Αγαμέμνων Ξενουδάκης

« MEMODENT και ORAL VISION μπαίνουν δυναμικά στην ψηφιακή τεχνολογία του ιατρείου και του εργαστηρίου και όχι μόνον »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου

Ωραία θα ήταν μια συνέντευξη χωρίς λόγια. Γιατί δύσκολα καταγράφεται η ατμόσφαιρα μιας συζήτησης. Σήμερα θα παρουσιάσουμε το «ξεκλείδωμα» μιας προσωπικότητας του οδοντιατρικού – οδοντοτεχνικού χώρου που φρόντισε στην προσωπική και επαγγελματική πορεία, να μη σβήσει από το λεξικό της τις λέξεις,  τιμιότητα και αλήθεια.

Καταξιώθηκε χωρίς συμβιβασμούς αλλά με συνεχή αγώνα για να κατακτήσει ένα ιδεατό επίπεδο επιχειρηματικότητας και αναγνώρισης. Το σπουδαιότερο; Αποδίδει τα εύσημα στους άλλους. Εκείνος όμως είναι η σκιά που ξεκουράζονται οι υπόλοιποι, οι οποίοι αν δεν ήταν σαν κι εκείνον δεν θα ήταν δίπλα του.

Κυρίες και κύριοι ο αγαπητός Μemos! O κος Αγαμέμνονας Ξενουδάκης στο toothnews.gr.

Κύριε Ξενουδάκη επενδύσατε στην ιδέα της οικογενειακής επιχειρηματικότητας και δεν βγήκατε χαμένος. Σωστά;
Σωστά αν και η απόφαση πάρθηκε όταν ήμουν 24 χρονών και ο αδερφός μου Γεώργιος Ξενουδάκης 18, ήταν μια σωστή απόφαση, η οποία ενισχύθηκε το 1990 από την προσθήκη του ιδιαίτερα ικανού συνεταίρου μας Βασίλη Παπαδημητρόπουλου, ο οποίος έγινε τελικά οικογένεια μας.

Επομένως έχετε μπροστά σας μια πρόκληση: Να διατηρήσετε την εταιρεία στο υψηλό επίπεδο που είχε όταν αναλάβατε και να την οδηγήσετε υψηλότερα.
Η εταιρεία ξεκίνησε το 1984 σχεδόν από το μηδέν με μοναδικά εφόδια την προϋπηρεσία μου στον κο Βιτσαρόπουλο, ο οποίος υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει στην καρδιά μου ως επαγγελματικός μου πατέρας, με δίδαξε επαγγελματικό ήθος, ύφος, συνέπεια και ειλικρίνεια, όπως και στον κο Γεωργιάδη, από τον οποίο και εξαγόρασα το κατάστημα το οποίο απευθυνόταν αμιγώς στον οδοντοτεχνικό κλάδο.

Πως είναι να συνεργάζεσαι με συγγενικά πρόσωπα; Υπερισχύει η οικογένεια ή η επιχείρηση;
Στις επιχειρήσεις γενικά πρέπει να υπάρχει ένας αυστηρός διαχωρισμός ανάμεσα στα δυο. Στα εύκολα συνήθως όλα κινούνται γύρω από την επιχείρηση στα δύσκολα η οικογενειακή θαλπωρή κάνει την διαφορά. Κανείς δεν μπορεί να νοιώσει πιο πολύ την υπερπροσπάθεια που καταβάλεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις περισσότερο από την οικογένεια σου.

Έχουμε παρατηρήσει ότι ακολουθείτε διαρκώς τις ανάγκες της αγοράς, αναβαθμίζετε την γκάμα των προϊόντων σας.  Τι να περιμένουμε λοιπόν από την MEMODENT για το 2019;
MEMODENT και ORAL VISION μπαίνουν δυναμικά στην ψηφιακή τεχνολογία του ιατρείου και του εργαστηρίου και όχι μόνον. Μόλις υπογράψαμε με την 3M συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης των ορθοδοντικών προϊόντων για την Ελλάδα.

Επικοινωνείτε πολύ με ημερίδες , hands on, σεμινάρια. Θεωρείτε ότι η αγορά «αντέχει» τόση πληροφορία; Η εξέλιξη καλπάζει, είναι non stop πλέον. Πως θα την ακολουθήσετε;
Όχι μόνο αντέχει αλλά την αναμένει κιόλας. Η εταιρεία συνεργάζεται με ικανότατα στελέχη που μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το εξοντωτικό πρόγραμμα θεωρητικών και hands-on σεμιναρίων. Έχουμε οργανώσει τη συμμετοχή μας σε ημερίδες για τα 39 από τα 52 Σαββατοκύριακα του χρόνου και έπεται συνέχεια… Όπως καταλαβαίνετε το κόστος συμμετοχής είναι ήδη σημαντικό. Οι προσπάθειες όμως δεν σταματούν.

Πολύ συχνά πλέον βλέπουμε εταιρείες να συνεργάζονται για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων. Νομίζετε ότι αυτό πρόκειται να αυξηθεί στο μέλλον λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αγορά τα τελευταία χρόνια;
Οι συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις εταιρειών είναι κάτι που συμβαίνει και θα συμβαίνει για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Η MEMODENT AE από το 2000 έχει συγχωνεύσει αρκετές εταιρείες εσωτερικού, άλλες μεγάλες και άλλες μικρότερες.

Πείτε μας για το εγχείρημα σας, που ομολογουμένως εντυπωσίασε την αγορά. Αναφέρομαι στην δημιουργία της ORAL VISION. Δώσατε ελπίδα και εργασία σε πολλούς εργαζόμενους στο χώρο… Επίσης καταφέρνετε να έχετε πολύ μεγάλες εταιρείες που τα προϊόντα τους είναι ανταγωνιστικά κι όμως κρατάτε τις ισορροπίες!
Ήταν μια κίνηση που έγινε περισσότερο με γνώμονα το συναίσθημα και λιγότερο την επιχειρηματική λογική στην Ελλάδα των ημερών μας , ελπίζουμε να μας δικαιώσει. Η διατήρηση της ισορροπίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία ομάδας με σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινό όραμα.

Όσο περνά ο καιρός, τελικά γίνεστε πιο απόλυτος ή πιο επιλεκτικός όσον αναφορά τα επαγγελματικά σας;
Σαφώς, η ωριμότητα και εμπειρία οδηγεί στο να είμαι πιο επιλεκτικός. Ακόμα δε, περισσότερο τώρα, που μπορούμε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες της αγοράς.

Πείτε μας το προϊόν που ξεχωρίζετε από τη γκάμα σας και χαρακτηρίζει το προφίλ της εταιρείας MEMODENT & ORAL VISION.
Δεν θα ξεχώριζα ένα μόνο προϊόν. Χαρακτηριστικό και των δυο εταιρειών αποτελώντας παράλληλα το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα είναι η Εξέλιξη, η Εμπειρία , η Γνώση, η Ταχύτατη  Εξυπηρέτηση και η Αξιοπιστία προσφέροντας Value for money προϊόντα. Μόνο έτσι κερδίζεις την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και εκεί εμείς επενδύουμε.

Υπάρχει στον χώρο υγιής ανταγωνισμός; Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους συναδέλφους;
Ο υγιής ανταγωνισμός είναι ένα από τα δύσκολα κομμάτια που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Το πως όμως τον διαχειρίζεται κάθε εταιρεία αφορά το ηθικό της προφίλ. Το δικό μας έχει υψηλά στάνταρτ και νομίζω για αυτό τον λόγο καταφέρνει να έχει τις καλύτερες σχέσεις με την πλειονότητα των συνάδελφων του κλάδου μας.

Λένε κατά κύριο λόγο οτι διδασκόμεθα από τις αποτυχίες μας. Θα συμπλήρωνα οτι  μαθαίνουμε και από την επιτυχία. Μπορείτε να μου πείτε ένα πράγμα που σας δίδαξε η επιτυχία;
Μου δίδαξε πως η εμπιστοσύνη μέσα σε μια εταιρεία είναι το μεγαλύτερο κέρδος. Γιατί όπως είπε ο Stephen Covey (Πανεπιστημιακός καθηγητής και επιχειρηματίας), όταν σε μια εταιρεία δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη προκύπτει ένας κρυμμένος φόρος. Κάθε απόφαση και ενέργεια σε μια εταιρεία «φορολογείται» αν σκεφτείτε ότι χρόνος και κόστος  πολλαπλασιάζονται ώστε να γίνουν τα πράγματα σωστά. Εάν αναφέρω πως επί 35 χρόνια, δεν έχει απολυθεί η δεν έχει υποστεί μείωση μισθού κανένας από τους συνεργάτες μου θα καταλάβετε τι εννοώ.

Βέβαια, θα έχετε ακούσει να λένε ότι η καθημερινότητα τρώει τα όνειρα. Τι κάνετε γι’ αυτό; Γνωρίζω ότι δουλεύετε πολύ. Συνεχίζετε να ονειρεύεστε;
Προσπαθώ να έχω ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μου. Με την βοήθεια των συνεργατών μου, καταφέρνω και το κάνω. Αυτός ο χρόνος μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω να ονειρεύομαι και να δημιουργώ.