Ψαρρής Ηλίας

« Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το δημιουργούν »

Γράφει η Ελευθερία Γεωργοπούλου
(Υπεύθυνη Επικοινωνίας του toothnews)

Ο άνθρωπος που κέρδισε τον σεβασμό και θαυμασμό των συναδέλφων του, κυριαρχεί για δεκατίες στην οδοντική τεχνολογία. Μια έντονη προσωπικότητα αλλά ταυτόχρονα ήρεμη και ευαίσθητη. Εκφράζεται λυτρωτικά μέσα από την δουλειά του. Αυτός είναι με δυο λόγια ο Ηλίας Ψαρρής, ο Ηλίας για τους περισσότερους.

Αυτόν ήξερα κι εγώ λίγο πριν τη συνέντευξη. Τώρα ξέρω λίγο περισσότερα. Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε καλύτερα τον Ηλία, θα ανακαλύψετε τον τεχνίτη που αφοσιώθηκε στην ανεκτίμητη τέχνη της οδοντικής τεχνολογίας. Σε καθηλώνει με τις απόψεις του για το παρόν, που είναι το διαβατήριο για το αύριο, όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Τι σας οδήγησε στο δρόμο της οδοντικής τεχνολογίας;

Από μικρός ήθελα να γίνω ζωγράφος ή αθλητής, είμαι ευτυχής και τυχερός που μπόρεσα να γίνω ένας μαραθωνοδρόμος της τέχνης. Μία τέχνη που μου έδωσε το δικαίωμα να ονειρεύομαι.

Συναντήσατε εμπόδια στην επιλογή σας να γίνετε οδοντοτεχνίτης;

Όταν υπάρχει πάθος για αυτό που αγαπάς δεν υπάρχουν εμπόδια … ίσως κάποιες δυσκολίες για να μετρήσουν τις αντοχές μας.

Είναι το «είναι» διαφορετικό από το «φαίνεσθαι» του Ηλία Ψαρρή;

Το «είναι» τροφοδοτεί το «φαίνεσθαι». Είμαστε αυτό που φαινόμαστε, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό, διότι αυτή την εικόνα εμείς την δημιουργήσαμε.

Η επαγγελματική καταξίωση ήταν ανάμεσά στις ευτυχισμένες στιγμές όταν ονειρευόσασταν το μέλλον;

Δε σκεφτόμουν ποτέ το μέλλον, σκεφτόμουν πάντα το σήμερα και ίσως το σήμερα είναι το διαβατήριο για το αύριο.

Ποιά άτομα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή σας & στην καριέρα σας;

Οι άνθρωποι που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου είναι καταρχήν οι γονείς μου & τα αδέρφιά μου, ιδιαίτερα ο Γιώργος που ήταν πάντα δίπλα μου σε όποια δυσκολία και αν παρουσιάστηκε στη ζωή μου. Τα παιδιά μου, για την υπομονή που έκαναν για τις ώρες που έλειπα από δίπλα τους και για τη δύναμη που μου έδινε η παρουσία τους. Η Μαρία Γιαννακίδου υπήρξε σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

Από τα άτομα που εκτιμώ ιδιαίτερα και χαίρομαι που μπορώ να συνεργάζομαι μαζί τους είναι ο Νίκος Κρόμπας και η Νότα Στεφανοπούλου, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί φίλοι και συνεργάτες.

Επίσης η ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο, διότι χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσα να καταφέρω τίποτα μόνος μου. Ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν και δεν τους αναφέρω.

Είχατε πρότυπο κάποιους τεχνίτες στην αρχή της καριέρας σας και ποιούς; Τώρα έχετε;

Δεν είχα πρότυπα στη ζωή μου, έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό για ανθρώπους που προσπαθούν για το καλύτερο, δεν αισθάνομαι επιτυχημένος, νιώθω όμως ικανοποιημένος με ότι έχω κάνει μέχρι τώρα. Προτεραιότητα έχει η αυτοεκτίμηση.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν συνάδελφοι μου που έχουν διαπρέψει και είναι άξια επιτυχημένοι, όπως για παράδειγμα ο Νώντας Βλαχόπουλος, που εκτός από αυτά που έχει πετύχει σε προσωπικό επίπεδο γίνεται και έμπνευση για τους νεότερους. Ο Μιχάλης Καστελλάνος με μία διαφορετική πορεία, αλλά και οι δυο με στόχο το καλύτερο.

