Είναι δύσκολο να μιλήσεις στην επίκουρη καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, κυρία Όλγα Νάκα και να μη θαυμάσεις τη γνώση, τη δύναμη, τη δημιουργικότητα, τη συνέπεια. Μοιάζει να είναι πάντα χαρούμενη και είναι! Δεν επαναπαύεται ποτέ στις ευκολίες κυνηγά το ρεαλιστικό, ονειρικό αλλά και το τολμηρό.
Εφέτος αιφνιδίασε τους συναδέλφους της αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό θα λέγαμε με τον πολύπλευρο χαρακτήρα που επέδειξε κατά την «εμπλοκή» της στην διοργάνωση του 41ου Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συνεδρίου.
Κουράστηκε όπως μας εκμυστηρεύτηκε αλλά ανταμείφθηκε.
Η κυρία Νάκα έφυγε από τα στενά όρια ενός Συνεδρίου και απέδειξε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαχειρίζεται μεγάλα Οδοντιατρικά δρώμενα φθάνει να δίνεις το 100% σου!
Όταν μιλά για το 41ο Π.Ο.Σ ακτινοβολεί το πρόσωπό της από χαρά γιατί κατάφερε το απρόσμενο να το κάνει με την συνεργασία της Ομοσπονδίας, του Ο.Σ. Θεσσαλονίκης και του Α.Π.Θ κορυφαίο μέσα σε λίγους μήνες!
Η κυρία Όλγα Νάκα ως πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής «απολογείται» στο toothnews.gr για το 41ο Π.Ο.Σ
Το 41ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με μοναδική επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής και αποδοχής που δεν έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια. Πώς τα καταφέρατε;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να βρεθώ μέσω αυτής της συνέντευξης πιο κοντά στους συναδέλφους μου. Οι περισσότεροι με γνωρίζουν μέσα από την ακαδημαϊκή μου πορεία. Πιστεύω ότι μετά τη συζήτησή μας αυτή θα γνωρίσουν περισσότερο την προσωπικότητά μου και επομένως το σκεπτικό μου σχετικά με την οργάνωση του επιστημονικού προγράμματος του 41ου ΠΟΣ. Εννοείται ότι η επιτυχία του Συνεδρίου δεν ήταν μόνο το Επιστημονικό του πρόγραμμα. Ήταν απόρροια της συλλογικής δουλειάς των μελών της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο Συνέδριο είχε τον δικό του χαρακτήρα. Αν κατάφερα να μεταφέρω κάτι, ήταν αυτή η φιλοξενία, η ζεστασιά, η ξεγνοιασιά που χαρακτηρίζουν την Θεσσαλονίκη μας. Ήθελα οι σύνεδροι να νιώσουν οικεία και να νιώσουν αυτή την φροντίδα για την εξέλιξη του επιστημονικού τους γίγνεσθαι, να γίνουν κοινωνοί των κλασσικών αρχών και των πιο σύγχρονων δεδομένων που διέπουν την Επιστήμη της Οδοντιατρικής.
Έλειπε ο διεθνής αέρας των προσκεκλημένων ομιλητών, όπως συνηθίζεται στα μεγάλα συνέδρια αλλά αυτό ακριβώς θεωρώ ήταν η καινοτομία. Συμφωνείτε;
Χαίρομαι πραγματικά που αφουγκράζεστε τόσο εύστοχα όλες μου τις σκέψεις. Το Συνέδριο αυτό στήθηκε έτσι ώστε να είναι πέρα από κάθε τι αναμενόμενο. Σκέφτηκα πως οι πιο κατάλληλοι για να συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές και να εναρμονιστούν με το χαρακτήρα του Συνεδρίου, που περιέγραψα προηγουμένως, ήταν οι Έλληνες που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή έχουν βραβευθεί για το κλινικό τους έργο στο εξωτερικό. Επίσης σκέφτηκα να δώσω βήμα σε νέους συναδέλφους που έχουν επιστημονικά δομηθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και μας μετέφεραν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό όλον αυτό τον αέρα της καινοτομίας, των σύγχρονων τεχνικών και υλικών.
Το πρόγραμμα ήταν άρτιο, είχε προβλεφθεί κάθε ανησυχία, εξέλιξη και το μέλλον της Οδοντιατρικής επιστήμης, πώς χώρεσαν σε 3 ήμερες;
Συνάδελφοι από όλες τις εξειδικεύσεις έστειλαν προτάσεις για να συμμετέχουν και αυτό συνέβαλλε σημαντικά στην αρτιότητα του προγράμματος. Όταν συζητούσα με τους περισσότερους τους εξέφραζα τις δικές μου ανησυχίες και προβληματισμούς για το αντικείμενό τους και μαζί καταλήγαμε σε αυτό που θα ενδιέφερε περισσότερο τον γενικό οδοντίατρο.
Δόθηκε ιδιαίτερο προβάδισμα στα Κλινικά Φροντιστήρια. Στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την τεκμηριωμένη κλινική πράξη, που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και με ευκολία. Οι ζωντανές επιδείξεις και τα video πιστεύω ότι συνέβαλαν στην απόκτηση αυτοπεποίθησης από τους συναδέλφους πως μπορούν να τα εφαρμόσουν από Δευτέρα στους ασθενείς τους.
Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα ήταν πυκνό.
