« Η ψηφιακή τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα »
Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί οι άνθρωποι με αξία παραμένουν πάντα σεμνοί. Η απάντηση μου ήρθε όταν συνομίλησα με τον κο Ανδρέα Τσαγκαράκη. Γιατί αυτό που κάνουν και που σε εμάς όχι μόνο φαίνεται, αλλά είναι και σπουδαίο, για τους ίδιους … είναι φυσικό. Είναι απλώς αυτό που κάνουν και αυτό που ήρθαν να κάνουν.
Ο κος Ανδρέας Τσαγκαράκης είναι η συνισταμένη πολλών πραγμάτων. Η εργατικότητα, η αγάπη και η αφοσίωση στην οδοντιατρική, τον οδηγούν στην ανελλιπή δια βίου μάθηση νέων τεχνικών, νέων τεχνολογιών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του μονοπωλεί η ψηφιακή οδοντιατρική, το 3D printing, κ.α.
Διατηρεί οδοντιατρείο Laser και αισθητικής οδοντιατρικής στα Χανιά, είναι εισηγητής σε σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, είναι ενεργό μέλος του Δ.Σ της Στοματολογικής Εταιρείας Κρήτης. Ακολουθεί πάντα νέους δημιουργικούς και παιδαγωγικούς δρόμους που τον προάγουν σαν άνθρωπο και σαν επιστήμονα.
” Απολαύστε τον! “.
Κύριε Τσαγκαράκη είστε από τους ιατρούς που κάνουν πράξη τη δια βίου μάθηση. Σας βλέπουμε όμως πλέον να έχετε ιδιαίτερη προτίμηση στις digital τεχνολογίες και μάλιστα τελευταία στις 3d απεικονίσεις και εκτυπώσεις. Τέλος οι αναλογικές μέθοδοι;
Χαίρομαι πολύ για αυτήν την ερώτηση! Η αλήθεια είναι ότι την ίδια ερώτηση είχα κάνει στον εαυτό μου όταν αποφάσισα να βουτήξω στα βαθιά στην ψηφιακή τεχνολογία.
Η απάντηση είναι ότι θα ήθελα να τα κάνω όλα digital, αλλά αυτό θα μου πάρει αρκετό χρόνο ακόμα! Οι αναλογικές μέθοδοι είναι παρούσες, δίνουν αξιόπιστες λύσεις και σίγουρα δεν μπορούμε να τις αφήσουμε στην άκρη.
Τι είναι αυτό που σας κερδίζει στις ψηφιακές τεχνολογίες;
Η ψηφιακή τεχνολογία σου δίνει την δυνατότητα να έχεις τον ασθενή στο ιατρείο σε εικονική μορφή. Όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι φωτογραφίες, οι τρισδιάστατες απεικονίσεις των ανατομικών δομών είναι εκεί στην οθόνη του υπολογιστή.
Με μια εντολή εκτύπωσης σε ένα 3D printer έχεις τρισδιάστατα μοντέλα στα χέρια σου για παραπέρα μελέτη και σχεδιασμό. Με αυτά τα ψηφιακά εργαλεία αισθάνομαι πιο σίγουρος για αυτό που προσπαθώ καθημερινά να προσφέρω σε κάθε ασθενή.
Πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί σοβαρά ένας Οδοντίατρος με τις τελευταίες ψηφιακές τεχνολογίες που έχει στη διάθεσή του;
Η ψηφιακή τεχνολογία είναι παντού παρούσα: Στο κομμάτι του λογισμικού, είναι αρκετά εύκολο για κάποιον να ασχοληθεί καθώς υπάρχουν παντού δωρεάν software είτε για δοκιμή, είτε για κανονική χρήση. Στην αρχή το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος καθώς και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σε εκπαιδεύσουν.
Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω τον πρωτοπόρο στις ψηφιακές τεχνολογίες τον εμβιομηχανικό Διαμαντόπουλο Παναγιώτη, ο οποίος από το 2006 έχει σταθεί δίπλα μου, λύνοντάς μου πολλές απορίες.
Το λογισμικό όμως θέλει και κάποιες συσκευές (hardware) . Αυτές έχουν αυξημένο κόστος κτήσης, όμως η απόσβεση γίνεται σχετικά γρήγορα όσο πιο πολύ τις χρησιμοποιείς.
Έχουμε περιστατικά που υπάρχει ο ενθουσιασμός στην αρχή και μετά αφήνουν την ψηφιακή τεχνολογία για τον τεχνίτη.
Σίγουρα μιλάτε για το κομμάτι του ψηφιακού σχεδιασμού των αποκαταστάσεων. Ναι, είναι αλήθεια ότι στο μυαλό πολλών συναδέλφων η ψηφιακή τεχνολογία εξαντλείται στην ψηφιακή αποτύπωση και κατασκευή των προσθετικών αποκαταστάσεων. Όμως το digital κομμάτι της οδοντιατρικής δεν είναι μόνο αυτό!