Δύο καλοί μου φίλοι που τους εκτιμώ απεριόριστα για ότι έχουν πετύχει, τον κάθε έναν ξεχωριστά. Από το εξωτερικό δεν θα μπορούσα να αγνοήσω μια μεγάλη προσωπικότητα όπως ο Wili Geller, που είχα την τύχη να βρεθώ στο εργαστήριο του μέσω του πολύ καλού μου φίλου Δημήτρη Μαυραειδόπουλου.

Εργάζεστε πολλά χρόνια. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγµατα για έναν οδοντοτεχνίτη του τότε µέχρι σήµερα;

Ενδιαφέρον θα είχε να είχαμε αλλάξει τη νοοτροπία μας, δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό. Αν ο καθένας προσπαθήσει να αλλάξει, ο κόσμος θα είναι διαφορετικός, γιατί η αλλαγή έρχεται από μέσα μας.

Πώς σας φάνηκε η πρώτη σας εργασία;

Η πρώτη μου εργασία ήταν ένα πείραμα και το ίδιο είναι και σήμερα. Στόχος είναι η επόμενη προσπάθεια να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και αυτό για να γίνει χρειάζεται να επενδύουμε σε συνεχή γνώση και εξάσκηση. Αυτά τα δύο στοιχεία δημιουργούν την αίσθηση. Και όλα αυτά μαζί μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που με τη σειρά του μας χαρίζει ευχαρίστηση. Αν αποκτήσουμε αυτή την πυξίδα δεν θα χαθούμε ποτέ.

Η δημιουργία τροφοδοτείται τελικά από τη φιλοδοξία;

Η δημιουργία τροφοδοτείται από την ουσία της φύσης, δεν ξέρω αν αυτό λέγεται φιλοδοξία.

Επιτυχημένος είστε, έχετε το σεβασμό των συναδέλφων σας και τον θαυμασμό θα έλεγα. Ξανασυστήνετε τον εαυτό σας σε κάθε εποχή και είστε παρόν σε κάθε εξέλιξη του χώρου. Οι νέοι απόφοιτοι του Τ.Ε.Ι τι μέλλον μπορεί να έχουν;
Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το δημιουργούν. Όταν δουλεύουμε με συνέπεια και συγκέντρωση στον στόχο μας είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε.

Η νέα γενιά πιστεύετε πρέπει να έχει ταλέντο ή τεχνολογία για να επιτύχει;

Το ταλέντο και η τεχνολογία είναι δύο καλές βοήθειες . Το σημαντικότερο είναι να έχουμε θέληση για δημιουργική ζωή, όλα τ’ άλλα θα έρθουν.

Είστε από εκείνους που ασπάζονται από μακριά την ψηφιακή τεχνολογία, λειτουργείτε περισσότερο παραδοσιακά, χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στη ποιότητα. Είναι αλήθεια;

Ο στόχος είναι η ποιότητα. Τα μέσα πρέπει να μας υπηρετούν και όχι να τα υπηρετούμε. Και βέβαια χρησιμοποιώ ψηφιακή τεχνολογία, αλλά στο βαθμό που πιστεύω ότι με εξυπηρετεί.

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο µε τον οποίο δουλεύουν οι τεχνίτες; Αλλάζει και την επικοινωνία μεταξύ τους;

Η τεχνολογία έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το επάγγελμα μας και βοηθάει σε πολλά επίπεδα την ποιότητα των εργασιών, αρκεί να ξέρει κανείς να οδηγεί την τεχνολογία και να μην οδηγείτε από αυτή.