Πείτε μας τη καλύτερη στιγμή του Συνεδρίου κατά την οποία νιώσατε ότι «ο.κ. τα καταφέραμε»
Καταλαβαίνετε ότι ο σχεδιασμός ενός επιστημονικού προγράμματος, ο συντονισμός τόσων ομιλητών και η προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών τόσων συναδέλφων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς στιγμές έντασης ή απογοήτευσης. Και πάντα αυτές τις δύσκολες στιγμές αναρωτιέσαι «εάν αξίζει».
Θα σας περιγράψω ακριβώς τη διακύμανση των συναισθημάτων μου. Όταν την Πέμπτη έφθασα στο χώρο του Συνεδρίου η υπεύθυνη του γραφείου διοργάνωσης έτρεξε και μου είπε ότι δεν είχε συμβεί ξανά η προσέλευση προς εγγραφή να είναι μεγαλύτερη από την προσέλευση στις προεγγραφές. Προχώρησα και είδα γεμάτη την αίθουσα των χορηγών μας, γεμάτες τις αίθουσες των παρουσιάσεων και ήταν μόνο Πέμπτη πρωί. Στην Τελετή Έναρξης, ανεβαίνοντας στο βήμα για να καλωσορίσω τους καλεσμένους και τους συμμετέχοντες, αντίκρυσα την μεγαλύτερη αίθουσα του Βελλιδείου κατάμεστη και τότε είπα «ναι άξιζε» και ευχαρίστησα συγκινημένη όλους τους συμμετέχοντες που ανεξάρτητα από το ρόλο τους, το έκαναν να αξίζει.
Ποιος είναι ο απόηχος του Συνεδρίου κυρία Νάκα για την οργανωτική επιτροπή αλλά και τα σχόλια που συγκεντρώνετε από τους συμμετέχοντες;
Σίγουρα υπήρχαν σημεία που έχρηζαν μεγαλύτερης προσοχής, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν προετοιμαστεί καλύτερα ή κάποιες άβολες στιγμές να έχουν προβλεφθεί. Αλλά η χαρά στο βλέμμα όλων και τα χαμόγελα όταν τους συναντούσα στις αίθουσες ή στους διαδρόμους με έπειθαν ότι ο στόχος είχε επιτευχθεί και όλοι ήταν πρόθυμοι να παραβλέψουν τις αστοχίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους και την εκδήλωση της ευγνωμοσύνης τους θεωρώ ότι το χάρηκαν όσο και εμείς, που το οργανώσαμε.
Ποιους θα θέλατε να ευχαριστήσετε;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά τον πρόεδρο του Τμήματος Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ. τον κ. Αθανάσιο Πουλόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιο Δεβλιώτη για την επιλογή τους στο πρόσωπό μου. Τους ευχαριστώ ειλικρινά όχι μόνο για την τιμή αλλά κυρίως για την αμέριστη εμπιστοσύνη και την ελευθερία επιλογών και κινήσεων. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Κούγιας, ο κ. Νικόλαος Μαρουφίδης και τα μέλη της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου ήταν δίπλα μου συνεχώς και η συμβολή τους ήταν πολύτιμη. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ και του ΟΣΘ ήταν ουσιαστικά παρόντα και πρόθυμα να βοηθήσουν για την εξασφάλιση της επιτυχίας.
Οι χορηγοί μας συνέβαλαν τα μέγιστα και έμπρακτα με την πραγματοποίηση πρακτικών σεμιναρίων, που κατακλύστηκαν από τους συμμετέχοντες.
Ευχαριστώ πολύ τους ομιλητές, που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους, την εμπειρία τους, τις καλύτερες και τις δυσκολότερες στιγμές τους μέσα από τις ευφάνταστες παρουσιάσεις τους.
Και άφησα για το τέλος την κ. Ελένη Μακροκάνη και την εταιρεία διοργάνωσης Premium, που όλους αυτούς τους μήνες εργάστηκαν άοκνα για να έχουμε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.
Ευγνώμων αισθάνομαι προς όλους τους σύνεδρους που αγκάλιασαν τόσο θερμά την προσπάθειά μας αυτή και τη μετέτρεψαν σε τεράστια επιτυχία.
Πείτε μας τα επόμενα προσωπικά βήματά σας μια και παρακολουθούμε πως συμμετέχετε ενεργά σε αρκετές επιστημονικές εταιρείες
Το 41ο ΠΟΣ ήταν σημαντικός σταθμός στην ακαδημαϊκή μου καριέρα, η οποία όμως συνεχίζει τον αγώνα και την πορεία της μιας και η συνεχής προσωπική και επιστημονική εξέλιξη είναι απαραίτητα για την προαγωγή του ακαδημαϊκού λειτουργήματος. Οι συνάδελφοι για ακόμη μια φορά μου έδειξαν την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους. Το λιγότερο που μπορώ να ανταποδώσω είναι η συνεχής επιστημονική μου κατάρτιση, η βελτίωση των δεξιοτήτων μου και η μετάδοση αυτών.
Τι θα συμβουλεύατε την οργανωτική επιτροπή του 42ου Π.Ο.Σ;
Δεν υπάρχουν συμβουλές νομίζω. Όταν μεταφράζεις τον καλύτερο εαυτό σου σε σκέψεις, επιλογές και πράξεις, το αποτέλεσμα σε δικαιώνει.
Και πάλι σας ευχαριστώ που κρατάτε ζωντανό τον παλμό του 41ου ΠΟΣ.