Έχουμε ψηφιακές ακτινογραφίες σε δύο και τρεις διαστάσεις, τρισδιάστατες φωτογραφίες, ψηφιακό πλάνο θεραπείας, εξομοίωση χειρουργικών επεμβάσεων, σχεδιασμό και υλοποίηση χειρουργικών ναρθήκων για εμφυτεύματα, ψηφιακό σχεδιασμό χαμόγελου και πολλά άλλα.
Ο καθένας από εμάς μπορεί να διαλέξει αυτό που του αρέσει και να το κάνει πολύ καλά. Παραμένω μαθητής σε πολλούς τομείς, κάνω αυτό που ξέρω καλά και συνεργάζομαι σε αυτό που δεν κατέχω για να το γνωρίσω και να το κάνω καλύτερα.
Πόσο εύκολα συνεργάζεστε με τα εργαστήρια. Μήπως δημιουργούνται νέες συνεργασίες λόγο της ψηφιακής συνεργασίας;
Η συνεργασία με ένα ή περισσότερα εργαστήρια είναι μια σχέση ζωής που στηρίζεται στην ειλικρινή και άμεση επικοινωνία. Έχω συνεργαστεί με αρκετά εργαστήρια και τελικά έχω δέσει με κάποια από αυτά.
Η ψηφιακή ροή εργασίας, επιτρέπει την άμεση επικοινωνία με Οδοντικούς Τεχνολόγους και Οδοντιάτρους σε πραγματικό χρόνο, σαν να βρίσκονταν στον ίδιο χώρο ή στη διπλανή πόρτα! Η ψηφιακή ομάδα είναι ευέλικτη και λειτουργεί όπως μια ορχήστρα. Έχει πολλά μέλη, αλλά ένα μαέστρο τη φορά.
Πόσο ακρίβεια έχει η ψηφιακή αποτύπωση σχετικά με την αναλογική;
Η ψηφιακή αποτύπωση μετράει ήδη 16 χρόνια στο χώρο της οδοντιατρικής. Η τεχνολογία είναι ώριμη, και τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από το χειριστή και την εμπειρία που έχει. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ψηφιακή αποτύπωση έχει την ίδια ακρίβεια με την αναλογική.
Μήπως η ψηφιακή τεχνολογία είναι περισσότερο για αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα;
Η αλήθεια είναι ότι ο ψηφιακός σχεδιασμός εμφυτευμάτων και χειρουργικών ναρθήκων είναι αυτό που κάνει μια επιεμφυτευματική αποκατάσταση πιο προβλέψιμη. Όμως όπως ανέφερα, η ψηφιακή τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα στην οδοντιατρική.
Ο ασθενής πως ανταποκρίνεται στις νέες τεχνολογίες; Και για να γίνουμε πιο πρακτικοί τις διαλέγει, τις πληρώνει; Ή για τους λίγους και τους τυχερούς;
Ο σημερινός ασθενής χρησιμοποιεί καθημερινά την τεχνολογία. Σερφάρει στο internet, χρησιμοποιεί smartphone, έχει πολλές φωτογραφίες και βίντεο σε ψηφιακή μορφή, συμμετέχει σε ψηφιακά fora, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.
Όταν βλέπει ότι και ο Οδοντίατρος του προσφέρει κάποιες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως είναι πχ ο ψηφιακός σχεδιασμός χαμόγελου που του επιτρέπει να δει το τελικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά, σίγουρα ενθουσιάζεται.
Το κόστος δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο των αναλογικών υπηρεσιών. Ίσα-ίσα που η τεχνολογία καθιστά κάποιες εργασίες πιο προσιτές, καθώς χρειάζονται λιγότερο χρόνο και υλικά για να πραγματοποιηθούν.
Βρίσκεστε στα Χανιά… και επιχειρείτε ότι νέο κυκλοφορεί στην οδοντιατρική. Ανάγκη ή έρωτας με την οδοντιατρική;
Βρίσκομαι στο νομό Χανίων, αλλά δραστηριοποιούμαι εκτός της πόλης, στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου. Έχω την τύχη να έχω δίπλα μου το Πολυτεχνείο Κρήτης, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου η γνώση συναντά την τεχνολογία.
Ενθουσιάζομαι με τις νέες ανακαλύψεις και ψάχνω τον τρόπο ενσωμάτωσης τους στην οδοντιατρική καθημερινότητα. Μου αρέσει αυτό που κάνω, και χρησιμοποιώ τα ψηφιακά εργαλεία για να το κάνω πιο συναρπαστικό.
Ακολουθώ ένα γνωμικό που είχα ακούσει μικρός: « Αν κάνεις τη δουλειά που αγαπάς, δε θα χρειαστεί να εργασθείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου ».
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ!