Αρωγός του διημέρου σεμιναρίου θα είναι το μικροσκόπιο και οι ψηφιακές ακτινογραφίες.
Το διήμερο πρακτικό σεμινάριο Ενδοδοντολογίας απευθύνεται σε κάθε οδοντίατρο που θέλει να απαλλαγεί από βασικά, καθημερινά προβλήματα της διαδικασίας της ενδοδοντικής θεραπείας.
Για πρώτη φορά το Ινστιτούτο Μέριμνα προσκαλεί τρεις ειδικούς ενδοδοντιστές, οι οποίοι για δυο ημέρες προσφέρουν γνώσεις σε όλα τα πεδία και συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις πρακτικές ασκήσεις.
Το σεμινάριο αυτό έχει μία βασική διαφορά:
Τόσο η θεωρητική, όσο και η πρακτική άσκηση θα βασιστεί στην επιστημονική τεκμηρίωση και όχι την εταιρική καθοδήγηση. Έτσι, όλοι οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν σε τουλάχιστον 2 διαφορετικά συστήματα προπαρασκευής, αλλά και έμφραξης.
Απαραίτητα υλικά: Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους εξαχθέντα δόντια από όλες τις ομάδες προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να εξασκηθούν και στα πλέον απαιτητικά περιστατικά.
Ανάλυση Πρακτικού Σεμιναρίου
Η κλινική ενδοδοντολογία τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν νέες συσκευές, σύγχρονα εργαλεία και υλικά καθώς και καινοτόμες τεχνικές προκειμένου να προσφέρουν στον οδοντίατρο περισσότερη άνεση στη θεραπευτική διαδικασία. Ο καθοριστικός ρόλος των μικροβίων και των παραπροϊόντων του μεταβολισμού τους στην πρόκληση και εξέλιξη της ακρορριζικής περιοδοντίτιδας έχει τεκμηριωθεί πέραν αμφιβολίας.
Επομένως, η ενδοδοντική θεραπεία πρέπει να θεωρείται ως η κλινική αντιμετώπιση ενός νοσήματος μικροβιακής αιτιολογίας, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη των μικροβίων αλλά και στην πρόληψη της επαναμόλυνσης.
Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού απαιτείται ενδελεχής μηχανική προπαρασκευή, συνδυασμένη με κατάλληλους διακλυσμούς, τοποθέτηση αντισηπτικών και τρισδιάστατη έμφραξη του συστήματος του ριζικών σωλήνων.
Στόχος του σεμιναρίου είναι τόσο η παρουσίαση και ανάλυση διαγνωστικών και θεραπευτικών προβλημάτων που αφορούν την Ενδοδοντολογία όσο και η εξοικείωση του οδοντιάτρου με τη διαδικασία της χημικομηχανικής επεξεργασίας αλλά και της τρισδιάστατης έμφραξης του συστήματος των ριζικών σωλήνων. Μέσα από επιλεγμένα κλινικά περιστατικά, παρουσιάζονται σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης πολφικών και περιακρορριζικών παθήσεων.
Με την ανάλυση των περιστατικών αυτών παρατίθενται σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν ερευνητικά πεδία αιχμής στην Ενδοδοντολογία.
Η διαγνωστική προσέγγιση των βλαπτικών επιδράσεων στο σύμπλεγμα πολφού και περιακρορριζικών ιστών, αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει διότι απαιτείται η συνδυαστική θεώρηση τόσο των κλινικών όσο και των ακτινογραφικών ευρημάτων που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Ειδικότερα, η διάγνωση στηρίζεται σε στοιχεία που προκύπτουν από τη λεπτομερή λήψη ιστορικού, σε πληροφορίες που ανακύπτουν από τις δοκιμασίες ζωτικότητας του πολφού και σε στοιχεία της ακτινογραφικής εικόνας. Η κλινική εξέταση και οι σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές συμβάλλουν σημαντικά στον παραπάνω σκοπό. Στα πλαίσια της παρουσίασης θα γίνει, μέσα από σειρά κλινικών περιστατικών, μια σύντομη αναφορά στην συμπτωματολογία των ενδοδοντικής αιτιολογίας παθήσεων του πολφού αλλά και η παρουσίαση της σύγχρονης κατάταξης των νόσων του πολφού και των περιακρορριζικών ιστών.
Απαραίτητη προϋπόθεση της σωστής χημικομηχανικής επεξεργασίας και έμφραξης κατά την ενδοδοντική θεραπεία είναι η γνώση της μορφολογίας του συστήματος ριζικών σωλήνων του δοντιού.
Με την πρόοδο των σύγχρονων ερευνητικών πρωτοκόλλων κατέστη δυνατή η απεικόνιση και ανάλυση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του συστήματος ριζικών σωλήνων σε τέτοιο επίπεδο που ο κλινικός οδοντίατρος έχει, πλέον, σήμερα τη δυνατότητα να γνωρίζει ορισμένες ιδιαιτερότητες της ομάδας δοντιού που επεμβαίνει.
Μέσα από την παρουσίαση σύγχρονων μελετών αναλύονται προβληματισμοί που σχετίζονται με τον αριθμό ριζικών σωλήνων, τη σχέση μεταξύ τους ως σύστημα, το σχήμα και την εντόπιση των στομίων τους. Το στάδιο της προπαρασκευής των ριζικών σωλήνων συγκεντρώνει κατά γενική ομολογία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αυτό οφείλεται στο ότι αποτελεί όχι μόνο κοπιώδες, αλλά στην πράξη το καθοριστικότερο βήμα για την επιτυχή εκτέλεση μιας ενδοδοντικής θεραπείας χωρίς συμβάματα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανόηση του τι αλλάζει και τι όχι με τη μηχανοκίνητη προπαρασκευή, ώστε ο κλινικός να είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς σε κάθε περιστατικό, όσο απαιτητικό κι αν είναι. Στα πλαίσια αυτά θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του κλινικού πρωτοκόλλου χρήσης των μηχανοκίνητων συστημάτων, ώστε ο συμμετέχων να εφοδιαστεί κατάλληλα και να υιοθετήσει τη μηχανοκίνητη ενδοδοντολογία στην καθημερινή κλινική πράξη.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα:
Κατεβάστε το Αρχείο (PDF, Unknown)
*Εαν δεν βλέπετε το πρόγραμμα, πατήστε ανανέωση σελίδας