Βαλκανική Εταιρεία Ειδικών Ορθοδοντικών: Η νέα Εταιρεία που ιδρύθηκε από το Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.

Η Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ε.) μετά από μια επιτυχημένη πορεία χρόνων, πιστή στους στόχους και τις αρχές της και με μεγάλες προσπάθειες για διαρκή ανύψωση της ορθοδοντικής επιστήμης, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι μετά από πρωτοβουλίες και δράσεις του Προέδρου της Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής κ. Μόσχου Α. Παπαδόπουλου, καθώς και των μελών του Δ.Σ. της προέβη σε διεργασίες που οδήγησαν στην ίδρυση της Βαλκανικής Εταιρείας Ειδικών Ορθοδοντικών (Β.Ε.Ε.Ο.) (Balkan Association of Orthodontic Specialists, B.A.O.S.).

Η Ο.Ε.Β.Ε. ως ιδρυτικό μέλος της Β.A.O.S., προσκάλεσε αρχικά τις Ορθοδοντικές Εταιρείες των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, με σκοπό την εδραίωση επιστημονικών δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου στην περιοχή, καθώς και την συνεργασία μεταξύ των εταιρειών. Η ανταπόκριση από τις γείτονες χώρες υπήρξε θερμή, και μετά από τις αρχικές συναντήσεις και επικοινωνίες με τους Προέδρους και τους αντιπροσώπους των Εταιρειών, στις 18 Φεβρουαρίου του 2017 έγινε η Συνεδρίαση του πρώτου προσωρινού συμβουλίου της B.A.O.S.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη FYROM. Η ίδρυση της B.A.O.S πραγματοποιήθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό και μάλιστα διασφαλίστηκε ως Έδρα της νέας Εταιρείας η Θεσσαλονίκη.

Στη συνεδρίαση εκτός από την υπογραφή του καταστατικού της νέας Εταιρείας από κάθε χώρα-μέλος πάρθηκαν από κοινού αποφάσεις που αφορούσαν διοικητικές και οργανωτικές διαδικασίες της B.A.O.S. Πρώτος Πρόεδρος της νέας εταιρείας εκλέχθηκε ομόφωνα ο Καθηγητής Μόσχος Α. Παπαδόπουλος, ο οποίος δέχθηκε θερμά συγχαρητήρια από όλους τους παραβρισκόμενους για τη σύλληψη και υλοποίηση της ιδέας μιας Βαλκανικής Εταιρείας στον κλάδο της Ορθοδοντικής. Στη θέση του Αντιπροέδρου εκλέχθηκε ομόφωνα η Επικ. Καθηγ. Celjana Toti (Αλβανία), του Γενικού Γραμματέα η Δρ. Αθηνά Χατζηγιάννη και του Ταμία ο κ. Αναστάσιος Ζαφειριάδης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση ενός ετήσιου Συνεδρίου της B.A.O.S., το οποίο θα διοργανώνεται από τον εκάστοτε εκλεγμένο Πρόεδρο της B.A.O.S., δηλ. από διαφορετική Βαλκανική χώρα κάθε φορά, είτε ανεξάρτητα είτε σε από κοινού με το εκάστοτε τοπικό Ορθοδοντικό Συνέδριο της χώρας. Ως συνέπεια των παραπάνω για το 1ο ετήσιο Συνέδριο της B.A.O.S. εκλέχθηκε ως διοργανώτρια χώρα-μέλος η Ελλάδα. Έτσι, για πρώτη φορά (μετά τη σύμφωνη γνώμη των Δ.Σ. της Ορθοδοντικής Εταιρεία της Ελλάδος [Ο.Ε.Ε.] και Ο.Ε.Β.Ε.) το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ο.Ε.Ε. και της Ο.Ε.Β.Ε. για το 2017 θα συνδυαστεί με το 1ο Συνέδριο της Βαλκανικής Εταιρείας Ειδικών Ορθοδοντικών, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 1-3.12.2-2017 στο KΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ.

Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας γενικά και για τη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα, καθώς εδραιώνεται η παρουσία μας στον επιστημονικό τομέα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ελπίζουμε στη στήριξη όλων των συναδέλφων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και τους καλούμε να συμμετάσχουν μελλοντικά σε όλες τις επιστημονικές μας εκδηλώσεις, με σκοπό την ενίσχυση του σημαντικού αυτού επιτεύγματος και την επιστημονική προβολή της Ελλάδας, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος,
Ο Πρόεδρος: Καθηγητής Μ. Α. Παπαδόπουλος
Η Γενική Γραμματέας: Αναπλ. Καθηγ. Ι. Ιωαννίδου-Μαραθιώτου