DENTAL CERAMICS My theory in action: Το νέο βιβλίο του Cdt Σπύρου Χατζηγεωργίου

Ο ανήσυχος και συνάμα δημιουργικός Οδοντικός Τεχνολόγος, Σπύρος Χατζηγεωργίου πριν από λίγες ημέρες έκανε για ακόμη μια φορά αισθητή την παρουσία του με την πρώτη συγγραφική απόπειρα, το βιβλίο του, “DENTAL CERAMICS My theory in action“.

Το τρίτο του παιδί- όπως χαρακτηριστικά ονομάζει ο ίδιος το δημιούργημα του – δεν είναι άλλο από μια πολύ προσεγμένη έκδοση με όμορφο εικαστικό, σωστά δομημένο και άψογες φωτογραφικές λήψεις από καταπληκτικά οδοντιατρικά περιστατικά.

Τηρώντας πιστά τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την πολυτελή έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου – με τέτοιο αντικείμενο – η έκδοση του Σπύρου Χατζηγεωργίου προσφέρει στον αναγνώστη ένα απολαυστικό σε εικόνες και γνώση βιβλίο παρουσιάζοντας συνάμα υπέροχες δουλειές.

Δικαίως -κατά την γνώμη μας- συναγωνίζεται όλες εκείνες τις υπερπολυτελείς εκδόσεις του εξωτερικού που κατά καιρούς βλέπουμε να κυκλοφορούν και στην χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι ο Spiros μιλά στο toothnews.gr για το τρίτο του παιδί το “DENTAL CERAMICS My theory in action“.

Καλοτάξιδο το βιβλίο σου Spiros!

Κύριε Χατζηγεωργίου, μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο σας. Ποιο ήταν το κίνητρο σας γι’ αυτή την έκδοση;

Για να είμαι πολύ ειλικρινής δε θυμάμαι καθόλου ποιο ήταν το κίνητρο. Νομίζω όμως ότι η ενασχόληση μου με τα σεμινάρια και τις διαλέξεις τα τελευταία χρόνια μου δημιούργησε την ανάγκη να αποθηκεύω πολλά στοιχεία από περιστατικά μου προκειμένου να τα δώσω με περιγραφικό τρόπο στους συμμετέχοντες.

Σιγά σιγά, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένας μεγάλος όγκος δεδομένων όπου κάποια στιγμή τα έβαλα σε μία τάξη ώστε να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος για κάποιον που θα ήθελε να κατανοήσει σε βάθος την αλληλεπίδραση των κεραμικών μαζών με το φως.

Κάπως έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά να στήνω τον κορμό του βιβλίου. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με σκοπό κάποιος να το χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο εκμάθησης.

Ασχολούμενος με τη συγγραφή του, ποιο ήταν το σημαντικότερο πράγμα που αποκομίσατε από αυτήν την εμπειρία;

Χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν η γνώση. Νιώθοντας την ευθύνη αυτών που ήθελα να μεταδώσω μπήκα αυτόματα σε μια διαδικασία απόδειξής τους μέσω πειραματισμών. Αυτό, λοιπόν, από μόνο του μου έδειξε καινούριους δρόμους, καινούρια μονοπάτια όπου μου έδωσαν «τροφή».

Μπορείτε να μας περιγράψετε την αγαπημένη σας ενότητα και γιατί;

Νομίζω ότι για πάντα η αγαπημένη μου ενότητα θα είναι το πρώτο θεωρητικό κομμάτι του βιβλίου όπου δύο χρόνια πριν ο εξαιρετικός Αλέκος Κοσμάς έκανε τα κείμενά μου εικόνες. Είναι το αγαπημένο μου γιατί χωρίς να γνωρίζουμε τις οπτικές ιδιότητες του φωτός και χωρίς να γνωρίζουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε το χρώμα δε μπορούμε να δημιουργήσουμε κεραμικές αποκαταστάσεις που να λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη φωτός.

Πιστεύετε ότι μπορεί το βιβλίο σας να λειτουργήσει ως ενός είδους “εγχειριδίου χρήσης” στην Οδοντική Τεχνολογία;

Θεωρώ ότι μόνο αυτή θα ήταν η χρήση και ο λόγος που κάποιος θα ήθελε να το αγοράσει παρόλο που η πρώτη μου σκέψη αλλά και η προσπάθεια μου ήταν να δημιουργήσω ένα άρτια εικαστικό βιβλίο.

Ξεφυλλίζοντας κάποιος το βιβλίο σας, ποιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του χαρακτήρα σας που αποκαλύπτεται σ’ αυτό;

Δε πιστεύω ότι αποκαλύπτεται κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο του χαρακτήρα μου μέσα από το βιβλίο. Όμως τώρα που το σκέπτομαι, για κάποιους που με ξέρουν λίγο καλύτερα σαν άνθρωπο μπορούν εύκολα να διακρίνουν ένα χαρακτηριστικό μου. Εκείνο που με ταλανίζει ευχάριστα και για πολλά χρόνια, της μεθοδικότητας που με διακατέχει για κάθε πράγμα που καταπιάνομαι σοβαρά μαζί του.

Είναι στα μελλοντικά σας σχέδια να γράψετε κι άλλα βιβλία;

Όπως σας είπα και πριν αυτοί οι καινούριοι δρόμοι και αυτά τα μονοπάτια δεν τελειώνουν. Εγώ συνεχίζω σαν μάχιμος οδοντοτεχνίτης τη δουλειά μου όπου μέσα από αυτή καθημερινά συλλέγω υλικό. Με την πάροδο του χρόνου, εάν κρίνω ότι αυτό το υλικό που έχω μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να είναι χρήσιμο για την έκδοση ενός δεύτερου βιβλίου ασφαλώς και θα το κάνω.

Πώς είναι για τον Σπύρο Χατζηγεωργίου η επόμενη ημέρα της έκδοσης του πρώτου του βιβλίου;

Θα προσπαθήσω να είμαι ακριβής στην περιγραφή λέγοντας ότι είμαι σε «ευχάριστη» σύγχυση. Χαίρομαι πάρα πολύ από την αποδοχή του κόσμου αυτού του πονήματός μου. Δέχομαι καθημερινά δεκάδες μηνύματα από συναδέλφους από όλο τον κόσμο και δεν σου κρύβω πώς απολαμβάνω αυτή την επικοινωνία. Όπως ξέρετε, είμαι παιδί της παρέας και η εξωστρεφής φύση μου έχει «στήσει» πανηγύρι.

Επιθυμείτε να προμηθευτείτε το DENTAL CERAMICS;