Τσανακτσίδης Δημήτρης

« Μια συνάντηση μαζί του, μια συνέντευξη, μια άλλη μορφή καταγραφής της στάσης ζωής του ιατρού και ανθρώπου που ονειρεύεται μια οδοντιατρική σε “μεγέθυνση” »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Κανένας δεν ξέρει εκ των προτέρων, αν θα ενδιαφέρουν το κοινό οι επιλογές των προσώπων που θα παρουσιαστούν με συνέντευξη στο toothnews.gr. Προσωπικά δικαιώθηκα με την επιλογή και τη γνωριμία μου με τον Οδοντίατρο κο Δημήτρη Τσανακτσίδη.

Ξέρετε, είχε μπει στο…στόχαστρο μας από τον πρώτο χρόνο, που ήμασταν στον αέρα, γιατί πάντα είχε μια δεύτερη σκέψη σε πολλές αναρτήσεις του toothnews.gr. Ποιός είναι λοιπόν αυτός ο Οδοντίατρος, που μας συμπαρίσταται εξ’ αρχής με γνώμονα την αλήθεια και τη γνώση;

Ο Δημήτρης Τσανακτσίδης, είναι τόσο ενδιαφέρον και ήρεμος σαν άνθρωπος, τόσο ανήσυχος σαν επιστήμονας που δεν είναι στερεότυπο η φράση αυτή, αν μάλιστα διαβάσει κάποιος το βιογραφικό του. Είναι η απόδειξη για το τι μπορεί να καταφέρει κανείς αν δεν χάσει τους στόχους του κι αν εργαστεί σκληρά. Είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας που ονειρεύτηκε τη ζωή του και τώρα τη ζει, γιατί γνωρίζει καλά ότι έκανε σωστές επιλογές.

Τον συνάντησα στο ιατρείο του ένα φθινοπωρινό βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Με το χαμόγελο διαρκώς παρ’ όλη την κούραση της ημέρας, κάνει αυστηρή αυτοκριτική , δεν φοβάται να μοιραστεί, να προτείνει, να τεκμηριώσει, να μεταδώσει γνώση και εμπειρίες γιατί φροντίζει να αποκτήσει καινούριες.

Μια συνάντηση με τον Δημήτρη Τσανακτσίδη, μια συνέντευξη, μια άλλη μορφή καταγραφής της στάσης ζωής του ιατρού και ανθρώπου που ονειρεύεται μια οδοντιατρική σε «μεγέθυνση»!

Παρακαλώ, συστηθείτε!
Ονομάζομαι Δημήτρης Τσανακτσίδης, είμαι Οδοντίατρος και δραστηριοποιούμαι στη Θεσσαλονίκη.

Ταπεινός και διακριτικός ο κος Τσανακτσίδης δεν αναφέρεται στις επιστημονικές του κατακτήσεις. Εμείς γνωρίζουμε τα εξής:

Έχει μετεκπαιδευτεί στην Αισθητική Όδοντιατρική από το Ucl Eastman Dental Institution της Αγγλίας. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο είναι το μεγαλύτερο οδοντιατρικό κέντρο μετεκπαίδευσης στην Ευρώπη το οποίο σε συνδυασμό με το Eastman Dental Hospital (το μεγαλύτερο Οδοντιατρικό Νοσοκομείο) καθιστά την κλινική εμπειρία των καθηγητών του εξαιρετικά αξιόλογη.

Έχει εισάγει στο οδοντιατρείο του το οδοντιατρικό μικροσκόπιο.

Είναι αρθρογράφος και επιστημονικός σύμβουλος επιστημονικών οδοντιατρικών περιοδικών, κατασκεύασε την πρώτη στην Ελλάδα οδοντιατρική εφαρμογή για Ιphone με όνομα TheDentist.GR, την οποία και διαθέτει δωρεάν μέσα από το App Store, αργότερα κατασκεύασε την ίδια εφαρμογή για android Market την οποία επίσης διαθέτει δωρεάν, ασχολείται με οδοντιατρικά σεμινάρια μέσω διαδικτύου, είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας της οδοντιατρικής κοινότητας www.dental-blog.gr, αναλαμβάνει την οργάνωση διαδυκτιακών σεμιναρίων του Study Club Ενδομυλικής Αποκατάστασης και οι δραστηριότητες συνεχίζονται.

Επιλέξατε εσείς την Οδοντιατρική ή εκείνη σας επέλεξε;

Θα έλεγα και τα δύο. Προέρχομαι από οδοντιατρική οικογένεια καθώς η Μητέρα αλλά και ο Πατέρας μου είναι οδοντίατροι. Δύο ισχυροί λόγοι για να προσανατολίζομαι προς αυτό το επάγγελμα. Από την άλλη νωρίς επίσης συνειδητοποίησα ότι λατρεύω αυτήν την επιστήμη. Αυτό ακόμη πιο έντονα όταν, μετά το 3ο έτος των σπουδών μου, έκανα την πρώτη μου έμφραξη. Από τότε η οδοντιατρική με επιλέγει θα έλεγα καθημερινά.

Θα επιλέγατε να σπουδάσετε Οδοντιατρική και πάλι;

Αν και νομίζω ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω και σε διάφορα άλλα επαγγέλματα, εν τούτοις θα διάλεγα και πάλι την οδοντιατρική επιστήμη. Είναι απίστευτο το ότι ασχολούμαστε καθημερινά με ένα τόσο μικρό μέρος σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα μας, και τόσο όμως σημαντικό για την επιβίωση και την ψυχολογία μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το χαμόγελο είναι ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων ακόμα και όταν δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Επί πλέον η οδοντιατρική σου παρέχει την ευκαιρία να ασχοληθείς ερευνητικά με την επιστήμη. Αυτό είναι και εκείνο που δεν θα άλλαζα με τίποτα. Η ενασχόλησή μου με την έρευνα. Με μαγεύει η ομορφιά της φύσης που πλησιάζει την τελειότητα και με προκαλεί η ιδέα της ανακάλυψής της.

Τι ακριβώς είναι η μικροσκοπική οδοντιατρική;

Η μικροσκοπική οδοντιατρική είναι η οδοντιατρική με τη χρήση του μικροσκοπίου. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε λεπτομέρειες, οι οποίες με γυμνό μάτι είναι δύσκολο να διακριθούν. Η επιφάνεια εργασίας μας καθημερινά περιορίζεται σε κάποιες δεκάδες χιλιοστά. Είναι απόλυτα λογικό για εμένα ότι μέσω της μεγέθυνσης μπορούμε αποτελεσματικότερα να στοχοθετήσουμε, ώστε έτσι να εργαστούμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια, σαφήνεια και ακρίβεια, καθώς η ακρίβεια των κινήσεων καθορίζεται από τα μάτια μας. Πιστεύω ότι η μικροσκοπική οδοντιατρική είναι σίγουρα το μέλλον της οδοντιατρικής, αν όχι το παρόν.

Γιατί προτιμάτε τα web seminar από τα γνωστά σεμινάρια και ημερίδες που γίνονται;

Τα web seminars ή αλλιώς webinars έχουν ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων τρόπων προσέγγισης της γνώσης. Μεταφέρουν την εκπαίδευση στον ιδιωτικό ή επαγγελματικό χώρο του/της οδοντιάτρου και μάλιστα στον ελεύθερο χρόνο του/της. Εδώ παρακαλώ μια σημαντική διευκρίνιση: Όπου, για πρακτικούς λόγους, αναφέρεται ο όρος « ο οδοντίατρος » αυτός θα χρησιμοποιείται με τη γενική του έννοια και σε αυτόν θα συμπεριλαμβάνονται οι άνδρες και οι γυναίκες συνάδελφοι οδοντίατροι.

Ο οδοντίατρος, λοιπόν, επιλέγει το που, πότε και τι θα παρακολουθήσει. Αποφασίζει ο ίδιος πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να απορροφήσει γνώσεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παλιότερα η γνώση έφτανε στον Έλληνα οδοντίατρο είτε μέσω κάποιου μεταφρασμένου συγγράμματος, είτε μετά από μετακίνησή του σε κάποια μεγαλύτερη πόλη, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο. Μια διαδικασία ιδιαίτερα δαπανηρή και κουραστική για τον οδοντίατρο της περιφέρειας.

Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο αυτήν την απόσταση να την εκμηδενίσουμε και ο οδοντίατρος να μπορεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά τόσο Ελληνικά όσο και ξένα webinars. Το πρόβλημα όμως που θα προκύψει στο εγγύς μέλλον θα είναι η υπερπληροφόρηση, καθώς η γνώση που θα υπάρχει στο διαδίκτυο θα είναι διάχυτη και ίσως αρκετές φορές όχι και τόσο σωστή.

Θα πρέπει ο οδοντίατρος να εκπαιδευτεί, ώστε να μπορεί να φιλτράρει την πληροφορία και να την εισάγει στο ιατρείο του σύμφωνα με την εμπειρία του. Με άλλα λόγια όσα webinars και να παρακολουθήσει κάποιος π.χ. στην ανύψωση του ιγμορείου, δεν πιστεύω ότι είναι αρκετά για να εισάγει αυτήν τη θεραπεία στο οδοντιατρείο του. Αυτό το κενό θα πρέπει να καλυφθεί από βιωματικά προσανατολισμένα σεμινάρια και συνέδρια, τα οποία και σαφώς θεωρώ απαραίτητα για την εκπαίδευση του οδοντιάτρου.

Μιλήστε μας για την ομάδα Study Club Ενδομυλικής Αποκατάστασης.

To Study Club Ενδομυλικής Αποκατάστασης ανήκει στην Ελληνική Προσθετική Εταιρεία και στόχος του είναι να συμβάλει στην εκπαίδευση στο χώρο της Συντηρητικής Οδοντιατρικής.

Το όραμα του αρχικού εμπνευστή, του κ. Σπύρου Δουκουδάκη, ήταν να δημιουργηθούν πολλά Study Club σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και να οργανώνονται ομιλίες με θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη του κάθε Club.

Εμείς πήραμε αυτή την ιδέα και την μεταφέραμε στο διαδίκτυο.

Η διαδικτυακή μορφή του Study Club ξεκίνησε από τον Μίνω Σταυριδάκη, ο οποίος ήθελε να διοργανώνονται κάθε εβδομάδα διαδικτυακά οδοντιατρικά σεμινάρια και έψαχνε να βρει τον καλύτερο τρόπο. Την ίδια εποχή έψαχνα κι εγώ να κάνω κάτι ανάλογο, γνωρίζοντας τον τρόπο, χωρίς όμως να έχω κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Δεν μας πήρε πολύ χρόνο να καταλάβουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να φτιάξουμε κάτι ποιοτικό και ωφέλιμο. Έτσι γεννήθηκε η διαδικτυακή μορφή του Study Club ενδομυλικής αποκατάστασης η οποία λειτουργεί κατά βάση από αυτήν την ομάδα εργασίας στο facebook.

Σήμερα έχουμε φτάσει στα 3.500 περίπου μέλη και έχουμε κάνει 46 διαδικτυακά σεμινάρια με διαφορετική οδοντιατρική θεματολογία και με πολύ αξιόλογους ομιλητές. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θέτουν τα ερωτήματά τους στον ομιλητή και με αυτόν τον τρόπο η όλη διαδικασία είναι απόλυτα διαδραστική.

Παρέχουμε επίσης τη δυνατότητα στους συναδέλφους να επαναλάβουν το σεμινάριο για μερικές μέρες, καθώς σε αρκετά από αυτά γίνεται πραγματικά «βομβαρδισμός» γνώσεων. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε την παρουσίαση του ομιλητή σε ποιότητα εικόνας και ήχου υψηλής ανάλυσης και με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες να απολαμβάνουν με μεγάλη ευκρίνεια το φωτογραφικό υλικό του ομιλητή πράγμα πολύ σημαντικό για ένα οδοντιατρικό σεμινάριο.

Ακόμα πιο σημαντικό όμως θεωρώ το κανάλι της επικοινωνίας, το οποίο έχει ανοιχτεί μεταξύ των συναδέλφων, οι οποίοι πλέον συνδιαλέγονται άμεσα, παρουσιάζουν ενδιαφέροντα περιστατικά ή και συζητούν μεταξύ των οτιδήποτε τους απασχολεί. Ας μη γελιόμαστε: η προσφορά των υπηρεσιών μας, το επάγγελμά μας, λαμβάνει χώρα μέσα σε 4 τοίχους και η επικοινωνία είναι ό,τι πιο σημαντικό για την εξέλιξη του κάθε οδοντιάτρου. Έτσι μέσω αυτής της ομάδας εργασίας στο facebook δημοσιοποιούνται από συναδέλφους σχετικά ζητήματα, αυτά προσφέρονται για μια αρκούντως εκτεταμένη συζήτηση μεταξύ των, σε μια προσπάθεια, βέβαια, να προταθούν λύσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε μεταξύ μας και να κατανοούμε ο ένας τον άλλον, ακόμα και αν διαφωνούμε. Τέλος έχουμε ένα ανοιχτό βήμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε συνάδελφο θέλει να μοιράσει τη γνώση του, την έρευνά του, τα κλινικά του περιστατικά. Και για να προλάβω την επόμενή σας ερώτηση η οποία πιθανώς να είναι, «γιατί δημιουργήσαμε όλες αυτές τις δυνατότητες μέσω του Study Club», η απάντηση είναι, «γιατί απλά μπορούμε».

Μιλούν συνεχώς για αισθητική οδοντιατρική τι είναι ακριβώς μια και εμπλέκονται κι άλλες ειδικότητες;

Σήμερα έχουμε λύσει το πρόβλημα της λειτουργίας του στόματος και μπορούμε να πάμε προβλέψιμα και ένα βήμα παραπάνω, ώστε να βελτιώσουμε την αισθητική του χαμόγελου των ασθενών μας. Το χαμόγελο περιλαμβάνει το πρόσωπο, τα χείλια, τα δόντια και τα ούλα του ασθενή. Αισθητικό θεωρείται στη χώρα μας ό,τι πλησιάζει πιο κοντά στη φύση. Από την άλλη, όμως, η αισθητική είναι υποκειμενική.

Για παράδειγμα στην Αμερική αισθητικό θεωρείται το πολύ λευκό που δεν το βρίσκουμε στη φύση. Οπότε θα έλεγα αισθητική οδοντιατρική είναι η οδοντιατρική που καταφέρνει να αλλάξει την ψυχολογία του ασθενή κάνοντάς τον να χαμογελά και να το ευχαριστιέται. Υπάρχουν ασθενείς που το μόνο που χρειάζονται για να αλλάξει η ψυχολογία τους είναι κάποια διόρθωση στο χρώμα, ενώ άλλοι αναζητούν την τελειότητα με μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Σαφώς, όταν ο ασθενής σου εμπιστεύεται το σώμα του για να κάνει μια αλλαγή με στόχο την αλλαγή της ψυχολογίας του, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα σίγουρος για το τι κάνεις. Ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι να αναλύσεις το περιστατικό τμηματικά και να επιλέξεις τον κατάλληλο συνεργάτη ιατρό που θα σε βοηθήσει να φτιάξεις όσο πιο σωστά μπορείς το παζλ του χαμόγελου.

Η οδοντιατρική έχει τη θέση που της ταιριάζει στο χώρο της υγείας;
Για να σας απαντήσω αυτήν την ερώτηση θα μου επιτρέψετε να δανειστώ μερικές ρήσεις από τον Νίκο Κρόμπα.

« ‘Εχουμε υποτιμήσει λίγο το ρόλο μας στην ιατρική. Ασχολούμαστε με το στόμα, μια ιδιαίτερη περιοχή για τον άνθρωπο. Η σημαντικότητα του στόματος αποδεικνύεται καθημερινά. Με το στόμα μπορούμε να θηλάζουμε, να τρώμε, να μασάμε την τροφή, να επιβιώνουμε. Τα μωρά με το στόμα ανακαλύπτουν τον κόσμο, δοκιμάζοντας τα πάντα με αυτό. Αργότερα στην παιδική ηλικία το χαμόγελο είναι το απόλυτο σημάδι ευτυχίας. Με το στόμα μας μιλάμε, εκφραζόμαστε και επικοινωνούμε με τους γύρω μας. Με το στόμα δείχνουμε τον έρωτά μας στη σύζυγό μας, την αγάπη μας στο παιδί μας, τους γονείς, στους φίλους μας. Και τέλος όταν έρθει η ώρα του αποχαιρετισμού αυτό που ζητάμε είναι λίγο νερό στα χείλια μας για να ψελλίσουμε τις τελευταίες λέξεις μας σε αυτόν τον κόσμο. Με αυτό το μικρό λοιπόν όργανο δίνουμε ουσία στη ζωή μας. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα εμείς να καταλάβουμε την αξία μας ως ιατροί, ώστε η οδοντιατρική επιστήμη να αποκτήσει τη θέση που της ταιριάζει στο χώρο της υγείας. »

Είστε από τους επιστήμονες που υποστηρίζουν την διά βίου μάθηση. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη σ’ όλους ή αφορά μόνο λίγους;

Σε οποιοδήποτε κλάδο της ιατρικής η διά βίου μάθηση και εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Ο λόγος είναι απλός. Γινόμαστε ιατροί για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας το καλύτερο που μπορούμε. Γι’ αυτό το λόγο οι γνώσεις μας και οι ικανότητές και οι δεξιότητές μας θα πρέπει να βρίσκονται σε εξελικτική πορεία διά βίου. Διαφορετικά αναιρούμε το λόγο για τον οποίο είμαστε ιατροί.

Φαίνεστε άνθρωπος της λεπτομέρειας και της κυριολεξίας. Σας ωφέλησε αυτή η αληθινή στάση σαν οδοντίατρο και σαν άνθρωπο;

Εδώ έρχεται ο ρόλος του περιβάλλοντος: Οικογενειακού, κοινωνικού, πολιτιστικού (οι φίλοι και η γειτονιά) και το ρόλος και σχολείου, του «καλού» δασκάλου και των συμμαθητών, ως τα κατ’ εξοχήν συστήματα με άμεση επίδραση στη διαμόρφωση και εξέλιξη της προσωπικότητας και των αξιών του ατόμου. Η λεπτομέρεια φαντάζει σαν το μικρόβιο. Ενοχλεί, αλλά ψάχνεις και βρίσκεις τον τρόπο να το αντιμετωπίσεις. Η κυριολεξία είναι αρετή. Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως η κυριολεξία να έκλεισε προσωρινά πόρτες σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, όμως, για τον ίδιο τον άνθρωπο, θεωρώ ότι η λεπτομέρεια και η κυριολεξία αποτελούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τα οποία, όταν λειτουργούν ως δεξιότητες, χρήσιμο είναι να εξελίσσονται σε δεξιότητες ζωής.

Έχετε πελάτες ή ασθενείς;
Ασθενείς.

Έχετε φίλους Οδοντιάτρους ή συναδέλφους;

Αναμφίβολα, ναι, έχω ξεχωριστούς φίλους, αλλά και αξιόλογους συν-αδέλφους οδοντιάτρους. Σε αυτές τις δύο περιοχές, και όχι μόνον, βρίσκονται τα άτομα τα οποία θαυμάζω και από τα οποία εμπνέομαι καθημερινά.

Βρεθήκατε ποτέ σε μια μεγάλη ιατρική απόφαση που δεν μπορούσατε να πάρετε; Ποιά ήταν αυτή;

Βρίσκομαι καθημερινά σε ιατρικά διλήμματα, ιδιαίτερα όταν τα περιστατικά είναι από τη φύση τους δύσκολα. Είτε από ιατρικής είτε από οδοντιατρικής απόψεως. Ευτυχώς, όμως, έχω πολύ καλούς εξειδικευμένους συνεργάτες, τόσο ιατρούς όσο και οδοντιάτρους, στους οποίους έχω την άνεση να απευθύνομαι και να συμβουλεύομαι σε κάθε μου προβληματισμό. Σαφώς την τελική απόφαση θα την πάρω εγώ, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιατρός που δεν έχει σκεφτεί τι θα γινόταν αν είχε πάρει για τον ασθενή του μια μη ωφέλιμη απόφαση και αν και κατά πόσο τα πράγματα στη συνέχεια είναι αναστρέψιμα. Καλός ιατρός, όμως, στις μέρες μας δεν είναι αυτός που μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά. Καλός ιατρός είναι αυτός που γνωρίζει τα όρια του και αν το περιστατικό είναι εκτός των ορίων του να γνωρίζει το συνάδελφο ιατρό στον οποίο θα παραπέμψει και ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό καλύτερα.

Αντιμετωπίζετε τους ασθενείς της 3ης ηλικίας διαφορετικά από τους νεότερους;

Δεν μπορώ να κατατάξω τους ανθρώπους σύμφωνα με την ηλικία. Μπορώ να τους κατατάξω ίσως σύμφωνα με τη συναισθηματική ηλικία. Έχω συναντήσει ανθρώπους ηλικιακά μεγάλους αλλά με μεγαλύτερη ενέργεια και όρεξη για τη ζωή από ότι νέους ανθρώπους με πλήρη αδιαφορία. Και αυτά τα σημάδια αντικατροπτίζονται και στο στόμα. Ο σεβασμός και η αγάπη που δείχνουμε στους ασθενείς μας είναι ίδια είτε είναι μικρός είτε μεγάλος ηλικιακά.

Βάζετε τον εαυτό σας στη θέση τους από πλευράς θεραπείας και κόστους;

Όχι . Πιστεύω ότι είναι λάθος να προτείνουμε θεραπείες στους ασθενείς μας με γνώμονα το κόστος. Θα πρέπει πάντα να προτείνουμε το πλάνο μας σύμφωνα με το τι είναι ιατρικά καλύτερο για τον ασθενή μας. Αν ο ασθενής μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος της θεραπείας τότε θα πρέπει να σκεφτούμε μία εναλλακτική πρόταση.

Είναι ακριβή η σύγχρονη Οδοντιατρική;

Είναι ακριβή καθώς είναι και από τους λίγους ιατρικούς κλάδους που έχουμε τόσο μεγάλο εύρος υλικών και αναλωσίμων. Το κόστος συντήρησης ενός οδοντιατρείου με ένα βοηθό είναι αρκετά μεγάλο αλλά αναγκαίο για να προσφέρουμε στον ασθενή μας το καλύτερο που μπορούμε. Πιστεύω ότι εν μέσω κρίσης το επάγγελμά μας δεν έχει βοηθηθεί όσο θα έπρεπε, τόσο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας όσο και από το ίδιο το κράτος.

Ποιό είναι το μέλλον της Οδοντιατρικής;

Τρία πράγματα πιστεύω ότι θα αλλάξουν στο εγγύς μέλλον: Η ψηφιοποίηση θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο από τον σημερινό δίνοντας πάλι τον έλεγχο στο χρήστη και όχι στο μέσο. Με αυτόν τον τρόπο θα κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει. Η μεγέθυνση θα καθιερωθεί ως απολύτως απαραίτητη για την οδοντιατρική πράξη και τέλος νομίζω ότι θα αναγνωρίσουμε το συσχετισμό του στοματογναθικού συστήματος ως μέρος του όλου ανθρωπίνου σώματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σάρκα, μύες και οστά.

Πείτε μας και λίγα λόγια για το σεμινάριο της Κρήτης. Το πρώτο σεμινάριο του Study Club Ενδομυλικής Αποκατάστασης, σε κοινό.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία αν αναλογιστεί κανείς ότι οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε σε σύντομο χρόνο. Η διοργάνωση από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Χανίων ήταν άψογη. Ο Ανδρέας Τσαγκαράκης έκανε εξαιρετική δουλειά στο θέμα της οργάνωσης και φιλοξενίας. Οι συνομιλητές μου ήταν άψογοι, δίνοντας ο καθένας τον καλύτερο του εαυτό και οι συμμετέχοντες νομίζω ότι το απόλαυσαν και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σε ένα φιλικό περιβάλλον. Όπως ακριβώς και η φιλοσοφία του Study Club. Γι’αυτό και νομίζω ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Νομίζω ότι αυτό το ξεκίνημα είναι και η αρχή μιας άλλης φιλοσοφίας συναντήσεων.