Αν σας ζητούσα να χαρτογραφήσετε την οδοντοτεχνική Ελλάδα της κρίσης τι θα λέγατε;

Κρίση πάντα υπήρχε στην Ελλάδα, τώρα όμως τη βλέπουμε σε μεγέθυνση. Και για να μιλήσω για τον κλάδο μας, δουλεύουμε περισσότερο με το σώμα μας και λιγότερο με το μυαλό μας, για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε ιδέες και να δουλέψουμε συστηματικά πάνω σ’ αυτές . Οι αλλαγές δεν έρχονται από μόνες στους.

Ποιά είναι η σχέση μεταξύ Οδοντιάτρων και Οδοντοτεχνιτών;

Επειδή η ερώτηση είναι γενικά για τους Οδοντοτεχνίτες, θα απαντήσω πρώτα σε προσωπικό επίπεδο. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος διότι οι επαγγελματικές σχέσεις χτίζονται με έργα. Παράδειγμα: επικοινωνία, γνώση, τεχνική κατάρτιση, συνέπεια, εξυπηρέτηση είναι μερικά από τα στοιχεία, που χτίζουν τις επαγγελματικές σχέσεις. Όχι ότι όλα είναι ιδανικά και δεν υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται εμπειρία και όχι να μετατρέπεται σε απογοήτευση.

Οι οδοντίατροι δεν είναι ένα επάγγελμα που αποτελείται από κακούς ανθρώπους, συνήθως τα προβλήματα που πιστεύουμε ότι μας δημιουργούν έχουν σχέση με τις δικές μας αδυναμίες.

Επιμένετε με την συνεχή επιμόρφωση και κάνετε κύκλους σεμιναρίων με πολύ ανταπόκριση από την πλευρά των οδοντοτεχνιτών. Πόσο αναγκαία είναι τα σεμινάρια; Είναι προώθηση, προϊόντων, καταξίωση οδοντοτεχνιτών, συνήθεια, μόδα; Τι είναι ακριβώς; Το κόστος συμμετοχής στην Ελλάδα της κρίσης μήπως είναι απαγορευτικό;

Θα ξεκινήσω από το τέλος. Η κρίση βοηθάει στο να σκεφτόμαστε περισσότερο τις επιλογές που κάνουμε. Δεν μπορώ να μιλήσω γενικά για τα σεμινάρια και το κόστος που έχουν, μπορώ όμως να μιλήσω για τα δικά μου και θεωρώ ότι είναι προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και έχουν μεγαλύτερη αξία από την τιμή τους, αλλά αυτό μπορεί να το κρίνουν καλύτερα οι συμμετέχοντες.

Τα σεμινάρια κατά τη γνώμη μου έχουν πολύ μεγάλη αξία διότι εμπεριέχουν συμπυκνωμένη γνώση, εμπειρία και την ουσία της πραγματικότητας στην καλύτερη της μορφή. Τα σεμινάρια πιστεύω ότι θεωρούνται ακριβά για όσους τα εκτιμούν λιγότερο.
Είναι παρεξηγημένο ότι τα σεμινάρια δίνουν άμεσα λύσεις, το αντίθετο, δημιουργούν ευχάριστους προβληματισμούς που θα μας οδηγήσουν στις λύσεις που επιζητούμε. Πολλές φορές μας βοηθούν να λύσουμε και τους κόμπους που έχουμε στο μυαλό μας.

Τα υλικά στη δουλειά μας είναι αναγκαία και η προώθηση τους απαραίτητη, στα σεμινάρια, στις ημερίδες, στα συνέδρια. Οι χορηγοί είναι το οξυγόνο αυτών των εκδηλώσεων και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να έχετε επιτύχει έως το τέλος της οδοντοτεχνικής θητείας σας;

Αυτό που θα ήθελα να έχω επιτύχει είναι να μην υπάρχει τέλος και να ζω με αυτή την ψευδαίσθηση.

Η ζωή συνεχίζει να σας εκπλήσσει;

Η ζωή συνεχίζει να με εκπλήσσει καθημερινά, από εμάς εξαρτάται για την αξία που της δίνουμε. Η ζωή μας ανταμείβει στο βαθμό που την σεβόμαστε.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε, να σας συγχαρώ για το έργο σας και τις πολύ εύστοχες ερωτήσεις.

Εμείς ευχαριστούμε για το χρόνο σας και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάναμε.