη αξία στα χρήματα της εγγραφής του. Μπορεί να ξαναδεί κάτι που του άρεσε αλλά και να δει μια συνεδρία που δεν θα προλάβει να δει. Και μέσα στο κόστος. Αυτό είναι καινοτομία του EuroPerio10 που δεν υπήρχε στα προηγούμενα.

Παρατείναμε επίσης, το cancelation day για να αισθάνονται ασφάλεια όσοι θέλουν να εγγραφούν νωρίς, οπότε να μπορούν να έχουν για μεγαλύτερη περίοδο τη δυνατότητα  ακυρώσουν την συμμετοχή τους και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω – δεν θα παρατείνουμε το early bird. Το κόστος που έχει για αυτά που προσφέρει το Συνέδριο είναι πραγματικά πολύ λογικό.

Λόγω αναβολής του EuroPerio10, διοργανώσατε τα Virtual EuroPerio Series για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021. Πως πήγε η νέα αυτή δραστηριότητα; Θα συνεχίσουν να γίνονται;

Το τελευταίο θα γίνει στις 14 Μαρτίου 2022. Αυτά ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021 στη Κοπεγχάγη στο Bella center, την ημερομηνία που θα τελείωνε το EuroPerio10, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Tο παρακολούθησαν πάνω από 2.000 άτομα από 110 χώρες, τα επόμενα έγιναν από το Σεπτέμβριο του 2021 και τη δεύτερη Δευτέρα κάθε μήνα. Ολοκληρώνονται τώρα το Μάρτιο έχοντας δύο στόχους: πρώτον να κρατήσει το ενδιαφέρον και την επαφή με το κοινό του EuroPerio για το επιπλέον διάστημα του ενός χρόνου που χρειάζεται να περιμένουμε, το δεύτερο να προσεγγίσει και νέο κοινό, να δώσει δηλαδή την ευκαιρία σε συναδέλφους που δεν είχαν συμμετάσχει σε EuroPerio στο παρελθόν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή μαζί του.

Αλλά και ένα τρίτο, να δώσει μια μικρή γεύση του τι περιμένει κανείς να δει, τι θέματα θα αναλυθούν και θα προβληθούν σε πολύ μεγαλύτερη διάσταση στο πραγματικό Συνέδριο.

Υπήρχε κάποιο πλεονέκτημα των εγγεγραμμένων στο Συνέδριο στα series;

Αν κανείς έκανε προεγγραφή για το EuroPerio10 μπορούσε να παρακολουθήσει τα series δωρεάν, όλη τη σειρά των webinars αυτών, οπότε δίναμε ένα κίνητρο για τις προεγγραφές.

Η συμμετοχή μάλιστα μας εξέπληξε!

Η νέα συνεργασία της American Academy of Periodontology (AAP) και της European Federation of Periodontology (EFP) φέρει την καθιερωμένη κλινική τεχνογνωσία και την πρακτική προσέγγιση της Perio Master Clinic στην Αμερική. Πόσο σπουδαίο είναι αυτό για την επιστημονική κοινότητα;

Για τo Master Clinic, το συνέδριο ανάμεσα στα EuroPerio, πάρθηκε η απόφαση πριν μερικά χρόνια, εκτός από τη χώρα της Ευρώπης που προφανώς το διοργανώνει, να επαναλαμβάνεται και σε μια διαφορετική χώρα εκτός Ευρώπης. Το πρώτο που επαναλήφθηκε ήταν το προηγούμενο Master Clinic στο Χονγκ Κονγκ.

Το δεύτερο ήταν αυτό που έγινε στο Δουβλίνο και ήταν να γίνει αυτόν τον Φεβρουάριο στο Μεξικό, αλλά αναβλήθηκε για την επόμενη χρονιά αναμένοντας να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση με την πανδημία.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Φοίβο Μαδιανό για την συνέντευξη που μας παραχώρησε εν όψει της διοργάνωσης του 10 κι ευχόμαστε επιτυχία !!!