Πραγματοποιήθηκε στις 5/6/2024, με μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών, το σεμινάριο του Εργαστηρίου Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας, του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγιναν τρεις ομιλίες με τα ακόλουθα θέματα:
«Εκτυπώσεις μετάλλου 3D (SLM Selective Laser Sintering) και μέθοδοι παραγωγής Οδοντικής Τεχνολογίας στον 21ο αιώνα» από τον κο Χαράλαμπο Στρούμπο PhD,
«Νεότερα Δεδομένα της Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας στην Κινητή Προσθετική» από τον κο Αντώνη Προμπονά, Καθηγητή του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας, Υπευθύνου Καθηγητή του μαθήματος της Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας και
«Τεχνολογία CAD/CAM και υλικά κατασκευής ολοκεραμικών προσθετικών αποκαταστάσεων ζιρκονίας» από τον κο Κωνσταντίνο Δημητριάδη PhD, Aκαδημαϊκό Υπότροφο του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας, Εργαστηριακού Καθηγητή του Εργαστηρίου Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας.
Το σεμινάριο αυτό είναι ένα ακόμη σεμινάριο μίας σειράς σεμιναρίων του Εργαστηρίου Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας, τα οποία σκοπό έχουν την συνεχή ενημέρωση των φοιτητών του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας στα πλέον σύγχρονα θέματα της Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας, με παρουσίαση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Στο περιθώριο του σεμιναρίου είχαμε μία συνομιλία με τον Υπεύθυνο καθηγητή του μαθήματος της Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας κο Αντώνη Προμπονά, ο οποίος μας ενημέρωσε για την εξέλιξη του Εργαστηρίου Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
« Το Εργαστήριο Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας γίνεται σε συνδυασμό με τα θεωρητικά μαθήματα του αντίστοιχου μαθήματος, το οποίο είναι υποχρεωτικό μάθημα ειδικότητας του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας. Αυτό το Εργαστήριο προέκυψε από την μετατροπή του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Πρώην Τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας, με μεγάλη προσπάθεια και προσωπική εργασία για τον σχεδιασμό και την ανακατανομή των θέσεων εργασίας.
Στην πρώτη του μορφή το Εργαστήριο λειτούργησε με ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Τομέα (υπολογιστές χαμηλών επιδόσεων) και με ένα scanner Dental Wings και ένα κοπτικό μηχάνημα DWX 30 – 4 Axis της Roland. Και τα δύο αυτά μηχανήματα παραχωρήθηκαν με χρησηδάνειο, το μεν πρώτο από τον κο Στρούμπο, αντιπρόσωπο της Dental Wings και το δεύτερο από τον κο Ψαρίδη αντιπρόσωπο της Roland.
Σήμερα, το εργαστήριο Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας έχει προμηθευτεί 14 σύγχρονους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων για να «τρέχουν» το ειδικό λογισμικό σχεδίασης της Dental Wings και έχει επίσης προμηθευτεί τον σαρωτή DW-7-140 της Dental Wings με ολόκληρο το λογισμικό σχεδίασης όλων των τύπων των προσθετικών εργασιών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πακέτο προμήθειας του συγκεκριμένου scanner, o κος Στρούμπος συμπεριέλαβε και 10 άδειες λειτουργίας του σχεδιαστικού προγράμματος της Dental Wings, για δέκα περιφερειακά PC του εργαστηρίου.
Θα ήθελα από αυτή τη θέση να ευχαριστήσω τόσο τον κο Στρούμπο όσο και τον κο Ψαρίδη για την ευγενική συνεργασία τους και την υποστήριξή τους προς το εργαστήριο.
Ευχαριστώ επίσης, τον συνεργάτη μου κο Πουλή Νικόλαο, πρώην Ακαδημαϊκό Υπότροφο του Τομέα Οδοντικής Τεχνολογίας και σήμερα Αναπληρωτή Καθηγητή του Department of Dental Technology του Bolton University, Manchester, για την συνεργασία του στην οργάνωση και τη διδασκαλία των πρώτων μαθημάτων του Εργαστηρίου.
Ευχαριστώ επίσης, τον συνεργάτη μου και Ακαδημαϊκό Υπότροφο του Τομέα κο Κωνσταντίνο Δημητριάδη, για την σημαντική συμβολή του στην διδασκαλία των μαθημάτων του Εργαστηρίου Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας, όπου καταθέτει την σημαντική και υψηλού επιπέδου εμπειρία του ως Έμμισθος Ερευνητής στην έρευνα της 3D εκτύπωσης των κεραμικών βιουλικών.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου με μεγάλη χαρά ακούσαμε την ανακοίνωση του κου Στρούμπου, ότι προτίθεται να δωρίσει έναν 3D εκτυπωτή στο Εργαστήριο Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας του σύστοιχου Τομέα, στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας μας με σκοπό τη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση του συγκεκριμένου Εργαστηρίου.
Θέλω να πιστεύω ότι το Εργαστήριο Ψηφιακής Οδοντικής Τεχνολογίας εκτός του ότι προσφέρει στους φοιτητές του πλήρη εργαστηριακά μαθήματα στην Ψηφιακή Τεχνολογία, εισέρχεται δυναμικά στη σύγχρονη εποχή της Οδοντικής Τεχνολογίας και θα εξελίσσεται παρακολουθώντας την ραγδαία εξέλιξη και πρόοδο της Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Ακολουθούν φωτογραφίες από το σεμινάριο: